推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-17 21:29 發表

仔仔在外國,讀緊人類學。志願是做學者,應該哩世唔會發達,1 個唔好彩,潦倒寒儒。在香港人眼中,無出息。
但我覺得佢有 個咁有 專業操守 / supportive 的爸爸,是有福之人。
我隻馬騮原讀宇宙學Cosmology, 識左個女仔, 女仔話, 想我餓死咩, 轉, 撈左個MBA+EE., 包M到食,
點知, 最後同個女仔燒炮, 到E+還吊吊FING.

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-18 10:54 發表

我隻馬騮原讀宇宙學Cosmology, 識左個女仔, 女仔話, 想我餓死咩, 轉, 撈左個MBA+EE., 包M到食,
點知, 最後同個女仔燒炮, 到E+還吊吊FING.
唔怕啦,好物沈歸底。2000  年,亞哥都係度長嗟短嘆,諗住比 1 個侄子跟我。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-16 21:21 發表

老何最喜歡講錢, .. 環保NE兩個字值幾多錢, 現值4萬億港元。何只食得, 用得! ...
Damn right!

講起環保、填海,大家應該記得幾年前有個地產佬御用訟棍自編、自導、自演咗一出極為賣座鬧劇。臨散場前更加插佢娘親被人搞,以至要避走英倫咁話,極富娛樂性。可憐弱勢特區政府俾佢玩到反晒肚。

據佢話某日突然發覺自己半山住緊間屋個維港靚景愈來愈少,於是吹雞發動羣眾,居然糾集到各路反動份子,例如泛(犯)民鬥士、反中亂港搏出位紅衛兵、環保塔利班原教主旨極端恐佈份子,一齊起哄,泡製咗個反維港填海大聯盟,又遊行,又絕食,亂作一團。最後又上訴,又司法覆核,啲刁民黨訟棍集團無喇喇又多咗單 big deal

其實香港之有今日,全靠百多年來不斷填維港得嚟。所謂移山填海,除咗移走陸地嘅山可多出平地外,啲泥石可即時填落海增加土地,物利用兼有效率。

M家啲偽環保暴徒,話填海唔環保、唔保育,不知是那門子學說。荷蘭現今好多地皆填海而來,人家咪一樣冇破壞生態。你估填維港係是旦揾幾個泥水佬倒啲泥落海咁簡單呀?經過各有關專家堪查評估過先進行謘I

呢班土炮偽環保暴徒,舢舨充砲艇,識啲唔識啲,白痴兼冇腦,俾地產佬利用咗都唔知。人家驚前面如果起咗樓,遮住佢M家啲商業大厦靚景兼供應多咗唔值錢咋!你呀媽生你啲咁嘅廢物出嚟,day one 就要用紙尿片,咪仲唔環保!好彩你食飽飯冇屎疴,慳番咗幾格廁紙,都算環保咗少啲寫poster少啲用黃絲帶去示威,咁就真正環保嘞!

嗰個訟棍自己返工放工上落半山中環路路通,可憐响九龍新界、灣仔、東區嘅市民就慘,如果唔係佢哋搞搞震,條新海濱大道經己通車。M家啲巴士、小巴、的士、貨車,蟻躝咁又或者要兜路,咪仲多咗廢氣!

相關搜索目錄: 娛樂
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 278# 的帖子

ne單都米已成「吹」, up都只係擰頭, 有d單純之士, 自知中計, 惟有散band.

貨真價實,環保先鋒周兆祥, 之所以e+冇人so佢, 即係話最怕貨比貨, 好在佢唔怕寂寞。

燒藥完自掏銀彖瞍s告針對三色台, 所說亦是。

媒體對社會影響之大, 不用疑問, 其作用非同小可, 否則老八不會死命隋穚ЖC。
港人行為,理念受三色台毒害於無形中, 數不勝數, 但尚在夢中而不自覺, 只嘆一句..........可悲。

燒君向立法會疾呼立法打破三色優勢局面的4項建議, 實屬可行。
有子女的7,80s後, 為下代著想, 請留意此事。

相關搜索目錄: 廣告

「鮎魚」襲港!

香港朋友小心「鮎魚」襲港!
巨大颱風,老人擔心藍塘道的家,雨水流急時像旭龢道的樓會倒下!暫時不敢回來,又怕颱風把舊窗打破,已打電話叫女兒為我貼膠紙及關緊所有門窗,很怕!香港現時如何?

大風少少,但無乜雨,
有些山雨欲來風滿樓的感覺。

但我們這班經歷過瑪麗、溫黛的老鬼,
都應該唔會怕打風吧?
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-18 16:58 發表

據佢話某日突然發覺自己半山住緊間屋個維港靚景愈來愈少, ...
阿哥間唔中都哦,半山以前 d 無敵海景,無 side....

細個亞爸帶我坐小輪過海,維港好闊落。而家維港如果有橋, 散步可到。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-19 01:04 PM 發表
大風少少,但無乜雨,
有些山雨欲來風滿樓的感覺。

但我們這班經歷過瑪麗、溫黛的老鬼,
都應該唔會怕打風吧?
老友記,此尾「鮎魚」比打殘沙田機場那臭婆娘「溫黛」更勁!小心為上。老人雖身在番幫,仍念及家園也!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-19 01:47 PM 發表

阿哥間唔中都哦,半山以前 d 無敵海景,無 side....

細個亞爸帶我坐小輪過海,維港好闊落。而家維港如果有橋, 散步可到。
何須念記已成歷史的維港,一於填平港九貫通,市區就多一大片土地!

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-10-19 23:34 發表

何須念記已成歷史的維港,一於填平港九貫通,市區就多一大片土地!
而家屋企面臨維港,有鷹飛,有豪華遊輪,風帆,快艇在窗前。

再填,真是艇仔都行唔到....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-20 00:14 發表

再填,真是艇仔都行唔到....
黃小妹,我哋啲老鬼嗰頭近,唔買樓好閒,妳唔好跟人咁短視去反對維港填海呀!

响經濟學嚟講,從來係 supply & demand 主宰一切。唔准填海,supply 少咗,樓價自然貴,到時妳揾埋都係得個吉咋!

始終嗰句,現今樓價已脫離一般打工仔可負担能力。現時樓價之所以炒高,乃拜憧憬大陸人來港買樓所賜。

其實現今買樓及炒樓者,大部份是港人。而港人早已被催眠,沒有能力衡量真正錢銀價值,加上恐怕唔買會蝕底,又或貪心見人贃咗錢心紅照跟,幾貴都照買。97爆煲十多年已冇人記得其成因後果了。

正如我曾提蕭伯納名句:We learn from history that we learn nothing from history慘!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-20 15:23 發表

黃小妹,我]囍扆儺Y近,唔買樓好閒,妳唔好跟人咁短視去反對維港填海呀!

鉊g濟學謠縑A從來係 supply & demand 主宰一切。唔准填海,supply 少驉A樓價自然貴 ...
問心,真是不敢。We can't win all the world...

唔被起屏風樓/ 填海造地 / 舊區重建 / 發展新市鎮,去邊度變 d 地出黎發展 ?

無維港啲樓咪唔值錢!D屎 排去邊,好多人靠個海揾食,要乜鬼過海隧道,

想破壞風水,香港死快D
小兒科!

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-10-19 23:31 發表

老友記,此尾「鮎魚」比打殘沙田機場那臭婆娘「溫黛」更勁!小心為上。老人雖身在番幫,仍念及家園也!
Albert 兄你就爽喇,可以响花旗避風兼欣賞緊花旗婆咁大個月亮。

我哋响香港就慘喇,食正個世紀巨風。

俾個倭寇氣象厅網頁你就睇到個風有幾勁矣!

http://www.jma.go.jp/en/gms/index.html?area=1&element=0&mode=UTC

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-20 10:20 AM 發表

Albert 兄你就爽喇,可以响花旗避風兼欣賞緊花旗婆咁大個月亮。 `
> 我哋响香港就慘喇,食正個世紀巨風。
倭寇氣象厅網頁你就睇到個風有幾勁矣!

http://www. ...
老人的么弟是窮人,與老母深居叢林,老人平日見只是老母、黃臉婆、番婆、么弟婦、么弟聘用的番婆是老人;還有鄰居(其實她的家門至么弟家門都有一個巴士站遠)常給老母順風車的鬼婆(她也是60過外了),昨晚,黃臉婆熬臘味飯,老母都要舀鬼婆一碗,可惜鬼婆竟然落蕃茄醬吃?!

老母當年老父走時,真不該讓妳到花旗國受罪!

但願那尾「鮎魚」快快加強成世紀颱風,然後轉向東京登陸吧!

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-20 17:33 發表
無維港啲樓咪唔值錢!D屎 排去邊,好多人靠個海揾食, 想破壞風水,香港死快D
維港點都唔會填平冇咗,M家只係想响各方專家評估堪查後,填得先填啫。

我唔覺得M家咁,一刀切 ban 晒成個維港填海係香港人嘅福。

西九對出、紅墈、啟德附近,包括明渠及觀官一帶,填咗冇乜大問題啩?

至於風水呢家嘢,今時今日,咁迷信嘅嘢都好信?好似有人使咗咁多錢揾最高道行嘅風水佬,恨生孫仔,咪又係生咗两個女?乜唔靈嘅?兼且更搞到近排是非多多,乜化解唔到咩?咪聽佢哋呃神騙鬼喇!

Ah pen 提及西九, 老何忽發奇想。
西九, 長官意志, 既然要有形象工程(老何主觀想法), 都冇乜彎轉, 惟有往好的方面諗了。

西九項目, 由一機構名 : 西九文化區管理局主持(嘻, 這招牌究竟有冇0.1%港人知呢), 文化者, 包羅萬有。
大家都知, 老何最關心個「錢」字, 西九, 大拿拿幾佰億, 點會唔留意這管理局攪乜; 再者, 老何開左個topic「藝」,
即自命有art的細胞, 其實每人都有, 有感覺的人都有, 視乎接觸的媒介能否引發心內反應, 而反應因人的經歷而定深淺,
這媒介便是art, 生活本身就是art, 7情6慾便是反應。

港人們的錢, 幾佰億花在西九, 大部份人如不能分享, 肯定失敗!
最近有個張大千作品展出, 由顯赫機構贊助, 竟然全都「流洁v, 大吉利是!西九千萬唔好攪出咁ge笑話。

言歸正傳, 老何的奇想是港版英國Covent Garden能出現在西九一角, 老何歐遊, 必到之地。
Covent Garden 最頂癮的地方, 是那些街頭表演者, 5花8門, 盡得大眾歡心。要指出是大眾ne兩個字。

香港大眾文化生活, 單調乏味, 往演藝學院,文化中心捧場的人口比例小得可憐, 西九若然只是小眾的大白象,
實在令人汗顏;大眾品味, 大家心知肚明, 所以老何認為西九有Covent Garden此類設想, 必能吸引大眾往觀,
間接地令大眾領會其它不同層次的文化品味, 一開眼界, 甚而能提升港人質素, 此是後話。

咁, Covent Garden 係乜洬O, 水坑口大笪地, 廟街榕樹頭是也。

香港本土, 缺乏街頭藝人, 有都被人趕絕, 如Mr. Funny, Andrew So即為一例, 港府言行自相矛盾, 認識單一, 不明白art來自生活,
港人幾佰億投入西九, 大眾所得有幾多?

總得往好處諗, 是故在此up下!......................................嘩, 幾佰億wor!

Andrew So :  http://www.youtube.com/watch?v=MsuDJikB5R4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=8JEOBzqP_J0

相關搜索目錄: 工程 笑話

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-23 12:17 發表
Ah pen 提及西九, 老何忽發奇想。
西九, 長官意志, 既然要有形象工程(老何主觀想法), 都冇乜彎轉, 惟有往好的方面諗了。

西九項目, 由一機構名 : 西九文化區管理局主持(嘻, 這招牌究竟有冇0.1%港人知呢), 文化者 ...
西九有 17 個館,坐滿 幾萬人。真是看得起香港人,對 high art 的熱忱!

現在藝術界爭取每一個館,都有註場藝術家 / 藝術團。

相關搜索目錄: 工程

其實搞乜鬼西九文化區丫!實實在在拍買晒佢,大起豪宅,再用D錢,揾撻爛地重塑大笪地,同埋搞一個好似泰國扎度扎果D巨型跳虱市塲,比D草根市民多條生路好過啦。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-23 13:02 發表

西九有 17 個館,坐滿 幾萬人。真是看得起香港人,對 high art 的熱忱!

現在藝術界爭取每一個館,都有註場藝術家 / 藝術團。
東宮西宫就話, 都係幾千人, 老何諗法係整個墟比d港人去趁, 咁, 髇 artist先多d人認識.
一個唔覺意, 真係多左一萬幾千個人鐘意左art, 咁便修成正果了。

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-23 13:24 發表
其實搞乜鬼西九文化區丫!實實在在拍買晒佢,大起豪宅,再用D錢,M撻爛地重塑大笪地,同埋搞一個好似泰國扎度扎果D巨型跳虱市{,比D草根市民多條生路好過啦。
ah d 係唔係想倒人米, 杜月笙發左都著長衫隍K士的lar.

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-23 13:24 發表
其實搞乜鬼西九文化區丫!實實在在拍買晒佢,大起豪宅,再用D錢,M撻爛地重塑大笪地,同埋搞一個好似泰國扎度扎果D巨型跳虱市{,比D草根市民多條生路好過啦。
點解西九係豪宅,因為有文化區。

和x地產總經理,04 年茶聚時,話佢都唔明點解哩撻爛地,會是豪宅?佢當時仲叮囑唔好入市鬥傻。

相關搜索目錄:

點解呢間建築物講講下無左下文?

相關搜索目錄: 建築
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
不扮高深,只求認真......

中環冇人唔識.........................省港澳德成大押東主。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。