推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

重覆了,刪除........................

不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 01:55 發表

正是鹹魚青菜,各有所愛,唔啱睇咪唔好睇囉,無謂傷身。 ...
Absolutely!

我十扑老兄你!死就死啦!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-8 23:26 發表
當有人看到亂篤數都視若無睹,
.....
正是另一場苦難的開始。
good reminder. Thank you...

要不是小輩親自買票送上門, 也不會進場看電影. 因這10多年來,
5光10色的觀能電影, 橫掃全球.

「生命樹」.........一齣反時代,反潮流, 導演竟然要觀眾往思考,往反省,
難怪有些人未到半場便瞌睡, 離座了. 咁, ne齣係乜牊q影呢?

高行健以「靈山」摘桂, 這位諾貝爾文學獎得獎人的作品, 在華人
圈子, 不堪聞問, 若你曾細讀「靈山」, 「生命樹」便是「靈山」的
電影版, 借 Roger Ebert 評說...........是禱告.

兩者都是以澄徹的文字,影象;流露作者, 導者的心靈.

沒有憐憫的情, 愛心的眼睛, 寫不出「靈山」, 拍不出「生命樹」..................好!

70後對之前的香港, 可說一無所知. 十三妹, 經紀拉肯定未聽過,
在收音機還未普及的年代, 報刊便是所有資訊來源, 而副刊內容
更是大眾調劑精神生活必須品, 五光十色的社會動態, 便反映在
副陘云滷M欄名家如十三妹, 經紀拉筆下, 其大名僬祗誚縑C

要多謝天地圖書.....舊夢須記.....系列, 把這些文章出版,
70後如欲了解當年父母生活成長環境, 機會來了!

經纪拉原創人, 乃佛山梁公厚甫, 老父同鄉兼好友。

引用:
原帖由 老何 於 2011-7-11 18:28 發表
....乃佛山梁公厚甫, 老父同鄉兼好友 ...
佛山Band鼠?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

歡迎理智的討論, 但不接納沒有自已結論的轉載, 這是大多數討論區的規舉, 道理如前所述, 當你貼我又貼時, 這個討論區就淪為轉戴比賽, 毫無意義, 正中劣幣驅走良幣的境况, 令有心的討論者迴避. 大陸的討論區亦甚少這衶現象, 如有出現, 必受千夫所指, 立成過街老鼠

我在网上寫文少說也有十年, 看盡百態, 以你老豆的縮骨行為最可恥.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 01:55 發表
正是鹹魚青菜,各有所愛,唔啱睇咪唔好睇囉,無謂傷身。

點止張三、李四..........
702#有另一網友轉載不知出處文章,
705#又另一網友轉載星島日報文章,
719#小弟亦轉載星島日報文章,
老人家開帖轉 ...
不要蕪糊焦點,什么鹹魚青菜,各有所愛, 你的用心路人皆見. 星島與明報有何分別 ?

hkgabert轉帖的多是自己制作的 youtube 片斷, 與你的縮骨行為有天涯之別.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-7 21:13 發表

牛Sir你就好喇!泊咗個好碼頭上咗岸,香港有乜衫長褲短,老兄嘅所謂「榮辱」咪至多「两難」咁大把!

若因阿爺有日俾人革咗條老命亂作一團,我哋在港嗰七佰萬疑 ...
我不覺得泊了個什么好碼頭, 美國跟英法加拿大澳洲等等自由民主國家一樣, 國民一樣要辛勞工作, 只是他們都有最基本的人權, 不用怕公安上門, 离奇失踪.

汝亦曾移居英國, 照說已泊了個好碼头, 不用担驚受怕, 你徧要選擇回歸, 做個勇敢的中國人了, 汝又何須羨慕呢.

我替美國說話, 不為什么, 只是不值華文傳媒(大部份受中共操控) 對美國的抹黑, 誤導羣眾. 美國百多年來在不同時期向中國人伸出援手, 却被仇視詆毀,  恩將仇報. 中共利用中國人喜忘大恩, 記少過的民族性. 硬把中國人百年苦難說是美帝所為, 以此蠱惑人心,仇視民主, 意圖鞏固自已的政權以自肥.

其實美國也有對不起中國人的地方, 就是誤信中共在內戰時的宣傳, 以為中共會為中國人帶來民主, 走進文明, 於是四處壓制當時合法的國民政府, 向國民政府探取軍火禁運, 導致內戰失利, 大陸淪赤, 中國人由此陷進一個愚昧荒旦, 以醜為美, 封建專制的國度. 如果四九年後,民主自由降臨中國大地, 中國就是好碼头, 何須羡慕他人呢.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-11 21:40 發表
歡迎理智的討論, 但不接納沒有自已結論的轉載, 這是大多數討論區的規舉, 道理如前所述, 當你貼我又貼時, 這個討論區就淪為轉戴比賽, 毫無意義, 正中劣幣驅走良幣的境况, 令有心的討論者迴避. 大陸的討論區亦甚 ...
老人家有一帖:1970年《香港掌故》:黃言情

洋洋大觀,無一萬都幾千字,頭段都1至8版,有十五個項目,我由頭到尾都睇唔到亞叔有評論。
但到第9版,有位亞sir就咁回應:

難得的好文, 是70年代的寫作吧 ? 出處在哪 ?

可見亞sir 點只唔反對轉載,仲十分欣賞。
何解突然會180度轉變?考起.........
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-11 23:20 發表

老人家有一帖:1970年《香港掌故》:黃言情

洋洋大觀,無一萬都幾千字,頭段都1至8版,有十五個項目,我由頭到尾都睇唔到亞叔有評論。
但到第9版,有位亞sir就咁回應:

難得的好文, 是70年代的寫作吧 ? ...
果然不出所料, 你老豆拉老人落水以為就可洗脫自己幼稚的劣行, 却妄顧事實, 企圖混為一談. 老人張貼的是介站各地地理風土人情的文章, 而大多數的地方都是老人所经歷過, 與你老豆轉貼明報文章的用意, 大相逕延.

曰月星島乃中宣部在海外的享哈二將, 對世界新聞完全用北京的觀點及手法, 利用翻釋之便, 斷章取意, 或假借外電之口, 加插自己意見, 凡些种种, 何來公正.  曰月星島愛黨愛國, 立塲鮮明, 走的是一條愚惑人心的路線, 與大紀元說共產党員棄党已有九千萬同樣stupid.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-8 22:44 發表

喂大佬!苦難還苦難,呢家係有人篤數噃!  
我說的是中學生反對接受愛國教有, 篤數與否, 我不在香港, 不作定論.

其實歷來遊行, 参與人數的計算, 從來都無譜, 遊行發起者例必作大, 政府例必作少, 總只有聲勝無聲, 讓市民air out, 比羣眾自發, 學大陸同胞, 燒警車, 闖派出所, 燒政府辦公大樓, 殺法官, 斬城管要文明得多.

回復 754# 的帖子

小弟禽日去睇左生命樹,都係訓左廿分鐘度,D冷氣真舒服。

呢套戲,係近年難得的好戲,唯一缺點是需要帶個腦入塲觀看。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-12 02:25 發表

... 比羣眾自發, 學大陸同胞, 燒警車, 闖派出所, 燒政府辦公大樓, 殺法官, 斬城管要文明得多.
首先我又再申報立場/路線,我對阿爺冇好感,呢個forum好多人都知,亦從我23年來未曾踏足大陸半步可見一斑!  

喂大佬!你以花坌偃怮嵾蚅u,講嘢可以唔顧大部份港人生死。煽動刁民/反中亂港/漢賊衝擊凸府,搞亂香港檔攤,你隔岸觀火燒唔到你!

坦白講,香港有乜冬瓜豆腐,我會好大鑊,我俩老之港英長糧會凍過水,你鍾意就叫我做既得利益者好了。

仲有,全世界好多地方我都去過/住過(當然未去過嘅仲多),我都要死番嚟,皆由於文化差異,最致命乃言語障礙,英文根底唔好,正一同鬼講所以如無意外,我會以香港為我家,唔同得老兄你咁瀟灑!

都係嗰句,阿爺好!香港好!阿筆我更好!  

哎笠Hong Kong!

引用:
原帖由 老何 於 2011-7-11 18:28 發表
70後對之前的香港, 可說一無所知. 十三妹, 經紀拉肯定未聽過,
在收音機還未普及的年代, 報刊便是所有資訊來源, 而副刊內容
更是大眾調劑精神生活必須品, 五光十色的社會動態, 便反映在
副陘云滷M欄名家如十三妹, ...
蔡瀾有一小說 -  追蹤十三妹. 神龍見首...

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-11 23:02 發表

其實美國也有對不起中國人的地方, 就是誤信中共在內戰時的宣傳, 以為中共會為中國人帶來民主, 走進文明, 於是四處壓制當時合法的國民政府, 向國民政府探取軍火禁運, 導致內戰失利, 大陸淪赤, 中國人由此陷進一個愚昧荒旦, 以醜為美, 封建專制的國度. 如果四九年後,民主自由降臨中國大地, 中國就是好碼头, 何須羡慕他人呢. ...
couldn't agree with u anymore...

the other side of the coin , from wiki ---

戰後,宋美齡姐夫孔家與宋家在政治力的默許下,上下其手,被許多近代史研究者認為是導致當時中國國民黨形象敗壞的主因之一。「世紀宋美齡」第二集「奮起與挫敗」中,曾描述宋美齡親人孔宋家族以權勢謀私利,蔣經國在上海「打老虎」,打到宋美齡的姨甥,但在宋美齡干預下,蔣中正還特地發了一封電報給當時上海市長處理此事.

國民政府在內戰中一路失守,蔣中正為了爭取美國對他再次的支持,再度派遣宋美齡前往美國,然而被當時的美國總統冷淡處理....

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-11 23:02 發表

.., 只是他們都有最基本的人權, 不用怕公安上門, 离奇失踪.  ...
喂大佬!寃有頭、債有主,舉例你唔老黎李+x嘅長期不誠實,可以理解。

之不過你若去八街買完嘢攞哂啲神沙慢慢找數玩嘢,除咗玩收銀個姐姐外,仲玩埋你後面啲等住番歸煑飯嘅無辜市民,就似乎有點那個矣!

同樣邏輯,家陣你唔like阿爺啫?两條道路、两種選擇,一係就好似我咁,自絕於人民,咪鬼番上去叫雞/包二奶;一係就好似孫中山咁,揸碌嘢上去同佢死過!之但係要遵守遊戲規則,好似孫生咁,佢都冇令港英當局難堪,冇放手發動盲毛羣眾上街,响紅毛鬼檔攤度搞嘢吖!

依家凸府即係八街收銀個阿姐,你玩李生就好啦,何必搞人阿姐唧?人哋都係做好份工啫!

仲有,莫講22萬呢條死人燈籠數,就算真係有二佰廿萬又如何比起七佰幾萬全港市民,都係少數啫,我哋大多數人幾時有叫呢班無政府塔利班原教旨主恐佈搗亂分子代表我哋咁吠呀?學人講民主?乜唔係少數服從多數嘅咩?輸打赢要呀!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-12 02:25 發表

其實歷來遊行, 参與人數的計算, 從來都無譜, 遊行發起者例必作大, 政府例必作少, 總只有聲勝無聲, 讓市民air out, 比羣眾自發, 學大陸同胞, 燒警車, 闖派出所, 燒政府辦公大樓, 殺法官, 斬城管要文明得多...
exactly, that is the reality...

但理兄所言 -

當有人看到亂篤數都視若無睹,
.....
正是另一場苦難的開始。

對我是一個好提醒...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-9 00:05 發表

...應聲虫除行為动稚, 還喜討人皮宜, 自稱「你老豆」, ...
理老兄大哥羞於啟齒and/or費事去解釋「理魯竇」此名何來,小弟不才,就讓我嘗試解讀一番,以免各網友胡思亂想!

其實「你老豆」也好,「你老母」也好,乃我廣東人慣用之加重語氣助語詞,一般並無惡意,亦不涉其它,friendfriend交談中常見,幸勿少見多怪,又或對號入座!

觀其用語,有時可與鬼佬之mother fuxker或北方人之草泥馬、他媽的、他奶奶、操他娘的,又或我哋廣府人之叼那媽、你娘親、你媽咪、你露媚、你老味、你老闆等等交替使用!

但用時音調要格外小心,例如:

你老母(平音)走喇(「喇」字亦是平音= Your mum is going to leave right now冇事; 若個「母」字尾音高八度,再加個「吖」字,然後停一停,又高八度,再加「走喇!」(= Get lost! You mother fuxker!),咁呢場交實打得成!   

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-12 10:54 發表

首先我又再申報立場/路線,我對阿爺冇好感,呢個forum好多人都知,亦從我23年來未曾踏足大陸半步可見一斑!  

喂大佬!你以花坌偃怮嵾蚅u,講嘢可以唔顧大部份港人生死。煽動刁民/反中亂港/ ...
在此申報利益 -

我和飯票 所持資歷, 外國承認. 選擇留港,和筆兄一般, 皆由於文化差異,所以如無意外,我亦會以香港為我家...

好的東西, 我亦希望家人 (香港人) 擁有. 否則, 我和筆 sir 口誅筆伐的 自私父母, 有何分別 ?

我覺得 官員清廉有能/食品安全/貧富不太懸殊/司法獨立 是好東西. 不能令中國擁有, 亦希望香港能獨善其身. 如果這是 -- 講嘢可以唔顧大部份港人生死。煽動刁民/反中亂港, 無話可說.

人生路, 論壇中人 (包括我), 都已踏入餘下一半, 既然 以香港為我家, 是否應思索如何福地後人耕 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-12 16:14 發表

喂大佬!寃有頭、債有主,舉例你唔老黎李+x嘅長期不誠實,可以理解。

仲有,莫講22萬呢條死人燈籠數,就算真係有二佰廿萬又如何比起七佰幾萬全港市民,都係少數啫,我哋大多數人幾時有叫呢班無政府塔利班原教旨主恐佈搗亂分子代表我哋咁吠呀?學人講民主?乜唔係少數服從多數嘅咩?輸打赢要呀! ...
同樣寃有頭、債有主 --

71 當日, 只有 千多人在修頓, 3 百多人在政府總數,比起22萬呢條死人燈籠數,都係少數啫, 呢班"無政府塔利班原教旨主恐佈搗亂分子" 點代表佢哋 (和平散去) ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-12 16:14 發表

依家凸府即係八街收銀個阿姐,你玩李生就好啦,何必搞人阿姐唧?人哋都係做好份工啫 ...
林局長現在是好份工...

蘋果日報 - 敦促林局長下台書, can answer your query...

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110712&sec_id=4104&art_id=15422618

another point -

林局長推出替補機制之初,說有德國先例可援, 結果德國出來澄清. 政制及內地事務局局長, 唔熟政制o窩

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-12 10:54 發表

都係嗰句,阿爺好!香港好!阿筆我更好 ...
阿爺好 ? - 貪污/黑心食品...

我反而 buy 牛 sir 所言 -
總只有聲勝無聲, 讓市民air out, 比羣眾自發, 學大陸同胞, 燒警車, 闖派出所, 燒政府辦公大樓, 殺法官, 斬城管要文明得多.

引用:

同樣邏輯,家陣你唔like阿爺啫?两條道路、两種選擇,一係就好似我咁,自絕於人民,咪鬼番上去叫雞/包二奶;一係就好似孫中山咁, 揸碌嘢上去同佢死過!之但係要遵守遊戲規則,好似孫生咁,佢都冇令港英當局難堪,冇放手發動盲毛羣眾上街,响紅毛鬼檔攤度搞嘢吖 ...
两條道路、两種選擇. 點解唔可以第 3 條路 -- 發動盲毛羣眾上街? 請問邏輯 點 deduce 出黎 ?

孫生令港英當局難堪. 而且麻煩好多...

source http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%99%E4%B8%AD%E5%B1%B1

從1895年香港興中會建立至成功的十六年間,孫中山發動的十次武裝起義中,有六次是以香港為基地秘密發動的。香港既是指揮和策劃中心,又是經費籌集與轉匯中心、軍火購製與轉運中心,海內外革命同志的聯絡與招募中心,也是每次起義失敗後革命黨人的避難場所。

廣州起義失敗,為首的多數成員被捕處刑,孫中山則被清廷通緝,在清廷的壓迫下,港英當局頒發放逐令,不准孫中山進入香港,為期五年.

孫於11月避往日本, 後再轉往美國發展興中會及籌款,獲得踴躍捐輸。

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-12 16:50 發表

人生路, 論壇中人 (包括我), 都已踏入餘下一半, 既然 以香港為我家, 是否應思索如何福地後人耕 ? ...
黃小妹妳out喇!我担心妳嘅良好意願,at the end of the day會明月照溝渠而已!

?!! 耕更呀?慢唔慢啲呀?妳咪响度說三道四教人乜鬼嘢脚踏實地「耕耘」等「收獲」之類唔化嘅八股嘢罷啦!家陣興急功近利、一步登天/發達謘I要現眼報謘I例如炒樓炒股,又或者靠打砸搶出位上位謘I

呢班咁嘅不很知所謂嘅80後後人,使鬼妳咁好心為佢哋着想呀?佢哋俾我哋呢亭4060後嘅人形父母,教到個個紅衞兵咁款,不學無術,只識怨天怨地、賴三賴四,但又想快速上位,出人頭地,唯有聽埋啲漢奸政棍亂乜咁點,發埋啲春秋大夢,希望阿爺冧檔,然後靠打砸搶衝擊政府,望一朝自己當權做皇帝!囫嘅!

有時睇見班契弟又好笑,但又好無奈,一隻二隻,老又係咁、嫩又係咁,唔知係咪燒壞腦,short short哋。唔該佢哋睇清形勢喇!客觀形勢,非個人主觀意志可轉移謘I無論你鍾意又好,唔鍾意又好,家陣阿爺呢檔大企業經已係too big to fail,咪响度蚍蜉撼樹啦,fuxking stupid!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。