推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[灌水] 撫今追昔

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-26 16:15 發表

so so 啦.

亞 Sue 的看法 - 半夜冇咸水, 正常都唔會諗水務工人, 可以即刻黎. 唔係緊急到要半夜嘈醒人o者.   

救護的公開秘密 - 過關逼, d 人就會 call 救護車. 到左上水落車. 好過   call  的士. 有 d  ...
正常嘅都應該唔會咁做,會咁做嘅就一定打畀最大嗰個。
聲明:
上載文章,純屬虛構,請勿轉載。
上載連結,未經驗証,避免進入。
上載圖片,只供參考,嚴禁發放。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-25 21:17 發表

係呀,咁情形,邊個做野吖?

一路唔捨得走,就係唔捨得老豆老母,如果唔係一早走左十幾年了。
mygo,你咁孝義,真難得!失敬。
我當年都係如你一樣,唔捨得老母;但睇見情況越黎越不妙,與其一齊在香港攬住,不如忍淚別母,一家五口遠走他方。
打算住落再申請她,但她來過兩、三次,始終不習慣此間生活,而今年事更高,亦不會再來。
尤幸在港尚有親人同住照顧,但每年仍返港一、兩次看望她。

引用:
原帖由 9G66 於 2010-7-27 01:01 發表

正常鼣應該唔會咁做,會咁做鼢N一定打畀最大鶩荂C
好似好衰,有  d 所謂豪宅,3 個月 已經試過無鹹水 5 次,每次起碼 1 日 (夏天 )。d 住客都無咁把閉。

引用:
原帖由 老何 於 2010-7-24 09:55 AM 發表
1. 人心不足蛇吞象。.
2. 政府及建制派亦需要住炉選票。
3. 所以老何認為與其補貼公屋, 一於送晒卑住炉, 自行管理兼自由買賣。
4. 以下由Albert叔發言.....................................
倒不如購買大家批 AK47,把那此社會到癈柴全部結果,免浪費米飯。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-27 22:28 發表

好似好衰,有  d 所謂豪宅,3 個月 已經試過無鹹水 5 次,每次起碼 1 日 (夏天 )。d 住客都無咁把閉。
好大可能係因為錢 - 緊急維修需付額外費用,公屋居民唔洗夾錢維修;聲大就得。
聲明:
上載文章,純屬虛構,請勿轉載。
上載連結,未經驗証,避免進入。
上載圖片,只供參考,嚴禁發放。

假若香港過去10年由本版是但一個做特首, 香港會更公平, 更祥和, 如果由albert哥做就更妙, 人ロ都怕少咗一半

引用:
原帖由 9G66 於 2010-7-28 00:44 發表

好大可能係因為錢 - 緊急維修需付額外費用,公屋居民唔洗夾錢維修;聲大就得。
雖然是新開發區域,但管理公司話水務署 d 鹹水喉係九龍城駁黎。九龍城 d 喉舊,成日爆,連累埋我地。

咁都無法o家。

好似有 d 曙光

職訓局院校學生埽4夜入讀首願 排頭位生洗澡慶功
http://hk.news.yahoo.com/article/100727/4/jdsf.html

睇到哩段新聞,Ah Sue 好感動 (我唔係有虐待狂),雖然我都覺得安排有問題。

終於有 d 年輕人,懂得珍惜 / 爭取 自己的將來。今次的學位得來不易,希望他們不要浪費,用心讀書。

教咁耐大專,聽到學生說:
  • 你估我想黎家,亞媽逼我讀
  • 唔想出黎做野,唔好佐我傾計。
  • 我地唔交學費,你地班野無糧出
  • 我 1 年交既學費,夠買 10 個 LV 袋,你地竟然教唔識我。

個心真是好傷o家。

引用:
原帖由 ces 於 2010-7-28 17:00 發表
假若香港過去10年由本版是但一個做特首, 香港會更公平, 更祥和, 如果由albert哥做就更妙, 人ロ都怕少咗一半
引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-24 17:56 發表

大部分人同以往唔同,香港,而家十個人,可能有三個來自國內,另外兩三個,係80後產物 ...
一代不如一代
宜家d後生只會話我哋班老不死阻住個地球轉,
等我地放長雙眼睇佢地點保住個我地打落嚟嘅江山.

睇到咁多前輩們既「呻」,我身為z世代,真係忍唔住要講幾句:

所謂「M型社會」我聽得多,其實香港宜家同個「M」字真係好似,有錢既惡哂,無錢既都惡哂…

無他,
有什麼民族,就有什麼國家;
有什麼管治集團,就有什麼樣的地方政府…

所以某黨不要再說我們「反中亂港」,反而應該好好反思,為什麼回歸以來,即使用大量金錢賄賂和粉飾太平後,所謂的「國家向心力」仍然這樣低?

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-8-1 01:09 發表

一代不如一代
宜家d後生只會話我]班老不死阻住個地球轉,
等我地放長雙眼睇佢地點保住個我地打落鵀縣s.
版主你好後生者

最新 e-學定義,65 歲,都是中年人,所以你有排先係老o野。

從事教育多年,對現今 1 代有深刻的認識 + 中國人的經驗之談 - 富不過 3 代,在香港是 1 個 100% 會成真的預言。

問題是感情上,下 1 代有我們的子侄,理性上,我將來的 福利 / e-療 (我 d e-生 hallmates 話,我地哩輩,起碼 90 歲),靠他們幫補。而且 香港給予我良多,真不希望 目睹她的衰落。

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-1 13:55 發表
睇到咁多前輩們既「呻」,我身為z世代,真係忍唔住要講幾句:

所謂「M型社會」我聽得多,其實香港宜家同個「M」字真係好似,有錢既惡哂,無錢既都惡哂…

無他,
有什麼民族,就有什麼國家;
有什麼管治集團,
...
我的心底話。

何老大去得地方多,見識廣博。陶傑話中國人 / 亞非洲人 (日本例外) 是低等民族,老大的經驗 / 看法 又如何 ?(其實英美都有白人濫用社會福利呀)

看來陶才子有一終身的遺憾,
他天生白鴿眼,
最看不起中國人,
但偏偏自己個樣點睇都係黃種人,
奈何。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 16:59 發表 我的心底話。 何老大去得地方多,見識廣博。陶傑話中國人 / 亞非洲人 (日本例外) 是低等民族,老大的經驗 / 看法 又如何 ?(其實英美都有白人濫用社會福利呀)
哈哈,陶才子祟日到走火入魔耳。
日本人係偽子。中國人係真小人。

日本人比較懂掩飾,中國人只是赤裸裸。

早年放洋日本,每晚放工例必經過火車站,女同事者 ,十次約有三四次被咸豬手。
日本人晚上在街上小便情況並不比中國少。
日本人,看上去謙謙君子,內裡並不一樣。
晚上和日本人飲酒(雖然我唔識飲)你就會聽到佢地十分多牢騷,絕對唔會比香港現今的年青人少。

中國今日好多人都話D貨渣,唔襟用。但我覺得呢個係社會經濟發展的必然階段,只有在國民生活水平達到某一水平,貨品質素才能顯現。
君不見幾十年前,我地香港有一諺語:日本郵船(遲早完),那時日本野就係化學、唔襟用的思,同來佬貨不可同日而語,日本發展比中國早幾十年,今日中國,就如四十年前的日本而已。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 16:59 發表

我的心底話。

何老大去得地方多,見識廣博。陶傑話中國人 / 亞非洲人 (日本例外) 是低等民族,老大的經驗 / 看法 又如何 ?(其實英美都有白人濫用社會福利呀)
中國超日本成第二大經濟體 (18:31)
明報即時新聞1/8/2010

中國社會科學院金融研究中心副主任王松奇說,目前中國的國內生產總值已超過日本,成為第二大經濟體。
中國人民銀行副行長、國家外匯管理局局長易綱日前公開表示,中國已經超越日本成為世界第二大經濟體。雖然這是中國官員首次指出中國經濟成為世界第二,但易綱並未解釋或提供數據支持這一結論。
王松奇表示,今年中國經濟數據一直保持11%以上的增幅,強勁的經濟成長足以支撐中國成為世界第二大經濟體。

或者有人會說,中國那麼多人口,平均還是很低。
但如果當我們發覺在1995年,中國的國內生產總值只是日本的 6.9%,你不能不佩服中國人的努力。

至於陶才子知道了肯定不高興,
一個低等民族怎可以這樣。

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-1 20:02 發表

哈哈,陶才子祟日到走火入魔耳。
日本人係偽子。中國人係真小人。

日本人比較懂掩飾,中國人只是赤裸裸。

早年放洋日本,每晚放工例必經過火車站,女同事者 ,十次約有三四次被咸豬手。
日本人晚上在街上 ...
早年放洋日本 - 你都好有冒險精神 !

90 年代初,到日本開學術研討會,連 d 教授都唔多識英文。搭的士,雞同鴨講。

所以從不敢,日本自由行。

相關搜索目錄: 自由行 日本自由行

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-1 20:02 發表

中國今日好多人都話D貨渣,唔襟用。但我覺得呢個係社會經濟發展的必然階段,只有在國民生活水平達到某一水平,貨品質素才能顯現。 ...
我唔介意 D貨渣,唔襟用,所謂 1 分錢,1 分貨。最痛心既係假貨 / 劣貨 充斥,明知會死人既,都不顧 (e.g. 3 聚青胺奶粉,豆渣工程,而家又再次出現)。

第 1 次我當佢地無知,但再次就是存心惡毒 (害小朋友 1 世).

感覺真是中國人,特別多做哩壞 d 事。

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 21:11 發表 我唔介意 D貨渣,唔襟用,所謂 1 分錢,1 分貨。最痛心既係假貨 / 劣貨 充斥,明知會死人既,都不顧 (e.g. 3 聚青胺奶粉,豆渣工程,而家又再次出現)。 第 1 次我當佢地無知,但再次就是存心惡毒 (害小朋 ...
同意。
渣貨最多易壞,但起碼唔會害人。
日本人有一樣野的的確確比中國人好:就係公德。
老實講,中國今日發展,係嚴重透支,呢一代未必會受到苦果,但再這樣下去,我地下一代或再下一代,苦果就會慢慢浮現。
今日既供貸,唔係呢代還,係下幾代還。相反日本人對呢樣野就好好多,識得點去保存、保護。

上月因事到四川、貴州一行,在街上,竟然見到穿著交通警服的女警,踎在路邊摘芽菜,到政府部門辦事,個個穿袜卻沒有鞋。中國距大國之路還遠著哩!

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 21:03 發表 早年放洋日本 - 你都好有冒險精神 !  90 年代初,到日本開學術研討會,連 d 教授都唔多識英文。搭的士,雞同鴨講。  所以從不敢,日本自由行。  
呵呵,日本搭的士,寫漢字即可。其實日本唔使怕哦,恰埋眼都識行,唔會蕩失路架(指東京)。
日本人的禮儀也是中國人要學習的,雖然,他們可能都是心裡一套口裡一套。

在日本公司中,女職員見你在前面行,即使不認識,她急步前走,以為佢做乜,原來係襟住部升降機等你。

在香港公司,出左閘步行往車場坐公司穿梭巴士,突聞後面急步腳步聲由後漸近而至,終讓其超前,見一女子,以為趕時間,誰知,她一超前,就放慢腳步。你估佢做乜?就係怕我先過佢上車,佢怕冇位而已。因為車一滿就開,唉,這又何苦呢?朝見口晚見面。

住處大堂有大玻璃門一度,每次超市買完手挽物件回家,千祈唔好跟住D人後面行。試過不下十次,男女都好,大力推門,明知後面有人,就唔好咁大力推門啦,門一大力,就反彈,真係唔怕撞傷人。  

至升降機口,見你挽住野,就驚唔死,摶命襟掣關門,老實講,mygo雖年紀老邁,但還力壯也,一腳踢門開,咪又要等埋我,度門開左,又要慢慢關門,因快得慢,這又何苦呢?

相關搜索目錄: 自由行 日本自由行

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 16:52 發表

版主你好後生者

最新 e-學定義,65 歲,都是中年人,所以你有排先係老o野。

從事教育多年,對現今 1 代有深刻的認識 + 中國人的經驗之談 - 富不過 3 代,在香港是 1 個 100% 會成真的預言 ...
引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-1 18:55 發表
看來陶才子有一終身的遺憾,
他天生白鴿眼,
最看不起中國人,
但偏偏自己個樣點睇都係黃種人,
奈何。
所謂愛之愈深,責之愈切.
我地愛我哋嘅下一代,愛我哋嘅國家...

但中國人如果唔識得自我反省,
係唔會有進步...
1, 點解香港人到宜家都唔認同自己係"中國人" ?
2, 點解中國人去到外國發展會比留在中國好 ?
及有好多問題要我哋反思...

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-8-2 13:49 發表

係唔會有進步...
2, 點解 ...
「萬里長城永不倒,千里黃河水滔滔,
江山秀麗蝶采風嶺,問我國家那像染病?」

其實前輩你問我一千次,我都承認自己係個龍的傳人,炎黃子孫…
基本上,香港絕大多數人都會承認自己係個中國人,
只係,我地國家現時似乎對「愛國」既標準有點跟我們想既唔同…
所以相對佢地既標準,就認為我地「唔愛國」…

引用:
原帖由 dynmv 於 2010-8-2 13:49 發表

係唔會有進步...
2, 點解 ...
版主,會唔會用「部份香港人」洽當一些?
不要夾硬來。

97前移居或旅行外地,遇到新鄰居或有人問我是那堥荂A我回答是「香港」;97後遇到有人問我是那堥荂A我回答是「香港中國」。

引用:
原帖由 ces 於 2010-7-28 17:00 發表 假若香港過去10年由本版是但一個做特首, 香港會更公平, 更祥和, 如果由albert哥做就更妙, 人ロ都怕少咗一半
香港已無公平可言。

昨日包致金侄女襲警醉駕,只判感化,司法已死。

賣油煙機者誇大轉數,罰坐十星期,賣樓者誇大層數,大者穩若泰山。小者都係停牌半年,香港已成權貴天堂。  

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-2 00:48 發表

同意。
渣貨最多易壞,但起碼唔會害人。
日本人有一樣野的的確確比中國人好:就係公德。
老實講,中國今日發展,係嚴重透支,呢一代未必會受到苦果,但再這樣下去,我地下一代或再下一代,苦果就會慢慢浮現。
...
住的地方,華洋雜處。國內女同胞,同日本女子,真是無得比。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。