推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 beautiful 於 2018-10-25 01:38 發表
科學家仲未出世, 佛經內一早已記載, 將來人類會因大自然環境被破壞, 糧食短缺, 人類的身高會越來越矮, 和壽命越來越短........ 直到全部人類差不多絕種的那刻, 預測當時的人類只有約2呎高, 1至2個月壽命......再過若 ...
在下于閣下帖子裡,讀到; 佛經內一早已記載.............動物代替人類了

在下可否知道是那一本佛經,金剛經?法華經?無量壽經?雜阿含經?沙門果經?以便在下找來拜讀,謝謝!
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-10-30 05:05 發表

在下于閣下帖子裡,讀到; 佛經內一早已記載.............動物代替人類了

在下可否知道是那一本佛經,金剛經?法華經?無量壽經?雜阿含經?沙門果經?以便在下找來拜讀,謝謝!

講到佛經,破壞環境,糧食短缺,人類滅亡…
唉﹗答唔上咀…

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-10-30 05:05 發表

我記憶中.... 應該係 無常經
原來師兄學識淵博 博學多才、學貫中西、 博古通今, 你對 金剛經, 法華經, 無量壽經, 雜阿含經......都咁有興趣去研習, 這些多是大乘的經書,......不過我最近研習緊 解深密經, 呢本經講"唯識"思想, 值得一睇

.

☆ 夢裡明明有六趣,覺後空空無大千。 ☆  

引用:
原帖由 藍蝶 於 2018-11-1 17:29 發表

講到佛經,破壞環境,糧食短缺,人類滅亡…
唉﹗答唔上咀…

靚蝶...妳學識淵博, 怎會答唔上咀啊.....妳買魚尾就有得答啦....
☆ 夢裡明明有六趣,覺後空空無大千。 ☆  

引用:
原帖由 beautiful 於 2018-11-2 03:11 發表

靚蝶...妳學識淵博, 怎會答唔上咀啊.....妳買魚尾就有得答啦....
我剩係識得牛頭唔答馬咀咋

引用:
原帖由 藍蝶 於 2018-11-2 10:26 發表

在下也知;風馬牛不相及
山旮旯

引用:
原帖由 beautiful 於 2018-11-2 03:05 發表

我記憶中.... 應該係 無常經
原來師兄學識淵博、 博學多才、學貫中西、 博古通今, 你對 金剛經, 法華經, 無量壽經, 雜阿含經......都咁有興趣去研習, 這些多是大乘的經書,......不過我最近研習緊 解深 ...
仲乜咁讚我呀

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-11-5 03:11 發表

在下也知;風馬牛不相及
牛車水就拚得埋

引用:
原帖由 藍蝶 於 2018-11-2 10:26 發表

牛頭角見牛頭馬面喇

[quote]原帖由 chanpowing 於 2018-11-13 14:07 發表

牛車水就拚得埋 [/quote

去新加坡最緊要,同埋一定要去牛車水。好多年前企喺街果道,食咗一個而家重記得嘅靚榴槤,機乎令在下流連忘返。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-11-14 03:03 發表
[quote]原帖由 chanpowing 於 2018-11-13 14:07 發表

牛車水就拚得埋 [/quote

去新加坡最緊要,同埋一定要去牛車水。好多年前企鷁顗G道,食 ...
呢期貓山皇有第二造,去試下有冇先

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2018-11-14 07:58 發表

在下非常羨慕閣下,三幾個鐘就到馬來,新加坡同泰國,有不少新鮮生果。在下返港淨坐機上也需 15 1/2鐘。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2018-11-14 07:58 發表

聽見話今年貓山皇大造,價錢多數唔會貴。可惜在下住得太遠,一萬弍千幾里,淨飛都十幾個鐘,想吓都怕。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-12-4 06:23 發表

聽見話今年貓山皇大造,價錢多數唔會貴。可惜在下住得太遠,一萬弍千幾里,淨飛都十幾個鐘,想吓都怕。
今個月我就飛去馬拉食榴槤先

引用:
原帖由 藍蝶 於 2018-12-4 16:53 發表

今個月我就飛去馬拉食榴槤先
嘩!聽聞果道有十種八種唔同嘅種類,食完呢種又再試果種,想吓都開心。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-12-6 03:54 發表

嘩!聽聞果道有十種八種唔同嘅種類,食完呢種又再試果種,想吓都開心。

我都時不時想吓令自己開心。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2018-12-11 11:16 發表

我都時不時想吓令自己開心。

(開心) 在下認為不分男女老幼都期望,不過各人所須是不同,一些小孩子別人給他一塊糖,他/她已很開心,但有些小孩就算給他/她一盒,也不會像有些父母下班回家,孩子跑去啓們,擁抱他們雙親更開心。男子對女性說多些温柔體貼的語言,女方對男子多說些鼓勵讚賞,或可能令雙方也開心。

相關搜索目錄: 語言
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2018-12-15 06:25 發表

(開心) 在下認為不分男女老幼都期望,不過各人所須是不同,一些小孩子別人給他一塊糖,他/她已很開心,但有些小孩就算給他/她一盒,也不會像有些父母下班回家,孩子跑去啓們,擁抱他們雙親更開心。男子對女 ...
在此先祝大家新年進步、事事如意和開開心心﹗

相處之道,互相尊重、少挑剔和多讚賞,都會讓大家生活愉快和工作順遂。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2019-1-2 10:52 發表

在此先祝大家新年進步、事事如意和開開心心﹗

相處之道,互相尊重、少挑剔和多讚賞,都會讓大家生活愉快和工作順遂。
在下亦認同 (互相尊重) 四字,放諸四海皆準。誰都喜歡受人尊重,但別忘記,要互相尊重不分先後,這是很重要。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2019-1-3 10:00 發表

在下亦認同 (互相尊重) 四字,放諸四海皆準。誰都喜歡受人尊重,但別忘記,要互相尊重不分先後,這是很重要。

互相尊重不分先後,也無分貴賤。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2019-1-3 16:38 發表

互相尊重不分先後,也無分貴賤。

在下漏了無分貴賤,尊重他人絕對不應分貴賤,謝謝閣下提點
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2019-1-4 05:08 發表

在下漏了無分貴賤,尊重他人絕對不應分貴賤,謝謝閣下提點
大家分享一下己見,這算不上是提點。

引用:
原帖由 bluedance 於 2019-1-16 15:54 發表

大家分享一下己見,這算不上是提點。
閣下實在太客氣!
山旮旯

恭喜發財, 事事如意 !
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2019-2-6 18:48 發表
恭喜發財, 事事如意 !

謝謝大版主!適逢豬年,在下謹祝閣下 珠璧聯輝。
山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。