推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

45 12
發新話題

非誠勿擾

非誠勿擾

宜家d年青人,點解咁難搵結婚對象,
係咪因為經濟好,唔識同甘共苦...?

相關搜索目錄: 結婚

非誠勿擾》越禁越紅每集觀眾過億 【本報訊】由江蘇衞視製作的交友相親節目《非誠勿擾》,自去年 1月開播以來,每集收看人次過億,長期處於全國同時段收視榜首位。節目最吸引之處,就是每集的相親女子不是索女模特兒,就是富二代,甚至是曾參選國際小姐選美的高質靚女。
參加者頻爆金句 不過節目能瞬間爆紅,都全靠這金句「我寧願坐在寶馬內哭,也不願意坐在單車上笑」。一名被喻為「最刻薄拜金女」在節目中擺明車馬找富豪對象,金句一出瞬即成為全國熱話,其後陸續彈出不少金句男女,例如「我要的是男人中的精英,精英中的人才,人才中的王子」,以及「我覺得不論是男孩還是女孩,住在誰家都很公平。我不覺得入贅有甚麼問題!」惹來廣電總局插手禁止某集播出,令節目越禁越紅。

生果日報網上版
嫌港女刁蠻奄尖 參加熱爆相親節目筍盤港男上大陸電視尋真愛
【本報訊】港女、剩女、敗犬女近年成為熱話,各大小網上討論區上港男港女唇槍舌劍。根據統計處資料, 09年香港「剩女」多達 5萬人,男女比例嚴重失衡,每 1,000名香港女性對 889名男性,在港女尋覓姻緣告急下,對優質港男「爭崩頭」,然而有「筍盤」港男卻揚言不要港女,選擇上大陸熱爆相親節目《非誠勿擾》拖走北方姑娘。到底港女們輸了些甚麼?記者:廖韻思、張軍

「香港女仔比較刁蠻,而且刁蠻到唔知自己刁蠻,我覺得人最可怕嘅係唔知自己發生咩事,佢所有事都覺得好應該嘅!」 28歲、土生土長港男楊春龍 Penny斬釘截鐵說,不會選擇香港女性做女友,更不會娶港女。
放大圖片

北京姑娘張絲絲穿上古裝,氣質優雅。互聯網
放大圖片

楊春龍曾任職香港海關,穿起軍裝的他英明神武。受訪者提供圖片
出身小康 事業有成
身高 1.84米、 40吋胸肌的 Penny擁有模特兒般的天賦條件,型英帥靚正,出生小康之家,在英國留學五年,取得商業管理榮譽學士。 06年回港,翌年加入香港海關駐守機場,但前年離職決心北上發展。有十年 eBay生意經驗的他,不但於大學時代已賺取第一桶金,日前更獲 eBay垂青聘請為項目經理,本月中便正式到上海上班,是名副其實的「筍盤男」。今年 2月,朋友找他作伴參加由江蘇衛視主辦的交友相親節目《非誠勿擾》, Penny在無心插柳下入圍。他笑說在節目中,無論跟主持對答及真情剖白,均是臨場「爆肚」,事前亦沒被安排與參加節目的 24位內地相親女子見面,絕無「造馬」。節目於 3月 19日播出,西裝骨骨的 Penny甫出場已向在場嘉賓、主持和美女大派潤喉糖,博得其中 23位美女好感,更令 22歲北京姑娘張絲絲對他一見鍾情。經過一輪妙問妙答後,二人終於「成功牽手」繫上月老紅線。「佢讚我高大、聰明、得體,在節目中咁大壓力都好鎮定。」 Penny認為兩人能走在一起,因大家都熱愛運動,又有留學背景,有共同話題:「我咩運動都啱,佢就係澳洲乒乓球國家隊員,我以前都係乒乓球校隊。」張絲絲從沒戀愛經驗,早前被父母催婚,故參加節目希望找個孝順、勤奮、講求衞生的好男孩。「佢父母想佢搵番中國男仔拍拖、結婚,同聲同氣啲!」 Penny說。
放大圖片

在澳洲讀書的北京女孩張絲絲性格活潑好動。
放大圖片

Penny在街上不時吸引女士們目光。張軍攝
聚首兩天 相隔異地 放大圖片

因張絲絲要回澳洲繼續學業,她與在節目中結下姻緣的楊春龍拍拖兩天後便要暫時分離。
雖然兩日後張絲絲即要飛回澳洲繼續學業,但節目拍完當晚, Penny已抓緊時間約女友邊喝咖啡邊談情:「佢除咗靚女,性格率直爽朗又聰明,最重要夠真誠!」可惜女友尚有一年才畢業, Penny現時只能用視像和電話隔空傳情。Penny說,喜歡北方姑娘簡單直接,「佢仲問定我將來結婚,想在邊度落地生根。佢會以男友或老公為中心,嫁雞隨雞,但香港女仔就以自我為中心。」其實 Penny不選港女,完全是怕了她們的「公主病」。單是約港女食飯已經令他身心俱疲,「佢哋會話食飯呢啲嘢你諗嘅,你諗唔到就唔好叫我食飯啦!」即使男方想好地點、訂好座位,港女又會奄尖挑剔。
港女獨立 難開心窗
Penny在 28年來只拍拖兩次,最令他難忘的初戀情人就是香港女孩。事實上他沒遇過「野蠻」的港女女友,亦沒有針對港女的意思,只感到港女不是他的那杯茶。「香港女仔太獨立、自主,在經濟上又唔使靠男友,久而久之佢哋會追求平等的生活態度。但男人需要女人關懷,佢哋就係打開唔到心窗。」他坦言內地女性對男友很會見微知著,更會煮好飯菜等男友下班,這才是男人背後的稱職女人。港女們,點睇?
楊春龍小檔案
香港人( 28歲)在英國留學 5年考獲經濟學碩士06年回港發展執教鞭07年考入香港海關09年辭職到內地經營網上生意獲聘於上海 eBay項目經理一職
張絲絲小檔案
北京人( 22歲)澳洲碩士生父母是體育機構公務員現為澳洲乒乓球國家隊員

楊春龍在節目中成功與張絲絲牽手,兩人相視甜笑。 FruitDaily 1.1L Code by ManInNet

相關搜索目錄: 結婚 模特兒 咖啡 運動 留學

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-9 13:05 發表

宜家d年青人,點解咁難搵結婚對象,係咪因為經濟好,唔識同甘共苦...?

其實唔係難咗,係時下啲後生仔女要求高咗!

佢哋自少食即食麪大,慢慢同你捱,等你發達喎,蛇都死啦!

相關搜索目錄: 結婚
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-9 14:39 發表

其實唔係難咗,係時下啲後生仔女要求高咗!

佢哋自少食即食麪大,慢慢同你捱,等你發達喎,蛇都死啦!
王子與公主一起生活/相處, 誰 斟茶遞水 ?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-10 12:32 發表

王子與公主一起生活/相處, 誰 斟茶遞水 ?

Good question!

請恕我响度又試噏亂話!

黃小妹妳詩禮傳家,我哋孔聖先師愛徒孟Sir倡議嘅五倫妳實聽過,夫婦乃第一大倫,最重要一點,乃夫婦有別,i.e. you do your bit, and he does his bit, why bother to do others, eh?

乜唔係公主斟茶遞水俾王子嘅咩?點解唔叫婦夫呀?點解唔叫個老公跟個老婆姓呀?

妳哋啲港女點解咁鍾意奪權,爭做中央領導人嘅

部車都唔會有雙軚盤,要两個司機一齊揸係話?想車毀人亡呀?

相關搜索目錄:
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-10 15:56 發表

請恕我响度又試噏亂話!

黃小妹妳詩禮傳家,我哋孔聖先師愛徒孟Sir倡議嘅五倫妳實聽過,夫婦乃第一大倫,最重要一點,乃夫婦有別,i.e. you d ...
聰明嘅女人會喺適當時候扮蠢,
我就係死係呢d女人手上.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-10 15:56 發表

請恕我响度又試噏亂話!

黃小妹妳詩禮傳家,我哋孔聖先師愛徒孟Sir倡議嘅五倫妳實聽過,夫婦乃第一大倫,最重要一點,乃夫婦有別,i.e. you d

乜唔係公主斟茶遞水俾王子嘅咩?點解唔叫婦夫呀?點解唔叫個老公跟個老婆姓呀?

妳哋啲港女點解咁鍾意爭做中央領導人嘅

部車都唔會有雙軚盤,要两個司機一齊揸係話?想車毀人亡呀?

...
個人很欣賞聖經關於夫婦之道  --- 哥林多前書13章4-8節

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不做害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。愛是永不止息。」

鬼子佬, 第一大倫應是君臣...

古代重男輕女,夫婦之間強調男主外、女主內,現代社會則需要調整 --> 互相尊重, 互補不足.

陰陽, 雌雄,

而加 d 職業女性, 嫁左未必跟老公姓...

以事論事, 現在香港的年輕男性, 多數都不太成熟, 沒有男子氣慨. 西風自然壓倒東風.

我要斟茶遞水俾飯票, 因佢常打爛野...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-10 20:09 發表

聰明嘅女人會喺適當時候扮蠢,
我就係死係呢d女人手上.
請恕直言, 只因版主遇人不淑, 真心錯落...

黃蓉聰明絕頂, 但會為郭靖放下屠刀, 改變本性.

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-10 20:09 發表

聰明嘅女人會喺適當時候扮蠢,我就係死係呢d女人手上.

你話我大男人都係咁講,小弟絕對認同老版兄此講法,不獨只喺適當時候要扮蠢,仲要「時時」响老公面前都要扮蠢添!

大家或許聽過呢句咁抵死嘅講法:

男人一生有三大喜事,分別係升官、發財、死老婆!  

講呢個正C6,但諗落未必全係佢錯。

死鬼陳寶蓮曾講過,一隻筷子夾唔到餸,damn right!

C婆亦要反省一吓,因乜解究個C6會搞到有福都唔想同妳一齊享呢?

君子求諸己、小人求諸人,有否檢討吓自己是否太霸道、太自以為是呢?自己是否冇哂做女人嘅温柔,變成男人婆 and/or女強人呢?我知妳好勤力揾錢/湊仔/做家務,so whatSorry,呢啲嘢統統都可easily be done by 任何女人,有啲甚至賓賓、印印都做得到。  

我亦唔係娶妳番嚟做我嘅Guardian/Supervisor/Auditor/ Commander唔係要妳日日响度指手劃脚、說三道四、叻過我呀!

我係要一個賢良淑得可傾心事嘅賢內助呀!更加唔需要一個always say no永不落台嘅反對派呀!

而事實,每個家都容不下两隻老虎,亦無容太多噪音,明冇?蠢女人!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 17:32 發表 你話我大男人都係咁講,小弟絕對認同老版兄此講法,不獨只喺適當時候要扮蠢,仲要「時時」响老公面前都要扮蠢添! 大家或許聽過呢句咁抵死嘅講法:男人一生有三大喜事, ...
唔好意思,路過搭咀。
呢番說話令我想起某些發咗財男人用嚟甩屋企老婆嘅理由/藉口,電飯煲大王同其他男人。

Good evening 阿筆蛇
路過搭 口麥
{男人一生有三大喜事,分別係升官、發財、死老婆!}  
尼D係成班麻甩佬happy hour 飲Beer時吹水唧
吳好當真呀
[死鬼陳寶蓮曾講過,一隻筷子夾唔到餸,damn right]
青見 女新聞小弟最留意
尤其好身裁的
記憶中未聽過
係咪同死鬼黃任中有關

引用:
原帖由 ali 於 2011-5-11 17:51 發表

唔好意思,路過搭咀呢番說話令我想起某些發咗財男人用嚟甩屋企老婆嘅理由/藉口,

多謝Ali兄肯搭咀小弟之胡扯!

其實各司其職,又有何不妥呢?只要大家唔好烚大家,做女嘅咪大方啲讓出個主權俾男方,自己又樂得退居二線,何樂而不為呢?

其實鼓吹女權至上根本係一近代國際大陰謀,意圖及企圖坑害婦女。

原來第一及第二次世界大戰後,打死咗好多麻甩佬,工業又開始發達,社會唔夠labour force,於是俾朶大紅花啲婦女,話佢哋掂,卒之搞到佢哋生不如死,又要生育子女,bring up and look after子女之外,家務已夠煩,仲要返工面對工作以至office war,俾啲別有用心者滚咗做slave都唔知,慘!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-5-11 18:10 發表
Good evening 阿筆蛇 {男人一生有三大喜事,分別係升官、發財、死老婆!}  尼D係成班麻甩佬happy hour 飲Beer時吹水唧 ...

哈哈!維圓兄乃civil servant,所以一定放工後响pub聽過!證明唔係小弟老作!

引用:

c女新聞小弟最留意..尤其好身裁的..記憶中未聽過..係咪同死鬼黃任中有關 ...

我跟維圓Sir有相同僻好,尤以美女而言!

有呀!係佢死前講謘I

引用:
原帖由 ali 於 2011-5-11 17:51 發表
唔好意思,路過搭咀。
呢番說話令我想起某些發咗財男人用嚟甩屋企老婆嘅理由/藉口,電飯煲大王同其他男人。
thanks...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 17:32 發表

你話我大男人都係咁講,小弟絕對認同老版兄此講法,不獨只喺適當時候要扮蠢,仲要「時時」响老公面前都要扮蠢添!

大家或許聽過呢句咁抵死嘅講法:

男人一生有三大喜事, ...
May I ask how do u treat your wife ?

have u ever ask what are her requirements / needs then?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 17:32 發表

死鬼陳寶蓮曾講過,一隻筷子夾唔到餸,damn right! ...
最終感情不如意, 自殺死...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 18:20 發表

多謝Ali兄肯搭咀小弟之胡扯!

其實各司其職,又有何不妥呢?只要大家唔好烚大家,做女嘅咪大方啲讓出個主權俾男方,自己又樂得退居二線,何樂而不為呢?

其實鼓吹女權至上根 ...
agree...

飯票識我時, 事業如日方中. 和 鄉紳聚會, 見盡不少 2/3 線電視台姐仔, 都對他小鳥依人.

他說 - 只有和我, 才可以有思想交流, 身旁女性, 只有我一人對他不賣帳, 直說直話.

有自信的男士, 不愛 yes wife...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-11 19:15 發表

May I ask how do u treat your wife ? have u ever ask what are her requirements / needs then?

To be honest, she couldn’t find another man like me in this world that could treat her like a Queen as what I’m doing.  

Her comment to me is: Can’t complain!

引用:
Good evening 阿筆蛇
路過搭 口麥
{男人一生有三大喜事,分別係升官、發財、死老婆!}  
尼D係成班麻甩佬happy hour 飲Beer時吹水唧
吳好當真呀
...
引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-11 18:26 發表

哈哈!維圓兄乃civil servant,所以一定放工後响pub聽過!證明唔係小弟老作!
吳好當真呀  

男主外,女主內.如果無女人同你睇住頭家,
試問男人點可以安心出去搵食?
既然話係大男人,就唔應該虾女人,
正所謂"千年修得共枕眠",要珍惜眼前人呀.
女人係要黎鍚嘅.如果唔係就..."剪你嫁"...
老婆雖然走咗佬,但有日酒後吐真言話:
"始終都係你好."

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-11 20:12 發表
既然話係大男人,就唔應該虾女人,
正所謂"千年修得共枕眠",要珍惜眼前人呀.
女人係要黎鍚嘅.
如果唔係就..."剪你嫁"...
老婆雖然走咗佬,但有日酒後吐真言話:
"始終都係你好."...
同意!!!

版主好大方.

仲同佢有計傾,    

曾經碰到 踏兩船的前男友, 我擺明不屑...

Sue姐講香港男人沒有男子氣慨,可能中學都要開始教點做一個男人,哈哈。成熟如否都係睇有幾多經歴,同會唔會反省。不過女人睇男人基本要求係咪有責任感。因為愛人與否係感性既事,照顧愛人係好理性,一定係左度右度。當日同ex分手,佢老豆有末期肺癌,一個月要兩萬銀化療藥,佢自己都要賣車,但呢啲病無話幾時完,個個月都係負數,自己唔忍心,最後每個月都俾幾千佢,講到明唔使還,不論外人點睇,無啲經濟實力都做唔到。男人係要有情有義,太多又唔得,男人真係唔易做

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-11 20:34 發表
Sue姐講香港男人沒有男子氣慨,可能中學都要開始教點做一個男人,哈哈。成熟如否都係睇有幾多經歴,同會唔會反省。不過女人睇男人基本要求係咪有責任感。因為愛人與否係感性既事,照顧愛人係好理性,一定係左度 ...
to be fair, 我覺得是家庭/流行文化/互聯網普及 引致...

btw, 我是覺得香港年輕男人多數沒有男子氣慨, 年輕人來說, 雖然%小, 都有你呀.

D 60 前 (e.g. 何老大, 理兄), 唔知幾 man...

理兄身居要職, 不肯同流合污, 急流勇退; 又唔嫌棄 肥 c9, 有情義.

p.s. 理兄唔好怪我 8 掛/多口...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-11 20:21 發表

同意!!!

版主好大方.

仲同佢有計傾,    

曾經碰到 踏兩船的前男友, 我擺明不屑...h:" />
點都好始終佢同我生咗對仔女.

45 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。