推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

45 12
發新話題

非誠勿擾

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-10 21:27 發表

個人很欣賞聖經關於夫婦之道  --- 哥林多前書13章4-8節

「愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不做害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;凡 ...

黃小妹妳有所不知矣!

哥林多先知講呢揸嘢係見到有個大婆等佢老公因唔番歸去咗二奶度,發爛渣容字形咁瞓响度阻街,出言相勸,妳棬u句句叫佢萬事要忍、要化呀!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

親子觀光

當年仆心仆命,為兒為女,黃臉婆甚至為女兒半夜睡過女拔萃取報名表。如今看看黃臉婆肥腫的手演譯女兒買給母親的點心。

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-5-11 23:38 發表
當年仆心仆命,為兒為女,黃臉婆甚至為女兒半夜睡過女拔萃取報名表。如今看看黃臉婆肥腫的手演譯女兒買給母親的點心。
"一分耕耘,一分收穫"
albert叔宜家咪係收成期囉. .

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-11 19:15 發表

May I ask how do u treat your wife ? Have u ever ask what are her requirements / needs then?

With regard to your question asking if I know my wife’s needs and wants, frankly speaking, what I’d like to say is that no one on earth can ever really know what all her needs and wants are, neither can herself.

Having said that, I do believe that I’m the person, who’d know most of them, probably more than she herself.  

I can read your mind, my dear Sister Sue, and I know what you’re going to say after reading this post, “Ah Pen, you’re damn INCH!!”
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-11 21:09 發表

點都好始終佢同我生咗對仔女.
唔好介意, 有仔女佢都...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-11 20:34 發表

不過女人睇男人基本要求係咪有責任感。因為愛人與否係感性既事,照顧愛人係好理性一定係左度

你話我話啦,香港好多所謂女仔/人,再咁落去遲早自絕於雄性動物!

呢班聲稱為女性,physically都幾似(Tom Boy另計),mentally根本跟佢想嫁嗰條C6同一性別,即是話,佢哋成家/住埋/行埋之後,個家physically係一男一女,但mentally係两男共處一室,變作所謂雙頭馬車,有時無疑係會行得快啲啲,之不過稍有差池,冇默契,唔合拍就不難人仰馬翻收場!

Now, let’s go back to老版兄之忠告,聽就聽、唔聽就罷: 聰明嘅女人會喺適當時候扮蠢」plus我之增值: 「聰明嘅女人會時時扮蠢」!

可惜吖,或許因為hormone分泌偏差,easier said than done, can’t help! Women!

PEN兄前輩即係前輩,都睇得相當部份既港女既思維好有問題, 我試過同一個同行姑娘响FACEBOOK認識,咁傾過一次電話,都發覺大家唔係咁啱咀形,咁都算呀,佢仲即刻DELETE埋我,雖然係無咩損失, 只不過係欠啲風度囉. 就算係分咗手,我覺得值得幫既我都會幫,但最少EX都會APPRECIATE我嘛,人對你好唔係老馮架,但好多港女都唔明呢一點, 以為男人咁做係應份.

問心我拍幾次拖,除咗係某幾次黑面外, 一句都唔會鬧啲女朋友, 愛得你自然唔想你難受, 但係好多港女以為咁樣係個男既怕佢, 其實男人忍受都有限度,到一日頂唔順, 正如船沉一樣,唔會仲响船度左鬧右鬧,當然係九秒九放舢舨鬆人.

啲港女話成日啲港男無個好, 但係人哋係好仔唔代表人哋係博愛,咩女都愛,正如我每個月科水去幫EX, 咁我好肯定個現任女朋友一定大發雷霆,點解仲要藕斷絲連, 係咪同佢仲有路,   

我可以對女朋友好好,但最少我係覺得值得先,但香港地好女仔唔少,只不過壞既更多.哈哈.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-12 23:37 發表
  PEN兄前輩即係前輩,都睇得相當部份既港女既思維好有問題, 我試過同一個同行姑娘响FACEBOOK認識,咁傾過一次電話,都發覺大家唔係咁啱咀形,咁都算呀,佢仲即刻DELETE埋我,雖然係無咩損失, 只不過係欠& ...
做人係人氹人,互相專重嘅,男人對女人大多會忍讓,
如果女人只知濫用權利,咁咪遲早完囉.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-12 23:37 發表
  PEN兄前輩即係前輩,都睇得相當部份既港女既思維好有問題,  ...

Marco兄太客氣喇,小弟睇呢家嘢咁通透,皆因平時收集得同業投訴太多,致有此功力而已。

話時話吖,都係要多得老版兄唔少,開放呢個平台叫乜鬼嘢「飛臭襪•妖!」forum俾我哋老、中、青三代,即過氣、當代及未來嘅宅男、毒男、…共聚一堂,大嗚大放,盡訴心中情,抵讚!

小弟在此謹代表敝會 - 國際河東獅子共存管理執業人員協會大中華區分社,向此forum送上祝福,xocat長存萬歲!老版兄萬歲!香港哥哥仔萬歲!早日脫離苦海,揾到件靚北姑萬歲!

順祝各形义燒,實猪扒港女早日俾仔飛、賣剩蔗、攝灶罅!  

引用:
  PEN兄前輩即係前輩,都睇得相當部份既港女既思維好有問題, 我試過同一個同行姑娘响FACEBOOK認識,咁傾過一次電話,都發覺大家唔係咁啱咀形,咁都算呀,佢仲即刻DELETE埋我,雖然係無咩損失, 只不過係欠& ...
作為港女, 我都同意.

原因 - (not complete)
父母溺愛, 唯我獨尊; 女性經濟獨立; 香港經濟轉型, 收入高的行業, 都要求溝通技巧, 通常女勝男, 逐漸女性收入比男性高,

短時間內發生上述改變, 兩性都未能適應...

另一角度, u impress her / u are important to her...

現身說法 - 上心 / 不上心 的前度, 再遇時, 反應不同...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-13 07:52 發表

做人係人氹人,互相專重嘅,男人對女人大多會忍讓,
如果女人只知濫用權利,咁咪遲早完囉
.
agree...

vice versa...

引用:
正如我每個月科水去幫EX, 咁我好肯定個現任女朋友一定大發雷霆,點解仲要藕斷絲連, 係咪同佢仲有路,...
易地而處, 女友相同作為, Marco 又會如何 ?

如果對感情認真, 自然希望計劃將來.

年輕配偶, 如無父蔭, 都會捉襟見肘, 自顧不暇. 而且長貧難顧.

如果錢財是救國救民, 還可以捨己為人...

家添百口還能養...

SUE姐呢個問題的確問得好, 我諗錢係佢揾既,佢點洗係好難去管, 科水一事自己都做得出, 咁呢個世界都會有另一個人都會咁做, 只不過係值唔值得幫, 因為男人係好小氣架,哈哈,不過我無女朋友喎, 科水一事都係同自己負責, 當然呀,我都計過自己既能力, 現在個個月最少1/3人工淨.

認識一港女,佢人工多過佢男朋友一倍, 佢男朋友三張尾,結婚有一子, 女的三張頭,打政府工,都好樣既, 男既對女既都夠差啦,騙財騙色,住又住响女既,白食白住,離離合合幾次,個女都係要樁過頭埋去,為條佬連仔都落過,條女身邊既朋友個個都唔贊成佢哋响埋一齊, 四月尾女同男既分開,晚晚收工女既去飲酒消愁, 最後女既又揾番男既, 咁又响番埋一起, 早兩日响面書度傾,女既一樣申訴男又同佢嘈. 感情既嘢無得好講,好主觀值就值,唔值就唔值, 女既問我會唔會覺得佢係抵死, 我只係答:如果最後都係分開,我替你所托非人而可惜, 就算你鬧爆佢,女既唔死心一日無嘢好講.....  你話港女一味係衰, 呢個一定唔係衰,只係無諗到自己嗰ART, 去戀一場無幸福既愛. 最大優點係最大缺點, 有無好男人打救佢呀  

當然啦,如果唔係玩玩吓, 自然係要計劃將來, 只不過人人計劃唔同,咪有爭執囉, 好似80後好多工作人工低,工時長,無錢點計劃將來喎,呢啲係大家都要面對現實. 連返工既同事都問我點解要行船,又辛苦,又危險, 呢啲都係個人取向唔同, 但係要有將來,一定有啲嘢今日要付出,

只不過好多港女唔認同呢個諗法, 行船十年,係長定短? 現今人們都係有酒今朝醉, 自然係長, 但對我嚟講,無十年前讀護士,根本唔會有今日既翻身機會, 以現今既環境,到四十歲時人到中年不愁衣食, 唔使怕失業, 已經係好難得, 但將來既嘢唔係建响空中樓閣,都係靠今日既基礎, 要有幸福生活係一個到死嗰日先會完結既任務  

所以我好鍾意上世紀七十年代羅德西亞(今津巴布韋)白人政府軍招兵廣告 "BE A MAN AMONG MEN", 為一國(等同愛一女)而戰係帶感情既COMMITMENT, 但上陣殺敵係要有實力,勇敢同清晰冷靜及能受壓力既頭腦, 有幾多人可以做得到? 現在既港男又有幾多人肯試去做一個男兒中男兒?  

老何兄,PEN兄同其他前輩係時候過吓料好喎

相關搜索目錄: 結婚 廣告

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-15 01:10 發表

現在既港男又有幾多人肯試去做一個男兒中男兒? 老何兄,PEN兄同其他前輩係時候過吓料好喎...

叫我哋呢亭40-50後嘅過氣毒男過料俾你哋啲當代青年才俊,真係不敢當,慢吓手,仲係問道於盲添!

猶幸小弟諸事八掛,與時並進,對呢家嘢亦久唔久都有update吓,尤其是响當年在港英政府工作時,因緣際會,認識各紀律部隊之真正男子漢,周不時於工餘上pub摸酒杯底互相交流,致有此功力。加上接受咗同業委任做咗相關業界組職會長,增廣見聞,致略有心得而已。

老兄有志做man of men,實屬可喜可賀。惟想表現男子漢之威武於現今一衆變態港女之前,乃痴心錯付,故大可不必矣,因老兄找錯時空揾錯人種!

其實我哋亦無須太苛責時下啲港女,佢哋都係受害者而已。君不見,氣候改變到連天文台亦剛公佈香港今年冇春用,所以四圍都見啲乸形、同志、好兄弟,成行成市到直認話自己興呀,吹呀,咪歧視我哋呀!

加埋港女細細個辰早就食食埋埋啲避孕藥,將雌激素、女性荷爾蒙搞到亂哂,隨街都見美人生鬚,Tom Boy十指緊拘扣,真係吾不欲觀之矣!

嗱,老兄一定要明白時世唔同喇!香港家陣做男子漢已冇市場喇!皆因啲港女因為基因改變致令有愛冇性都得。阿坤買水就冇得講啫,生勾勾有得睇冇得食,就唔係幾好囉。所以點解今時今日北姑咁吃香就係咁解!

咁啲港女究竟想要乜呢?無它嘅,一個雄性觀音兵,企得出嚟押吓陣,鎮得住個場就夠嘞,不涉其它。

換句話說,要一個銀樣蠟槍頭嘅紙老虎而已,而返到屋企就係handy man一個,搬搬抬抬、換吓燈胆,最緊要識得set好部新買嘅iphoneipadii物就得嘞,唔係要你嚟做乜呀?乜話?嗰味嘢?咁麻煩!唔係話?咪講笑喇哥哥仔!不嬲你都知我鄉下唔興呢家嘢瞴I你要嘅話我咪俾錢你叫囉!我好大方謘A去上面包乜奶代替我都得瞴A總之咪帶番屋企就okay

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-5-15 01:10 發表
SUE姐呢個問題的確問得好, 我諗錢係佢揾既,佢點洗係好難去管, 科水一事自己都做得出, 咁呢個世界都會有另一個人都會咁做, 只不過係值唔值得幫, 因為男人係好小氣架,哈哈,不過我無女朋友喎, 科水一事都係同自己 ...
理性的想法, 但感情非純理性.

自問大方 / 理性, 我都會質疑男友長期幫助 ex 的動機. 更大的問題是,  ex 的感覺會如何 ?

男友可能出於義氣, 但不能忽略多數女性 "願託喬木"...

引用:
認識一港女,佢人工多過佢男朋友一倍,  ...
問世間, 情是何物 ?

就中更有癡兒女...

PEN兄所言甚是, 不過要做MAN OF MEN 係為自己,唔係為啲變態港女,哈哈.    
既然選擇行船十年,就放長雙眼睇吓變態港女下場如何,哈哈

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-11 20:49 發表 to be fair, 我覺得是家庭/流行文化/互聯網普及 引致...btw, 我是覺得香港年輕男人多數沒有男子氣慨, 年輕人來說, 雖然%小, 都有你呀. D 60 前 (e.g. 何老大, 理兄), 唔知幾 man...  ...
當男不男後,女亦要不女了!

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-5-16 16:13 發表

當男不男後,女亦要不女了!
多謝持平之語...

回復 1# 的帖子

刁蠻公主 寸爆 o靚模 怕醜女學護
三個港女大改造訴心迹

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=15257255

【本報訊】一周前,一篇《筍盤港男唔要港女》的報道,引來社會極大迴響,而「港女」一詞,更被貶得一文不值。在爭議聲中,有網站趁機籌備一個「敗犬大翻身」的真人騷,但始料不及的是,前往報名參加「大改造」的竟然是一批又一批的「 80後」,原來更多的人擔心自己會變成未來的「敗犬」和「剩女」。真人騷連忙改名,變成了「小敗犬•大作戰」。記者採訪了三名欲參加真人騷的 80後,看看她們怎麼說。

my concern is - those changes are implemented in the aspect of packaging, not in internal / mind set...

45 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。