推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

緬懷五十年代的香港

緬懷五十年代的香港

戰後出生的一代,他們的童年及青少年時期,是在五十年代渡過,因此五十年代的歲月,對於他們來說,是刻骨銘深,難以忘懷的:

仰天漫憶兒時事,
滿眼波濤更不回!

1952年的維港

50年代尖沙咀火車總站及鐘樓

50年代末期,官塘雞寮徙置區

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44

50年代 油麻地碧街金華戲院

50年代中環干諾道中皇家碼頭廣場,左邊是書信館(即現在郵政總局)

50年代上海街與熙龍里交界

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-7-19 17:44

50年代北角英皇道璇宮戲院

50年代大佛口

50年代尖沙咀火車總站

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-7-19 16:31 發表

…是刻骨銘深,難以忘懷的:...
黄大夫,好圖!請繼續!

相中有你,亦有我!不堪回首!

本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +17 多謝支持!! 2011-7-20 09:36
  • dw194711 威望 +17 多謝支持!! 2011-7-20 09:36
  • dw194711 體力 +17 多謝支持!! 2011-7-20 09:36
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-7-19 16:05 發表

1952年, 尖沙咀火車總站及鐘樓

呢張係 70 年代照片, 留意車款。
本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +25 多謝指正!!! 2011-7-20 09:37
  • dw194711 威望 +25 多謝指正!!! 2011-7-20 09:37
  • dw194711 體力 +25 多謝指正!!! 2011-7-20 09:37

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-20 02:22 發表

多謝李兄指正!!

其實我貼的時候已經懷疑,不過見原帖如此寫,即管信他,誰知盡信書不如...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-20 02:22 發表

都係後生仔夠眼利!

我就一啲都冇懷疑。信,這是黃大夫的說話!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-19 16:50 發表

黄大夫,好圖!請繼續!

相中有你,亦有我!不堪回首!

多謝筆兄支持!!
不錯,相中有你亦有我,50年代的歲月,真的令人無限緬懷。那年代,戰後不久,生活仍相當艱苦,我們童年時的物質享受,和現在孩子的簡直是判若雲泥;我的學前教育直至升中,都是在50年代渡過,那些已塵封的記憶,現時回想起來,仍堪細味。歡迎各大大不吝同作懷舊。

我們小時候常聽的歌

老爺車   鄭君綿 許艷秋  1958

發開口夢   廖志偉  1956

賣花女   何大傻 馮玉玲   1956

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-7-20 21:02
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-7-20 21:02
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-7-20 21:02

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-7-20 09:08 發表

..那年代,戰後不久,生活仍相當艱苦,我們童年時的物質享受,和現在孩子的簡直是判若雲泥;...
我哋細個時,可謂活在蠻荒世界,渾渾沌沌,暴露於危險之中生活而不自知,反而樂天知命。

加上冇比較、冇要求,當然亦唔存在埋怨,因而活得快樂!

這是否所謂傻人有傻福呢?

眨下眼就半個世紀
戰後嬰兒潮變了老人潮
生於憂患無力要求
追求快樂亦十分簡單就真
而家八九十後生
身在福中當然不知福
老馮擁有當然不知失去感覺

美國水兵1952年路經香港,影下一輯照片,相信是質素最高的50年代香港照片,大家一次過欣賞啊。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • u540 金錢 +3 讚! 2011-7-31 11:29
  • u540 威望 +3 讚! 2011-7-31 11:29
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-7-28 12:46
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-7-28 12:46
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-7-28 12:46
  • dw194711 金錢 +59 讚!多謝分享! 2011-7-20 16:37
  • dw194711 威望 +59 讚!多謝分享! 2011-7-20 16:37
  • dw194711 體力 +59 讚!多謝分享! 2011-7-20 16:37
不扮高深,只求認真......

第二幅相係蓮香茶樓,花牌有十大天王,又有濠江公主王丹梨,想請教一下黃大夫,佢地究竟係乜料?另外【非同凡響】是否用來賀何非凡?

相關搜索目錄:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-7-20 11:31 發表

生於憂患無力要求,追求快樂亦十分簡單就真...
細個時活在苦難中,但唔知/唔覺得係苦難 = 快樂!

依家老咗,活在開心中,想番起當年咁苦難都唔瓜得 = 更加快樂!

我謝蒼天,我謝祖先,何幸今朝會 --- 唔使徬徨!  

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-20 11:44 發表
美國水兵1952年路經香港,影下一輯照片,相信是質素最高的50年代香港照片,大家一次過欣賞啊。
萬分感謝理兄,貼上一輯甚為珍貴的52年香港照片,不愧是質素最高的50年代香港照片!令敝帖增光不少。謝謝!!!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-20 11:52 發表
第二幅相係蓮香茶樓,花牌有十大天王,又有濠江公主王丹梨,想請教一下黃大夫,佢地究竟係乜料?另外【非同凡響】是否用來賀何非凡?
理兄,小弟孤陋寡聞,慚愧!不知那濠江公主王丹梨係乜誰?
[非同凡響]不是賀何非凡,因該花牌的上款是 [梁焯廷先生惠存]。是送給那位梁先生的。(下款不清楚)
[十大天王]花牌是一個機構(或社團)的仝人送贈給花牌列出的十位人士([梁焯廷]是十人中其中一位)。花牌下款是XXXXX仝人敬贈。(那機構名稱完全看不到)

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-20 10:07 發表

我哋細個時,可謂活在蠻荒世界,渾渾沌沌,暴露於危險之中生活而不自知,反而樂天知命。

加上冇比較、冇要求,當然亦唔存在埋怨,因而活得快樂!

這是否所謂傻人有傻福呢?
60/70 後的 感受 -

知識改變命運; 唔耕耘, 無收穫.

青少年時  家姐 / 姐夫 常帶我去食翅, 見到佢地汗流浹背, 手腳佈滿染料 (姐夫開廠). internalize 左 "要食得好, 就要勤奮工作"

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-7-20 11:31 發表
而家八九十後生
身在福中當然不知福
老馮擁有當然不知失去感覺
哀其不幸, 怒其不肖...

佢地 多數要求高/多, 唔肯付出; 但 機遇亦比我輩少...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-7-20 15:02 發表

理兄,小弟孤陋寡聞,慚愧!不知那濠江公主王丹梨係乜誰?
[非同凡響]不是賀何非凡,因該花牌的上款是 [梁焯廷先生惠存]。是送給那位梁先生的。(下款不清楚)
[十大天王]花牌是一個機構(或社團)的仝人送贈給 ...
我又八卦一下
花牌內容都是蓮香入面粵曲歌壇有關
甚麼公主,歌色非凡是宣傳語句
十大天王,公主當然是唱粵曲藝人了

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-20 17:18 發表

知識改變命運; ... "要食得好, 就要勤奮工作"
黃小妹一啲都冇講錯,知識的而且確會改變命運!

至於想生活消遥,後生時勤奮工作只是一部份,反到最緊要係要食/洗/玩得「」好,即係唔好亂化冤枉錢!

過份奢奓之食物,如鮑參翅肚等,花錢兼會食壞身體,不吃也罷!過份享樂亦會累壞身體!

我反而鍾意使少啲,做少啲,所以我可選擇53歲退休!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-20 17:22 發表

佢地 多數要求高/多, 唔肯付出; 但 機遇亦比我輩少...

佢哋衰在冇自知之明,不理客觀形勢,到頭來只會落得失望/失意!

更衰在叫佢犧牲/減少享樂又唔制,連降低慾望都唔制,見人有就要我有,
咁做人實死瞴I

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-20 17:43 發表

黃小妹一啲都冇講錯,知識的而且確會改變命運!

至於想生活消遥,後生時勤奮工作只是一部份,反到最緊要係要食/洗/玩得「唔」好,即係唔好亂化冤枉錢!

過份奢奓之 ...
我又覺得, 姐夫/家姐 做得咁辛苦, 獎勵下自己, 幾好. 最緊要量力而為.

而且佢地成日帶我食翅, 其中一個原因 - 先母臨終時, 佢地應承照顧我...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-20 18:01 發表

我又覺得, 姐夫/家姐 做得咁辛苦, 獎勵下自己, 幾好. 最緊要量力而為.
做得咁辛苦,獎勵吓自己絕對應該!

之但係唔使要食魚翅話?呢亭爛鬼翅,係你哋啲華人short short哋話佢矜貴mark up the price之嘛,掟錢俾人使,stupid!

50年代的尖沙咀天星碼頭,左邊為火車總站

50年代中期 北角英皇道健康村

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-7-21 14:56
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-7-21 14:56
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-7-21 14:56

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-20 14:07 發表

細個時活在苦難中,但唔知/唔覺得係苦難 = 快樂!

依家老咗,活在開心中,想番起當年咁苦難都唔瓜得 = 更加快樂!

我謝蒼天,我謝祖先,何幸今朝會 --- 唔使徬徨!  

戥你高興!
點解咁驚險都唔瓜得咁好彩?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。