推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

緬懷五十年代的香港

五十年代灣仔莊士敦道

本帖最近評分記錄
  • dw194711 威望 +59 多謝分享 2011-7-28 14:14
  • dw194711 金錢 +59 多謝分享 2011-7-28 14:14
  • dw194711 體力 +59 多謝分享 2011-7-28 14:14

Soldier Of Fortune 《江湖客》1955 年 - 香港之片段

Part 1 (有葛蘭)

http://www.youtube.com/watch?v=aaGdDvk_Gvk&hd=1

Part 2:

http://www.youtube.com/watch?v=ABKTEfI_oSg&hd=1
本帖最近評分記錄
  • dw194711 體力 +59 多謝分享! 讚!讚!! 2011-7-28 14:12
  • dw194711 金錢 +59 多謝分享! 讚!讚!! 2011-7-28 14:12
  • dw194711 威望 +59 多謝分享! 讚!讚!! 2011-7-28 14:12

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-27 18:16 發表

理兄問嘅廣播劇「碧血黃花」,就冇乜印象,我只記得「蠻荒歷險記」,時不時有獅子老虎吼叫聲,聽得津津有味。仲有一套好似係叫「民間奇/冤案」之類。

我老豆亦於50年代尾買咗部樂聲 ...
我屋企亦都係於50年代尾買咗部樂聲牌原子粒收音機。[碧血黃花]真係冇乜印像,反而唱獨腳戲(單人講述廣播劇)既鍾偉明、李我、瀟湘、鄧寄塵、吳國衛...則印像甚深。

Thanks for your sharing!
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 -1 惡意灌水 2011-7-30 15:31
  • LouisLee 威望 -1 惡意灌水 2011-7-30 15:31
  • LouisLee 體力 -1 惡意灌水 2011-7-30 15:31

忙得交關,停咗一排,要抽時間做番D嘢勒

50年代東區英皇道(究竟係邊段呢?北角抑或係銅鑼灣?可有大大指正?謝!)我覺得係與波斯富街交界之處,未知對否?

50年代後期, 灣仔莊士敦道

50年代後期中環統一碼頭

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39

50年代尖沙咀巴士總站

50年代尖沙咀金馬倫道

50年代佐敦道(向佐敦道碼頭方向)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-3 21:39

50年代佐敦道碼頭

50年代油麻地碧街金華戲院

油麻地戲院   (依李兄所言,此照應為80年代後期或更後才對。)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40

50年代油麻地的金華戲院

50年代的皇后大道(請問應是那一段?大道中?大道西?大道東?)似乎
                                           上環大道西居多!?

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-3 21:40

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-3 15:53 發表

50年代東區英皇道(究竟係邊段呢?北角抑或係銅鑼灣?可有大大指正?謝!)我覺得係與 ...
黄大夫應該冇錯,好似係北角與銅鑼灣交界,即英皇道/高士威道/天后廟道路口。

正中係百樂戲院前身,右邊係皇仁書院隔離嘅中華遊樂會。

攝此相者應身處維園旁之銅鑼灣裁判署,即現今天后站上之栢景臺前身。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +39 多謝更正! 2011-8-4 12:51
  • dw194711 威望 +39 多謝更正! 2011-8-4 12:51
  • dw194711 體力 +39 多謝更正! 2011-8-4 12:51
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-3 16:15 發表

50年代油麻地戲院

呢張有問題, 50 年代未有三級片, 三級制係 1988 年至開始。

回復 49# 的帖子

sue姐,道理好簡單,根本勤力讀書,努力工作係呢個世代唔係度度通!

以我自九七後親身經歷,知識係重要,智慧更重要, 但家底運氣就最最重要!  
當年所謂亞洲金融風暴, 政府唔理三七二十一乜都cut,唔請公務員,只係請合約員工,再之後新舊制公務員福利唔同,做成分化,呢啲嘢既遺害唔係balance sheet 上面既幾多個零字,而係造成香港就業文化結構改變, 普通一個大學生,也要生活嘛,無錢既,要借grant &loan, 又要食,又要洗,又要著, 畢業唔欠十萬八萬邊出奇呀? 現在人工都唔過二萬既大有人在, 你諗吓點會本有去買樓呢? 生捱死捱做樓奴, 現在係行唔通架. 問政府拎著數就快多呀

好似近日有個响IB考試,考得成績好好嗰個女仔,當年都係讀津小,後來讀啲國際學校先係咁,佢老豆老母唔係有個錢點可以俾佢讀嗰啲學校呀!  窮家子弟响呢方面又係輸人九條街.

至於俾幾萬錢去緬甸遊學,我肯定反對, 遊學只係一個journey,唔係一個adventure, 對於一個人既反思自省其實都好有限, 效果同大陸黃埔軍校暑假營效果類同. 媽的, 黃埔軍校人才輩出,國共兩黨將帥大都出自黃埔,現在只係俾中學生兒兒戲戲既holiday camp,有無攪錯! 因為遊學團係唔會俾啲團友去take risk!

雖然美帝萬惡,但係佢既G.I. Bill 的確係好嘢, 美國大學學費唔平, 咁你哋窮家子弟咪參軍, 有食有住, 退伍可以有資助讀大學. 先苦後甜, 好過現在嗰啲遊學團或不勞而獲既grant & loan 多多聲!  唔好講,南韓, 新加坡,中華民國台灣省, 歐洲民主國家一樣有義務役, 只係年期長短, 點解人哋自由民主國家都一樣要人服兵役, 你估唔係訓練裝備食用唔使錢咩? 一定係人哋覺得對於國民係有好處,唔係既話,我做議員都話要癈除兵役制.

如果香港特衰政府出番三數億攪番個義務役, 我肯定好多嗰啲所謂港童既不成熟現象就唔會出現. 不,不過最好都係最少一兩年離開屋企, 咁先會有果效,哈哈

到hsbc呢啲大公司一樣未唔利老嫩,得閒過幾年咪炒一班人去做靚盤數!

相關搜索目錄: 遊學團

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-3 18:04 發表

黄大夫應該冇錯,好似係北角與銅鑼灣交界,即英皇道/高士威道/天后廟道路口。

正中係百樂戲院前身,右邊係皇仁書院隔離嘅中華遊樂會。

攝此相者應身處維園旁之銅鑼灣 ...
多謝筆兄指正!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 21:44 發表

呢張有問題, 50 年代未有三級片, 三級制係 1988 年至開始。
小弟大意,未有留意。多承李兄指正,謝謝!!!

50年代油麻地廟街

50年代的奇力島 (該島原名燈籠洲,上世紀50年代政府興建銅鑼灣避風塘海堤,將該島與銅鑼灣連繫起來;60年代興建紅隧港島出入口之故,
在該島與銅鑼灣之間進行填海工程,自此該島與港島連為一起。)

50年代的皇后大道中

相關搜索目錄: 工程
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09

50年代的皇后大道東

50年代的德輔道中,前方圓頂的建築物應是高等法院

相關搜索目錄: 建築
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-4 22:09

在水中央.......................
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
不扮高深,只求認真......

50年代灣仔莊士敦道向西

50年代的莊士敦道(電影"蘇絲黃的世界"中一幕)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-8-4 22:10
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-8-4 22:10
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-8-4 22:10

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-4 14:31 發表
在水中央.......................
48年的燈籠洲

多謝珍貴照片!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 21:44 發表

哈哈!我懷疑Lee兄梗係司職Auditor/Examiner/Proof-reading 之類,乜嘢錯處都逃唔過老兄你法眼!

好!等我遲啲同阿爺傾傾,响三屍十幾侷開多一司,暫定叫巡查司,直屬國務院,幫手E實香港呢個反華基地,睇住所有人等,包括凸手及各高官,亦E埋王咩亞and/or西環等人,以防佢哋串通又或亂說亂動,有乜依郁/依泣,即禀!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-4 15:20 發表

哈哈!我懷疑Lee兄梗係司職Auditor/Examiner/Proof-reading 之類,乜嘢錯處都逃唔過老兄你法眼!

好!等我遲啲同阿爺傾傾,响三屍十幾侷開多一司,暫定叫巡查司,直屬國務院,幫手E實 ...
筆兄都唔駛同亞爺傾囉,亞爺老早已經搵人"目及"實呢個網好耐。

都唔怕話過大家知,某日有人貼張相上網,當然係阿爺唔NIKE個一隻,點知個電腦震咗一震,眨眼之間連個檔案名都被佢河蟹咗,利害利害。

以上乃溫馨提示,各位好自為之。

相關搜索目錄: 電腦
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-4 01:41 發表
   sue姐,道理好簡單,根本勤力讀書,努力工作係呢個世代唔係度度通!

以我自九七後親身經歷,知識係重要,智慧更重要, 但家底運氣就最最重要!  
當年所謂亞洲金融風暴, 政府唔理三七二十一乜都cut,唔請公務員 ...
個人覺得, 如今的年輕人, 要如梁振英般, 出身基層, 鯉躍龍門, 機會差不多 = 0, 但是早前報導住劏房的小朋友, 如果勤力讀書,努力工作. 長大後有溫飽, 租私樓 (e.g. 天水圍), 由基層轉為中下層, 並不是不可能的事...

認識 70/80 後, 兩夫婦 都是小白領階級, o.k. 窩; 家姐公司的 老文員, 被裁後, 轉職保安, 都有兩餐...

香港失業率 = 3.5%, 差不多是全民就業...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-4 01:41 發表
生捱死捱做樓奴, 現在係行唔通架. 問政府拎著數就快多呀

...
勤奮向上, 自給自足, 中下層的生活; 抑或問政府拎著數, 一生在基層...

引用:
現在人工都唔過二萬既大有人在, 你諗吓點會本有去買樓呢? 生捱死捱做樓奴, 現在係行唔通架. 問政府拎著數就快多呀

好似近日有個响IB考試,考得成績好好嗰個女仔,當年都係讀津小,後來讀啲國際學校先係咁,佢老豆老母唔係有個錢點可以俾佢讀嗰啲學校呀!  窮家子弟响呢方面又係輸人九條街 ...
計下數, 假設兩夫婦收入唔過 4 萬, 典型 小白領, 租細過 400 呎舊樓,   當然要犧牲生活質素, (e.g. 非鐵路沿線), 如何 ?

記唔記得 有 2/3 個會考狀元, 都是綜援戶.

窮家子弟比富家子, 好像係輸蝕, 但努力以赴, 長大後, 身體健康, 可能無太古城居民的生活質素, 但點都會有兩餐溫飽...

香港的安全網 (e.g. E-療, 教育), 其實好保障 窮家子弟...

引用:
至於俾幾萬錢去緬甸遊學,我肯定反對, 遊學只係一個journey,唔係一個adventure, 對於一個人既反思自省其實都好有限, 效果同大陸黃埔軍校暑假營效果類同. 媽的, 黃埔軍校人才輩出,國共兩黨將帥大都出自黃埔,現在只係俾中學生兒兒戲戲既holiday camp,有無攪錯! 因為遊學團係唔會俾啲團友去take risk!

...
我贊成俾錢去緬甸遊學, 因為當中有 d 係建圖書館既經費, 當然都預計貪官會上下其手...

相關搜索目錄: 遊學團

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-4 16:14 發表

筆兄都唔駛同亞爺傾囉,亞爺老早已經搵人"目及"實呢個網好耐。..
越大鑊越快樂!  

既然聖眷正隆,喂xocat班主!唔好客氣啦,襯勢揾蕭才子賣盤啦喂!到價啦!袋咗先,轉頭再搞xodog, xorat我哋班巴打、絲打一定過檔十扑謘I

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。