推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

澳門生活篇

好多小食也很好味!

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-28 21:35 發表

好似聽講話豬扒包都有的名堂喔…
我就最鍾意下午茶去"沙利文(Solmar)"整件牛肉豬仔飽歎下,好正架...

以前佛笑樓D西洋湯及焗豬扒飯(焗骨飯),是我去親果度必吃之選,但現在西洋湯無左,焗豬扒飯水準下降,D麵包又唔系豬仔包,唉.....

相關搜索目錄:
無官一身輕,BM唔駛驚

好似好好咁哦!

多谢搂住

thanks

hi

i want to find a job in macao too
I DON"T LIKE HK

要求!??

曾經見到聽到好多對澳門o既意見,奇怪當中只會有接受同抗拒兩種,從未有兩樣之間!好想將自己感受同朋友分享一下~~~

接受派會享受澳門優柔o既生活節奏同閒逸生活氣氛,"別具風格" o既風土人情......而抗拒o既可能未接受得唔到 "賓至如歸" o既侍候,的士短缺等等!!! 嘉菲總覺得去到一個地方作客,其實係咪可以放低猜忌同挑剔o既心情,用心去感受一下當地o既值得欣賞o既地方........!!

澳門有難得o既安分同熱情,可能唔顯眼,但只要有時間放低有色眼鏡同mp3耳機,隨時可以感受到一浸濃濃o既人情味,而唔係冷冰冰o既僵化表情同名利鬥爭!?? 可曾考慮過澳門人已經努力去接受外來人,反而外來o既反而.............!!!

每一個地方都有發展過程,先行o既不過o係機緣,相信亦曾經比更早一步o既冷笑過,要去比自己成長地方 "慢" o既表現優勝,何不去欣賞一下 "慢" o既平靜!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-9-5 06:11 PM 發表
曾經見到聽到好多對澳門o既意見,奇怪當中只會有接受同抗拒兩種,從未有兩樣之間!好想將自己感受同朋友分享一下~~~

接受派會享受澳門優柔o既生活節奏同閒逸生活氣氛,"別具風格" o既風土人情...... ...
澳門裡面有好多來自於不同地方o既人.....亦有好多香港人係澳門讀書跟住係到工作及居住......所以好又親切感....好好人....
有時大家感覺唔好o既人...大多數係一d內地來做小姐個d人啦.....
在屈中處事, 在伸中立志
在屈中待人, 在伸中立德
在屈中做事, 在伸中立業

仍保留特色食物!
唔似香港咁變哂種!

多謝巴士撐場 講到澳門點可以o係巴士面前講句 "懶有型" 呢???

依家電視可以睇到咩台?

CAT CAT, do u want to retire now?? work hard, get $$ and wash $$ in MC.

引用:
原帖由 潮爆阿嬸 於 2006-9-6 15:58 發表

澳門裡面有好多來自於不同地方o既人.....亦有好多香港人係澳門讀書跟住係到工作及居住......所以好又親切感....好好人....
有時大家感覺唔好o既人...大多數係一d內地來做小姐個d人啦... ...
多謝 "潮爆阿嬸" o既 post,見到你感受到 "親切感" 令嘉菲都有暖意!!  

其實同樣融入新環境,適應新生活都唔係容易o既事,無分界限尊悲.........出賣本錢,執廢紙汽水鑵求存一啲都唔可恥,起碼係一種生命力o既表現,只係當佢地選擇唔多o既時候揀左一種令人睇唔起o既生活方式..........!!????

其實離鄉背井o既生活一啲都唔好受,當然其中會有另類思想o既例子,只係世界之大又有邊個地方可以完全無令你睇唔過眼o既人與事呢???!

真係幾響往澳門

星期日晚收到一個電話,傳黎一把熟悉o既聲音..................

約左o係美心享利晚飯,西灣湖...旅遊塔....西灣大橋o既夜色仍然都係咁迷人,加上美味o既食物,一個愉快o既晚上~~

時間尚早,就想到海邊飲杯野,無限舒適o既環境,話題滔滔不絕,生活近況,工作,朋友.......可能係星期日,客人比較少,更加感覺到寧靜寫意!

估唔到會o係一個突如其來o既機會,對你講左7年以黎都冇講o既野,好有一種如釋重負o既感覺!而且更加明白,始終都係你最了解我!係唔可能掩飾同假扮o既?!!

" 過去左由得佢過去啦,以後記得珍惜身邊o既人喇!" 你就好似講緊故事一樣,都係咁溫柔窩心!

" 當時為左個職位,犧牲左o既真係好唔值得!....................多謝你,同埋對唔住!! "   大家苦笑左一下,碰左一下樽,就好似當年咁飲杯~~ 下個月中,希望可以再同你飲過!

希望你可以好快適應呢度o既生活,工作順利啦!

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-9-9 19:32 發表
希望有時間去啦!!
澳門國際音樂節 - 德國科隆WDR交響樂團

香港有維也納愛樂交響樂團
門票一早已經賣X哂,但係廣場出面有直播

http://www.lcsd.gov.hk/CE/Cultur ... c/jun06/vienna.html

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-9-11 23:10 發表

香港有維也納愛樂交響樂團
門票一早已經賣X哂,但係廣場出面有直播

http://www.lcsd.gov.hk/CE/Cultu ...
呢方面始終都係香港優勝一啲,希望澳門都可以多啲著名樂團黎表演啦!

遲d又開多間星際酒店,邊度?

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-9-11 23:16 發表

呢方面始終都係香港優勝一啲,希望澳門都可以多啲著名樂團黎表演啦!
用錢應該可以解決,只係時間問題

有冇衝動果晚返過黎偷跳一晚

引用:
原帖由 johncage 於 2006-9-11 23:21 發表
遲d又開多間星際酒店,邊度?
路氹城囉

估計08年度完工啦!!

相關搜索目錄: 酒店

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。