推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[原創] 大學之道 - 只歡迎理性討論

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-19 22:16 發表

到時怕又會轉過頭來blame凸府/警方保安/辦事不力矣!慘! ...
我無意中响電台聽吳乜森個到反中亂港節目,有條八婆問點解港英時代冇見咁嘅衝擊塲面?

佢真係冇見過大蛇疴尿,我堂兄弟當年乃革馬盟(革命馬克斯聯盟)份子,明知今日強哥來港,琴日政治部探員早已拉咗我呢位兄弟佢番差館喇!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

sue姐, 納粹黨先有衝鋒隊後有黨衛軍,佢哋要既係political solider, 呢一點係同傳統普魯士軍事理論唔同, 一戰時,德軍入面都有猶太人, 一戰同二戰既德軍根本係唔同

至於港大示威一事, 問題出於啲差佬做得太難睇, 記住請差人係唔需要獨立思維,以我所接觸既差佬,唔用腦既多, 為政者所喜, 維護法紀, 維的是咩法?  從工作表現睇 Franz Schlegelberger 的確excellent, 响呢啲大時代, 人究竟係無求生以害仁,有殺身以成仁? 呢啲只係個人既良知問題, 睇吓當年謀反既德軍軍官下場,就知道個人付出既代價要幾大. 推翻滿清要死幾多年青志士才成就大業?  當年呢啲全部都係逆賊, 現在我哋享受成果就叫呢啲做烈士.

我諗徐立之讀中國歷史太少, 如果佢真係有大智慧就唔會嚟hku, 看老共如何看待舊中國事物, 現在強國節目的抗日紀錄片什麼中國遠征軍, 到今日的廣州去看新一軍陣亡士兵紀念碑, 就知道咩叫講一套做幾套了.  都係嗰句,  認清潮流,知所進退= 食住上.

以我曾讀既理大為例, 呢間學校根本係無價值觀, 我2001年入學時佢哋既目標係 produce 僱主眼中既preferred graduates. 學校一切俱為此目標服務, 我有幸/不幸讀過晒由戰前government trade school 所洐生既學校/學院/大學. 港大响內地有好多project/合作, 唔可以三兩個壞學生而誤咗大事

現今香港教育所缺的,是士大夫應有的節氣。

36D兄: 香港人係經濟動物, 為利是途, 就其有錢有學識者. 睇番轉頭,鄧蓮如親英親到底, 比啲中途轉軚更加可敬. 要是英雄豪傑做港大校長, 一收到風,即時走去後樓梯問警察要人, 真係做戲都無咁精彩 我之前都講過, 現在啲差佬係做得好醜, 只圍不拉, 因為可以CHARGE佢哋咩罪? 唔通又係拒捕同襲警? 講都無人信, 嗰個學生聲淚俱下, 拎晒同情分, 與徐立之既表現高下立見.

其實啲差佬根本唔知自己係玩緊火, 因為內地民變四起, 如果如老何兄所料,2013經濟超硬著陸, 到時香港都難擔保唔會有咩民變事件, 和平抗爭唔得,自然會升級到暴力, NATURAL CONSEQUENCE 也, 36D兄, 我更怕香港有咩士大夫,英雄豪傑等義士,呢啲人只會响亂世出現  

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-19 22:16 發表
老何兄素來知小弟包頂頸,就算冒犯都係咁講,你唔鍾意八產黨官員係一件事,依家強哥假假哋都係港大/凸府邀請之嘉賓,若然咁莊嚴嘅塲面,俾呢亭幼稚冇腦、虛無主義、流氓文化嘅搗亂分子 ...
尊重客人, 不論何人, 那是常理, 何足討論, 然問題不在這裡, 請看下帖。

1954老毛這樣說 : “我們不少同志,就是迷信憲法,以憲法就是治國安邦的靈丹妙药,企圖把黨置于憲法的約束之下。
我從來不相信法律,更不相信憲法,我就是要破除這種憲法迷信。”

在老毛青壯年的歷史時空, 他這樣說是對的, 沒有這思維, 何能把KMT推下來;
更不能在49年後, 壓制環繞著他那些虎視眈眈的眼睛。

但和平時期了, 還抱有這思維, 肯定是別有用心的人群, 目的簡單得很, 要做皇帝,
做不成皇帝的也要站在天安門城樓上尋找那感覺。

1985年, 文匯報李子誦先生著下屬於人民大會堂問彭真黨大還是法大?
彭真回答:都大嘛!李子誦先生為香港福祉, 97後之大局, 劃龍點睛提出這問題,
其意義之深遠, 當年直至今天, 有多少人能明白,體會他的苦心呢?
老何再一次向李子誦先生敬禮!

眨眼間26年過去了, 內地情況不說也吧!
既然大家還生活在香港, 那麼香港生存基石.......法治, 行將變成怎樣的面目呢?
不能離港的, 更需要關心!老何引用 Franz Schlegelberger 這例子, 是因為德國人民
對納粹所為裝聾作啞, 視而不見, 後果是人類災難. 香港法治會否蛻變, 形全實亡呢?
還願意視港為居留地的, 若採裝聾作啞, 視而不見態度, 老何祝願你/妳們精神愉快,
安渡餘生。港大一事, 老何本不欲置一詞, 但這例子, 深具法治轉向徵兆, 萬望大家深察.

百年港大, 老何雖不是港大人, 對她也極之愛護, 為的是她是神州版圖內, 唯一能真正
代表中西文化交流之地, 絕不是北大清華復旦;若說港大是殖民者制造奴才的工廠,
那便太小看殖民者了。軒轅一族, 數千年封建文化得以慢慢地消溶, 端賴百年港大!

香港是中國的瑰寶, 不要妄自匪薄, 不要自毀長城!
老何兩年後離港, 故留此片言。

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 23:35 發表
我諗徐立之讀中國歷史太少, 如果佢真係有大智慧就唔會嚟hku,   A
看老共如何看待舊中國事物, 現在強國節目的抗日紀錄片什麼中國遠征軍,
到今日的廣州去看新一軍陣亡士兵紀念碑, 就知道咩叫講一套做幾套了.......B.  
都係嗰句,  認清潮流,知所進退= 食住上. ..........C               
A......所以攪到一wok粥, 好事變壞事.
B......街外鬧革命, 胡漢民躲在我家與阿爺嘆茶.
C......食住上萬歲, 萬萬歲!

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-19 13:36 發表

可能我非魚, 身為大學校長, 已自動擠身上流社會, 何必還要為 marginal return 獻媚 ?
人在江湖,身不由己。

任何人坐到呢個位,都會係咁。

如果亞強唔覺意俾人兜心撞,又或者被人隊盒粟米班腩飯俾佢,點收科?

不扮高深,只求認真......

HKU事件理性討論續

人在江湖,身不由己,呢句說話真係好使好用,萬使萬靈, 又有一句君子不立危牆之下,  

今次好明顯今次HKU係俾人擺上枱. 嗰張CHANCELLOR'S CHAIR 俾阿強坐係不合情理, 如現在總書記都唔會响紫禁城坐皇帝嗰張   嗰張嘢根本唔應該出現, 要坐大把椅仲好坐.

不過最大問題係差佬方面, 如果班學生真係有犯事,應該即拉, 唔拉又唔俾人走, 算咩意思? 如果HKU學生單嘢攪大咗,有人受驚過度或任何原因攪出人命, 到時高層既責任咪推落前線度, 警察唔同士兵唔可以一句"執行上級命令"就可以推晒所有責任, 呢啲就係玩火處,以為自己HANDLE到,最後郤一發不可收拾

老何兄提出的

人在江湖,身不由己,呢句說話真係好使好用,萬使萬靈, 又有一句君子不立危牆之下,
今次好明顯今次HKU係俾人擺上枱. 嗰張CHANCELLOR'S CHAIR 俾阿強坐係不合情理, 如現在總書記都唔會响紫禁城坐皇帝嗰張 嗰張嘢根本唔應該出現, 要坐大把椅仲好坐.
不過最大問題係差佬方面, 如果班學生真係有犯事,應該即拉, 唔拉又唔俾人走, 算咩意思? 如果HKU學生單嘢攪大咗,有人受驚過度或任何原因攪出人命, 到時高層既責任咪推落前線度, 警察唔同士兵唔可以一句"執行上級命令"就可以推晒所有責任, 呢啲就係玩火處,以為自己HANDLE到,最後郤一發不可收拾

老何兄之前提出的事例, 好睇啲就係整翻套丹素華盛頓主演既紅潮風暴, 再加上中國政治視法如無物, 紅潮風暴實係一套禁片,鼓吹以下犯上 全套戲丹素華盛頓做得啱,都因為佢企啱邊

面對呢啲係以事件後果論對錯既問, 無咩DUE PROCESS可言, 能夠MAKE呢啲DECISION既人, 唔會係香港警察要既人

原來老何兄有埋撤退時間表, 到時我都投奔怒海.

讀書咁多年嚟, 惟航海最有趣味, 天文地理, 錢銀油水, 看風駛艃, 無所不談, 有趣在於响未知/自以為好知既環境唔死之餘仲可以達到自己目的.

以上諗法反而响大學無一個教授會咁教喎  

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 23:35 發表
sue姐, 納粹黨先有衝鋒隊後有黨衛軍,佢哋要既係political solider, 呢一點係同傳統普魯士軍事理論唔同, 一戰時,德軍入面都有猶太人, 一戰同二戰既德軍根本係唔同

至於港大示威一事, 問題出於啲差佬做 ...
我覺得徐立之仲難睇. 全論壇都知 ah Sue 唔多 buy 多數的 80 後/大學生. 但如果我的學生投訴在大學被打, 我一定 take it serious, 不偏不倚調查/跟進. in this case, 我會用大學名義, 法庭見...

我唔 buy 多數的 80 後/大學生, 但 buy 佢地有權理性/和平 表達意見. 為師長其身不正, 如何能批評學生品格有虧 ?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 23:53 發表
以我曾讀既理大為例, 呢間學校根本係無價值觀, 我2001年入學時佢哋既目標係 produce 僱主眼中既preferred graduates. 學校一切俱為此目標服務, 我有幸/不幸讀過晒由戰前government trade school 所洐生既學校/學院/大學. 港大响內地有好多project/合作, 唔可以三兩個壞學生而誤咗大事...
我對理大冇期望, 見識過劉遵義. 但估唔到港大校長, 學生對其投訴被打, 會咁反應/回應...

唔知大家知唔知, so far 本地大學在內地 的 project/合作, 血本無歸. 只為高層 network / 益內地...

因為跟不上, ah Sue 試過 1 對 1 教內地學生 lecture / tutorial...

引用:
原帖由 36D 於 2011-8-20 09:52 發表
現今香港教育所缺的,是士大夫應有的節氣。
D 哥, ah Sue 好唔開心.

我唔敢要求教育界有節氣, 但似乎基本的人格/道德...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-20 10:42 發表
36D兄: 香港人係經濟動物, 為利是途, 就其有錢有學識者. 睇番轉頭,鄧蓮如親英親到底, 比啲中途轉軚更加可敬. 要是英雄豪傑做港大校長, 一收到風,即時走去後樓梯問警察要人, 真係做戲都無咁精彩 我之前 ...
yes...

to be fair, 如果他們是有獨立思考/有立場/無錢開飯, 然後轉軚, fine. BUT...

我認歧視, 如果牛頭角順嫂 盲從, 我接受; 但大學校長...  

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-20 15:32 發表

人在江湖,身不由己。

任何人坐到呢個位,都會係咁。

如果亞強唔覺意俾人兜心撞,又或者被人隊盒粟米班腩飯俾佢,點收科?

how about 理兄? 急流勇退...

my concern is - 學生投訴被打, 校長的當場反應/回應...

飯票唔滿意西九工程, 已經退休. 週前我們購物, 他見我量力而為, 有歉疚. my response...

相關搜索目錄: 工程 購物

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-20 13:14 發表
港大一事, 老何本不欲置一詞, 但這例子, 深具法治轉向徵兆, 萬望大家深察.

...
another similar case - 外傭居留權...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-20 17:20 發表
今次好明顯今次HKU係俾人擺上枱. 嗰張CHANCELLOR'S CHAIR 俾阿強坐係不合情理, 如現在總書記都唔會响紫禁城坐 ...
把鬼火...

有關外傭居留權一事, 我個人係反對俾呢啲人有居留權, 當然法院醒既話,就唔好俾啲賓妹得直, 記住呢個問題從來唔係法律問題,係一個政治問題, 賓奴國政府欺中國人太甚, 當年在菲華橋要俾錢先入到籍,

我絕對覺得李志起嗰啲只係識私法,對國際公法一啲認識都無, 俾唔俾ALIEN長居與否,係視居留國政府喜好, 無準則,無通則, 如果你話要俾ALIEN定居, 我做阿爺只會俾北歐國家,因為人民水平高, 二來從沒有加害中國之心, 有質素既ALIEN先WELCOME乃正常不過既事

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-20 19:00 發表

how about 理兄? 急流勇退...

my concern is - 學生投訴被打, 校長的當場反應/回應...

飯票唔滿意西九工程, 已經退休. 週前我們購物, 他見我量力而為, 有歉疚. my response...
憶及當年《中國哲學簡史》作者 馮友蘭 被一眾學術界(國內/外)評論為...
文人無行,亦一大恥。〞

相關搜索目錄: 工程 購物
何苦來由

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-20 21:09 發表
   有關外傭居留權一事, 我個人係反對俾呢啲人有居留權, 當然法院醒既話,就唔好俾啲賓妹得直, 記住呢個問題從來唔係法律問題,係一個政治問題, 賓奴國政府欺中國人太甚, 當年在菲華橋要俾錢先入到籍, ...

我絕對覺得李志起嗰啲只係識私法,對國際公法一啲認識都無, 俾唔俾ALIEN長居與否,係視居留國政府喜好, 無準則,無通則,
引用:
港大一事, 老何本不欲置一詞, 但這例子, 深具法治轉向徵兆, 萬望大家深察.

...
similarly, 我個人唔喜歡俾呢啲人有居留權. 問題是, 基本法立得粗枝大葉. 現在人家是拿著基本法漏洞, 訴諸法律. 殺人犯, 當場被捕, 仍然可上庭. 但社會/政府/政黨/傳媒 的言論...

最難過的是, ah Sue 聽聞不少專業人士,  咒罵李志喜/公民黨是港奸.  認為香港的法律, 功能只是保護香港的利益.

根據此邏輯, 菲律賓政府的做法 合理...

死者家人堅決反對撤菲旅警http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110821&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15542849

菲官員曾承諾會協助本港死因庭聆訊,但結果食言...

如果社會/政府/政黨/傳媒, 尤其專業人士, hold Marco 既 point, fine. 但現在咒罵依法而行...

引用:
原帖由 西南風 於 2011-8-21 09:01 發表

憶及當年《中國哲學簡史》作者 馮友蘭 被一眾學術界(國內/外)評論為...
〝文人無行,亦一大恥。〞
風兄, 你說出我的感受...

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20110821&sec_id=12187389&art_id=15541595陶傑

I buy this point -

"今天的特區香港,掂一掂那點輕飄飄的份量,不要誤會,不是要求大學校長都學蔡元培。權貴就是金錢,錢是該要的,政治的寵幸也不必推辭,只是人家英國前殖民宗主辛苦奠下才一點老薄的本錢,那副舔吃之相勿太難看,要知道份量呵..."

加上祖宗對讀書人/仕大夫 的要求, 那副舔吃之相太難看了...

引用:
百年港大, 老何雖不是港大人, 對她也極之愛護, 為的是她是神州版圖內, 唯一能真正
代表中西文化交流之地,  ...
a good article to share

品味蘋果:憶港大百年情http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110821&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15543029

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-20 10:42 發表
36D兄: 香港人係經濟動物, 為利是途, 就其有錢有學識者. 睇番轉頭,鄧蓮如親英親到底, 比啲中途轉軚更加可敬. 要是英雄豪傑做港大校長, 一收到風,即時走去後樓梯問警察要人, 真係做戲都無咁精彩 我之前 ...
btw, Marco 雖然和我有些看法不一, 但非常欣賞你的博古通今.

8 掛一問, 為何對小眾的議題, 有濃厚興趣 ? due to your family background ?

p.s. 試過 學院 retreat, 只有 ah Sue 一個, 帶備書本, 晚間閱讀; 其他 60 前打麻雀; 70 /80 後 卡拉 OK...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。