推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

68 123
發新話題

[原創] 下星期三去中銀interview teller

下星期三去中銀interview teller

好緊張呀﹗
有無d野要特別注意架?
駛唔駛用國語架?

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-27 18:35 發表
好緊張呀﹗
有無d野要特別注意架?
駛唔駛用國語架?
唔駛緊張喎!
講D洃@定要正面,千其唔好話做唔到
咩都話盡最大努力
見到份工,入到職至算啦,D人個個都係咁架
至於國語,好睇 Interviewer
但八成機會都會變 Nicam...

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-1-28 05:00 發表

唔駛緊張喎!
講D洃@定要正面,千其唔好話做唔到
咩都話盡最大努力
見到份工,入到職至算啦,D人個個都係咁架
至於國語,好睇 Interviewer
但八成機會都會變 Nicam...
如果佢問我對中銀有咩認識,同埋點解簡佢,應該點答好?
就咁答,佢係最大型既中資銀行,management方面好有質素,同埋training好,得唔得?

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-28 15:03 發表

就咁答,佢係最大型既中資銀行,management方面好有質素,同埋training好,得唔得?
睇黎似有 D preparation....
多數都會叫你講多少少 understanding
如:
大型中資銀行...可以講下上市背景
高質素管理層...可以講下你認識既名人
至於 training...最好講下有沒有人朋友曾入職時 Training 的經驗

BTW...盡量放鬆自己...及顯示你能夠接受工作壓力大的環境
及如何推動自己能夠「逆境自強」

回復 #1 科拿仔 的帖子

預祝你成功先! 

我估兩文三語都要考。 

引用:
原帖由 科拿仔 於 28-1-2007 15:03 發表

可以講下中銀係香港上左市,之前由十間變左一間,點威水法。

就千其唔好提d唔好既野,例如 : 高層洗黑錢,前 CEO 比人撤換左之類,D 前線人員問非所答,連問呢排d CNY 升左定趺左,跟住答我,咩叫 CNY 呀? 

回復 #1 科拿仔 的帖子

好,唔講笑啦,認真d答你,我估會考你基本數學常識,好似做馬會兼職咁考。

因為 teller 最多機會收同比錢客人,其他既關於 Banking Product/Transcation ,入職先慢慢 train 啦,例如:匯款,買賣外幣等等...

相關搜索目錄: 兼職

唔該晒兩位﹗
我打算咁答﹕
中銀香港o係2001年正式成立,佢係合併左中銀集團包括左南洋商業銀行同集友銀行等十間銀行既業務,成為最大型既中資銀行。亦都係香港三間發鈔銀行其中一間。
同埋我想問下個CEO肖剛個「肖」應該點讀?
同埋我係讀會計Higher Diploma畢業架,如果佢問到點解唔做會計,走黎做teller,我咁答得唔得?
我讀會計係想獲取專業知職,希望到第日做到senior既post既時候能發揮所長,我本身鐘意face to face既工作,所以我選擇做teller。

相關搜索目錄: 會計 銀行

回復 #8 科拿仔 的帖子

原本中銀係有十三間,之後交通銀行獨立發展,所以唔好包埋交通,合併十間係唔包括南洋商業銀行同集友銀行,呢兩間轉左做附屬公司,香港依舊用番南洋商業銀行,集友銀行名稱,其餘十間改做中銀香港。

當然如果你讀會計找番銀行業會計做就好,但銀行業有別於其他行業,好多部門都會要求會計知識,舉例每一間分行都需要每日埋數,過數,基本會計知識一定要知,同埋對數字要有觸覺性同埋有興趣會做得好d同埋開心d。

相關搜索目錄: 會計 銀行

回復 #9 HJ2127_ATR1 的帖子

哈哈!大哥!你重快過我

科拿仔,金巴版主既 Info 係啱架,記得加油呀...

回復 #10 屈臣氏 的帖子

大家互相交流,冇話邊個快邊個慢既,我都有好多野要向你學習下。 

回復 #11 HJ2127_ATR1 的帖子

唔好客氣啦!幾時講野...你都係咁文質彬彬 ...

入來睇下就已經"到期"了
yeah........

回復 #13 dizzc 的帖子

有心唔怕遲架 .....

回復 #14 屈臣氏 的帖子

有你地幫, 應該都多一個同行了

回復 #15 dizzc 的帖子

可能科拿仔有幾間見呢,比d意見啦! 

廣告:創興,改左名喎,真係唔同晒。 

相關搜索目錄: 廣告

我諗佢見完呢份後就係最好既經驗啦...等佢回應啦

如果係我, 就會試下d較小型既華資行, 一來入職要求較低, 人工又小不了多少, 工作量就睇地段同運氣啦, 再騎牛搵馬

回復 #16 HJ2127_ATR1 的帖子

無左個廖字, 代唔代表佢唔係家族生意呢, haha

放長雙眼睇下佢有咩攪

引用:
原帖由 dizzc 於 1-2-2007 09:01 發表
我諗佢見完呢份後就係最好既經驗啦...等佢回應啦

如果係我, 就會試下d較小型既華資行, 一來入職要求較低, 人工又小不了多少, 工作量就睇地段同運氣啦, 再騎牛搵馬
如果係我,我會揀外資銀行。 

原因有二:

講笑版本:貪靚女多d  例如:花旗銀行,荷蘭銀行,JP Morgan Chase...

認真版本:搵一間比較小型既銀行會學d野全面d,多d,好似做 teller 咁,淨係存錢,提錢好快學晒,去一間較小型既外資行,可能會多左匯款呀,買賣外幣,投資基金之類... 

相關搜索目錄: 投資 銀行

引用:
原帖由 dizzc 於 1-2-2007 09:05 發表
無左個廖字, 代唔代表佢唔係家族生意呢, haha

放長雙眼睇下佢有咩攪
如果冇咩接觸銀行既人,可能以為係新開銀行添,因為總行門面真係靚好多,以前果間,以為去左d大陸銀行。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-1 09:17 發表

如果係我,我會揀外資銀行。 

原因有二:

講笑版本:貪靚女多d  例如:花旗銀行,荷蘭銀行,JP Morgan Chase...

認真版本:搵一間比較小型既銀行會學d野全面d,多d,好 ...
In完番黎啦,佢真係叫我用國語介紹自己,真係講得好差。
其他都okay,佢地好似對我以前做過電話投注幾有興趣。
估唔到咁多人in,由我填form到等interview,見到成6-8個人。
我諗機會得50%。
普通話真係我死穴,唉。

相關搜索目錄: 銀行 普通話

你做過電話投注,應該會著數d,起碼對數字錢銀觸覺性會高d。 

冇法啦,你去 IN 中銀香港,呢個年代一定要考普通話,所以冇我份。

相關搜索目錄: 普通話

但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 04:18 發表
你做過電話投注,應該會著數d,起碼對數字錢銀觸覺性會高d。 

冇法啦,你去 IN 中銀香港,呢個年代一定要考普通話,所以冇我份。

回復 #23 科拿仔 的帖子

引用:
但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
會唔會你 IN 果間要求要識普通話,人工都會高d啦。
講真做小型銀行,咪仲學到好多野,同埋你想走去邊,後生做一兩年轉玩下環境都好既,睇自己情況啦,大左就唔好啦,穩定d好,千其唔好做幾個月就唔做。

如果做 teller 我相信日後目標係要做 Customer Officer -> Branch Manager -> Head Office Dept Head 之類。

回復 #24 HJ2127_ATR1 的帖子

有少少補充:
Branch Operation 都有兩條路
1. Branch Servicing - 如 Teller→Branch Service Officer→Branch Service Manager
2. Sales Operation - 如 Customer Service Officer→CRM→SCRM

兩者都可以 promote 上 BM ...

68 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。