推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

68 123
發新話題

[原創] 下星期三去中銀interview teller

回復 #50 科拿仔 的帖子

我想當年都係呢個年幾入行,大把青春啦! 

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-4 12:35 發表

唉,我都不知不覺間成22歲了,無咩時間。
嘩! 廿二歲仔就話無咩時間, 咁我呢囍捋瑹}......

以前中資銀行好肯俾時間陪訓新人, 而家應該差孎a, 總之祝你一切好運啦!

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 18:02 發表
唔係呢d,係我總覺得 d dealer 好鬼惡。

其實大秘書仲惡,最好都係d秘書仔。 
老實講, 我後期都同其他同事一樣, 真係幾惡....因為, 有部份同事質數太低, 自己要乜都唔知又要我俾rate佢....有部份就態度惡劣....有部份亂打電話, 再要你轉線....久而久之, 聽得多呢d電話, 加埋自己都忙到不得了, 自然會發脾氣, 人地聽落自然係惡

我都唔算惡啦, 係有個別師奶特別惡, 我收線次次都要掟電話...不過我都算鍾意傾下電話的了, 相熟既唔講啦, 把聲靚既甜既, 教下佢有咩所謂, 講波都試過
yeah........

我既朋友中, 不過都幾年前, 好多shiti既teller都係華資轉過來的, 如創興, 永記, 上商都有, 所以我覺得騎牛搵馬易籮, 雖然人工都唔會高好多, 同埋outlook, presentation skill好既著數好多

又再老實講, 衣家teller升做branch manager, 係好很難的....會唔會邊做邊再讀再搵

回復 #53 dizzc 的帖子

所以話,當年我可能我都比你交义過! 
引用:
把聲靚既甜既,教下佢有咩所謂, 講波都試過
通常個樣唔成正比例。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-5 10:03 發表
所以話,當年我可能我都比你交义過! 

通常個樣唔成正比例。 
哈, 咁道過歉先

要知個樣其實真係唔難, 就咁都識唔少....衣家轉左field冇呢支歌唱了

引用:
原帖由 dizzc 於 5-2-2007 10:13 發表

哈, 咁道過歉先

要知個樣其實真係唔難, 就咁都識唔少....衣家轉左field冇呢支歌唱了
以前係靠 annual dinner 會見到分行同事。

我都係講係笑,何況我而家都唔係呢行!

唉,一月31號in完,到依家仲未有消息。
咁即係代表我玩完了?
係咪無經驗真係唔會考慮?  

我都知自己學歷唔好,得f.7+HD+IIQE既paper 1-2
但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通知,其他就連見到無得見。
點解會咁架?唉,愈來愈唔開心,覺得對唔住屋企人。
點算好?我自問都盡左力。
唉﹗

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-27 23:03 發表
咁即係代表我玩完了?

我都知自己學歷唔好,得f.7+HD+IIQE既paper 1-2
但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通 ...
再send籮, 有咩所謂

科拿仔, you are still yong, lots of opportunitites waiting ahead of you, just be prepared for these opportunities...
for example, you have already identify one of yoru weakness, putonghua, so, why not take a course to make it better ???
有套日劇叫"BIG MONEY", (原作: 波浪上的魔術師), 堶戚茠挩礎悗e輩同他的徒弟講食鯛燒(たいやき, 魚型豆沙餅), 唔好連魚尾, 魚頭都唸住食埋, 因為D餡係中間同埋好容易哽死,意思即係話, Long 又好 Short又好都o吾好唸住賺個升浪/跌浪到賺盡…
我都好同意, 但人人都會貪

回復 #58 科拿仔 的帖子

支持你繼續 send 晒比所以銀行,唔好灰心。 

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-27 23:03 發表
咁即係代表我玩完了?

但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通 ...
信心返黎未?

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-3-9 04:06 發表

信心返黎未?
有番晒,但估唔到send晒俾全港所有銀行,竟然只係得兩間有得in。

回復 #63 科拿仔 的帖子

全港有百幾間喎? 

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-3-10 00:59 發表

有番晒,但估唔到send晒俾全港所有銀行,竟然只係得兩間有得in。
現實係咁殘酷啦 ....唔好諗啦...考好D試,學好D煲東瓜...預祝你步步高昇

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-1-28 16:46 發表

睇黎似有 D preparation....
多數都會叫你講多少少 understanding
如:
大型中資銀行...可以講下上市背景
高質素管理層...可以講下你認識既名人
至於 training...最好講下有沒有人朋友曾入職時 ...
我就覺得最好咪讲有朋友喺入邊做,如果讲咗面試官会覺得你可能有內部關係,咁樣被錄取的成數will get down i think

引用:
原帖由 panda1212 於 2007-5-10 13:06 發表

我就覺得最好咪讲有朋友喺入邊做,如果讲咗面試官会覺得你可能有內部關係,咁樣被錄取的成數will get down i think
咁點解唔叫佢直接refer你?
咁樣仲有錢分tim

中银...哈哈....
识人吗?如果认识的大老,只要四肢健全都可以入去做...
特别是这类,关键是口才好...

68 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。