推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

R 小費問題

R 小費問題

見有c兄開題討論Tips update, 小弟在此另開題發表意見, 不喜勿插
小弟的經驗可能不及各位c兄, 但呢7-8年都試過不少場, 眼見R Tip問題越摧嚴重。以前連Tips$ 300-400可以90分蕩”牴搨n。
依家, 下下都要$600以上, 重要無咩服務葉問上身
有c兄話房租/人工加所以Tips 加係応該, 我都同意這點, 但點解服務不只不加, 重要越來越差, 呢様唔得個樣唔可以
D 囡囡/老板成日話, d 埸越開越多, 生意唔好, 點解唔檢討自巳d 服務? Part 1也好Part 2也好, 認認真真去做

重有, 我見有d c兄可能賺$多, 所以小費都特别鬆手, 多得呢d 恩客, 囡囡都變得有要好, 久而久之 , 個個習慣+3+4+5....第日可能要成千$ 先享受到。依家d SPA 經巳這樣,好快到按骨都要。
( 請原諒我這個死窮鬼)
但我相信, 只要有一次冰河時期, 才可以正常回落一d

相關搜索目錄: SPA

同意Ching睇法,最近已經甚少去!

引用:
原帖由

Godplayer

於 2014-7-25 09:11 發表

見有c兄開題討論Tips update, 小弟在此另開題發表意見, 不喜勿插
小弟的經驗可能不及各位c兄, 但呢7-8年都試過不少場, 眼見R Tip問題越摧嚴重。以前連Tips$ 300-400可以90分蕩”牴搨n。
依家, 下下都要$60 ...
要回落較難,其實凍結+2,+3已經好好

引用:
原帖由 Godplayer 於 2014-7-25 09:11 發表 見有c兄開題討論Tips update, 小弟在此另開題發表意見, 不喜勿插 小弟的經驗可能不及各位c兄, 但呢7-8年都試過不少場, 眼見R Tip問題越摧嚴重。以前連Tips$ 300-400可以90分蕩”牴搨n。依家, 下下都要$60 ...
ching 我絕對認同你,我也是窮鬼 me2

利申:我今個月上了5次樓上spa , 月尾現在真係窮。。。

其實+幾都唔係問題, 明碼實價最緊要~~
+2就+2, +3就+3, 就算有D場去到埋單要$1800都好啦...無所謂架,

起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉...

R過我既囡囡就算幾得都唔會返啅, 連個場都唔會再去... 都費Q事煩.

(唔係我孤寒, 我會應比則比, 但R就好反感)

引用:
原帖由 bert 於 2014-7-25 13:52 發表 其實+幾都唔係問題, 明碼實價最緊要~~+2就+2, +3就+3, 就算有D場去到埋單要$1800都好啦...無所謂架,起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉...R過我既囡囡就算幾得都唔會返啅, 連個場都唔會再 ...
最慘+幾多冇名馬實價,攪完有D女女係我面前行來行去,好鬼煩
現在我多數攪完,望都唔望,著3走出去櫃面放低五舊(60分鐘)走人,tips唔會分開比女女

回復 5# 的帖子

+2就+2, +3就+3, 就算有D場去到埋單要$1800都好啦...無所謂架,

起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉..

100% agree

引用:
原帖由 bert 於 2014-7-25 13:52 發表 其實+幾都唔係問題, 明碼實價最緊要~~+2就+2, +3就+3, 就算有D場去到埋單要$1800都好啦...無所謂架,起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉...R過我既囡囡就算幾得都唔會返啅, 連個場都唔會再 ...
ching 其實D女女點R tips? 最好笑有次女女同我講D客tips比500又有,比1000又有 , 我當時聽完真係感到好大壓力

引用:
原帖由 peterlove 於 2014-7-25 06:08 發表

ching 其實D女女點R tips? 最好笑有次女女同我講D客tips比500又有,比1000又有 , 我當時聽完真係感到好大壓力
唔好話D囡囡, 我去過2間就算連收錢果個都好黑人憎咁話, "唔洗找架可".
頂...摸骨摸左個半鐘已經燥燥地, 仲出晒口術唔找錢, 唔轉場點對得住自己

有時我諗係唔応該開個題俾大家開名列明邊間黑店, 收幾多小費, d女有幾唔得。但每次想到可能打爛人飯碗就唔意思,又或者俾d"好人"知太多行程影響各c兄M食,最好都係收口,願各位各安天命

引用:
原帖由 bert 於 2014-7-25 15:37 發表 唔好話D囡囡, 我去過2間就算連收錢果個都好黑人憎咁話, "唔洗找架可".頂...摸骨摸左個半鐘已經燥燥地, 仲出晒口術唔找錢, 唔轉場點對得住自己
話時話我都有聽過bor,不過我冇理

引用:
原帖由 Godplayer 於 2014-7-25 15:55 發表 有時我諗係唔応該開個題俾大家開名列明邊間黑店, 收幾多小費, d女有幾唔得。但每次想到可能打爛人飯碗就唔意思,又或者俾d"好人"知太多行程影響各c兄M食,最好都係收口,願各位各安天命
ching 大家pm交流ar

引用:
原帖由 fitman 於 2014-7-25 14:04 發表 +2就+2, +3就+3, 就算有D場去到埋單要$1800都好啦...無所謂架,起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉..100% agree
agree 明碼實價,唔好估估下,願者上釣

agree x 3 明碼實價

回復 13# 的帖子

明碼實價都無用,個party已經開始唔好玩了

引用:
原帖由 bert 於 2014-7-25 05:52 發表
其實+幾都唔係問題, 明碼實價最緊要~~

起碼我有個預算丫嘛, 覺得呢間貴最多唔去, 去第二間囉...

R過我既囡囡就算幾得都唔會返啅, 連個場都唔會再 ...
100% agree

Long time no go to this R tip place

所有酒樓都明碼實价,點解有D人一上去就有位,有D要排隊

一定係有D客人除明碼b价外,買D月餅,年糕,利是大封D。

引用:
原帖由 peterlove 於 2014-7-25 14:08 發表

我曾聽過多名技師講D客比500又有,有D比1000,比2000都有,的確有壓力。
我還遇過技師邊按邊說想換手機,想買LV,回老家要用很多錢,冇錢交租,
屋企要裝修等,明示或暗示,希望眼前人識做幫忙。是不是很誇張?

相關搜索目錄: 裝修 手機

tips變成壓力

引用:
原帖由 william01 於 2014-7-25 23:11 發表

我曾聽過多名技師講D客比500又有,有D比1000,比2000都有,的確有壓力。
我還遇過技師邊按邊說想換手機,想買LV,回老家要用很多錢,冇錢交租,
屋企要裝修等,明示或暗示,希望眼前人識做幫忙。是不是很誇張 ...
William兄, 我都有類似遭遇

引用:
原帖由 e-zone 於 2014-7-26 00:56 發表 William兄, 我都有類似遭遇
原來有咁多ching遇到這種程況,其實點好意思開口叫客人送LV等等這些禮物,好老實,自己條女都未必會送la

引用:
原帖由 william01 於 2014-7-25 23:11 發表 我曾聽過多名技師講D客比500又有,有D比1000,比2000都有,的確有壓力。我還遇過技師邊按邊說想換手機,想買LV,回老家要用很多錢,冇錢交租,屋企要裝修等,明示或暗示,希望眼前人識做幫忙。是不是很誇張 ...
唔係呀,只係手作仔,如果食大餐,咪要買層樓俾佢!大家埥竷慼H

同意服務每況愈下,最慘是態度,以前上去真係懷住享受開心的心情,未至於做皇帝,但起碼被尊重;現在更多是肉隨針板上,佢話事你硬食,簡直犯賤…

同意開名。唔擔心女女飯碗,反正差的女女遲早無人幫襯,我更希望快些趕走一些混飯吃無服務的壞份子!足仔Spa越來開越多,証明根本好易搵老襯錢。仲心軟?OK,咪等成個行業累鬥累,始終市場還有隻無形之手,人唔收天收,大家改玩第二樣。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。