推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

129 123456
發新話題

會計係真的咁有前途

會計係真的咁有前途

最近經常聽到人話要做會計,

會計係真的咁有前途~~~~

相關搜索目錄: 會計

Support Dept 點會有前途!  

現在那些人一窩蜂的跑去唸會計,遲幾年會計行業從業員的供應量一定會大增,工資一定會下降,當中能出類拔萃做到 CFO 的人又會有幾多呢?前途?這一行一定不會餓死人,不過以為唸會計一定會前程似錦未免太天真了。

引用:
原帖由 軍師 於 2006-8-16 02:59 PM 發表
現在那些人一窩蜂的跑去唸會計,遲幾年會計行業從業員的供應量一定會大增,工資一定會下降,當中能出類拔萃做到 CFO 的人又會有幾多呢?前途?這一行一定不會餓死人,不過以為唸會計一定會前程似錦未免太天真了。
供應量上上落落,會自然調節既,最重要係equip 自己,等待機會來臨。

想當年(86)遍地黄金,我又懶,唔肯回流。D老友回流個個都意氣風發。到92年回流巳經冇乜景,果時真係有D自卑,二年之後一個機會咪又俾我揾番份CFO。

我覺得會計呢行都做得過,回報比付出的多。

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-16 04:36 PM 發表

供應量上上落落,會自然調節既,最重要係equip 自己,等待機會來臨。

想當年(86)遍地黄金,我又懶,唔肯回流。D老友回流個個都意氣風發。到92年回流巳經冇乜景,果時真係有D自卑,二年之後一個機會咪 ...
Congratulation first, your hard work finally paid off
Would u mind share what special skills u offer to make u the position today?

引用:
原帖由 Tummy 於 2006-8-16 09:53 PM 發表

Congratulation first, your hard work finally paid off
Would u mind share what special skills u offer to make u the position today?
congratulations??? that was twelve years ago wor.

special skills I offer - between you and me (and don't tell my boss), NONE that I can think of.

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-16 05:03 PM 發表
Support Dept 點會有前途!  
何解???
我公司近年俾會計佬玩晒架!

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-17 05:45 AM 發表

congratulations??? that was twelve years ago wor.

special skills I offer - between you and me (and don't tell my boss), NONE that I can think of.
may be your sense of humour

回復 #7 CHANGMAO 的帖子

一向老細都係睇賺錢部門架啦!

除非老細就係在會計部做。 

E...., brother HJ2127, how come I can see you here, I just wonder if you are also from the Accounting field, otherwise, you will not have such kind of internal comments.

相關搜索目錄: Accounting

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-17 04:53 PM 發表
一向老細都係睇賺錢部門架啦!

除非老細就係在會計部做。 
Exactly!

回復 #10 fatyin168 的帖子

哈,哈,又係度見到你,你估得冇錯,我除左要渣九巴,Dup骨外,我係有真正身份既。 

回復 #11 CHANGMAO 的帖子

無計啦,大老細進註會計部,老細大洗得,其他人要慳d啦。 

哈哈...係會計佬玩晒

哈哈...因為我地有特別的技能及知識ma.......e.g.首先我地識幫間公司隱藏d盈利...唔駛交咁多稅...賺1億...可以隱藏3-4千萬...當然啦...如果老細話要盤數做靚d... 因為要股價好d...我地都可以有技巧地增加自己公司盈利 !! 你話勁唔勁... 人唔駛多..一個會計佬就可以做到ga la!!

Hi 各位兄弟, 我又係做會計 !  有冇前途, 都好講運氣. 在另一標題, 我已經講過, 不再重複. 但是在這一行打工而又要出頭的話, 你所付出的, 真係要比其他人多很多, 包括時間, 勞力, 腦力, 承擔, 等等, 有時重要忍辱負重.  

不過, 如果與其他文職比較, 尚算穩定. 還可以吧 !

牛工一份

經常要update自己

回覆 jk123#17的帖子,

引用:
原帖由 jk123 於 2006-8-19 05:08 AM 發表
經常要update自己
重要 upgrade ... ! 考下專業試 la, 係就係辛苦D. 不過投資在自己身上, 點都係值得 !

加油 ...  

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 taurus 於 2006-8-19 05:28 AM 發表

重要 upgrade ... ! 考下專業試 la, 係就係辛苦D. 不過投資在自己身上, 點都係值得 !

加油 ...  

我喺citipoly做lecturer既舊同事經常advise佢D學生要學好英文,專業試就易好多。真係好有道理,以前我有D英文好既同事考ACCA三次(頭尾一年)攪T,我地D水皮既就逢二進一都唔止。到放榜個日真係好大壓力。

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-19 04:06 PM 發表

我喺citipoly做lecturer既舊同事經常advise佢D學生要學好英文,專業試就易好多。真係好有道理,以前我有D英文好既同事考ACCA三次(頭尾一年)攪T,我地D水皮既就逢二進一都唔止。到放榜個日真係好大壓力。
一年都只係考二次炸喎,佢點係一年內考三次啊? 我諗你果friend 梗係 exempt 咗 10張paper,如果唔係冇可能一年考晒。

引用:
原帖由 軍師 於 2006-8-19 10:05 AM 發表

一年都只係考二次炸喎,佢點係一年內考三次啊? 我諗你果friend 梗係 exempt 咗 10張paper,如果唔係冇可能一年考晒。
點解唔得?我地分section I, II, III, IV, V.  可以两section 一齊考。今年六月考Section I & II, 十二月考Sec III & IV, 明年六月考 Sec V. 頭尾一年零幾日。

嗰陣最多exempt 4 科 (HKU Bachelor, major in accounting).

相關搜索目錄: Accounting

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-19 06:23 PM 發表

點解唔得?我地分section I, II, III, IV, V.  可以两section 一齊考。今年六月考Section I & II, 十二月考Sec III & IV, 明年六月考 Sec V. 頭尾一年零幾日。

嗰陣最多exempt 4 科 ( ...
如果你咁計法,咁今年六月考之前係唔係完全唔使時間準備先?唔通佢可以人地六月一號考,佢五月三十一日報考? 點計都超過一年啦。  不過講開又講,我都識得有條友都係用一年時間考鬼咗,佢考之前專誠辭鬼埋份工,exempt 咗 七張 paper,結果俾佢博到。

回覆dejavu2003 #19 &#21的帖子

Hi dejavu 和軍師,

很高興認識你們 !

係呀, 英文無論在考試或者工作上都很重要. 記得我中學的校長, 特別提倡背英文. 所以, 在中一至中五那五年, 每週都有一堂背英文, 仲係由該位校長親自教的. 他的理論就是從input到output的過程中, 只要有一部份的資料可以留在memory, 以後不需要input都可以從memory output出來, 你就學到一些英文. 然後再從課文以外各種渠道累積起來, 你的英文就一定有所改進.

再講講很多年前考Chartered Secretaries 英文paper時, 要背卅多篇文去應考. 當時的要求是兩小時提供六段三百至五百字的回答, 有memo, 有report等格式.

現在最佳的渠道應該是各英文報章的社論和雜誌.  

另外軍師所提到的果條友, 可能佢唔係搏禁簡單, 這可能就是所謂determination la ...

幾時開始都唔會遲, 只係好好利用一下空閒的時間, 在這過程中, 或者會找到新的樂趣.

加油 ...

相關搜索目錄: 雜誌

do not join accounting. work like a dog!

相關搜索目錄: Accounting Dog

引用:
原帖由 Mountain 於 2006-8-19 06:01 PM 發表
do not join accounting. work like a dog!
Mountain 兄,

所有打工仔甚至打工皇帝, 都係要做ge啦 ! 或者有時人地做ge洇A睇唔見.

現在的環境, 有份工比冇工做好好多. 當然, 有得選擇就更加好. 如果現職是accounting又希望自我提升, 可以讀讀書, 考考試,奏f個degree, 做個chief accountant 或者financial controller, 到時你就爽 la ...

There is no free lunch. Start to invest in yourself, determine your goal and work towards it ...

相關搜索目錄: Accounting Dog

129 123456
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。