推介:| 政府職位 | 求職資訊 | 兼職 | 履歷 | 暑期工 | 搵工貼士 | 勞工處 |

發新話題

very silent here

我都未搵到野做.......

搵0左4個幾月la.......

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-9-19 03:17 發表
how many job interviews u have had?
About 6 only..............I had sent more than 100 application e-mail already........
1 include that 6 is though agency..........
Only 2 have second interview
I don't know what position can I find now......

Many position now also, but no enough experience to apply.....

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-9-20 17:44 發表
唔好灰心,你要鎖定一個目標去搵工

你讀關於統計(如有錯請更正),可try下政府

我都要搵工, 目標係senior一點如oversea sales/marketing executive(industry field)或merchandiser (AM一定唔會consider h:" />h:" / ...
我high dip 係統計, degree 係BIS, 我而家搵既都係關於BIS 既工, 但再搵唔到我會搵返政府d工。
我除0左0係政府做過關於統計既工作除都無其他公司需要既經驗, 所以我而家搵既都係一d junior 既pos, 但我唔想做programmer, it support / technical support 尼一類既工囉

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-9-21 13:08 發表

Keep trying!
Of course I will keep to looking for job, because it is essential for me. No job, not money; no money, no hope

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-9-21 17:01 發表
口以去書局買d書教求職者點handle HR果d白痴interview問題

話時話,想間一d做manager級的版友,如去見manager位會唔會先見HR?
我一早買0左本關於fortune 500 見工會問既問題,問既問題都係差唔多,但唔見有咩作用。

有時已經唔係HR 既問題la, 係second in 完點解最後無要我既問題

當然la, 唔止HR, first in 基本上問d 問題10題有9題都係咁0個d 野,真係多舊魚。0個廿幾分鐘既見面就可以睇到我係唔係有工作能力,真係好吹脹。 但正如郭兄話齋,This is the rule of game,無辦法

仲有,我想問咩係MNC? 我成日睇到人咁打, 但唔知係咩0黎

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-9-24 10:03 發表
咁我同你年齡差唔多

我2001年degree出來,正值當年經濟不景,加上最重要當年未搵到自已事業目標,攪到當年自已HEA足3年

2004年入左間公司,做到10月頭QUIT,呢間公司大家都知,豪無POTENTIAL(個個走左員工都咁講),加 ...
你都話未quit 呀, 我自2月end contract 我己經無做過任何一份正職, 由5月搵到而家,財政壓力越0黎越大。
想當初我諗住讀完個part-time degree 就同政府contract 工 say goodbye, 人工低過佢都唔緊要,諗住拎經驗,而家真係覺得自己想法天真。 但點知show 我既小之又小,interview 都問我做乜咁耐無做野,講0左理由佢地又好似唔多信咁。
而家無可奈何, 我尋日見到舊工有post 出, 再去見過做住先。而且政府又唔係一定會請我做,今年真係運濟......
係唔係尼個社會運作都係希望人地做緊一份工去搵第二份工先馨香呢?

引用:
原帖由 jackpao 於 2008-9-25 09:24 發表
而家市道同去年差好遠 ,我個同事去年年頭被新上司逼走,轉頭就搵到工(有2-3個offer),人工仲多左。我就仲做緊無quit,一邊做一邊搵工,今年起搵左8個月工先有一個offer(今年面試亦只有4個,得一個間公司有offer)。 ...
我己經下調0左la, 但係係因為轉field 先肯下調,而且而家叫價係低過上一份工0忝0架
但依然無interview

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。