推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-4-7 22:09 發表

我估泰國三大神功應該有金鐘十一關半左右的功力,如果係咁嘅話,遲D出場的《道經》咪仲勁過《易筋》、《九陽》
我睇番老天尊同邪神鬥內力個期,兩人基本上好認真,冇乜留力,鬥到勢均力敵,而且論收放自如,老天尊還勝一籌,邪神的功力就已經見底,但如果老天尊未練到軒轅驚天訣的最高境界的話,三大神功會在易筋,九陽之上!

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-4-7 22:53 發表

當日老天尊同邪神鬥內力,我認為因為老天尊有成幾十年內功修為,所以鬥內力就贏咗邪神
我有朋友意見是,當年老天尊同黑級的老邪打成平手,如果當時老天尊還未練到頂峰,老邪父子應該會想辦法突破黑級功力,否則容乜易坐以待斃!但事實上無咁做,所以三十九層可能相等於黑級最高功力!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-4-8 01:40 發表
如果韋陀,石鐵,青天,小鷹 4 人聯手打老烈火,我唔覺得會輸硬,相反應該仲會有得打。特別係韋陀,咁耐無出場,功力方面都應該會有進境掛。

豬油上次同邪神對招先練到 28 level,咁快就升左 4 層。莫非佢上次只係隱藏實力?   
老烈火應該唔會一個人去踩場,起碼都會帶埋火爆和神火,其他門人等等,如果霹靂火好番亦一定會去,仲有紅元老都有可能去

蚩尤上次係隱藏實力,但邪神又何嘗不是呢?你見佢談笑用兵,可能只係用左黑級的一兩成功力而已!

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2007-4-8 13:16 發表

其實想問下王伏虎係唔係龍虎門? 如果係, 老烈火一定有去無回, 就算唔係, 韋陀九宵九章, 石鐵達摩金身, 加埋鐵青天同王小鷹, 已經夠打有餘.
理論上d編劇唔會忘記王伏虎,好可能係刻意安排調走佢去第二度,令到龍虎門有人死!
唔會剩係得老烈火自己一個去!

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-4-9 01:54 發表

咁老仙被屈到功力同二十八層天差唔多又點睇哩﹐舊著入邊邪神o既黑級對老仙一D威脅都冇。另外我覺得丐幫o既易天玄氣唔應該渣過九陽神功﹐丐幫話晒都係天下第一大幫﹐當年蕭峰一人打幾個少林高橧都冇輸過﹐點解 ...
新著的老仙的內功係二十八層天咁上下,佢嘅強項是毒功同吸星大法,呢兩樣絕活,可以打高一兩班,內功招式呢d非佢所長!你睇佢d仔女徒弟武功咁屎就知啦
很多讀者有都會用,金庸小說的武功,或小說內容做標準,其實我覺得,最好將龍虎門獨立來看,不把其他書的武功設定,套落龍虎門,咁你就唔會覺得不合理!

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2007-4-9 14:53 發表
之前小鷹唔係向韓國架咩?幾時返左日本@@?
仲有林谷,影到無埋
小鷹同林谷,本來係韓國搵黑龍下落,咁依家己經知道黑龍在泰國,韓國果邊又冇乜特別事發生,咁小鷹返屋企見老豆,放下假都未嘗無理!
好耐都沒都韓國的線,林谷當然影到無埋!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-4-9 17:16 發表

外號叫無影刀,真係好容易"無左影"...
仲有佢大佬林峯,我以為林峯隻腳,好快會寫佢被明鏡或華九公醫番,但依家又係影都唔見,兩兄弟不愧是「無影雙雄」!
本帖最近評分記錄

文殊天尊呢位通天教主,由320期「通天家族」開始出場,到現在358期,依然是閒人一個,仲連一招半式都未露過,真係搞野!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Gunners 於 2007-4-10 01:54 發表

唔奇oY, 鐵三郎都係打左翻江狗一拳, 鐵心又未顯露過(唔知識唔識武功?), 鐵二郎、卓不凡都係顯露過少少, 虎威大將軍都係拿住把電鋸也文也武, 其實好多人都未顯露過真正身手....
但佢地起碼叫做,有「動作」劇份!文殊登場三十八期都完全沒出過手,港漫嚟講,可算少見!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-4-9 21:47 發表

呢D就叫做"深藏不露",細路仔唔知就唔好亂UP...
的確係〝深藏〞 〝不露〞!

我幾認同今期玉郎mail所講「黑吃黑大戰係合理嘅,但龍虎群英嘅戲份安排就更考功夫,偶一為之可以嘅,側重咗嘅話,咁龍虎群英咪冇戲做囉,實唔掂o架!」

你地有冇覺得,近來d粗口短消息頻密咗!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-4-11 21:25 發表

唔係光明正大既隻揪,而係出其不意玩偷襲,翼龍死得好唔抵...
Deleted

引用:
原帖由 yuyu6 於 2007-4-11 23:42 發表

好戲應未上演啊!!!
唔知下個對象是誰?

今期:
1)翼龍加上元始三妖,(三妖地位高過四大族長,但武功唔高),聯手對付老仙,後來老仙脅持鬼叉地妖,翼龍被迫交白骨比老仙,白骨餘毒未清,老仙給解藥佢,令佢恢復功力,蚩尤趕到,蚩尤問老仙,有冇問過白骨係唔係想走?老仙話蚩尤戇居,此時白骨為報被毒之仇,突然出手要把老仙整條脊骨抽出!
2)廣法堂天台上,西門簫「吹簫」引出醉魔,醉魔同佢顯然有深仇,大戰開始,西門簫練的是「心弦神訣」,可用音波傷人,在一旁的東方家後人,亦加入戰陣,攻向醉魔,佢練的是「苗疆殭屍功」,一口毒氣噴向醉魔!
3)最後一頁,老烈火帶領徒弟雷火,火爆,兒子霹靂火,師弟神火去踢龍虎門場!

下期「火燒龍虎門」!

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-12 15:32 發表

洪東決心要清理門戶, 醉魔難逃一敗!  
尚幸還有一支援兵--甲賀忍者!

我覺得洪東會win,但我認為未必是,大家想像中咁輕鬆!

甲賀忍者可能就是,龍虎群英的「替死鬼」!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-4-12 14:16 發表
烈火祖師果然唔係一個人去打龍虎門,加埋 total 有成 5 條友咁多。韋陀就算練到九霄 9 章頂級都未必頂得住,何況唔係。真係有 d 擔心群英今次會有人死。  

我都一早話左,烈火祖師唔會一個人去打龍虎門,如果今次王伏虎唔係度,又無其他人回防,五個對五個,就算加埋甲賀派,都肯定唔夠打!
我覺得王飛鷹應該好大機會死!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-4-12 16:54 發表
話時話,白仇同阿柴係咪都響日本?佢兩個太耐無出場,唔記得左佢地響邊個國家添。
如果佢地仲未番日本,阿柴應該還在韓國,同老妖一齊幫緊風雷,白仇就係香港, 幫金童手,照顧鐵將軍!

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-4-12 17:44 發表

咦, 發生什麼事???  
「百足之蟲,死而不殭」,佢好快會復活!

今期蚩尤大大聲提醒,星宿老仙是受火雲邪神錢財,白骨都應該聽到,咁通天教其實可以向羅剎教,大興問罪之師喎,因為羅剎教沒證據,證明老邪在通天教手上,但依家人地可以反話你,火雲邪神無道義鉤結元始門!

引用:
原帖由 緋村飛影 於 2007-4-12 18:27 發表

呀柴出場都係比人串蠻牛 冇睇頭
反而白仇既童子功唔知會唔會有進展
我諗就冇,佢有進境,即係練成「紅日訣」,咁咪即係同黑龍同level !

引用:
原帖由 冰河 於 2007-4-12 17:41 發表
如果老黃真的能做到今期週記所講的,新著龍虎門便有救了!
但願如此,但冰河兄係咪,你之前都提到,那個答問大會的事?所以我對玉郎有否改革之心,有保留!

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-12 20:37 發表

o個元始三妖真係冇叉用,....尤其o個個乜叉妖,一野就被老仙捉住,...特登講佢三妖地位高過四大族長,係咩意思呢??
意思可能話,四大族長比佢地,更加冇叉用!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-4-12 21:25 發表

嗯,閣下心水清,係喎,個仔同個老豆點解唔同毒功既???
會唔會苖疆殭屍功係內功,黑煞奇毒係毒功呢?我諗佢應該兩樣都識
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-12 21:10 發表

但明顯青龍勁好多喎,...雖然都係冇叉用!!
天鉤老妖可以射出指芒,都唔太差嘅!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。