推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 ruger 於 2009-5-1 00:29 發表

就算無敵開到聲講....王小虎,朕今日傳你第9陽,助你消滅邪神,他日你地龍虎門不能和白蓮教作對等等
就算小虎應承左,學小鷹今期咁講,攪掂邪神先同佢討價還價,到時龍虎門班友反口
都吹怇地唔漲
咁唔同,開左口,佢反口,就佢唔0岩,道理在你邊,但你唔開口先,到時有乜事,就不能怪人!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2009-4-30 21:13 發表
我覺得東方無敵好似《神兵》後期的燕王咁,
講真,由始至終喺《新龍》劇情東方無敵都冇做過傷害龍虎門的事,
而且又不斷咁施恩俾龍虎門,
望落東方無敵似係小虎個契爺咁,
如東到最後小虎都要打無敵,咁小虎真係 ...
白蓮教說到底,也是為害社會的組織,消滅它是理所當然,個人一些榮辱,比起大眾的福祉又算得什麼.
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-5-1 19:59 發表
唉,陳傲雲呢隻禽獸,連親生老豆都殺得落手。睇黎舊著o既歷史將會重演。
黑龍係度,陳奪未必死得去

究竟王小虎(編劇)知否什麼叫"義父",義父不是隨便叫的,佢同西門簫識多久,見過幾多次面?經歷過什麼?二人有可感情可言?簡直不知所謂

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2009-5-7 11:39 發表

認義父只是獲得參賽資格的權宜之計,沒甚麼好計較的 ...
今期小龍醒了,洪東的命也被蔘皇給救回,看來小龍要升級啦 !
有些事情是不能隨便,如果為了達目的,才結成義父子,那麼只是建基於利益,就好像董卓跟呂布一般可恥.

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-9 01:22 發表

宗兄, 未真係睇到內頁都唔好咁老定, 小心封面騙人...
KEVIN兄,又唔係喎,近呢10期COVER都完全跟劇情!

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2009-5-7 15:07 發表

小虎取得參賽資格以查明真相,兼替西門簫申冤,為公為私都是件對的事,哪裡像董卓跟呂布一般可恥 ?
有時不是話個目的是"對",就可以,義父比乾爹,契爺高一個層次,義子有責任義父擔幡買水,所以收義子,認義父是比較嚴肅的事情,但故事內,真的看不出小虎和西門簫之間,有什麼劇情舖排,覺得佢地結緣
如果單為查明真相或申冤,來利用一件本來是嚴肅的事做掩飾,我是不接受

引用:
原帖由 魯魯修 於 2009-5-14 23:57 發表
咁兒戲就由七陰變九陰....
上期就八陽變九陽
下期就九關變十關
三個都係二世祖要等人傳功, 無一個係靠自己努力練返來....

專欄話邪神有人性、親情,老邪神好失望 !
不如編劇話我知邪 ...
老邪和邪神有機會反目成仇

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-17 17:55 發表

我唸小龍响新龍應該唔會同舊龍咁會攞飯盒, 話哂又九陰又金童咁, 投資左咁多筆墨落佢度, 釘左真係好O徒料囉...
而且小龍應該有唔少fans掛, 整瓜佢老黃唔驚跌書???
(不過話實以老黃既仇兄 ...
自從小虫殺左小劍痴之後,形象大插水,想佢死的人就可能仲多

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2009-5-18 00:10 發表
個個升呢升得咁快,遲d駛咩打泰國通天教?
小苦,小龍,風雷,x陀佢地個個教主級武功,除左老文殊之外,仲有邊個夠打?呢4條友去到泰國直頭打橫行啦∼
你唔見二郎神都33層天(10關左右)咩,再過一排佢分分鍾,去到三十六,三十七,咁老天尊,文殊,蚩尤呢D就更勁,所以小虎們隨時又會比下來,漫畫書定律,邪派武功永遠高過正派,如果唔係,他們邊有「動力」去進步

引用:
原帖由 pigboy 於 2009-5-18 08:04 發表

重有"降龍十八掌"備弱化的問題非常嚴重.  "降龍十八掌"境然比不上"九陰寒風爪" (邪神 vs夢 ...
我認為又不可以說不合理,「陰風爪」配九陰真經才是絕配,周芷若同梅超風只不過練左九陰白骨爪,都能成獨當一面的高手,我們看開武俠的,都會當降龍掌和九陰爪是同一級數,而且降龍掌是丐幫絕學,緊要配番丐幫另一絕學「蓋世神罡」先最perfect,始終九陰真經是極陰,降龍掌是陽,點也打個九折

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-18 12:13 發表

球兄, 唔係幾明白喎!! 劍痴個陣成個大魔頭咁款, 個局勢幾乎係唔隊箖佢就聽俾佢劏個隻(因為劍痴要保住魔王秘藏既秘密, 所以在場除左自己個女玉兒外, 全部都要死), 小龍殺佢係為保大家條命(即使包括邪神), 有咩 ...
你都唔知,我為了平反小龍,都唔知同人罵戰過幾多次,君不見網上討論區(特別是香港個D),小龍差不多講句野,都會被人插

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-18 15:54 發表
尋晚訓覺時突然唸到, 而家各位都complain/不滿三皇功力升level升得咁快/唔合邏輯, 而我自己就覺得凡事去得太盡都唔係好事, 好似我之前就講過, 三皇(或包括風雷)功力set得咁盡, 打完邪神點寫???

好似 ...
我估老祖宗冇咁快出現在新龍,因為他要在風雷傳2「開工」,最少都會是一年後的事,個人覺得他放在風雷傳,比較適合.

其實只要話老天尊,文殊,蚩尤...佢地練左道經,武功大進,又將小虎佢地拋離

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-18 16:24 發表

哦??? 有D咁既事??? 因為我只上這個forum, 唔知原來小龍殺劍痴引來咁多人反感...如果我碰到, 我都會與他們討論的.

球兄單拖赴戰, 雖千萬人吾往矣, 好樣的!!
唔好話別個討論區,單是這裡也有討論,你不妨重看之前的「王小龍傳討論區」

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-5-21 22:49 發表
咪係,堂堂九陰真經第九章功力都只係配同 d 爛銅爛鐵過招,簡直係侮辱緊呢套武功呀。
無計啦,九章初成,打邪神父子又唔夠打,咁成個羅剎教,好像最勁得番銅聖老,不搵佢祭旗,仲可以找誰呢?
同埋睇埋下期邊打先,如果幾招之內KO銅聖,都唔算侮辱緊呢套武功嘅

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-5-25 15:08 發表

u can say that again, man!!

尤其見銅老只能同電王打平手時, 個時有感覺點解以佢咁既貨仔, 都夠膽死反叛...
個時銅聖老功力在白蓮教,已經數一數二了,金聖老未知意向,外敵方面只要同羅剎教修好,比多D好處佢,咁對手剩係得番,同自己差不多的銀聖老一黨,加上又龍虎門撐腰,所以銅聖老,塗冰覺得搏得過,可惜他們看輕羅剎教的野心,更想不到無敵根本未死.

老邪和邪神,真的有可能反面

今期新龍劇情如下

1) 劍魔死後,日本首相麻生太郎秘密召見老邪神,迫老邪答應,交出火雲邪神,否則消滅羅剎教,老邪甚為難,麻生為了不給老邪選擇機會,暗中讓邪神知道老邪曾與他會面,邪神不動聲色,老邪亦隻字不提,兩父子互相猜疑起來,導火線是劍魔,邪神認為老邪想借陳傲雲,來證明自己軟弱,不配做教主
2) 陳傲雲又想邪神傳功,但邪神啋佢都傻,只答應盟主之戰當日,親赴神山,大開殺戒,傲雲撈不到油水,十分失望,邪神心想:「父親大人選擇麻生放棄我這個教主,定會阻止我對付龍虎門」「哼,沒有羅剎,羅剎教還可能存在嗎!」「我是羅剎轉世,誰敢對我不忠,絕不能饒恕!」
3) 傲雲回到自己房間,對於自己是否真的可以,狠心殺父,亦覺猶疑,此時羅剎女找他,要利用蘭花夫人,引龍虎門的人出來,此計是翻江蛟提出,傲雲暗嘆當自己還在等運到,翻江蛟已經積極爭取表現,羅剎女預備了「天眼」(類似舊著殺死小龍)這種可射出鐳射激光的武器,激光可切割鑽石.而羅剎女最想引玉兒到來.
4) 盟主山莊上,三皇苦練陣法,九陰+九陽+金鍾十關,由黑龍用雙節棍,打出「三寸真元勁」,把直徑一尺的鋼樁貫穿,勁呀.洪東陣法的要訣是連心,聯防,合擊.另方面,小虎和小龍亦練緊大霹靂,小虎嘗試把它用在腿招上,黑龍預備嘗試再找陳奪,試試遊說他,承認自己所做的一切
5)玉兒苦練紫電劍法,誓殺火雲邪神而後快,就在這時,媚娘好像要離開山莊,小龍和玉兒追上問個究竟,原來蘭花夫人接過陳傲雲電話後出去了,媚娘想追出阻止,可惜遲了,媚娘擔心夫人安危.三人決定去找蘭花夫人,當他們去到京都市一所的士高時,傲雲特意引小龍三人追自己,傲雲跑到其中一間房間時,駭然發現母親在房間內,,不禁大驚起來,,原來房內已安裝了「天眼」,傲雲不知如何是好的時候,小龍們已追上了,傲雲選擇離開
6) 小龍入房,看看夫人情況,幸好她只是暈了,赫地,小龍腳下一滑,地板竟是機關活門,兩人向下跌,但小龍處變不驚,猛吸一口真氣,抱住蘭花夫人向上彈升,玉兒亦出手協助,以為可脫險之際,天眼射出激光,玉兒及時用莫邪擋上,但這一來,三人同時墮下百尺之下的地方.傲雲想羅剎女放過自己母親,但羅剎女又怎會理他呢? 媚娘想破壞天眼,不但未能成功,還被激光,穿過右臂射入身體,再透出射過左腳.

下期: 「救命一招」,媚娘能否有救呢?

暫時未決定,是三皇,還是big 4,決戰火雲邪神,但現在會否加埋老邪呢?

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2009-6-4 13:38 發表
翻江蛟之前殺左擁有羅剎教香港毒品市場專營權的毒梟吳豪,被火雲邪神blacklist左,之後要轉投白蓮,點解佢仲可以入返羅剎教???
人最緊要有「利用」價值,冇可用之處,點忠心都冇用.

雖然冇講明,估計小虎和小龍,應只是「初階」級數,功力同黑龍的十關相若

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-6-4 15:51 發表
足球大哥,多謝你詳細講解左今期個劇情。

估唔到今次係由媚娘去被激光射, 你估佢會唔會死呀?
99%死唔去,但坦白講,如果人力可以打爆鈦金屬,可抵擋能切割鑽石的鐳射激光,真的無野好講,小時候,看老夫子之水虎傳(真的百看不厭),其中有一段情節,有人個奸官(張團練?),拿住把寶刀想殺老夫子佢地,點知老夫子只用把彈簧刀,便將寶刀應聲斬斷,老夫子還諷刺地說古代的科技,又怎能同現代相比,所以我一向懷疑那些寶劍,寶刀的威力

今期傲雲,教了我們做人不要"等運到",很有教育意義,當你只在昂狗狗,等運到,其他人已經行得很遠.

會唔會是老邪或邪神救/放佢地呢

小龍真冇骨氣,竟走去練殺契媽仇人的武功

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-6-4 21:15 發表

球兄, 江湖規矩, 成敗論英雄, 過程不重要, 結果才是最重要.

若果有朝小龍真係用 "大霹靂" 隊箖左東方無敵為厲貞報仇, 咁無敵真係應左 "作法自弊" 呢句成語囉...

清末民初個陣, 都成日講 "師夷之長以制夷", ...
同治年間的洋務運動,的口號"師夷之長以制夷",只是東施效顰,學得不倫不類,只知改革科技,不懂改革國家衰落根本的源頭-政治腐敗,結果大清的北洋艦隊 ,被日軍打致全軍覆沒.

講回小龍,小龍如果好像晚清咁廢,咁學其他更強武功,尚算正常,但佢已經擁有最強掌法-降龍十八掌,他亦練成第9章,足夠駕馭陰風爪,九陰能與九陽齊名,招式上亦唔會差過九陽,一般來說,緊係覺得人家的武功更高,才學人地,係咪小龍認為大霹靂強過降龍十八掌,優於陰風白骨爪先? 而且小龍的降龍掌和陰風爪相信還未到極峯,點解唔練好自己武功

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-6-5 00:25 發表

小龍用陰(寒?)風爪殺了白蓮前任三將軍後, 洪東在樹洞斥責小龍妄用這禁招, 仲要小龍他日練上 "九陰歸元" 才可用此爪招 (這也是我成日講老黃要交待九陰歸元既原因之一), 所以小龍目前應該仲未可駕馭陰(寒?)風爪既邪 ...
講起腳底放波,其實呢招真的好陰毒,試問有誰會想到對手,可以用腳打出"龜波氣功"

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。