推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

龍虎門討論區

圖中右手面果位係咪阿柴黎嫁??
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
音樂無界限

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-15 00:47 發表

聖上為何要奪九陰真經?
我純粹胡亂推測;1)九陰真經,易筋,金鐘呢d對九陽神功有威脅的武功,聖上都想除之而後快,
易筋金鐘呢d自己冇辦法硬搶!咁唯有欺凌弱小的厲貞家!(不過我唔係好明,厲貞出事前唔練,要被滅門後先練!)  2)亦可能聖上想練埋九陰真經!

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2006-10-15 10:28 發表
圖中右手面果位係咪阿柴黎嫁??
冇錯係阿柴!佢嘅金鐘罩練到第八關,最後被金羅漢破了他罩門而死!

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2006-10-15 08:55 AM 發表

我反而覺得亞柴唔駛死喎,如果龍虎群英入面個個都精明能幹的話,咁每個角色都可以話係一式一樣,始終每個團隊入面都要有1、2隻牛黎襯托出其他角色
不過亞柴唔死
大水牛就沒什麼機會登場了
角色性格太重覆了

大水牛實在太勁了
至尊魔功千軍萬馬、排山倒海一出
就算聖上、邪神也不敢輕視

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-15 11:42 AM 發表

我純粹胡亂推測;1)九陰真經,易筋,金鐘呢d對九陽神功有威脅的武功,聖上都想除之而後快,
易筋金鐘呢d自己冇辦法硬搶!咁唯有欺凌弱小的厲貞家!(不過我唔係好明,厲貞出事前唔練,要被滅門後先練!)  2)亦可能聖上想 ...
其實就算俾聖上搶到九陰真經亦無咩大用,最多令別人練唔到而已,佢自己亦無可能兼練九陰,因為九陰不容其他內力存在,厲貞就係因為咁強練九陰而走火,一身功力傳比當時毫無內力既小龍。

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-15 09:41 AM 發表

編劇應該mark低d時間,同埋得閒翻睇(雖然翻睇可能會一把火,咁編都得?),保持記性,唔好前言不對後語!
其實係現今既電腦世代,D編劇應該想辦法建設一套簡單的"新龍資料庫"系統來存取眾多角色的資料(包括年齡&武功級數&有待交待的伏筆等),唔使自己硬記(亦有可能會記錯),亦唔使用紙去mark低咁冇效率既人工化作業流程。一切交俾資料庫來處理,要查就透過user interface來得到資料,要新增或修改或刪除資料亦可透過user interface來處理。咁樣就唔會發生前後劇情或角色設定不一的情形。呢D系統很簡單就可以建立,就睇下老黃有冇咁既vision去做囉...

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 wanmlolly 於 2006-10-15 01:10 AM 發表

蓋世堡一役實在很離譜
以當時龍虎群英的功力

三長老、韋驚世,加上老邪神,卻打不死半個人

像白仇只得童子功明月訣
不但可一掌打斷韋驚世腿骨
甚至最後連中數招黑級浮屠霸腿也沒事
現在回想,能夠全身而退,一個人都無死到,真係奇蹟! 

引用:
原帖由 百發百中 於 2006-10-15 01:59 AM 發表

如果冇記錯

獸魔出場果期講聖上四十年前遇到獸魔,當時聖上十六歲。

所以現在五十六歲。

應該係手文之誤,老黃曾經講過,聖上大約四十歲! 

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-15 01:35 PM 發表

其實係現今既電腦世代,D編劇應該想辦法建設一套簡單的"新龍資料庫"系統來存取眾多角色的資料(包括年齡&武功級數&有待交待的伏筆等),唔使自己硬記(亦有可能會記錯),亦唔使用紙去mark低咁 ...
完全同意!  

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-10-15 13:48 發表

應該係手文之誤,老黃曾經講過,聖上大約四十歲! 
好像講佢同塗冰結婚時,大約廿幾三十歲,跟住無幾耐生了公主,公主今年十五、六歲左右,咁聖上無論如何,點也不會超過四十六歲!!

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 wanmlolly 於 2006-10-15 05:20 AM 發表

不過亞柴唔死
大水牛就沒什麼機會登場了
角色性格太重覆了

大水牛實在太勁了
至尊魔功千軍萬馬、排山倒海一出
就算聖上、邪神也不敢輕視
我都好鍾意大水牛依個角色,佢好可愛.
但我諗佢短期內應該唔會出場.
亦唔想佢咁快出場.
因為而家已經太多人.如果佢出場又只會變成出一兩期之後又失踪.
盞浪費了這個角色......

我諗而家龍虎門同以前真係冇得比. 起碼冇左新鮮感.

當時石黑龍練金鐘罩, 大家會估他是不是三皇中最勁的.

白蓮聖上出場時, 也有等很多期才知他的樣貌.

大家會猜九陽五絕第一絕是否九陽神腿.

小虎殘廢, 大家都很擔心, 但後來練成陰世天蠶腿, 並首次隻揪打贏火雲邪神.

現在已不能以這些情節吸引觀眾.

引用:
原帖由 gregoryliu 於 2006-10-16 12:42 PM 發表
我諗而家龍虎門同以前真係冇得比. 起碼冇左新鮮感.

當時石黑龍練金鐘罩, 大家會估他是不是三皇中最勁的.

白蓮聖上出場時, 也有等很多期才知他的樣貌.

大家會猜九陽五絕第一絕是否九陽神腿.

小虎殘廢, ...
因為而家連青天都識出波動拳!!
The Flying Finn

大家覺不覺得新著太早為奸角例如火雲邪神、東方無敵設定武功級數已經去到最頂峰,無機會讓他們更上一層樓?

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-10-17 12:02 AM 發表

都唔係既, 如果肉狼跟舊著走, 舊著中已經肯定有終極十陽呢回事, 所以聖上都有機會練上去, 真龍練得成既機會再大D, 而且重有一招雙陽霹靂未出過!
反而易筋經係舊著中真係無咩突破, 例如光頭星用黑級浮屠都過唔 ...
黑級浮屠+無相神功應該可以提升邪神實力!!

後尾連d2打6都話有絕世武功,e佬山度個徒弟都話有12關功力......

又有d無聊人send信比我
真係...

引用:
原帖由 緋村飛影 於 2006-10-17 04:40 PM 發表
又有d無聊人send信比我
真係...
我都中!!

引用:
原帖由 Mika 於 2006-10-17 05:20 PM 發表

我都中!!
我都收到。

基本上係得呢區討論既兄弟都係目標之一=.=''

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-14 04:51 AM 發表
例如:
1當日媚娘知道銀聖老是聖上假扮,東方無敵起了殺機,為何最後手下留情無殺到媚娘?
2通天教百年大典半年後舉行,但澳門之戰、日本擂台戰、白蓮風雲,不經不覺已經過了半年,難通大典爛尾收場?
3果時劇情講通天 ...
睇咗閣下的問題有d都係不解之謎,不過我心中都仲有d不解之謎~
1到底邪神嘅紫色頭髮係咪染架?皆因劍魔強姦老邪老婆的時候仲未練紫電神功以至頭髮變紫色,而老邪老婆嘅頭髮又係黑色!
2石鐡嘅紅色頭髮又係同樣問題~老豆同阿媽係黑髮而個仔就......
3老邪臨出征白蓮時話過要邪神代他完成一事,如沒命回來就托青紅蘿蔔吩咐,但青紅蘿蔔好像冇講到係乜事!

我都有問題問:
1.銅猩自亡神之潮一役後去左邊?
2.仇千鶴既下場如何?
3.金羅漢同電王向白蓮教身居何職?
4.銅聖老同佢徒弟銅拳魔去左邊?
5.刀痴係咪入左通天教?
6.魔鬼黨依家係咪同藍浪仲有交易?

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2006-10-19 02:46 AM 發表
我都有問題問:
2.仇千鶴既下場如何?
1.銅猩應該係跟隨洪東身邊服侍他老人家!
2.除咗歸西同加入白蓮教之外,佢都冇乜選擇!加入白蓮如果職位仲低過藍浪就好笑嘞!
3.出任金聖使同電聖使一職
4.銅聖老應該仲有機會出場,至於銅拳魔就當廢物唔洗理佢咁多!
5.可能呱.....
6.要問老黃......

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2006-10-19 02:46 AM 發表
我都有問題問:
2.仇千鶴既下場如何?
6段每本要出12期0既外傳先會透露架....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。