推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

60 123
發新話題

【 阿標 搵 嘢食 】

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 billchan 於 2008-10-13 15:53 發表
   今年秋天來得遲,中秋後上市的大閘蟹仍未夠身!

阿標吃了三次都是不足膏的,前晚這只目光兇巴巴的,唉,物傷其類,阿標感懷身世,對蟹如一人!
今年冇乜好蟹食.  溫度亂哂, 江南一帶早2-3個星期已落到12-20度, 近排又回升上18-29度...咁亂既天氣淡水有殼類最好少食, 等過11月中再睇下情況.  太嘴饞小心食壞身子呀Bill兄.

我地同常熟一帶既養殖場都幾熟, 近期如果一開始涼就會多餵食一些有殼類動物...  唔使2個星期就應該夠肥, 不過肉質都係因為時間長咗先開始狂"谷"肥, 點都會比往年差D.  到時拆蟹黃就得, 淨食就....希望下年會好D.

近兩日開始有番D似樣既蟹食.  大既都有7-8兩重, 算唔錯.  黃只算一般, 但睇嚟唔會平, 同量唔會多.

o, 但係對真係食野既人嚟講, 呢D先至係極品.  D 紫芋靚到....

*口水長流*

攝影嗰邊出過, 不過當然要喺度同Bill兄分享下啦...  (其實係見你地講起海鮮先記得...)

上個月去完北海道既相....  我太愛北海道喇(冰天雪地+海鮮+海邊飼養既牛既產品)...  如果當地有份工我立即搬去住...

http://www.pbase.com/moxfactor/200901190122hokkaido

呢碟最重要係右邊灰灰地既鮮北寄貝

街邊烤帶子

魚腸軍艦

旭川正宗: 梅光軒, 最基本既 醬油拉面

呢間酒店太偉大, 我唔會公開名.  Bill兄, Kenzo兄如有興趣請pm我.  希望唔好太多求其 "tourist" 玩死間極靚酒店...  (北海道其他地方我已經開始見當地人對港台旅客既一d小動作...  真可悲...)

同一酒店早餐...  仲有自己桌一煲自己煲既misojiru...  (頂一碟係自己去攞既蜆+海帶放入湯煮)

鹿刺生

同埋去影野既其中一個主要目的

相關搜索目錄: 酒店

嚟呢個post係增加食慾既好地方....  期待更多靚相.

引用:
原帖由 billchan 於 2009-2-10 15:21 發表

....  only olive oil & lemon juice

唔知點解,佢地 d olive oil 特別香,就算好大路的普通店子用的,都比我在香港能找到的貴價貨香!

我在澳門琑仔的人氣葡菜店「阿曼諾 ...
Sicily 先至係 Olive Oil 既皇牌呀...  其他乜都假.  有Mount Etna呢座活火山保持土壤肥沃, 乜蔬菜都好d啦....

有機會我都想去下...  我細個知Sicily呢個地方係因為Lotus響1984年出咗架車叫Etna, 想知個名既由來先發覺有個咁既島....  點解留意Lotus?  當然係因為007架水陸兩用Lotus Esprit啦!

引用:
原帖由 billchan 於 2009-2-11 00:36 發表

我細個知 西西里 呢個地方係因為 黑手黨!

連 何去何從 都話:「其實今次既旅程無想像咁危險,仲可以話,一d 都唔危險 ……」 哈哈,原來都想像過有危險!
香港90後,大陸,美國低能仔(紅藍兩幫)以外, 你睇下有幾多黑幫既事件有牽涉到"普通人"架?  日本幫會?  冇, 黑手黨?  冇....  就算澳門早幾年既炸車, 都冇.  (當然, 我既"冇"字只可以當係1%以下, 同香港d近年自稱黑幫d死街童既所作所為?)

近年去歐洲反而最怕係d東歐/前蘇聯人蛇...  現時個問題仲恐怖過套電影 Taken (啱啱美國上畫, 法國上年既戲).

引用:
原帖由 何去何從 於 2009-2-11 11:12 發表

我今次都唔係留左係西西里好耐,only 4 nights~ 我去既係 Catania,係果度既其中一個大 city,另一個係 Palermo,係搵料過程,其實好多 town 仔都有好多好餐廳,不過實在無時間逐一試晒 ~~

http://www.antica ...
Palermo 超想去...  呢個城都有2千年以上既歷史.  有冇都佢地個il Mercato della Vucciria市場同Palazzo dei Normanni(Norman皇宮)行下影相?

引用:
原帖由 billchan 於 2009-2-12 01:59 發表
   剛剛 整理開上星期影的照片,順手把 勁食 到自己都知驚的東西 貼埋上來!

...
哇, 阿生, 你餵幾多人呀?  做咁滿一兜sushi飯....  btw, Sogo 好似有komachi(小町)貨, 如果做chirashi不妨考慮.

60 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。