推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[灌水] 撫今追昔

公屋住户己經成為本港最大的惡勢力群組, 相對籠屋户, 公屋住户係身在福中不知福

公屋户自97年來未加過租, , 最近提議加租4.7%.
政客卻 要政府免租一個月,
作為消減公屋户加租壓力, ..

即係公屋可以加租,不過要曲折俾番D錢佢地, .
更有堤議, 公屋租金加減應考慮通漲,
但吾係好似巴士水費电費咁, 通漲時可以加價,
而係通漲時公屋户支出多咗, 所以應該減租幫幫呢班人, .

於是通縮故然唔加得租, 通漲又驚佢地莘苦唔可以加重佢地負担,
咁即係点.........

十步之內都有芳草不過巳經俾現實打謝

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... ss_id=20100725&;sec_id=4104&art_id=14275194

假若香港過去10年由本版是但一個做特首, 香港會更公平, 更祥和, 如果由albert哥做就更妙, 人ロ都怕少咗一半

都市俠客 :

理魯竇 兄,
bobbystar2100, 兄
suewong 姐

警惡懲奸
請受小弟一拜

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-17 01:31 發表 sue姐姐,我其實並非指你話英國人既優點就是于腐,其實我一係感到悲憤,二我係覺得點解要「港人治港」都做唔到?我想大家明白,即使大家對共產黨管治下的人民共和國好有意見,但平心而論,我即使痛恨一黨專政,但 ...
小朋友 :

我地班老柴上完網發牙痕拎轉背就努力工作
用我地既血汗賺錢買樓買股,
如果你好似我地咁勤力, 三十年後你比我地更豐足

至於X區公頭呢D野今日講多無謂
三十年後如果你重記得
你一定有新體會

P.S.
入咗紙申請公屋未 ?  
惗吾惗示威要政府喺尖咀同金鐘起公屋
千尺單位月租 $900

回復 122# 的帖子

朋友 :

聽你講你都算係一個實幹既年青人,  但為什你卻支持社會的一些公眾資源要無條件地由一些不勞而鑊的人佔用呢 ?

無論點樣, 我地大家都己經發表咗自己既意見, 這是自由社會的寶貴處. 唔好走住, 傾多幾次先

點解香港好靈靈,會有人羅綜援,最後甚至乜都唔做,我相信前輩對呢種人既講法係叫「不勞而獲」。但敢問前輩可曾想過,點解?

願聞其詳 .........

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-20 00:59 發表 咦,我有小小鍾意左你添。(可唔可愛呀 ? )
可愛, 而你講嘅道理更加啱聽

bobbystar2100 大哥 :

細佬由當初叫你小朋友
到而家叫你做大哥
因為我佩服你勇於表達及有堅持

不過我理解力低, 捉吾到你幾篇文章所希望表達嘅嘢
你可唔可以簡單直接講出
你認為香港嘅福利制度應該係點嘅哩 ?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-22 12:57 發表 細個時,個個冇錢,細路仔,通街走,大人生活困苦,顧不得小孩,自顧不暇,那時的互相幫助、鄰里和諧,社會也穩定得多。今日,有個錢者不可一世,自以為高人一等,低下層者人多勢眾,要求過份,社會分化。 ...
Good, 一針見血

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-22 04:21 發表 其實mygo兄所講既,正是本人原來準備想講既一大堆「見解」。不過想補充一下,講「福利制度」就不期然講「最低工資」,或者根本大家唔需要停留在「33蚊」同「20蚊」既問題,因為我覺得有時「最低工資」係會將 ...
因為我覺得有時「最低工資」係會將老板們逼向死角,又或者將一些行業「邊緣化

講得好! Bobby小兄弟

The Comprehensive Social Security Scale Rate for one person :

Basic rate about $3000 (elderlies over 60) $2000 (able-bodied adults)
Rent allowance about $1000
Long term supplement about $1500 per year @ $130 per month

(Plus various reimbursed allowance eg travel allowance, school fee and school related expenses for children , special diet, various special needs such as glasses, dentures, water charges, ..medical and rehabilitation appliances, child-care centre fees , removal fees......................)

As far as I know the Social Welfare will not pay the rents directly to the Housing Department for Comprehensive Social Security recipients

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。