推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

藍蝶人

本主題被作者加入到個人文集中

回復 chanpowing 的帖子

我都唔該車車,詳盡解釋! 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-8 17:13 發表

就個 "搵"字, 我個screen show唔到你打果個"揾"字
只見到個 四方格 咋
我原來同你一樣,都係睇唔到個 '搵' 字。 

引用:
原帖由 beautiful 於 2008-10-11 22:11 發表
妳都系18, 22 啫
引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-11 22:13 發表
唔好話係加埋喎
我會爭住認,報少左!  

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-15 11:04 發表

我從"心震"返來了。
  呢句說話好熟,某人講過。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-15 11:33 發表

早晨
你有車,就有得車震。
我坐火車返,火車都震到就今朝有頭條啦﹗
北上! 

你在現場! 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-15 11:44 發表

邊個     
咪大吉個細佬。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-15 11:46 發表

現場咩樹  
今朝大圍站有意外。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-15 11:53 發表

呢句我今朝先講咋﹗
誰是大吉?誰又是大吉細佬?
心震呢個名詞,年幾前已經有人對我講過。 

小吉咪大吉細佬。 

大吉係一間日本料理,尖東有分店,兩個鐘任食 200 元有找。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-15 12:04 發表

細佬去左心震咩 ?  
不是,係佢好多時話我又去心震呀。 

佢應該至怕。  聽講佢去左遊埠。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-18 23:54 發表

食好d令自己開心d
乜野都跌又點會賺,公積金都無左一大截
捉到! 

證明你做左份工超過八年。   夠專一。 

早晨! 

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-10-19 13:26 發表

你過多幾個月都在 xocat 8 年, 可以有長期服務金
有冇作大呀,最多 7 年!   

今朝入黎八一八,又學到好多野! 

唔通呢到有人做 HR 部門。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-20 12:15 發表

你估我呀
唔係,係估自己。 

某人(會唔會係自己) 試過 N 年前做一份工,公積金供款係月薪自己供 5%,僱主供 15% ,不過就要 15 年先可以全部拎晒。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-20 12:23 發表

都唔錯喎  
某人唔通係你。 

又另一個某人,在 2000 年 12 月時,之前係參加公積金計劃,無良僱主要求所有員工轉做強積公計劃 ,之前供款又唔肯即時發放給員工,要到離職先得。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-20 13:35 發表

又話說在某年,無能HR阿頭(不關僱主的事)甜言蜜語哄騙原有參加公積金計劃的員工轉做強積金計劃有幾咁好,只因為HR唔想又強積金又公積金做多左野,但話說佢無能唔代所有人無知,大部份人都不肯轉,只有少部份被矇騙轉左。
咁你應該唔係做 HR 。 

一般良好僱主都會讓員工揀轉唔轉強積金 ,再入職新員工就未必會有得揀公積金了。 

因為一般公積金都會好過強積公,僱主供款比例。 

最佳僱主更加會讓新員工揀供公積金或強積公。 

又有故仔講 ,事先聲明先:我唔係做政府工。 

N 年前做過一份工,果時有得八卦,睇番紀錄,原來果間公司早期係用長俸制。   

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-20 15:11 發表

成日都 n 年 某人  h:" />  
扮神秘,仲可以唔使洩露人地身份! 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-20 15:19 發表

你上星期成日玩失蹤 , 去左邊  
間唔中都要學下你地玩失蹤! 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-22 16:17 發表
只賣金魚比d妹妹仔...無我份
車車心目中,藍蝶妹永遠都係妹妹仔。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-22 16:52 發表

你話咩就咩 , 大佬金   
又爆人秘密,大過你。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-22 16:55 發表
係喎...得金巴同車唔會叫我姐姐咋喎
好似得胡仔叫係做姐姐咋。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-22 17:12 發表

係佢叫先...不過確實我係大過佢   
係胡仔細,你大過佢都正常。 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-23 11:04 發表

金巴多事,糊仔鬧事,保保搞事,藍蝶樂事
找我咩事? 

引用:
原帖由 藍蝶 於 2008-10-24 12:01 發表
今日又是個忙碌的工作日,不一一回覆了,只跟大家道個午安
美麗、胡塗先生、車車、胡仔...好﹗
有冇數漏人,仲有好多人未上車。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-24 17:42 發表

成日講舊    事   
第一次見你唔係話我。 

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2008-10-24 17:48 發表

我成日話你咩  
因有時寫到長篇大論。  越講越遠,果時可能自己都未出世。 

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。