推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[灌水] 撫今追昔

引用:
原帖由 ces 於 2010-7-28 17:00 發表
假若香港過去10年由本版是但一個做特首, 香港會更公平, 更祥和, 如果由albert哥做就更妙, 人ロ都怕少咗一半
引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-24 17:56 發表

大部分人同以往唔同,香港,而家十個人,可能有三個來自國內,另外兩三個,係80後產物 ...
一代不如一代
宜家d後生只會話我哋班老不死阻住個地球轉,
等我地放長雙眼睇佢地點保住個我地打落嚟嘅江山.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-1 16:52 發表

版主你好後生者

最新 e-學定義,65 歲,都是中年人,所以你有排先係老o野。

從事教育多年,對現今 1 代有深刻的認識 + 中國人的經驗之談 - 富不過 3 代,在香港是 1 個 100% 會成真的預言 ...
引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-1 18:55 發表
看來陶才子有一終身的遺憾,
他天生白鴿眼,
最看不起中國人,
但偏偏自己個樣點睇都係黃種人,
奈何。
所謂愛之愈深,責之愈切.
我地愛我哋嘅下一代,愛我哋嘅國家...

但中國人如果唔識得自我反省,
係唔會有進步...
1, 點解香港人到宜家都唔認同自己係"中國人" ?
2, 點解中國人去到外國發展會比留在中國好 ?
及有好多問題要我哋反思...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-2 21:26 發表

版主,會唔會用「部份香港人」洽當一些?
不要夾硬來。
同意
咁我地唔再需要50年不變,
港人治港,英國屬土國民海外護照...啦.

唔愛xx黨,唔等於唔愛中國,
中國攞金牌,我會流淚,水災我有捐錢.
這些亦正在是我們需要反思嘅題目...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。