推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

阿俞明哥旁邊那位亦不須多介紹了,阿「蝦哥」關海山何等俊俏英偉,風流倜儻 !唔怪得人說他當年頗多「風流韻事」,如今信矣!!

晚安!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-11-12 00:40 發表
kennis很久沒來了帖。
樓上再樓上的那張圖,女的應該是鳳凰女吧,另一個我就真的叫不出名字。
唉,每次嘗試登入或者睇帖,屏幕都是白朦朦一片或者得三四分之一提亦提過,講亦講過,再講自已都覺好噚氣了!所以好少出現呢 ... ... 今次寫呢幾隻字都覺好費勁呵 !這個主題以後要靠大家一起頂力經持了!

對吖,是黃超武。佢同周坤玲係兩夫妻,之後雙雙息影赴美。嗰陣時的女明星我最鐘意周坤玲,又夠靚又夠俏

對吖,是鳳凰女小姐。阿女姐鳳凰女當時正值妙齡,亦頗有動人之處喎!!

再睇返阿俞明哥,笑到見牙唔見眼,後面個位 … 嗰陣時都仲係十幾歲的靚妹咋,穿起妹仔裝,幾有風姿 ,可惜此種裝扮如今已成絕響矣 !!

晚安!!

已試裝了 UltraSurf ,看一看效果如何先!

對,是南紅姐。餘下的兩位,看一下邊位版友快!(原電影菲林已很殘舊,很難截到清晰一點的 ... ... )

看一看當年的進步新裝!嘩,超武哥呢身潮服,牛仔褲摺起大截褲脚呵!

大花恤衫兩袖摺起,蛋撻頭兼要留番二撇雞,型爆呵!除了香港「奇勒基寶」馮應湘外,鮮有人可與匹敵矣 !!

阿女姐鳳凰女又笑得夠甜喇!

再一張偶像周坤玲的,穿一件素色修腰長衫,盡顯風姿!
晚安!!

引用:
原帖由 raycho173173 於 2008-11-21 15:01 發表
有間速遞叫'早辰快訊' 嚴秋華應該係老細!
嘩,Raycho173173君 … 講嚴秋華都係幾個月前的事了!多謝你捧場閱畢以前的帖子!!而家經濟唔好,希望阿「怪獸哥哥」間〝早辰快訊〞可以頂得住喇。

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2008-11-18 23:21 發表

我估右2是月兒,右1是陳露華!
全中!小弟相信世間上沒有一條「競猜粵語長片演員」的題目可以難倒tonychankamtong兄你喇 !!

要多多指教!月兒係唱家班,歌粵曲不錯。南紅姐疏兩條大鬆,青春少艾也。

陳露華樣子娟秀,長相不錯,但後來不見走紅呢。

另一張,都不用多介紹了!

以前一般仕女都穿長衫或衫褲,穿西服或洋服係時髦玩意吧。以前阿媽去飲係要專登搵裁縫師傅做長衫架!

阿祥哥去了後留下「爭產事件」,不免對其形象略有影響已佢以前做粵語長片,我都幾鍾意睇架,歌「篤篤燦」或做詼諧戲都幾好

這套是時裝《胡不歸》。

又有周坤玲,靚呵 !!  Good night !

周坤玲隔籬那位 … 大家認得他嗎?

冇錯,他並非別人,就是史上第一個黎明

而家嗰個「黎明」得唔得人喜愛就 … 唔 … 見人見志喇 !但我絕對肯定鐘意以前嗰個多 D  !!佢雖然做綠葉角色,茶樓伙計、企堂、侍應生,後生、傍友、店小二等閒角,但係就勝在夠生鬼詼諧嘛!!

相關搜索目錄:

任姐做番女兒身的戲並非沒有嘅,是比較少喇!

周坤玲呢種髮型在當時一定是很時髦喇 … 梨渦帶笑,面帶桃花,又是另外一種靚法 !!
晚安!

引用:
原帖由 西南風 於 2008-11-25 10:58 發表
唔知各位兄台有冇 50'~60' 影片 「豪門夜宴」的資訊呢?有冇發行vcd/影帶、何處有售等。

我只記得係全港电影演員/台前幕後人員一年一度為工會(電影從業員?)義演的,主角是 吳楚凡 ,餘者就一個都唔記得或唔 ...
1959年的《豪門夜宴》還未出過 DVD 影碟吧 ,香港電影資料館館內有copy, 如果好想睇可以去館內借閱觀賞一下喇。

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-11-24 02:28 發表

我覺得這張的周坤玲笑起上來真的很像張瑛。
周坤玲和張瑛兩人都有頗為顯現的顴骨,又面長長,下「爬」尖尖,所以都幾相似 ... !!

一個英俊,一個貌美 … 咁囉!!

引用:
原帖由 西南風 於 2008-11-29 23:43 發表
tangkennis兄,多謝回覆及指點。
不用客氣也。

呢位小生都無需大家估了,是江一帆。

小弟喜歡江一帆呢種型,在粵語長片中屬少見也 文藝青年,有少少憂鬱內歛型,唔似其它的很「佬」或「懶」靚仔,難得呵!!

曾有意見認為他表情木訥亦無演技,故此不能紅起來 … 這實在是太過偏見喇!! 阿一帆哥做戲其實有表情亦好有演技架!關於他「傳奇」的退出影壇,有很多論壇均有講及,孰真孰假亦不知,在此不贅了。

有趣的是,有論者認為他的退出「影響深遠」喎 !六十年代初,江一帆和胡楓多以雙生姿態演出電影,平分秋色 … 後來阿一帆哥為故退隱,那麼就剩下阿修哥獨當一面,後走紅至縱橫稱雄粵語片壇凡十數年,正是紅是整定,不紅亦是整定了!!

Good night !

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-12-3 20:30 發表
其實論到外形,我也真的喜歡江一帆,他絕對是一種很平易近人的鄰家人的味道,給我很舒服的感覺。如果要我揀張瑛、胡楓和他,我就揀他。
他有甚麼「傳奇」?
眾說紛紜在不清楚的情況下,都係唔好多講

個女仔叫莫蘊霞,唔睇演員表都唔識呵 ... ...。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。