推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

引用:
原帖由 mandy 於 2008-8-7 21:25 發表
戴良純....劉永前妻
厲害,一估就中 ...    !她以前個藝名叫戴佩齡。靚唔靚就 ... 各花入各眼啦!

引用:
原帖由 choihung 於 2008-8-8 00:10 發表

我記得她拍過一套片叫“童軍樂”,好像片中還有辛尼哥哥
呢種溫情戲我多數唔會睇,「打打殺殺」的就會捧場 ...

嗱,又問多一條,當年的徐錦江大家都認得到,咁係佢隔離又是那一位呢?

又更新一下秦煌的近況。

來源:明報網站。 先幾日秦煌復工拍攝 【王老虎搶親】,獲同劇演員送上慰問卡呢。精神很好吖!

回復 299# 的帖子

各位 有沒有童軍樂 劇照呢

真的不會認,但腦海中浮現茅英的名字。

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-10 01:22 發表
真的不會認,但腦海中浮現茅英的名字。
噢,你提起茅瑛,我又寫幾隻字先!

講起又靚女又打得的女明星(俗稱打女),我都唔覺係好多!!以前的什麼鄭佩佩、上官靈鳳、徐楓、施思、嘉凌、惠英紅,夏光莉,李麗麗以至比較近期的楊紫瓊、李賽鳳、大島由加里、呂少玲、梁琤、楊麗青,西脇美智子,高城富士美,羅洛芙甚至高麗虹等等,都唔係覺好靚喎。 (嗱,都係個一句, 各花入各眼啦  !!)

小弟首推一位,名字叫志穗美悅子,係千葉真一的徒弟,打得之外,仲係靚女一名,真係好難得呵

如花之貌,竟然武功高強,厲害呵!! (今晚不是講她!)

上述列出各人,小弟然不敢否定她們都是打得之人,經過艱苦學習而練得一副好身手,在銀幕上翻騰跳躍,作出高難度動作,這些當然是值得我們稱讚呢。但係講到真才實學,實至名歸的,再一次以小弟之「偏見」,除了韻詩之外,就只有茅瑛了!!

經過以往在其它網站有網友的「反覆論証」,韻詩是武術高手已可斷言,是不用懷疑的了!!

(今晚亦不是講她!!)

相關搜索目錄: 武術

小弟都喜歡看茅瑛,有氣質架 ,又係名實相符的合氣道高手 !!

茅瑛不算是靚女 (小弟就算偏心極都唔能夠講佢好 !!),但係在芸芸打女之中,小弟認為都算係吾錯喇 … ! 比起那些落選佳麗半途出家做打女,茅瑛是真材實料的,係合氣道高手,如記錯係三段,曾在東南亞合氣道大賽勇奪冠軍!!

相關搜索目錄: 合氣道

她當年有一套鐵掌旋風腿,被塔倫天奴引為 Kill Bill 標殺令之女角(其中一個)藍本吖!!

在【龍爭虎鬥】中她做李小龍個妹。

係外國,有些人對七十年代港台的功夫片,喜歡極至,已達「膜拜」程度,成為 Kung Fu Cult Movie !唔係講笑,港台很多功夫明星都成為 Cult Icon ,而茅瑛更被稱為史上第一位銀幕「女拳霸」The First Female Kingboxer ,有很多粉絲,受很多人傾慕架   !!

晚安!

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-8-9 16:13 發表
嗱,又問多一條,當年的徐錦江大家都認得到,咁係佢隔離又是那一位呢?
係咪元秋??

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-6-23 19:59 發表

對吖,是劉雅英,多謝 Mandy 君的捧場。在各大論壇講起七十年代的「豔星」,其名字必入其中,已成 icon 已!眾人皆說她出身自 1974 年落選港姐,其實之前她已拍戲了。八十年代初且涉及娛樂圈的某「風波案件 ...

我認得佢,不過無乜印象啦~~

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 mandy 於 2008-8-10 22:09 發表

係咪元秋??
唔係元秋吖,阿元秋姐比較成熟一點呵。

再貼多一張相,應該清楚一點了。

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-8-11 18:39 發表
再貼多一張相,應該清楚一點了。

鼻下有so,
蕭瑤

引用:
原帖由 ali 於 2008-8-12 06:21 發表

鼻下有so,
蕭瑤
「美人生鬚」係當年蕭瑤的招牌喎 ,旁人雖可形似,但其神髓仍然無法被人僭越呵 ... ...!!

再再貼多一張相,換上另一個角度看一看喇!

、唔、唔我諗如果大家知道這套是什麼戲,就會知道她是誰的了!!

這套戲,除了上述阿「良純」妹,元秋姐和徐錦江之外,還有阿日華帥哥呵!

嗱,本版無線五虎之中誰人最受歡迎選舉,阿日華哥係第一喎,咁佢最初出道之時都唔係話拍過好多套大電影啫,咁都應該知喇啩!!

仲有「我係契丹人」的阿家仁哥!好英偉呵!!

同埋「狂躁非常的」萬梓良 ! !

呼之欲出已 !!

貼多一張阿帥哥黃日華先,靚仔呵!!

今晚貼一張,嘩,好正!

左邊那位小弟仍在思考是誰 但中間及右邊兩位個髮型好「時麾」呵 ,小弟心諗都屬於一眼認出,不假思索的題目吧 ...   ...!!

晚安!

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-8-14 20:19 發表
今晚貼一張,嘩,好正!

左邊那位小弟仍在思考是誰 … 但中間及右邊兩位 … 嘩 … 個髮型好「時麾」呵 ,小弟心諗都屬於一眼認出,不假思索的題目吧 ...   ...!!

晚安!

死火!中間及右邊兩位我都認得出,但係就講唔出個名!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。