推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-28 10:35 發表

大眼仔都係度呀,太好了, 佢而家住邊樹呀??  
呢張相係邊度映架, 怕且超過十五年了......
張相唔記得係邊度影,不過應該係90年影嘅
大眼仔依家係天馬苑住

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-28 22:46 發表
wsk88
好多謝你post啲相, 見番兒時玩件成長後的相, 感覺很温暖, 我12歲就搬離東頭村, 記憶雖然蕪湖, 但美好.

仲有條滑梯真係帶回更多回憶, 孩子時代, 多小個晚上, 一家人晚飯後到公園剩涼, 大人傾計 ...
唔好話你12歲搬走咗,記憶朦糊,我由62年住到依家,
有好多野都忘記咗,始終係20幾年前嘅事

引用:
原帖由 lokping 於 2008-10-28 15:58 發表
木記老闆都唔知仲係唔係度
以前週圍都係舖頭,相當方便,依家集中哂,
反而無咁過癮 各位師兄,如果有舊相,放上嚟大家懷舊一吓

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-30 22:50 發表

假期揾揾
係網上揾到,佢話係東頭村,但睇嚟睇去究竟第幾座????

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-1 12:55 發表

我都有入橫頭磡區回帖,但未見過尼張相......。
住咗40幾年,居然認唔到,如果真係東頭村
最大可能係19座

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-11-1 15:17 發表

細文係咪仲有個妹叫秀珠架? 有啲記憶, 但唔肯定
細文有幾個妹,我都唔知邊個打邊個

呢張相一定唔係63年基聖

呢張係69年16座,留意鐵絲網

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-1 21:55 發表
無線都41年台慶,我仲記得當年睇無線開台要係隔離街坊處睇......因屋企無電視機.........
16座2樓有一間(向17座)相當早裝無線,68,69年經常
有一大班人係門口,比人用掃把打(本人包括在內)

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-3 18:00 發表

唔係呀﹗最早就係超人吉田,跟住超人亞鄉,七星俠,超人A,超人太郎及超人佐菲.....。
超人吉田,無記錯應該係68年69年
最經典一幕,揸住匙羹變身

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-11-5 12:20 發表

但係我見到有一座得六層喎!   
影相嘅野,周不時都有錯覺,不必介意

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-11-8 23:46 發表

多少點都有影響.除非冇玩....
百二蚊,入咗幾手941,六十蚊入咗幾手13傻記

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-10 10:49 發表
唔知各位c兄在童年時有無在摩士公園露天劇場水池放電船仔呀.....。
果時邊有錢買模型吖,只有係架石船上面玩,同睇人放船仔

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-10 10:42 發表

c 兄百二蚊入幾手941,c兄好傷呀....。
計正重磅野都唔驚嘅

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-11-6 11:05 發表

我當年同大眼仔都好friend,週末經常睇午夜場,
去新葡京打機,去愛記食粥.....
最新消息,今日係樓下見到愛記事頭婆
佢話老細阿令,已於今年仙遊

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-11-13 14:56 發表

22座樓下是否有振興樓酒家? 22座現在還未拆,對嗎?
振興係19座,22座仲未拆

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-11-13 22:59 發表

振興樓酒家,是否這家?
有九成似,但係咁多年都係叫振興,唔係叫振興樓

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-11-13 22:59 發表

振興樓酒家,是否這家?
舊足跡兄,點解你每次post啲相唔夠一陣,就柵除啲相
莫非你有難言之忍

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-16 01:50 發表

最近鏡頭的應是J座,鏡頭位是22座地盤,大約63-64年22座還未起好,好記得我當時在該地盤執石仔回家玩抓子呢!
有所保留,因為馬路方向不同,你話最近鏡頭係J座(即係21座)
但係21座同20座應該有條馬路分隔

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-31 18:47 發表

係網上揾到,佢話係東頭村,但睇嚟睇去究竟第幾座????
我見到張相,第一個感覺就係19座轉向20座21座之間嘅位置
但係景物有啲唔同,我唔咁肯定張相係唔係東頭村

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-11-18 10:52 發表

祝佢早登極樂,不過,其實佢年紀都好大囉! 
聽講話有80幾

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-18 18:05 發表

我找到個 blog,人地寫這張相是1964年東頭村東隆道
我幾肯定影相的人,即抬泥工人位置是站在21座影的
左手邊的樓是20座
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.q_TRyqFGRsWs4hGFtRgcA--/article?mid=86

21座的 ...
張相係唔係東頭村都好,總言之好親切啦

又係網上面揾到,美東村都未起

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-21 12:39 發表
我細個時中秋節玩自制燈籠,用練奶罐加線轆,綠柚皮及月餅紙盒做。
同你一樣,我地17座同16座鬥,當年恨有個兔仔燈籠,恨咗好耐

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-30 22:30 發表

我說的不是這位,江姓的我完全不認識,是否往在東頭村更不知,抱歉。
我說那兩姐妹,應該只是妹妹做了明星,其姐姐沒有做明星,但我覺得姐姐更靚。
我地住17座,都出咗個黎姿啦

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。