推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

33 12
發新話題

建國以來重大的火車追尾事故

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-7-28 23:18 發表
榮家灣4.29事件
1997年4月29日10時48分,京廣線湖南省境內榮家灣車站發生了324次旅客列車與818次旅客列車追尾衝突行車特大事故。當時,我在新華社湖南分社圖像部“打工”,那天也正好在岳陽。接到朋友的電話通知後, ...
多謝antoine90  放上此帖. ah Sue 開始明白以前的讀書人, 只談風月, 不談國是的無奈...

《紐約時報》引述了一則微博:「中國,請停下你飛奔的腳步,等一等你的人民,等一等你的靈魂,等一等你的道德,等一等你的良知!不要讓列車脫軌,不要讓橋樑坍塌,不要讓道路成為陷阱,不要讓房屋成為廢墟。慢點走,讓每一個生命都享有自由和尊嚴。每一個個體,都不應該被這個時代拋棄。」

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-30 13:57 發表

全世界只係得中國有火車出軌, 其他民主國家, 包括美國就冇???

冇人希望發生呢種慘劇, 但係從積極角度睇, 早出事好過遲出事, 家陣阿爺肯定絞盡腦汁補鑊, 如果好似福島咁, 問題核電廠四十年後至爆大鑊, 災害就肯 ...
hope the below can answer the queries.

京滬高鐵4天3事故 輕松破日本紀錄 有人曾忠告安全待觀察_中國窗-香港商報

http://www.hkcd.com.hk/content/2011-07/14/content_2775089_2.htm

日、法、德高鐵死傷記錄一覽

http://news.cnyes.com/Content/20110725/KDY2CV1R275PI.shtml?c=headline_sitehead

日本新干線運行47年來,無一傷亡;法國高鐵運營30年,僅有一人輕傷;德國高鐵運行20年,在1998年6月3日日5點45分,曾發生101人死的嚴重事故。
綜合媒體7月25日報導,“7•23”甬溫線動車追尾事故已造成38死192傷,這是中國動車組自2007年運營以來發生的最嚴重事故。
相較而言,中國動車組在投入運營短短四年后就發生重大傷亡事故,令人遺憾。

德國高鐵脫軌之後 - 老榕樹 - 文匯博客 - Powered by X-Space
——事故發生6分鐘後,接到報警的警車、消防車和救護車抵達現場,德國紅十字救援協調中心宣佈臨近地區進入緊急狀態。

請勿介意 -

先母在生, 常教訓 Ah Sue - 見賢思齊, 見不賢思過; 同差過自己的人比, 永遠無進步...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-30 17:29 發表

post 就成篇 post, 唔好斷章取義!!!

...
請留意, 我已把 link 放上, 網友可閱讀全篇, 並無斷章取義...

不過我會見不賢而內自省, 謝謝...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-30 21:24 發表

真係唔明,阿爺撞車關你哋港人屁事呀!

唔順超阿爺做法就咪鬼上嚟!你新嚟㗎?阿爺不嬲都興咁㗎啦!

食得鹹魚抵得渴!又要嚟玩又諸多聲氣!  
遲 d 香港都有 A 貨動車, 我唔坐, 屋企人 (公幹) 都要坐...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 11:09 發表

至於話貪腐,更加與共產黨無關,因此乃中華民族「風情」,係民族「特色」,冇得改 ...
所以一開始, 我就話明白以前讀書人的無奈...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-31 02:08 發表

寧做五毛黨,不作洋狗奴!!!
我兩者都不當, 是其是, 非其非...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 15:08 發表

好簡單啫,妳咪叫佢哋唔好食大陸水囉!

好似我咁,話之佢A貨動車抑或B貨動車,我唔上大陸,冇理由會坐錯大陸車係嘛?

唔好食大陸水,無疑係賺少咗,之不過勝在心安理得,正一食 ...
公務員, 交通工具無得揀....

飯票和高鐵/西九 有關...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 15:24 發表

冇乜話無唔無奈嘅,既然妳係讀書人,有分析能力,明白到客觀形勢,非個人主觀意志可轉移,就要識得趨吉避凶!  

正所謂道不同不相為謀,阿爺好明白此點,一早已訓示你哋班食飽飯冇屎&# ...
e+ 係亞爺 河水犯井水,說三道四,指指點點 (e.g. 王光亞)...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 15:41 發表

咁就真係好無奈嘞!

咁囉,為咗減少去生番區俾生番連累,叫飯票除咗因公出巡,自己無啦啦就唔好番上去滾/包二奶嘞,起碼萬一有起事上嚟,甩咁隻脚,都唔會太fe ...
其實飯票唔鍾意返大陸, 佢試過係 5 星酒店, 比白牌車司機屈, 最攞命係酒店經理, 同流合污, 話香港人有錢, 點解唔分 d 比大陸人 (no kidding). ..

所以飯票成日唔明, 點解我咁鍾意中國文化. 佢話, 身為中國人, 都覺得中國人質素..

p.s. 以前講過, 西九/高鐵 飯票係既得利益者, 佢都反對.  文化藝術在香港, 曲高和寡...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 16:00 發表

就算係搭飛機都無得揀,唔係空中巴士就係波音,兩年前有架A330跌咗落大西洋,死咗200幾人,個報告啱啱至出來。前兩日有架波音737在圭亞那降落時斷開兩碌,好彩無死人。

咁我地以後搭 ...
鐵道部辯解備受質疑 前後矛盾 挖坑論欠說服力 - 【明報專訊】http://hk.news.yahoo.com/%E9%90%B5%E9%81%93%E9%83%A8%E8%BE%AF%E8%A7%A3%E5%82%99%E5%8F%97%E8%B3%AA%E7%96%91-%E5%89%8D%E5%BE%8C%E7%9F%9B%E7%9B%BE-%E6%8C%96%E5%9D%91%E8%AB%96%E6%AC%A0%E8%AA%AA%E6%9C%8D%E5%8A%9B-213628637.html

星島日報:鐵路現代化 欠重要一點http://www.hkcna.hk/content/2011/0727/107710.shtml

意外確難以避免, 優質的建設/運營/管理水平/ 善後, 可使傷亡減少, 死得有尊嚴一點...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 16:32 發表

意外確難以避免, 優質的建設/運營/管理水平/ 善後, 可使傷亡減少, 死得有尊嚴一點... ...
大家有興趣, 可看
他山之石 98年德國高鐵慘禍後的信任重建 - 文匯資訊

http://info.wenweipo.com/index.php/?action-viewnews-itemid-47333

以作比對...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-31 18:07 發表

《文匯報》出得呢篇嘢, 你話鐵路局會唔會乜都唔做???
六四事件 時, 香港的《文匯報》在社論開天窗,寫上「痛心疾首」四字,

《文匯報》出得呢篇嘢, 你話共產黨會??? 結果....

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 22:42 發表

筆兄,咁都俾你噏中。

今晚睇電視新聞,有班人去西環請願,要求「中央」徹查溫州事故,但又舉牌要求結束一黨專政。

都唔知佢地想點,如果結束咗個黨,何來個中央幫你徹查呢?
it can work if, (since 有班人 did not specify the sequence)...

「中央」徹查溫州事故後,引咎落台, 結束一黨專政。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-2 12:00 發表
原來再7月28日又有一架波音747貨機在濟州島跌咗落海,正副機師身亡,係天災、人禍抑或機件故障暫未知,但奇怪的是何解無乜人提,亦無人叫波音停飛,考起?
the answer is simple & straight forward -

傳媒學, 社會學, 心理學 都發現此現象, 人對在自己附近 (家庭, 社區, 種族, 國家) 的事情興趣超過 遠距離的.

e.g. 奧運時, 每一國家 的報章都著眼報導 自己 國家運動員獲獎的消息.

索馬利亞飢荒, 香港傳媒/人, 有幾多留意/捐款 ? 如果是 兩岸...

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-2 09:59 發表

發明嗌結束一黨專政條友根本短視兼冇腦!

若果阿爺有心玩嘢,詐假意砌多個乜鬼嘢「社會民主共產黨」之類出嚟,輪流執政,咁到時呢班政棍咪要喊結束两黨專政?
如果輪流執政,有 dd 競爭, 就有機會進步...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 16:48 發表

適當時候至可以做適當嘅嘢, 大陸咁多貧農, 如果一人一票選領導人, 想唔回到大鑊飯、鬥地主時代都幾難!!!

俾我揀, 我寧願要個明君而唔要個昏庸無能嘅民選總統, 本世紀嘅老美、台灣、蘿 ...
10 年前, 我也有如此想法. 問題是, 大陸的管治, 並沒有自我完善, 貪瀆腐化, 日趨嚴重. 強拆/上訪, 無日無之, 平民的生活...

如果沒有一個制度制衡, 明君也會腐化, 難以收拾 e.g.  陳水扁 (前途似錦的海商法大律師),從政初期, 為人權發聲;  任內貪污. 若非台灣是一個民選國家,  陳水扁可脫身...

一個昏庸無能嘅民選總統, 如果不稱職, 下一次選舉, 選票會令他下台 (老美、台灣); 一個昏庸無能嘅非民選總統, 如何能令他和平落台???

p.s. 多口一問, Lee 兄如何看大陸人的質素, not qualify / ready for 民主 ?

先聲明, 我並未想通中國往何處去, 只是覺得對國家的貪瀆腐化, 不能沈默坐視...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:38 發表
將共產黨專政同貪腐劃上等號更加係九唔搭八, 害死八條無辜港人性命嘅某東南亞國家, 點解佢地行咗咁多年民主都解決唔到貪腐問題???
白馬是馬, 但不是所有的馬都是白馬;
共產黨是貪腐的政黨, 但不是所有的貪腐的政黨都是共產黨...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:58 發表
新加坡同樣冇民主, 但係唔見得差過民主國家。
以史為鑑 -- 中國不少明君逝世後, 繼任人都是阿斗; 李光耀逝世後, 新加坡能否仍以高效率、廉洁而闻名?

只有民主制度, 才可令不稱職的統治者下台...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:53 發表

再講菲律賓, 點解咁多年都選唔出個廉潔少少嘅政黨???
hope below is not the answer -

根據專家所作的研究,遍處東南亞地區的華人,與當地人種混血出生最多的,首推泰國,其次為菲律賓。根據人類學家所作的這項研究,在菲律賓民族中,華人血統約佔百份之二十;以菲律賓現有六千五百萬人口來說,有華人血統的,可能超過一千萬人。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 01:41 發表

咁新加坡華人血統佔百份之幾???

點解佢地冇民主, 但係又文明過佔少數華人血統嘅泰、菲咁多嘅???
source WiKi

根據新加坡政府 2008 年統計數據,目前新加坡常住人口已達484萬人,其中384萬人屬於本國公民或永久居民(總稱「本地居民」),在本地居民中,華人佔75.2%

again, hope below is NOT the answer:

李光耀祖父(Lee Hoon Leong)對他施以英語教育的舉措,使得他自幼受到了英國文化強烈影響。

李光耀後期一直以「反共者」著稱。他曾在他的回憶錄中表示....

新加坡是一個多語言的國家,但自獨立以來,政府機構一直採用英語作為不同種族社群之間的主要通行語和教學語,並將之定位成「第一語言」...

英語仍是整個社會的強勢語言,在新加坡官方與工作領域能說華語的機會不多。新加坡學校的華文程度每況愈下,很多新加坡華人在離校後也逐漸疏遠漢字書寫,甚至成為中文文盲...

so far, 似乎 英化 的華人地方/國家, 文明 D, 廉潔 D

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 02:09 發表

新加坡總理家陣係李顯龍, 佢唔算阿斗呀???

理論同現實好多時都係兩回事,  民主政制未必可以令不稱職統治者下台, 小布殊, 陳屎片咪一樣連任, 就好似菲律賓咁, 選嚟選去都係政棍當道, 11 年前嘅台灣 ...
清代 康雍後, 乾隆後期, 整個清王朝由盛轉衰。嘉慶, 道光, 咸丰, 同治, 光緒, 宣統....

李顯龍逝世後, 繼承人 ??? who knows...

最終下場 ?! 毛太祖 又如何 ?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 02:09 發表

以前我都一度迷信民主, 但係近年就開始反思, 民主制度究竟係咪任何地區, 任何國情都適用???

...
我都 覺得民主制度係國內適用. 但是近年就開始反思, KEEP 住 共產黨專政, 中國的平民...

現實是 共產黨 倒下, 中國只會更加亂.

我 曾經提及, 希望共產黨的繼任人, 有蔣經國先生的胸襟, 推動政治民主化, 確定「在法不在人」,民主改革不可逆轉。...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-3 14:58 發表

我哋駡阿爺都唔可以不講事實、道理,只識癲狗咁亂吠,否則只會淪為為反對而反對,失却誠信!

其實阿爺已開始向主流社會之道德標準靠攏,比起以前唐山大地震與及呢類撞車大災難,一 ...
講事實、道理 -

• 今次撞車大災難,幾多小時後停止救援 ?
  • 可否比較鐵路部發言人的言論, 與 64 時 袁木 的分別, 從而証明阿爺已開始向主流社會之道德標準靠攏...

ah Sue 一向肯定 改革開放 後, 共產黨解決了 溫飽問題, 國力亦有所提昇. 其他 範疇 (e.g. 國民質素, 貧富懸殊), 筆兄覺得有甚麼改善 ?  有沒有改善的趨勢 ? 改革開放 30 多年了...

為贊成而贊成,同樣會失却誠信!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-2 22:33 發表

睇嚟黃小妹妳好容易俾人昆!

我講笑話咁嘅輪流執政法,正式做媒帽子戲法,妳都滿意,家陣阿爺每年人大夠選舉產生咯,又唔見妳拍爛手掌?  
如果輪流執政,有 dd 競爭, 就有機會進步

相關搜索目錄: 笑話

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-3 18:27 發表

我唔係想幫阿爺說項,蘿蔔頭夠民主民明喇掛,今次311核災難有冇隱瞞呀?救災有冇甩漏呀?  
大家鬥衰,就是向主流社會之道德標準靠攏 ??

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。