推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-9 21:54 發表
在美國能與各式人种get along well 確是很重要, 細路仔自少被教導與人和睦相處, 愛護所在地的環境比什么琴棋書畫更重要. 還有一樣, 他們自少就被倍養動手勞作, 幫助鄰人, 自力其食.

我有一娚生, 自少於課餘 ...
it's so nice...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-11 10:37 發表

It’s easier said than done, 一如阿爺成日講,走資本主義已冇回頭路矣!

我哋是否有責? 又應否以身作則及自少教導我哋嘅下一代要明智呢?

...
agree...

我都呻過, e+ 連名牌, suppose 應該耐用/歷久不衰, 都...

一個手提袋用 10 年, 已經無可能..

引用:
原帖由 老何 於 2011-6-24 10:44 發表
露天茶檔嘆茶畢, 往街市逛, 見一檔口, C9大嬸雲集, 趁墟乎?
油光滿面檔主大聲高叫, 冬虫草, 68蚊斤!

係人都知冬虫草唔係咁價錢, 又點解咁多C9大嬸買呢?
exactly...

到底香港人精定呆 ? 考起!!!

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 老何 於 2011-6-24 10:44 發表
露天茶檔嘆茶畢, 往街市逛, 見一檔口, C9大嬸雲集, 趁墟乎?
油光滿面檔主大聲高叫, 冬虫草, 68蚊斤!

係人都知冬虫草唔係咁價錢, 又點解咁多C9大嬸買呢?
何老大, 聽我呻 (身邊既人, 可以呻既, 都呻哂)...

近來在一個公開場合 (成千聽眾, 起碼高中程度, 多數在職婦女, 都是年輕/新中年), 2/3 個講者, 打著中立/獨立 的旗幟, 攻擊泛民.

攻擊泛民不是問題, 我都唔 like 社民連.

問題是 - 他們說, 是英國/港英 政府通過基本法, 放內地人來港移民; 又說泛民議員反對修改基本法, 所以內地媽咪來港產子; 又說肥彭干預立基本法, 專登比新移民湧現...

最大問題是 - 班 中產 年輕/新中年 C9大嬸 信到足, 群情激憤. 我當場講出真相, 佢地既反應 - 邊個 arm ?

到底香港係咪國際大都會 ? 考起!!!

p.s. 飯票都好激怒, 不過叫我下次唔好吃眼前虧...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-24 16:16 發表

咁我想請教黃小妹妳高見,大肚婆湧港呢壇嘢,搞到如斯田地,仲留底啲有問題B俾凸府照顧一世,若然修改基本法可令此問題解決,更減少呢類不幸之問題B成長後致令香港第日隨街都見此慘況,妳贊成「特事 ...
exactly, in the first instance, 當時泛民是要求修改基本法, 不過亞爺唔肯...

理智與感情 -

感情上, 易地而處, 我都會咁做 - 在港長大, 父母有空間/時間, 教我何謂黑白/親情/責任感; 在內地...

理智上, 香港/內地 攬住一齊死, 唔掂...

p.s. 其實不少內地孕婦, 誕下智力/身體 有問題的 bb, 都一走了之. 留下無主/冇人理 bb. 遲 d 我會去教 bb讀書...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-24 22:17 發表

黃小妹有所不知矣!  

阿爺從來冇講死話唔肯,佢一定要擺款咁至矜貴,等緊你哋港人頂唔蒲,有哂共識,先至on your request and then do you a favour!  
no la...

敝民族死要面, 點肯認錯 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-24 13:26 發表

何老大, 聽我呻 (身邊既人, 可以呻既, 都呻哂)...

近來在一個公開場合 (成千聽眾, 起碼高中程度, 多數在職婦女, 都是年輕/新中年), 2/3 個講者, 打著中立/獨立 的旗幟, 攻擊泛民.

攻擊泛民不是問題, 我 ...
剛剛又發生 -

大鳴大放, 劉江華說泛民雙重標準, 舊年政改, 冇諮詢, 都冇反對; 今次替補, 就拆天...

p.s. 政改有 3 個月諮詢...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-24 22:38 發表

咁港人就要硬食大肚婆同啲有問題B矣!

算啦,當做善事又或回饋祖家好了!  
E-甥 女係護士, 話政府 兒科病房, 好多哩 d 內地人生既 BB , 冇見過父母..

其實哩 d BB 好可憐, 一出世, 就冇人錫/抱,  E-療人員咁忙, 邊得閒理佢地...

弱智仲好, 唔知; 身體有缺憾, 但智力正常既...

引用:
原帖由 老何 於 2011-6-25 14:09 發表
晤好笑d C9大嬸, 女士扮靚保皮膚, d骨膠原產品就專劈嗰d高薪, 高學歷的,
因產品說, 瑞士法國制造, 仲妙.

...
no la...

其實唔係好信, 不過比 小小錢, 買個希望, 可樂而不為 ?

而且哩 d 護膚品, 通常有掩眼法, 搽左, 遮遮掩掩, 睇唔到瑕疵.

年輕時, 亞哥叫我化妝, 吊水魚, 都話: 遠睇靚就得啦...

相關搜索目錄: 化妝 護膚 護膚品

引用:
所有社會上言論談及的問題, 不外是個錢字, 故政府只要事先聲明
    任何國家婦女來港產子, 請預付將來港府為該嬰兒未來成長所付支出,
    老何估計21歲前约US$200,000. 而法例改之可也, 仲有乜問題!
...
科大雷教授都有此議. 不過敝民族, 90% 會賴帳...

唔通父母唔比錢, 就剝奪小朋友福利 ? 唔比出世紙, 都話唔得啦...

p.s. 其實何老大係君子, 所以防唔到小人...

引用:
原帖由 老何 於 2011-6-25 16:40 發表
....................................................
this is my struggle -

如果唔係共產黨 going too far, 我會覺得統治手法, 適合敝民族...

記否 民x聯 執委 曾帶我見識過 d 公公婆婆 點投票 ? 當時自我安慰, 公公婆婆 會 phase out. 但原來愚民政策, 都 fit 到青/壯/中年.  敝民族 既民智/民族性...

內幕消息 - 村屋潛建, 政府係計劃立法, 但唔執行, 只要過左風頭火勢, 冇人會跟進...

引用:
唉, 其實一早就應該諗定人口政策問題, ...
因為內地孕婦來港, 根本冇得 plan. 所以我說攬住一齊死...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 02:23 發表
題外話, 昨天看韓版 3D玉蒲團, 不夠廾分鐘睡着, 醒來再看, 十分鐘後再睡着, 香港何解出部如此爛片, 聞說還很賣座, 香港人可以如此低格?

此片除展演女人朣体外, 一無是處, 有色無情, 淡如開水, 如果要 ...
一針見血...

to be fair, 1st 3D 咸片, 我都專登見識下...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-28 00:34 發表
再睇多一次, 終於挨完, 看後如進了超市肉食部, 只有肉而無欲, 滯到上心口, 想吐.
飯票都有類似 comment...

引用:
原帖由 老何 於 2011-6-30 18:03 發表
可惜5區公投的意義, 市民被表像所迷, 不細會內中真義, 不往投票是對五子表態云,
...
其實唔係好明, 點解香港多數人會唔 buy 公投, 一樣咁好既野.

side 錢 ? 仔女既教育/ e-療 一樣side 錢, 但是值得/應該咖...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-30 22:12 發表

喂大嫂,公投(referendum)呢味嘢even响所謂極之民主自由嘅西方社會都唔係吓吓做嘅噃!

我曾由1993 至2004於英國居住,地方議會選舉及大選就見過,好似未曾見 ...
喂大哥,公投(referendum)呢味嘢係香港都唔係吓吓做嘅噃!

10 年唔逢一閏...

亞哥 (孤寒鬼) 都話, 億多元, 濕碎, 派$6000, 比埋李嘉城, 都要 三百七十億元啦...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-1 22:32 發表

喂大嫂,唔係錢銀問題,只因公投呢味嘢一係唔玩,一玩就有法律効力,一個唔該玩大咗,多數人公投贊成加入美利堅合衆國成為花旗一個州仔,咁就大近視矣!  
if I tell u I have a dream, it is my dream, then...

花旗對國內人好; 對國外人...

強國對國外人好; 對國內人...

Your choice

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-3 02:19 發表
中國人仇美仇了大半個世紀, 日日喊打倒美帝, 美帝却愈打愈壯. 有人提出公投入籍花旗國, 小弟認為索性擴大範圍至全中國, 以中國十幾億人口及美帝的民主國策, 到時一人一票, 保證下屆美帝總统由華人出任,  ...
當日美國炸中國領事館, 中國人一邊喊打喊殺, 一邊在美國領事館, 排大隊申請讀書/移民....

牛奶 sir, 你唔好陪我地癲, 公投入籍花旗國, 要花旗國肯先得咖...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-5 01:41 發表
現時香港亦有一奇怪現象,
七一遊行人數民陣話有21.8萬,
警方和兩間大學學者都話只有5到7萬,
你話信邊個?

其實係人都知道有人斷估,
死人燈籠報大數,
向來都係咁做,但這次實在太離譜,
但慘得在重有好 ...
第一手經驗 - 近年的遊行, 在維園都等餐死. 我哩 d 壞鬼書生 / 一家大細/ 老人家,都選擇中途插隊...

作家李怡, 七一 坐電車到銅鑼灣崇光,約 5點半,才見到 3 點從維園走出來的職工盟龍頭。 也就是說,前面好長的隊伍,都是沒有進維園的。因此,警方點算的五、六萬離開維園的人數,絕非參加遊行的數字。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?&iss_id=20110704&sec_id=12187389&art_id=15397522&cat_id=6816284&coln_id=6781865

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-5 15:37 發表

呢班無政府主義尋釁滋事者,食飽飯冇屎疴,乜都反一餐!

呢亭反政府行為,如同細路仔之反叛般幼稚,以為咁可以反權威就好叻,查實乃小人物之悲哀.

自己恨鐵不成鋼,自卑引至自大,加上眼紅症發作,唔抵得人哋做高官,酸嘅 ...
2nd thought after reading the following?

http://hk.news.yahoo.com/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%AB%98%E9%90%B5-223000801.html

(星島日報報道)內地高鐵網絡開通初期,震驚世界,連美國總統奧巴馬都在國情咨文中,表示不能讓中國獨領風騷,香港方面也有很多人唯恐高鐵不到香港,香港便會邊緣化,即使花六百多億元建二、三十公里的鐵路,也一定要做,而且要快做。
  風光過後,隱憂近日逐步浮現

在技術方面,高鐵前副總工程師透露,中國向德國、日本買高鐵車組時,製造商不諱言車速不可超過三百公里,但已因貪污問題下台的前鐵道部長劉志軍一定要做到世界第一,於是不理會安全系數,硬要開到三百五十公里,不單止令到耗能大增,也成為安全隱患。
  ......
  禍不單行,又有消息傳出,指京津、武廣、鄭(州)西(安)、滬寧、滬杭這五條高鐵綫,因為上座率低,虧蝕嚴重,每條高鐵都是一條日日燒銀紙的火龍,

反政府/反權威, 未必如同細路仔之反叛般幼稚. 錯誤的, 可能是...

香港 d 高官, 會令畢兄你唔抵得/酸葡萄 嗎 ?

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 chungyong 於 2011-7-5 15:48 發表
以下資料屬轉載,不敢保証準確

摘要:中國的富人們正在源源不斷地組成赴美購房團,包機殺往美國各大城市,所到之處無不讓當地人驚嘆。

2010年美國全球總共批準了4200多人移民,其中70%來自中國大陸。在中 ...
也是第一手資訊,

有 70 後國內人, 農村出身, 在國內 2/3 線城市當律師, 萍水相逢, 請我吃飯 (not business meal) - 主客共 3 人, 包了 5 星級酒店中菜廳全廳. 菜要用蒸餾水洗, 礦泉水煮; 因應客人可能偏食, 燕窩 order 了 每人 3 款 (杏汁 / 椰汁 / 冰塘),  不吃的, 倒丟.

香港法律界四大炮, 也未有奢靡. 錢從何來?

p.s. 如果 ah Sue 不是半老婦人, 一定會誤會 被 date... , 原來人地係家常便飯...

相關搜索目錄: 酒店 法律界

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-5 22:08 發表
李先生自從「天譴」之後,都可以話係咁先。不過我懷疑佢有苦衷都未定,但做文人做都咁,真係唏噓。

講返遊行人數,警方的數字我未必信,但係另外兩位學者的數字都俾人揼埋一邊,你話讀咁多書做咁多研究有乜 ...
李怡先生的「天譴」文章, 我都有看過, 記得內容大約是 -

他覺得

「所謂『天譴』,就是指在專權政治之下,老百姓的疾苦,帝王可以不理;賢臣的規勸,帝王可以不聽甚至將進諫之臣治罪,但老天爺的警告,你不可以不聽了吧!地震就是老天爺的警告。」

「如果他們能想一下,頻繁的災害是否有所謂『天譴』,那麼就會對任由貪污蔓延、鎮壓西藏示威、拘捕胡佳等異見人士,壓制言論自由等之苛政有所收斂…… 所謂『多行不義必自斃』,面對災難不要只顧喊口號,作點自我檢討,特赦所有的政治犯,算是積德消災吧。」

在國難當頭的這一刻,這些話當然很讓人受不了。但回心一想,  如果大陸不是貪污蔓延, 豆渣工程, 地震死傷人數一定減少 (e.g. 日本).  

國內 一方有難, 香港萬方幫, 是否真是有建設性 ? 一個吸毒的兒子, 時常出事. 金錢資助, 抑或 提醒/責罵/報警, 才是真正幫助他.

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-5 20:56 發表
大陸同胞現在已非吳下阿蒙,非常豪爽,一萬嘅千,真係當作過眼雲煙,只不過是我們港燦大驚小怪而已。

我弟婦有一個朋友到香港一遊,一同遊玩時弟婦無意中提起那天剛是小女生日,朋友即帶她去買禮物,其中一 ...
錢從何來 ?

本來吃人的口軟, ah Sue 撕破面皮, 當日主人不停講佢如何官/商/法 勾結, 內幕交易, 奇貨可居.

席中鮑參翅肚, 但想到 剛收到山區學童的籌募資訊, 我吃而不知其味. 港女 e-甥, 貪威識食, 都說, 如果係佢, 佢都食唔落...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-5 20:50 發表

點會酸呢!我唔係紅衛兵,冇想過靠打砸搶上位!

兼且我自量,自知讀書唔成,冇quali,又不學無術,之有今日,已more than happy矣!  
我曾經同飯票講 -

如果有日冇飯開, 去茶餐廳洗碗, 都冇人請, 先會死死地氣 教番書/ 做香港 既高官.

常常今天的我, 打倒昨天的我; 冇獨立人格/思想. 讀過下書, 略為有 d 自尊心既人,  都唔制啦. 估唔到有人會唔抵得/酸葡萄...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-5 22:08 發表
李先生自從「天譴」之後,都可以話係咁先。不過我懷疑佢有苦衷都未定,但做文人做都咁,真係唏噓。

講返遊行人數,警方的數字我未必信,但係另外兩位學者的數字都俾人揼埋一邊,你話讀咁多書做咁多研究有乜 ...
我都係哎呀學者, 你都揼我 d 觀察埋一邊, 唔制....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。