推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

建國以來重大的火車追尾事故

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-30 17:59 發表

請留意, 我已把 link 放上, 網友可閱讀全篇, 並無斷章取義.....
真係唔明,阿爺撞車關你哋港人屁事呀!

唔順超阿爺做法就咪鬼上嚟!你新嚟㗎?阿爺不嬲都興咁㗎啦!

食得鹹魚抵得渴!又要嚟玩又諸多聲氣!  

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 tillama1 於 2011-7-30 23:05 發表

除非你系強國既註冊黨員, or 其他有關利益既得者, ...我們被騙了 60 年有多呢 !!!
喇嘛兄請息怒!老兄被騙六十多年嘅心情我可以理解。

惟你走你的陽關路,我行我的獨木橋,家陣阿爺度門大開,唔鍾意請便!香港更加自由,你鍾意去剛果住都得,何必釘住阿爺條尾,又盞自己勞鬼氣吖!

至於話貪腐,更加與共產黨無關,因此乃中華民族「風情」,係民族「特色」,冇得改!

君不見國民黨當年在大陸如是,台灣民進黨個總統闔家如是。香港叻喇掛,有ICAC幾十年,嗰個陳姓賣唱肥佬個老豆咪又係响佢工務局個office公然數鑨?最近又有幾個名醫原來亦興嗰家嘢!

仲有,凸府啲凸手高官,咪一隻二隻違法潛建?

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 14:46 發表

遲 d 香港都有 A 貨動車, 我唔坐, 屋企人 (公幹) 都要坐...
好簡單啫,妳咪叫佢哋唔好食大陸水囉!

好似我咁,話之佢A貨動車抑或B貨動車,我唔上大陸,冇理由會坐錯大陸車係嘛?

唔好食大陸水,無疑係賺少咗,之不過勝在心安理得,正一食少多覺瞓,否則有事起上嚟又話阿爺乜乜物物,其實自己一早知有危險,係自己撼頭埋牆,與人無尤!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 14:50 發表

所以一開始, 我就話明白以前讀書人的無奈...
冇乜話無唔無奈嘅,既然妳係讀書人,有分析能力,明白到客觀形勢,非個人主觀意志可轉移,就要識得趨吉避凶!  

正所謂道不同不相為謀,阿爺好明白此點,一早已訓示你哋班食飽飯冇屎疴嘅港人,切莫井水犯河水,說三道四,指指點點,否則自尋煩惱而已!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 15:27 發表

公務員, 交通工具無得揀....飯票和高鐵/西九 有關...
咁就真係好無奈嘞!

咁囉,為咗減少去生番區俾生番連累,叫飯票除咗因公出巡,自己無啦啦就唔好番上去滾/包二奶嘞,起碼萬一有起事上嚟,甩咁隻脚,都唔會太feel guilty,blame自己啦!

啱唔啱聽,大嫂?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 15:36 發表

e+ 係亞爺 河水犯井水,說三道四,指指點點 (e.g. 王光亞)...
喂大嫂,妳呢鋪話法要戒喇!

唔該妳講嘢要分清庄閒好噃!

妳都識得叫佢做阿爺,阿爺即係阿爺,即係大哂!

俾面妳就河水井水論,如果你哋港人再斤斤計較此理論邏輯,我就唔再犯你哋,大家劃清界線,我即刻斷你東江水,等你哋飲屎水吖嗱!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 16:00 發表

咁我地以後搭唔搭飛機好呀? ...
正所謂跑馬行船三分險,為開飯就冇計,否則避得就避,咪屎囫痕學人遊山玩水呢度去嗰度去,總之去過就算咯,切勿濫去,客死異鄉就唔抵啦!

其實旅遊業係極之唔環保嘅工業!

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 16:14 發表

... 以前講過, 西九/高鐵 飯票係既得利益者, 佢都反對.  文化藝術在香港, 曲高和寡... ...
「文化」?真搞笑!

响香港/大陸人「民」都唔「化」嘅客觀條件下講「文化」,慳啲啦!
請問「文化」值幾錢斤呀?

講「偽術」還好,一定有市場!

引用:
原帖由 comm 於 2011-7-31 18:55 發表
呢班友仔做乜,人地話香港80後車毀人忙,今次佢地開口中,
呢班抽水黨,不如噏得就噏,順便加多五錢吖,笨:

結束一黨專政!
平反六四!
曾政府落台!  
聯美抗共!

番工第六!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 22:42 發表

..但又舉牌要求結束一黨專政。都唔知佢地想點,如果結束咗個黨,何來個中央幫你徹查呢?
我有理由相信去西環玩嘢班友係大陸鐵路貪官聘請番嚟嘅五毫子黨,要求結束一黨專政,即係曲線篡阿爺個朝,到時天下大亂,一如理兄話齋,成個中國咁多個中央,揾邊個中央出嚟徹查呀?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-1 17:29 發表

「中央」徹查溫州事故後,引咎落台, 結束一黨專政。
發明嗌結束一黨專政條友根本短視兼冇腦!

若果阿爺有心玩嘢,詐假意砌多個乜鬼嘢「社會民主共產黨」之類出嚟,輪流執政,咁到時呢班政棍咪要喊結束两黨專政?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 16:48 發表
...如果家陣大陸一人一票選領導人, 想唔回到大鑊飯時代都幾難!!!俾我揀, 我寧願要個明君而唔要個昏庸無能嘅民選總統,  ...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 16:41 發表

如果輪流執政,有 dd 競爭, 就有機會進步...
睇嚟黃小妹妳好容易俾人昆!

我講笑話咁嘅輪流執政法,正式做媒帽子戲法,妳都滿意,家陣阿爺每年人大夠選舉產生咯,又唔見妳拍爛手掌?

相關搜索目錄: 笑話

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 19:04 發表

hope below is not the answer -

根據專家所作的研究,遍處東南亞地區的華人,與當地人種混血出生最多的,首推泰國,其次為菲律賓。根據人類學家所作的這項研究,在菲律賓民族中,華人血統約佔百份之二十;以 ...
喂大嫂!妳咁講法太過份了!

咁即係乜都賴哂我哋優秀嘅華人啫!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 17:42 發表

...問題是, 大陸的管治, 並沒有自我完善, 貪瀆腐化, 日趨嚴重. 強拆/上訪, 無日無之, 平民的生活...如果沒有一個制度制衡, 明君也會腐化, 難以收拾  ...
我哋駡阿爺都唔可以不講事實、道理,只識癲狗咁亂吠,否則只會淪為為反對而反對,失却誠信!

其實阿爺已開始向主流社會之道德標準靠攏,比起以前唐山大地震與及呢類撞車大災難,一般做法只會臭屎密冚,家醜不出外傳。

依家阿爺一如非洲生番,走出深山後,見得文明多,初初仲只係識得用啲樹葉遮住個pat pat就算,之後慢慢識得著番條褲,跟住著衫、打番條呔著西裝,似番個人!  

生番變人呢個過程係要take time嘅!最緊要係肯學肯改,係冇?  

總好過俾啲亂黨打着革命為名,搞個人野心為實!妳估改朝换代好過瘾呀?一個唔該出咗個巴黎公社,搞白色恐佈,到時千萬人頭落地仲大鑊啦!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-3 17:08 發表

今次撞車大災難,幾多小時後停止救援 ?可否比較鐵路部發言人的言論, 與 64 時 袁木 的分別, 從而証明阿爺已開始向主流社會之道德標準靠攏...
...
我唔係想幫阿爺說項,蘿蔔頭夠民主民明喇掛,今次311核災難有冇隱瞞呀?救災有冇甩漏呀?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-3 21:14 發表

毛太祖駕崩有改革開放, 胡溫中興!!!
毛聖君早有頒喻,列強環伺,中華民族要打出缺口,一定要多、快、好、省地建設社會主義祖國。

今次列車所在地乃交通樞紐,經濟戰略重點,務須全天候24/7運作,要立即打通,不容有失!

今次死傷區區數百人,對比十三億人口,乃極小數目而已。死有輕於鴻毛、有重於泰山,就當為國捐軀好了。共和祖國沒有功夫、資源去左調查,右報告。

至於賠償金額已說定了,要也好不要也好,悉隨專便,若再有搞事刁民,將被charge尋釁滋事,依法懲處,絕不手軟,欽此!  

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-4 18:05 發表

朝鮮經濟....can 朝鮮 citizens impose any changes to the successors ?
Why bother to know/worry about who is going to be the successor?

子非魚,焉知魚之樂! As long as they’ve got food and clothes without the need to work too hard like those people living in the so called imperialism countries, who cares who is going to be the Chairman?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-5 18:26 發表

金日成去世後數年由饑荒所導致的死亡不計其數 ...
冇飯食、冇屋住响香港、美國、英國,全世界度度都有,呢啲深層次社會矛盾非北韓獨有!

起碼幸福嘅北韓勞動人民冇俾响共產主義社會而行資本主義制度嘅slave driver工廠老闆勞役到似隻headless chicken咁,最後short咗仲跳埋樓添!

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-8-5 22:36 發表

B 哥不要捨棄我們呀 !
啋!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-6 22:02 發表

北韓係饑荒 o窩 !!! 全世界唔係度度都有,  起碼香港、美國、英國 無...筆兄, 再係咁, 唔o采 你...
為咗捍衞言論自由,大嫂唔啋我都要講,仲要天天講、日日講,以顯示民主自由仍然在祖國山河存在。咁嘞,將就吓,至多唔講阿爺契細佬嗰筆!

話說潤之朝代年間,全國河山一片紅時代,大西北糧倉百年一遇大豐收,可恨當年人大採用民主政制一人一票選舉產生,被美帝蘇修反中亂華集團滲透把持,以致如凸府依家咁,膠鐵遲遲未能上馬,米糧運送上遇上些少沙石,迫使一部份人先餓起來,唯有改吃猪扒,反令大部份人先肥起來,要去國營纖體中心減肥!

之後又經林賊煽動,激起特大民憤,部份人伺機搞事,借故做慈善show搞乜鬼嘢饑饉571日,江青一伙則放手發動群眾,出其不意進行野貓式hunger strike卒之全國河山一片亂,餓死幾千萬人,慘!

相關搜索目錄: 纖體 減肥

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。