推介:| 英語課程推薦 | 心理學/NLP課程 | 投資課程 | 營養學文憑課程 | 電腦課程 | 教育中心 | 補習導師 | 智能手機應用課程 |

發新話題

[疑難] 大學揀科為興趣好還是為前途好?

大學揀科為興趣好還是為前途好?

我表弟暑假後便升中七了, 他修讀的科目是:

Physics, Chemistry, Biology, Chinese & English.

聞說現今在大學選讀 Pure Science 課程將來畢業後沒甚麼好出路。
請問他可以憑着 A-Level 出來的成績改選商科課程嗎?

謝謝!

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-8-4 22:41 發表
讀書要往錢看. 讀 mug都有人搵到大$$$$, 不過所謂好科就係一出黎就易搵到理想o既工. 廿年前讀 civil engineering 冇工開, d 師兄要走去做 salesmen. 後來香港大興土木, 佢地個個都掂曬.

講到 pure science 除非 ...
冇辦法啦! 做人係要面對現實架啦!

咁依家大學選咩科讀會出路好些呢?
我有朋友響澳洲讀完 Business 番黎,
響銀行做 teller,
人工都無一萬蚊!

相關搜索目錄: 銀行

響香港讀書, 一係成績要好 top。
好似佢阿哥今年醫科畢業,
醫管局有 3個 offer 俾佢任揀,
人工加津貼都有四萬幾。

所以我建議表弟揀 Nursing 讀,
唔駛煩出路,
可惜佢有些少抗拒此行業。

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2007-8-5 19:57 發表

一定係揀左第時畢業出路好d個科黎讀,畢完業搵到工,賺到錢,再讀多個second degree,到時可以為興趣讀自己鍾意個科。

但可能到期時佢又可能揀個second degree都係為左份工
引用:
原帖由 keibeast 於 2007-8-7 04:10 發表
如果我建議, 要快要好可以試下藥劑, 再到new zealand 讀個 master, 事關香港想學呢度o既藥劑管理. 藥劑係一門世界通行的科目. 而且人手不足, 一畢業好多國家 (如英國) 會爭住要.
引用:
原帖由 WURTH 於 2007-8-7 11:27 發表
當年入U擇左Maths, 因為我唔識字, 無論中文, 英文都唔得.
讀純數其實仲難過讀Engr. Comp. 好多野都唔明, 想像唔到, 又用唔到.
又怕無人請個文肓做野, 所以修讀左 Economics, Computer Studies, Statistics 既 c ...
謝謝你們的意見!

行行出狀元,
人的際遇有時的確很重要。

引用:
原帖由 jtse1011 於 2007-8-23 16:22 發表

如果佢Bio同Chem成績唔錯及有興趣的話應該主修food chem or nutrition. 出路就多了: 酒店、食品公司(Cathay Pacific Catering/Hospital Authority)、食品衛生經理(政府規定)、美容及健康公司等。最好到UK or  ...
讀完 food chem or nutrition
找到相關工作
又不知道收入吸引否?

相關搜索目錄: 美容 酒店

引用:
原帖由 jtse1011 於 2007-8-26 22:50 發表

Wow...the salary are quite good, if he got all the licenses, with big company, they would prepare to pay HK$15000 or above as starting, I have a Hygiene Manager who has 6 years of experience  ...
人工加津貼都有四萬幾。

唔駛煩出路,

Compared with his brother,
starting salary $15,000 is not that attractive.

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-27 00:46 發表

人工加津貼都有四萬幾。

唔駛煩出路,

...
人工加津貼十月份有 5萬幾喇!

引用:
原帖由 altazimuth 於 2007-9-19 20:29 發表
好, 我又湊下熱鬧...

其實興趣同賺錢邊樣重要真係好難講, 最好就梗係鍾意o個科又搵到錢la (廢話...), 但係邊科會搵到錢呢???
通常揀科o個陣好多人話呢科好搵,  o個科有前途....但係....

我讀o個科都係d所謂 ...
係既, 係既! 說得很有道理。

佢 Physics, Chem, Bio 成績最好,
但讀 Pure Science 又好似無乜出路。

想讀 Medicine & Pharmacy 啦,
成績又唔夠 top.
轉讀  BBA 又無乜興趣,
依家都好煩下!!

依家好多人選 Global Business, BBA, Accountancy, Finance ... 去讀。

作為一個 Pure Science 的學生,
好像除了 Medicine, Pharmacy, Nursing, Biochemistry ...
還有什麼好的選擇呢?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。