推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 王小龍傳

Joey ,玉兒點個畫得靚d啊?
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-1 23:19 發表

果件應該係~逍遙君子~
但兩條友有乜關係就唔記得啦...
好似同門但一正一邪掛?
逍遙君子卓不凡(跟通天教個工部總監同名同姓)是忠的, 其貌不揚,
練的是三陽手,師弟逍遙客是奸的,
練的是三陰手,我記得是最後兩師兄弟決戰,師弟逍遙客技勝一籌,打敗逍遙君子卓不凡.

逍遙派又好像跟黑白雙獅有關係,唔知有冇記錯?
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 ada1128 於 2008-1-2 23:16 發表

咁都記得,真勁
年紀大左,細個嘅野,反而記到!

請問王小龍傳的主筆係鄺志德,定係周聖?

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-1-14 18:47 發表
睇預告邪神係覺得玉兒好似瑪姬,搞到佢心神大亂甚至因為咁而放過王小龍!
不是叫瑪姬,是瑪雅才對!

點解邪神覺得玉兒好似瑪雅,因為大家都係金頭髮?

如果邪神見到月仙兒,會唔會又覺得佢似瑪雅或玉兒呢?

睇預告陳傲雲能殺死苦禪,果真「士別三日,刮目相看」.
北海蛟龍造型,好像一臉邪氣

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-2-1 11:24 發表

出風雷同偉陀(SORRY..唔識打)好過啦...
風雷打劍妖..再同參幫打...冰火打陰陽世奇經....
偉陀9肖到E+仲未威過.....出本外傳比佢威下都好喎....
睇番上次,飛妖同金鵬的對話,龍虎門同參幫,都唔想傷害對方,免得過都唔會衝突,金鵬個樣,也變回善良,反而覺得有機會金鵬同風雷聯手.

玉郎要韋陀威,係新龍亦可以.覺得冇需要特登出本書,如果咁又整本新書,有搶錢嫌疑.

「韋」字 倉頡碼:木一口手   
「霄」字 倉頡碼:一月火月 

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-2-2 13:58 發表
睇番鑄劍既劇情,好像似曾相識!! 
係咪干將同莫邪啊? 幾年前已講過,劇情好似話同真實的歷史差不多.

咁現實中的干將,莫邪現在係邊呢?

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-2-3 01:16 發表

金鵬無啦啦又變番忠既樣...........優化真係好嚴謹
我都覺得係,胡琴的死係會令,金鵬對自己之前做既野,感到後悔莫及,但係咪就咁即刻便可以,令一個有魔心的人,變回善良呢? 快了點吧.

引用:
原帖由 nicknicky 於 2008-2-2 19:44 發表

人的主要成份係碳,跳個人落去搞到鐵+碳=鋼?
人跳落去主要係想,令把劍有靈性,好像有生命一般

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2008-2-29 14:36 發表
劍痴識得紫電劍法一d都唔奇,大家都姓“連”
但最搞笑係劍魔向猛獸林講到完全唔識劍痴,話要搵日要會下劍痴咁喎
係設定改左定係劍魔唔知連戰外號係"劍痴"?
唔係喎,紫電劍法唔係連家的家傳劍法,劍魔識紫電劍法,都係東方無懼講比佢知,紫電秘笈收藏左干將的劍柄內,假設佢兩兄弟,從來沒見過面,唔知對方存在,咁劍痴點練到紫電劍法呢?

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-2-29 18:05 發表

那玉儿岂不是就是张白痴??
又或者係天真嬌?

神秘人好大機會,是懂得無相神功的西城武

引用:
原帖由 nicknicky 於 2008-4-15 16:36 發表

西城權個仔???
上期玉郎mail有人問會唔會出無相神功,仲提議西城武同邪神識,玉郎答實會出無相神功,但邪神機會唔大

引用:
原帖由 neeker 於 2008-4-16 13:33 發表
查實玉郎 Mail 果D讀者來信有冇可能係做馬o既呢?
天知,地知,玉郎自己知!!!

有沒睇肥良漫畫分析報告,個位文者好似對肥良的漫畫幾有研究!

我諗邪神最後都應該冇事,最多也是挾住尾巴,落荒而逃!

引用:
原帖由 ruger 於 2008-5-14 02:43 發表

唔知大家仲記唔記得,當日(年)小虎用霹靂狂龍踢死玄劫個陣老黃講到明
仲有一腳未出,我諗呢腳就係關鍵
p.s 當日邪神同聖上都睇到呢招,就係睇唔到最後一腳
個時連邪神,也沒絕對信心,擋得住霹靂狂龍.

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-5-14 14:25 發表
我相信邪神話姦鬙禸鄎Y吹水激呀小龍!
呢個好難推測,要看編劇會否對玉兒手下留情了!
假設玉郎一早已舖排好,小龍同真弓會成為「龍虎門」內一對,咁玉兒就未必過渡到去新著了!

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-5-23 23:52 發表

完全係落雨收柴,求其叫做完左佢算,甚至唔可以叫完,只係腰斬
玉記d編劇......算諗數吧啦
雖然話定預定廿期而已,但如果d野唔夠時間交代,點解不加多兩期呢?

引用:
原帖由 小小力 於 2008-5-24 00:44 發表

加多兩期又點??加多廿期又點??交代唔到就交代唔到架喇!!
唉!!....早兩期完好過喇!!
咁佢真的好廢!!!

1) 有個大膽的構思,玉兒改正歸邪,成為最可怕的女魔頭,最後同小龍來個生死決戰,就好像多年前的「我若為皇」中藍絲同白承恩咁.

2) 王風雷傳個預告話,劍妖終獲得陽世奇經,一代高手能否修成日月寶鑑- 喂,個本書好似叫日月神鑑,不是日月寶鑑,仲有練哂陰陽奇經,只可說是練日月神鑑的基本,唔等於練左日月神鑑,詳細請重閱145期「陰陽奇經 日月神鑑」

引用:
原帖由 冰河 於 2008-5-24 19:23 發表
話楊祖兒係男人,佢先係逍遙客;咁第一期點解假逍遙客(逍遙子)想強佢?迷姦戲不成立!
就當他們想設局引人,咁佢地想害邊個呢?小龍只係咁啱路過,無人知佢會出現在裡.....

小虎和小龍未見過老祖宗,又會知咩係御劍飛行!

以龍虎門班友嘅性格,真係唔明點解唔等劍痴攪掂咗邪神先打佢,仲要幫拖救他?
1) 佢地兩師兄弟,從來沒見過面,逍遙子唔知楊祖兒就是佢師兄逍遙客,以為佢係女,所以想強佢!

2) 咁佢地可能聽過人講,劍客能用內力操控把劍的武功,就叫「御劍飛行」呢?

3) 唇亡齒寒的道理,劍痴太強了,有邪神係度,起碼可以頂一陣,其實兩個都要殺,不過就緊係殺最強的先!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-5-26 13:12 發表
今期王小龍傳終於大結局,睇完之後真係抓晒頭,王小龍同王小虎到底同劍痴有咩仇,搞到要攞人命?最搞嘢係劍痴差D將殺死鐵青天、林谷、鐵如山•••為正義殉難人仕嘅大仇人火雲邪神做瓜之際居然 ...
在今次事件中,全港網友都認為,殺劍痴是好大問題,但我真的覺得絕對合理•

「胡先生啊,胡先生,我要冒天下之大不違,來撐你,你真係執0能到」

首先,我地要明白,劍痴殺的人,該死是一回同事即是咁樣,都唔可以因為咁,為求目的而殺人,就好像我唔可以為左發達,走去殺左個賊,搶佢d錢劍痴呢類人得到咁多錢同天下無敵的實力,出到去現實世界,只會更加作惡,那時佢培植了勢力,組織一個比羅剎教更大的教派,到時要對付他,便難過登天! 還有一個人連自己都唔放過(自宮),這些人在心理學上,只會是窮兇極惡,絕不會是善類

救邪神個度,所謂「唇亡齒寒」,邪神一死,就剩番龍兄虎弟和老妖,面對這個天下無敵兼狀態十足的劍痴.呢個時候,邪神還有利用價值,最低限度,邪神目標大,劍痴實追住佢嚟打,自己有得抖下氣,邪神和劍痴都是該殺,但問題上,劍痴比邪神強得多,如果打到最後,都是要同是但一個決戰,咁就緊係揀個渣d既放係最尾.對住邪神勝算點都大過對住劍痴!
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2008-5-27 20:18
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2008-5-27 20:18

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。