推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[建議] 王小龍傳

買左廿蚊果本特別版.....

質素合格有餘....但係都係果個問題
點解外傳可以做得好,但係新著又做唔好呢??
(同武神一樣)

現實係好殘酷既,無論而家既主編係心腹還是黃本人
唔得就要轉人,比左幾百期機會架啦,如果外傳比正本好買
呢個就係更大既笑話....

除非新著要分錢比文傳,外傳唔使啦..........

相關搜索目錄: 笑話
無論是愛與被愛,也是串步難行

我覺得小龍傳比火雲有過之無不及
d畫風好似葉明發,(唔講我都唔會估係鄺加周)

絕對係一本一級水準,甚至係香港而家最高質素既一本

呢次個測驗係......d讀者成日話拖橋,呢三期見到入面講緊十幾期既野.......唔知會唔會又比人話過快,
唔夠深刻呢!!

但係其他作品就成日比人話拖期喎.......

當然唔計雄師雙寶啦(絕代霸刀)......成本書幾個人,互打幾百期,我諗係香港先有可能有咁既書

呢兩本真係會令漫畫界蒙羞
永仁惠東都可以做好一本書架.....偏偏.......

點解又無人話舊著........大水牛一野大霹靂就死左既!!

我同意,呢個就一定架啦
好似大部份漫畫(或長篇武俠小說)都有呢條公式
新角式既武功一定比較高,越遅出場越著數

武功超出模式,就必需死(計好睇既漫畫)
唔止聖上....以前用得最多係肥良...傻豹,地獄...等等都係無敵完就立刻要死

聖上隔空既無敵大霹靂,如果唔死,成本書都唔會再好睇...(好似而家d漫畫咁)

我想講既係.....唔一定要話而家d人唔掂既......係個節奏好難捉得好0者

相關搜索目錄: 小說

幼稚的人身攻擊.......

好可能係因為自己溝唔到女,落馬欖就剩係見到中女,所以唔抵得....哈哈
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2008-4-1 18:58
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2008-4-1 18:58

引用:
原帖由 skywalker1942 於 2008-4-1 05:31 發表
我都唔明.....
邪神係邪神傳俾老天尊等泰國三派高手打都無事,中打傷唔少人.
而家邪神係小龍傳吞晶,功力大增,反而打唔夠D次一級既高手打.
咁onX都有既?吞晶功力大增之後反而打唔過人?
我睇呢兩期見到無人佢唔夠打喎,其實我覺得寫到小龍加玉兒聯手可以同火雲一鬥會好睇

好似楊過加小龍女既素心玉女劍可以同金輪法王打得難分難解,就無人話唔合比例啦

評書討論寫到人地私生活,真係lucky都不如

真相自有公論....
timway漫畫討論係咪剩係0岩d八婆八公
咪睇下大家點諗0羅....哈哈

尋日寫左d野唔見左...

懸疑響漫畫一直都係最難寫既...呢次好明顯係失手
好想睇下原著劇本, 到底係編果個差,定係畫果個渣

描寫得唔夠, 係呢篇最大既敗筆

1. 龍虎火雲聯手係一個好既買點, 但寫唔出必要性以及前因後果

2. 劍仙變壞蛋唔出奇, 但係變到天下無敵既襯托只係敗一個打到殘既邪神,同一班一早半死不活既人, 而寫佢對小龍留手亦係敗筆

3. 祖兒係消逍客, 做到好似為解迷而解迷一樣, 對故事進到及結果都無影響,另一敗筆

4.寫內丹精元其實好無聊, 邊個吸左就天下無敵, 吸功大法又係咁, 會動搖成個龍虎門既故事世界, 例二, 無端端劍仙話食左徐福既藥, 攪掂左冰火極樂丸, 又係破壞故仔, 以後可能飲杯可樂都解到毒啦, 以前做出來既, 又浪費曬

5. 唔係撐書, 而真係覺得個節奏影響左成個故事,應快得慢, 應慢得快, 劍仙呢個最主要既角色(響王小龍傳), 一d心路描寫都無, 想變佢做岳不群, 唔該放多d功夫啦

6. 最後亦係最重要一點, 王小龍傳呀....唔係王小龍初踏情場記, 希望d編劇記得啦....
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2008-5-27 20:17
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2008-5-27 20:17

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。