推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-9-28 02:59 發表
我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力
認同.認同.現今的小朋友難受挫折.小小挫折就要生要死.諗起都心痛....

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-9-29 10:11 發表

70年代既時候,經濟唔好,
有得上樓,不知幾雀躍,好過住木屋區啦,
每個家庭既媽媽都要兼職,車衫,穿膠花,樣樣都要做,
雖然辛苦,但係都好開心...
係呀..師兄講得好岩..難道真是平淡是福.....

相關搜索目錄: 兼職

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-1 10:30 發表

以前屋企窮,無錢,住木屋區,
後尾有得上樓,住徙置區,不知幾開心
我就係東頭村出世啦....
我比較突別.出世是住避風塘艇上的.到三歲時才搬到東頭村.

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-3 22:36 發表

C兄係水上人,其實搬入東頭村到有來自各方,唔一定係由住木屋而搬入。
係呀.我係水上人.住左三年既水上人

好似七十二家房客咁.大家都係來自五湖四海..好有人情味.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-4 13:35 發表

係呀﹗由其是潮州人,過時過節做好多小食派街坊。
嗯.潮州茶果.令人回味.現在都好難食得到了........

相關搜索目錄:

哈哈..真的是往事只能回(味)......

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-6 16:33 發表

亞洲同國寶戲院門口,都有好多好好味既小食架!  
唔知新浦綱而家仲有冇夜市小食呢.....

無錯..以前百業騰飛.人人有工做.只要你肯做.有收入.就有消費...

無奈工業北移.想做都冇得你做...唉.......

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-9 21:18 發表
我1962年入住東頭村17座,依家仲係東頭村住緊,
你好.又多位街坊分享了.請問東頭村現在有甚麼是沒有改變的呀..

以上各位師兄請問有多少還住在原區呢....

[quote]原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-12 11:20 發表

我現巳搬咗入沙田住。不過我爸爸媽媽就搬咗去黃大仙住,所以我都會經常經過東頭村。 [/quot

重建前一家搬左去彩雲村.我婚後就搬左去粉嶺.....

引用:
原帖由 lokping 於 2008-10-14 21:22 發表
有的話相認下,可能大家認識的
我有個小學同學住23座的.他叫鐘權盛你是否認識嗎....(已失去聯絡很久了)

引用:
原帖由 lokping 於 2008-10-15 21:14 發表

你記得他住幾樓嗎
畢竟都已經30幾年了.真係唔記得了...

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-15 21:54 發表

以前何只打交仲有斬人添。
(紅番區)因而得名....唉..

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-22 20:56 發表

喪權因為年紀大,輩份高,現在人人都叫佢做B叔,
阿佩嫁咗去澳洲,依家有兩個女,(相中間企係度果兩個)
難得.難得..恭喜你們可以街坊相認..真的替你們高興.....

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-23 14:35 發表

真係好開心,無諗過隔左廿幾年,
竟然可以聽番佢地既消息.....
社會進步.科技發達.須說網絡世界廣闊.但有時.這麼近.又那麼遠......

相見.相認.是一種緣份.真的是要珍惜當下.......

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-23 15:57 發表

小羔羊,

真開心你們東頭邨街坊可以在這裡相認.
多謝....那種感覺真係好難邢容..

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-23 23:26 發表

佢條友仔真係老人痴呆,
想當年我同佢係17座地下,愛記食夜粥,
屎坑強想黎打我,佢即刻幫拖,禁住佢....
哈哈..年紀大了.記性比較差.我都係...

比些時間吧.佢應該會記得的...

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-25 00:28 發表
我既經歷係讀愛治幼稚園, 至光小學, 學校會幫我哋揾類以助養者, 考試成績好, 外國會寄啲圖晝書或美金來, 我啲書仲keep到巳家, 亦因此愛上閱讀, 自畢業後從事出版印刷至今, 東頭邨是我 ...
你好..又多了位街坊了...

相關搜索目錄: 印刷 幼稚園

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-25 12:28 發表

恭喜c兄又多個至光小學校友在線啦,但仍未有我d小學校友在線。
多謝..真係好開心.你也不要灰心.引用廣告(希望在人間)...

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 lovelybilly 於 2008-10-26 11:18 發表

你讀至光, 識唔識一個叫陳玉坤?
你好..陳玉坤好似有D印象.好似住18座.

請問你是第幾界畢業的呢.....

我76年畢業.....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-10-25 16:30 發表
各位,你好,我在22座大的。

Show 下 Quli 先~~~
1. 住左22座 20年
2. 看左兩小無猜 8 次--- 本應看完第七次已經唔再看,但最後麗宮大大招牌話最後今次播兩小無猜,0n 車車又去看埋送別最後一次。我隔離屋就勁喇 ...
你好.師兄...歡迎..歡迎......

引用:
原帖由 axia 於 2008-10-26 19:56 發表
安哦 各位好 我叫風清揚 很開心見到咁多東頭村的朋友哦..  我住22座.. 劉細良同我住的差幾間屋 有時我都會去佢屋企玩 小時真的很開心 有時去15座街市食野 有時上第三座放風箏 真的是街童一名.. 現在有時我都會返 ...
歡迎師兄加入.一起緬懷與回憶...

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-26 20:55 發表

和尚個二妹,最早嫁(有一女),最細個妹(豬豬)都嫁埋,有一子
大妹仲未嫁,
你好..在discuss的scctt是我另一個名.抱歉這樣遲才通知你..見諒...

昨天在旺角早了收工.去了油麻地找霍老師.可惜緣慳一面..

管理處阿叔話佢唔係經常響度的.因那裡是寫字樓.只有開會時先至響度..

無奈....下次都係打個電話上去先.唔使摸門釘..
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

能有這麼多街坊相聚.又有些幾十後相認的.實是我意料之外..

真的為你們高興....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。