推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

08年過完,希望09年大家事事如意,新嘅一年經濟好轉.....。

其實當年住徙置區都幾好架,足不出戶就有好多美食買,如豆腐花、糖水、馬仔蛋散、白糖糕.....等等。

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-1-1 14:52 發表

仲有燒賣,粉果(燒賣仔,住係18座2樓天井)
係呀﹗仲有腸粉買....。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-1 20:45 發表

其實有些而家仲有得買.就係冇以前咁方便.這還是次要..

最重要係食唔番以前既味道....

想請問師兄可還記得13座宣道小學呢....
就係食唔返以前嘅味道,所以更加要回味。13座宣道就無勿印象,但10座祟真就記得....。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-3 01:09 發表

我也是依希記得.因讀到唔記得一年班定二年班就停辦了.什麼原因也不很清楚....

我三位哥哥是在宣道畢業的..
我記得我返學同放學時淨係得我間學校嘅學生,唔覺有其他學校嘅學生,
其實宣道係唔係係13座地下呀,因果時我都經常幫襯13座地下檔粥檔食早餐,
覺得果道之前係學校呢架......。

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-1-3 16:36 發表
基督教宣道會宣恩堂...網上找的....
[本堂曾於1973年起接辦東頭村13座天台的少年事工及主日學,經四年的努力,終於1977年停辦。]
唔知你係唔係講呢間
我約1971年讀小一,但真係無勿印象13座有間宣道小學.....?

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-3 23:34 發表

係呀.師兄..都幾十年了.冇印象都唔出奇.

因我二哥搬屋.在床下底找到D畢業相.才會記番起的..
幫唔倒師兄唔好意思...﹗

相關搜索目錄: 搬屋

各位師兄,有無印象小時玩過好似蜘蛛嘅昆蟲,有三種叫老督,紅孩兒及唔記得

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-7 12:39 發表

有紅孩兒..老篤和金花..
多謝師兄,當年養黎打交,用d植物葉做籠。

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-7 13:00 發表

唔好客氣..我哋仲有時上山捉添..

我畀條link #445你睇吓啦..http://xocat.com/f/viewthread.php?tid=202026&extra=&page=15
捉就未捉過,多數都係響街市買....。

新年就到,各位師兄童年過年有無去新蒲崗個球場行花市及去啟德遊樂場玩?

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-1-11 05:17 發表
小時侯過年時就未去過.
但9歲那年就曾帶四個小弟妹到啟德玩...唔知你還記得那個又公轉又自轉的欖形[太空船]呢?當年膽粗粗就扡著六弟上了這隻[太空船] 其實玩法很簡單只要用力抓著前面的鐵通,雙腳用力撐著船 ...
當年做大姊姊真辛苦,要照顧細佬妹,好似當年我家姊要照顧我同細妹咁,咁你當年玩果個太空船有跌散紙呀

引用:
原帖由 henrymast 於 2009-1-11 22:31 發表
這個遊戲是結合"公轉和自轉",  我中二玩時, 我的同學嚇到賴尿
當年可能好刺激,比起現今嘅差好遠......。

引用:
原帖由 dddchung 於 2009-1-15 00:00 發表
嘩, 呢個太空船真的很刺激, 當向下衝時, 沒有安全帶, 真的只靠死力撐住, 當年10歲8歲同埋細妹及同學去玩, 同卡坐對面條友仔係咁嗌係咁噴口水, 又無手去擋同抹, 玩完成面都係口水
好彩當年無禽流感,唔係就死得人多。

新年就到,真懷念童年時新年嘅蒲點,啟德遊樂場同麗宮戲院,仲有響公廁玩砲仗(炸屎)。

今日係年三十晚,黎梗嘅一年祝各師兄身體健康、心想事成、工作順利......。

今日開市,祝各位師兄今年賺多d及開工大吉。

引用:
原帖由 smallfai 於 2009-2-9 19:41 發表
各位好!我十年前住鷏峈F樓,之前住11座.唔知呢度有冇住鰫O兩度o既街坊?
11座有間集記士多,我小時放學經常幫襯....。

引用:
原帖由 smallfai 於 2009-2-11 22:36 發表
集記士多個老闆係光頭o既,但係我]班街坊叫佢做肥佬.印象中佢幾個女都係肥嘟嘟.
無印象個老闆係點,因為果時只係讀小學時放學幫襯買支汽水飲。
仲有十一座有間麵包舖,日日下午出爐d麵包好好味...而家想起都
好回味﹗

引用:
原帖由 smallfai 於 2009-2-12 19:11 發表
果間麵包舖好似叫銀龍,我最愛食佢地o既火腿旦包.
多謝師兄,我經常幫襯都唔知佢叫銀龍,我就鍾情佢出爐嘅椰圈包。

引用:
原帖由 miceho 於 2009-2-13 17:03 發表
請問是否東頭村 Block 14 - 16 .......
我睇似Block2 - Block3.....因遠處高樓是九龍城寨。

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-2-17 05:42 發表
正面應是1座,左面是21座,請看下圖.
thank you ching

東頭村各舊街坊,近日靜咗無上嚟吹水啦.....如果各舊街坊在今日環境下因工作忙
而抽唔到空上嚟係好事,祝各工作順利,加油呀......

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-3-16 17:00 發表

你又忙的乜呀? 忙供股?
都係忙返工啫﹗我都想有份供股﹗

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-3-19 21:27 發表
又再次多謝舊足跡兄分享,我就係住係箭咀所指
嘅地方,17座對住16座
恭喜師兄可以見到自己以前住過嘅位置相片...。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。