推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

回復 95# 的帖子

回復 101# 的帖子

那你記得美東對面馬路城寨前有好多小販嗎? 我家是其中一檔, 我有幫手。

回復 103# 的帖子

回復 104# 的帖子

我是正正斑馬線旁邊的一檔, 有幫補過我的學費嗎?

回復 105# 的帖子

回復 106# 的帖子

我家是晚上賣魚蝦蟹及生滾粥的, 1975年我只有9歲但已出檔口幫忙洗碗同收錢。 還記得有一年大除夕很冷, 我蹲在路旁洗碗, 看見同學闔家逛完年宵回家並坐下幫襯我們, 我實在太羨慕同學一家了•••

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-9-26 14:53 發表

我老豆朝朝返工前,都係去樓下飲茶架! 
振與係唔係第八座樓下果間呀。

相關搜索目錄:

回復 108# 的帖子

東頭村有好幾間"振興"的!

咁係唔係第二座果間,我好懷念我樓下果間,因為佢每朝都係到打牛肉。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-26 17:47 發表

講起..我又有記番起了.我好鐘意食大包...

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 14:57 發表
英華午夜場拍得住油尖旺, 超等好多人彈煙蒂落下層
<英華>經常都播<新藝城>既戲,好鬼好睇,要一早買定飛! 

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 15:05 發表
你真幸福。 我是家中老大, 想食只好扮乖叫母親買! 通常行不通的!
我就剛剛相反,經常扭老豆比錢我落街買! 

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 15:47 發表
我家是晚上賣魚蝦蟹及生滾粥的, 1975年我只有9歲但已出檔口幫忙洗碗同收錢。 還記得有一年大除夕很冷, 我蹲在路旁洗碗, 看見同學闔家逛完年宵回家並坐下幫襯我們, 我實在太羨慕同學一家了•••
我老豆係賣魚既,我讀小四時,
放學後都要去新浦崗魚檔幫手,無得去玩....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-26 17:47 發表
振興茶樓有好多間,茶餐廳亦有幾間..

相關搜索目錄:

可能以前d人讀書唔多,所以只識用振興果名。

你地就好啦,呀爸呀媽會比零用錢你地,我小時要靠做錶帶加工先有零用錢。

我地既年代自小已很董事.所以也沒甚要求....

引用:
原帖由 kentli 於 2008-9-27 19:43 發表
我咪一樣............
上午番學,放學後咪又一樣帶功課出去睇檔.........
唉........
兄台.請不用希噓..在我們那個年代.比比皆是..
我也要幫手穿膠花的..但也活得開心.送你一個 互免之......

相關搜索目錄: 功課

回復 120# 的帖子

我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-27 23:58 發表

我也要幫手穿膠花的..但也活得開心.送你一個 互免之......
係呀﹗我都覺果時生活開心好多,需然無電子遊戲機及玩具,但我地會自創遊戲玩。

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-9-28 02:59 發表
我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力
係呀﹗我地年代d細路無要求,所以會好開心。多謝c兄相片,燒巴士張相亥應該是暴動時影。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-27 23:58 發表
70年代既時候,經濟唔好,
有得上樓,不知幾雀躍,好過住木屋區啦,
每個家庭既媽媽都要兼職,車衫,穿膠花,樣樣都要做,
雖然辛苦,但係都好開心...

相關搜索目錄: 兼職

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-28 11:43 發表
係呀﹗我都覺果時生活開心好多,需然無電子遊戲機及玩具,但我地會自創遊戲玩。
唔知點解,真係好懷緬當時既生活....

相關搜索目錄: 玩具

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。