推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

32 12
發新話題

黃大仙

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-4 12:19 發表

C兄仲記唔得"果"舊大石,兒時都有係到玩過。
邊舊大石???係咪14座前的石亭呢??

引用:
原帖由 dddchung 於 2008-10-8 23:16 發表
Hello各位,我新薊滿C住鰶壑j仙30年囉,應該係14座公園堳K個舊石,兩層樓高倒喇,另一面係小型油站。舊石而家仲魒
都係要老街坊先知舊石係邊度!!

引用:
原帖由 bbleggings 於 2008-10-14 23:56 發表
炸牛丸????????  係呀.............勁香呀........佢個仔係讀黃大仙官立小學, 因我都係.........
你讀上午定下午校呀??

引用:
原帖由 bbleggings 於 2008-10-15 00:51 發表
讀上午校呀...............
以為你讀下午校,想貼張下午校相你睇添

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-15 22:09 發表
Miss,Mandy仲有無多d相呀,我喜歡。
從小行到大厘條路,好懷念呀!!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

仲有第一座對開電壓站前的東風螺檔

引用:
原帖由 vegetation 於 2008-10-24 00:28 發表
yes, mandy, do you have any more school life photos? This is a very very good memories for us.
你係幾年度既畢業生呢?
我手上只有老師的集體相。

昔日的26,27,28座位置,今日的龍禧樓一帶

引用:
原帖由 vegetation 於 2008-10-24 22:55 發表
yo, i was graudated 1989 and a.m.
thx. for your previous sharing as well.
1989...
何年改為全日制的呢?

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-24 23:19 發表

黃大仙官立小學還在嗎?位於那一座附近?
位於黃大仙中心對面,小巴站旁

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-24 23:31 發表

睇返舊相片,真是學校依舊,附近環境全非.
自重建後,成個黃大仙都唔同哂,連街道都冇左兩條。
但地標依然係度,(警署),但於不久後都一樣要拆卸了....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-25 12:54 發表
Mandy小姐你真係多黃大仙d舊相,同時你現在忡住係黃大仙﹖
重建前已遷離,但仍有親友於黃大仙居住。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-25 15:55 發表

真嗎﹗警署拆鷛|起物野呀﹖
我都只係聽聞拆卸,起乜就唔知,有冇網友知道呢??

引用:
原帖由 vegetation 於 2008-10-26 21:59 發表
nice view with different...........可見官小的樹.............相當可貴, 因我0地成日在樹下休息, 看書...........好有意思...................好懷念呀, 感謝你............., 小弟在下村大, 在官小讀, 真開心可看 ...
認唔認得黃色牆既天台呀??

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-30 09:30 發表

我意思是指 , 黃大仙天主教小學 , 小息時通常有三個活動地方 ,
即係地下禮堂 , 操場及天台 , 而天主教小學的天台 , 剛剛對箸第 10 定 11 座 ,
可以好容易映到相 , 但唔多見有相片流出............
70# 那張黃大仙下h照片中,左角就正是天主教小學了。

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-30 20:50 發表

可否描述多些?在正德街嗎?或現在位於龍?樓附近?

如果在官小旁,那么在之前的相片應已看過.
是正德街官小旁,那張相片有?
下面的截圖亦可看到右下角社區中心,天小及部份官小的天台。

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-30 09:39 發表
呢張我諗好多人都有 , 相中應該係黃大仙第七座既天台學校 ,

對面大型建築物就是社區中心 ( 每次立法會投票果度 )
社區中心鄰近的19座及15座空地。
15座旁有一條長梯級上球場,可見當時社區中心後面地勢是斜的,我想知後來此地是否填平了呢???

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-30 22:19 發表

這張相是否能見到天小?
對!這照片比較早期,因為19座與15座間的空地仍未見到有排檔蓋建。

馬路位置現今是龍樂樓,而12座即現時小巴站及冬菇亭位置

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-13 22:18 發表

Mandy,c姊經常到黃大仙,相片最近影,冬茹亭是崗崗翻新.....。
以前的冬菇亭總是濕漉漉,衛生係差d,不過都算陪伴過我地成長,一下子改變真係好難適應喎!!!
都係時候影低現有既舊式冬菇亭先!

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-17 12:40 發表
各位CHing有無印象英京茶樓、美味齋及鳳鳴燒腊等食市呀....。
英京真係唔記得左係邊座添!!
美味齋係咪係第5座定第6座呀?
鳳鳴就搬左入黃大仙中心啦~~不過又再俾領匯逼到入街市中間....以前佢地d琵琶鴨好正架,依家都食唔番囉....

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-17 21:43 發表

英京就係十七座。
美味齋而家就搬鬙h鳳凰新h.....。
鳳鳴都係搬鬙h鳳凰新h。
鳳鳴仲係街市入面魚檔隔離喎?

常被網友誤為出會巡遊的照片!!
大家知道這是何處嗎?

引用:
原帖由 Aman755 於 2009-1-19 00:01 發表

好像看過 mandy 姐介紹是67年暴動的東頭村,希望沒有記錯.
對!這是67年的暴動,但這堥瓣ㄛO東頭村。

再貼一張同地遠景,大家是否已認出此處呢?

32 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。