推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

31 12
發新話題

黃大仙

第一張相係彩虹道,第二張相係沙田拗道。

我係東頭村長大,但有時到會跟呀媽去黃大仙拜神。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-3 23:35 發表
兒時通街走.又有同學住黃大仙.所以也有我的足蹟......
C兄仲記唔得"果"舊大石,兒時都有係到玩過。

係呀!細個果時呀媽買餸,我地就係果舊石玩及在附近街市食嘢。

因我非黃大仙長大,所以唔清楚是否近14座,但"果"舊大石依家仲係到,各位c兄不防返黃大仙懷緬.......。

因我非黃大仙長大,所以唔清楚是否近14座,但"果"舊大石依家仲係到,各位c兄不防返黃大仙懷緬.......。

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-8 22:40 發表
舊石有d印象, 爬過上去, 但覺得0個度附近好雜, 唔敢玩太耐, 返番橫頭磡安全d. (其實差唔多咁雜
c兄真講笑,以前我地個年代"邊"知雜,衹識玩(東頭村、黃大仙、橫頭磡同老虎岧)係我地細路既遊樂場。

係呀,我讀中學時放學都有同女同學到26座食嘢。

Miss,Mandy仲有無多d相呀,我喜歡。

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-15 23:51 發表

從小行到大厘條路,好懷念呀!!
好懷念黃大仙地下食東風螺d日子。

引用:
原帖由 miceho 於 2008-10-18 12:34 發表
......................
見到相片,就勾起惜日回憶。需然我唔係響黃大仙長大。

Mandy小姐你真係多黃大仙d舊相,同時你現在忡住係黃大仙﹖

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-24 23:39 發表

自重建後,成個黃大仙都唔同哂,連街道都冇左兩條。
但地標依然係度,(警署),但於不久後都一樣要拆卸了....
真嗎﹗警署拆咗會起物野呀﹖

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-25 20:35 發表

重建前已遷離,但仍有親友於黃大仙居住。
我住東頭村但重建時搬去黃大仙住,現住沙田不過我呀爸呀媽仲住係黃大仙,所以我經常都會返黃大仙。

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-26 01:13 發表

希望帶起你的回憶.
相中下邊兩座應該是第九座及第十座,現在巳變咗黃大仙中心啦。

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-28 11:49 發表

舊足跡兄 :

乜咁快 delete 張相 , 果兩張相真係好耐 , 因為第二張相 ,
官立小學同 15 座中間 , 見唔到果條大滑梯 , 而左上角 ,
社區中心對面果塊空地 , 以前做過單車場同街市........
係呀﹗希望舊足跡c兄可再放翻兩張相供各網友懷緬。

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-28 12:51 發表

如果係另外兩張就更好
唔係兩張,係越多越好,係咪貪心吐咗d.......

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-26 23:42 發表

認唔認得黃色牆既天台呀??
我搬到黃大仙時,星期日都同屋企人到16座荼樓飲荼及到26座食車仔麵.......

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-30 22:34 發表

社區中心鄰近的19座及15座空地。
15座旁有一條長梯級上球場,可見當時社區中心後面地勢是斜的,我想知後來此地是否填平了呢???
係呀﹗以前徙置區喞特色,每座之間更有幾條樓梯及斜坡,亦係我地童年時喞游遊樂場......。

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-9 23:44 發表
又係83年
天馬苑都未起,仲係地盤。

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-12 20:30 發表
條街靜到可以踩單車
上圖係唔係黃大仙中心小巴站對出條馬路.....。

引用:
原帖由 dddchung 於 2008-11-13 00:13 發表
(109#)呢到係已清拆11,12座之間鴷蕉w街, 小弟正係住11座,唔知各位街坊有冇多11座相片呢, 在此先多謝. 我都有睇老虎岩,東頭村,橫頭磡各版,只因我住黃大仙,老虎岩讀小學,幫老豆鰝F頭村(8,9座?)上樓倒垃圾,橫頭磡 ...
無錯呀﹗11,12座即現在黃大仙中心地鐡站出口,所以相中條馬路就係冬菇亭與小巴站之間條馬路....。

引用:
原帖由 mandy 於 2008-11-13 22:09 發表
馬路位置現今是龍樂樓,而12座即現時小巴站及冬菇亭位置
Mandy,c姊經常到黃大仙,相片最近影,冬茹亭是崗崗翻新.....。

引用:
原帖由 mandy 於 2008-11-13 22:55 發表

以前的冬菇亭總是濕漉漉,衛生係差d,不過都算陪伴過我地成長,一下子改變真係好難適應喎!!!
都係時候影低現有既舊式冬菇亭先!
冬茹亭係近十幾年前產品,我比較懷念以前在樓梯間、騎樓底及街市內之熟食檔.....

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-11-14 11:13 發表

我贊成
多謝c兄十扑.....

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。