推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

你較難忘的食物或食肆(請多多發言)

你較難忘的食物或食肆(請多多發言)

假如你是35歲以上, 又曾經在中環一帶上學/上班, 你應該知道中國天祥百貨後街有一間老牌餐廳(x樂園, 個名真係都唔記得了, 因為間野好似收左皮成十幾年了)

呢間餐廳無乜特別, 但佢地個 窩蛋牛肉飯 (免治)就好過癮, 可能係我見過最多 免治牛肉 的 窩蛋牛肉飯 了! 佢地用一個鵝卵形的 銻兜盛住d牛肉, 裡面打隻生雞蛋(黃連白), 個蛋黃o係d"牛肉林"裡浪下浪下, 好鬼過癮, 而且牛肉的量好大, 成個銻兜都裝唔晒, 經常漏晒出來...

雖然味道是一般, 但印象難忘!
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 oldgun 於 2006-8-24 04:19 AM 發表

我估你係講緊「永樂園」! 他除了熱狗外,免治牛肉飯都係好正!

我都唔記得佢個名了, 假如你從電車路入去, 係右手邊, 是地庫的, 那一間是<永樂園>嗎?
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 03:03 PM 發表
波士頓實有啦,以前個扒度會戊J上面!
以前死鬼老豆帶我去boston食扒 (你係咪指灣仔修頓球場果間呀?), 最深印象係, 有一杯香檳送(果個餐幾貴的)

相關搜索目錄: 香檳

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-26 03:24 PM 發表
yes!
依家都仲係度,
但人面全非!
香檳?冇喎!細路仔飲咩酒呀!
咪咖啡或茶!
佢d面包都幾正!
以前冇用鍚紙包牛油,
佢就用把刀刮一個圈牛油俾你,
仲好feel!
肯定有, 果個餐好似係"龍蝦牛柳大餐", 好鬼貴, 仲有杯好細杯既"濕鳩"香檳隨餐附送的, 我果時都成十幾歲了, 但距今也十九幾年囉...

相關搜索目錄: 咖啡 香檳

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-27 02:11 AM 發表
你富貴就食龍蝦牛柳大餐,
我有個什扒食已經好開心!
食過一次咁大把o者! 唔駛好富貴係嘛?!

講到食扒, 你有無食過深水埗果間"金鳳"(我呢個"大陸仔"有無記錯同字呢?!)

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-27 03:46 AM 發表
冇啦!
依家有心理恐懼,唔食扒啦!
但羊扒鍾意食,貪佢細細件,又香,
但好多人都怕佢有"SO"味!
自己會買黎煎!
新鮮的是不會騒的! "騒"可以加 mint sauce丫嘛

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-1 10:18 AM 發表

嘻嘻.......許多朋友都有話過我記埋灟礸巨洁I

我都唔知點解,講開食野玩野、睇戲電視、古靈精怪民情風俗,奇技淫巧文獻野史,

中外古今琴棋書畫、尋幽探勝外訪冶遊、波狗馬雀卄一家樂 ...
佩服! 佩服!

引用:
原帖由 hamsupzai 於 2006-9-2 05:04 PM 發表
my unforegtables (must be dating back 30+years ago):

ABC (爱皮西in chinese?)的通心粉
金门面包的鸡尾包,波罗包
车里哥夫的全餐
旺角龙风茶楼的叉 ...
车里哥夫的cookies仲好味, 不過而家好似差了點!

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 jan711 於 2006-9-8 06:26 PM 發表
好鍾意上環生記魚片粥, 魚片薄, 魚肉新鮮, 粥底夠綿, 而且夠份量
講起上環, 幾懷念以前果條"潮州巷", 唔知而家街口間"斗記"仲有無做呢?

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2006-9-9 12:00 AM 發表

部份潮州巷的檔口,如豬雜麵、韮菜棵等,己搬到附近的熟食中心~~~~
熟食中心風味就不一樣了啊!

引用:
原帖由 keve0223 於 2006-9-13 08:11 PM 發表
以為新城市八佰伴既機製公仔燒餅, 裡面有d紅豆沙饀, 好正!10元一盒有6 件!依家八佰伴執左, 食唔番了!在吉之島有類似的但味道差得遠!
往事只能回味, 廿年前屯門八百伴第一次見到, 後來沙田的又出, 始終沒食得太多, 但每次經過總會睇睇...

引用:
原帖由 keve0223 於 2006-9-14 02:03 AM 發表
香港BURGER KING執哂以前真係覺得好食過麥當奴D漢堡包, 起碼!!!多D蔬菜!仲有HARDEE炸雞係咪又執哂, 佢D炸雞好食過KFC, 夠味又唔會太乾
hardee? 係咪"哈迪斯"呀?

多年前付當坐中環至尖東的hydrofoil. 未上岸已聞到陣cheese味(味道濃到想作嘔), 間野好似叫chuck and cheese

引用:
原帖由 keve0223 於 2006-9-15 12:09 AM 發表
大家有冇覺得kfc炸雞冇以前咁好既食係咪醃配方唔同左
覺得廿年前果陣味好正, 雞的肉質比現在的好!

引用:
原帖由 mnywong 於 2006-9-15 03:34 PM 發表

認真, 我覺得大陸既KFC好食D....
大陸kfc個menu似乎與香港不大相同, 比如大陸的kfc有"老北京"(C餐), 18.5元一份,  包括一杯飲品, 一份fried potatoes, 一個老北京(手卷), 香港無是嗎?

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-20 01:43 AM 發表

我記得家鄉雞 70 年代第一次在灣仔軒尼詩道登陸香港,做左一排後收檔撤離,因為當時很多人批評它的雞不好吃,更有傳言它的雞是用國內魚塘養的魚餵養的,所以有腥味,有微微綠色 ! 攪到好多人都唔想、唔敢 ...
有無聽過"kentucky老鼠雞"的傳聞呢?

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-23 12:49 AM 發表
呢樣無呀 !  你不如講比大家聽 !
當時傳聞有人在kentucky食炸雞, 食左一隻油炸老鼠...不過有可能係惡意中傷都未定, 盲等於好多年前, 有人話用瓦撐煲飯會致癌一樣, 是惡意抹黑!

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-9-24 03:08 AM 發表
我細個就冇各位師兄咁有米去大餐廳啦!    不過我都有齯騆難忘麍食,資料如下(排名不分先後)  :  

1.)  西環山道街邊車仔麵
2.)  北角碼頭街邊炸蠔餅
3.)  北角碼頭冰凍車仔菠蘿及梨仔
4.)  ...
原來係"西環人", 有無食過德輔道西近水街一間用電飯煲炸豬排骨的快餐店呢?

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-10-2 03:13 AM 發表

冇試過喎!

其實我只可以話係半個西環人,因為我由出世至六歲都係住鶷臚T街,後尾就搬鬙h鴨c洲住到依家。
有無去過 漁光村後山BBQ, 或者 香港仔謝記 食 魚蛋河 呢?

引用:
原帖由 LEG+FANS 於 2006-10-5 12:14 AM 發表

漁光村後山BBQ冇試過!  

香港仔謝記食魚蛋河就有,不過老實講,只係得個名!    有齯Q蚊碗仲好食過佢!  
是, 香港仔謝記食魚蛋河名大於實!  好多店子好食過佢! 就以西環尾的榮記的紫菜四寶河為例, 好正!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。