推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

38 12
發新話題

[原創] Sony : Bravia

引用:
原帖由 wilson444 於 2006-8-21 11:53 AM 發表
大家認為這機如何?
打算買 40 "。
X系列啦
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 blonesucker 於 2006-8-22 12:26 PM 發表

X系超正,但唔知香港幾時有
唔怕煩,大陸好似有喎
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 mannie61 於 2006-8-29 06:33 PM 發表
i also want to buy bravia is it good?
真係幾好架
去showroom比較下先啦
不過叫佢地播電視睇
唔好用佢地轣i釘機睇!!!!!
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 shortcut 於 2006-9-3 01:09 PM 發表
Buy only 1920 x 1080
梗係買ture HD啦
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-6 03:14 PM 發表

是否 PANASONIC 九月有隻 50' true HD 到,約$41,000 呢?
咁我就唔知喎
如果係返都應該會係plasma!!!!
有時間等得可以等埋佢同pioneer比較!!!!!
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-6 11:45 PM 發表

係 plasma!   有友人仍力陳 plasma 比 LCD 好,他指畫質/黑位 方面,耗電耐久等方面當然無異議 !

攪得一向認定要買 LCD 的我也有點動搖 !  唉,應點諗呢 !
睇電視就plasma靚
睇DVD就LCD
但講到壽命,慳電就LCD
而Plasma就怕燒印(雖然好多都話厘一代餲lasma都唔會)
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-7 03:10 AM 發表
  謝謝資料 !

剛剛看到報章介紹國貨 TCL 新出大 LCD, B68-T,47' 真 HD(?) 標價 $21,999,呢類機制得過嗎,平成半,有什麼考慮點呢 ?

我的先決條件是要大 !
要大,咁不如玩投射
Sharp部Z3000幾好架,又唔大部,又靚仔!!!!!!!!
國產野,今年去Hi-Fi show到見到Prima都幾好,可以考慮!!!!!!
有無諗過東芝,係show見到囍滼ㄕn靚!!!!!
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-9-7 12:39 PM 發表

HITACHI最新果款都好似唔錯~~~
你講7800???
聽囓庤}麊B友講的確幾好
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-7 06:27 PM 發表
  謝謝眾多提供,但花多眼亂,仍不知如何貝w?

唯有重新列下考慮要點:

1./ 要大 47'~50'之類,但不要投射!
2./ 價錢會是考慮,但可以不計住!
3./ 畫質與性能亦重要。
4./ 最好能兼顧 ...
如果係真顄ull HD
應該就唔係有咁多牌子
而你要鴾堣o
Plasma好似得Pio記同Pansonic兩款
至於LCDTV就有Sony(最新麚),東芝,日立(不過唔sure係咪行1080P)
Sony有個show,睇翵鴟犰陬L得做特價!!!!!!!

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-7 06:50 PM 發表

謝謝資訊!
唔好客氣
我最鐘意毒人
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-9-8 12:57 AM 發表

好毒

不過唔緊要, bill哥俾得起
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-8 02:47 AM 發表

你咪仲毒,咁講野,等利記收埋 D 經濟扺玩野唔介紹比我,最後我被逼用晒五年K骨錢去買機,

之後無晒零用錢傍身,要陪你一齊從良五年,害小標生蛂A好毒呀 ! 最毒熊仔心 !
不如買國產野啦
Prima都可以話係一隻幾抵用黻磥澈~牌
相對地佢嚚頛くㄜ灡t
買左佢仲可以夠錢等Blu-ray機

http://www.av100fun.com/viewtopic.php?t=21600
比條link你參考,入便全部都係講TV,有埋解象度,用乜panel,價錢同邊到可以買到

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-8 12:54 PM 發表

很有用,謝謝!

請繼續介紹毒品!
好呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-9-8 03:40 PM 發表

可能係我偏見, 電視我真係無乜興趣買大6牌子~~~硬係覺得會好易壞~~~~我思想路線唔正確, 對唔住~~~~
我上年買麚﹒liva
雖然唔係大6做(台灣做)
但咁耐以黎都無痛無壞無死點!!!!
其實宜家好多野都係大6做
最緊要睇間廠QC得好唔好
你試試騃heck齔嵺Q蒲
孎賱D多到阿媽唔認得
佢咪又係話自己歐洲做
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-9-8 05:29 PM 發表

咪就係怕大6牌子QC唔好囉~~~~
所以有幾隻都可以用得過
係網上都少聽到投訴
Prima,Haier,Olevia(台灣)
不過如果要Full HD得前兩部有
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-8 06:30 PM 發表

你從良前都幾欣賞幾喜歡用大6洉容D好喎!有容奶大呀!
唔留港消費
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-10 01:28 AM 發表
   謝謝,我會搵日去又一城看看,如果看水貨,就一定去旺角找,不過,是否不應買水貨呢 ?
電視千奇唔好買水貨
一壞個panel就大O樂
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-9-29 06:01 PM 發表
利記兄,小弟仍然覺得花多眼亂,不知如何貝w?

重新列出考慮要點:

1./ 要大 47'~50'之類,但不要投射!
2./ 價錢會是考慮,但可以不計住!
3./ 畫質與性能亦重要。
4./ 最好能兼顧明年的 HD TV 播映! ...
比我就會從以下幾點選機
1. 價錢
2. 保養期長短
3. 售後服務
4. 個人對顏色黻齒n(因唔同牌子都有其色澤翵向)
5. 一定要買ture 1080P鮥anel(因未來一兩年,BR 同 HD-DVD都一定可以出到1080P)
6. 最主要係睇電視多定睇碟多
如果經過以上鵀餈
我諗都唔係得返好多比你揀
未來嚗すX擴播應該係好似外國咁
要外加一個解碼先睇到
如你選麉Y1080P鮥anel就一定無問題!!!!!!
希望幫到你啦!!!!!!!

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2006-9-29 07:05 PM 發表

比我就會從以下幾點選機
1. 價錢
2. 保養期長短
3. 售後服務
4. 個人對顏色黻齒n(因唔同牌子都有其色澤翵向)
5. 一定要買ture 1080P鮥anel(因未來一兩年,BR 同 HD-DVD都一定可以出到1080P)
6. 最主要 ...
補充一點
Ture HD 係1920 X 1080
唔係1024 x1080
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-10-3 02:47 PM 發表

不如睇埋 TEAC, 37" and 42" 都係1080p, Prima oem~~~~
明知佢代工就唔好浪費蠵買部OEM貨啦!!!!
所以我魈dea係
一係搵最平,一係用最靚(貴)
中間唔拖唔水好似好笨咁
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 billchan 於 2006-10-3 06:20 PM 發表

....旨哉斯言! ...這個原則最琱F!

所以,代入我的情況,可否這樣結論:無論乜牌子都要買最新有 1920X1080P 的型號!若以選牌子而言,一係選 PRIMA、TCL等最平既;一係選 ...
五大有其二

二手買賣
CD推介

報告:
宜家香港將會出騂系列
原來係唔同日本麚
因為香港厘部只support HDMI1.1 ver
唔係日版1.3 ver.
變左第時買PS3時
用唔到HDMI出5.1聲
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 bbbear 於 2006-10-12 04:34 PM 發表

有d咁既樹???
係呀,係第二個fourm見到
所以即時報料
如果有邊個想買sorry
就最好問情楚sales先
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 Samuel8448 於 2006-10-22 01:53 PM 發表

我係新手
想問下何為ture HD

個個都講 HD......我只知ps3用1080p
but now好似唔係好多電視有1080p, 1080i就有
and 想問下lcd tv 同plasma係唔係畫面差好遠~
解像度1920X1080為之Ture HD
所有唔係厘個像素
都唔係真餰ure HD
而新鴷碟制式
都可以輸出厘個像素
咁輸出後,就可以用點對點方式顯示於TV到
至於Plasma靚定LCD好
就真係自己比較過
鐘意邊隻就用邊隻
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 Samuel8448 於 2006-10-25 10:13 AM 發表
http://www.avbuzz.com/audio-video/200610/Ben-Q/index.htm

LEE郭平平地, 大家覺得點~
好似幾好咁喎
不過最好試埋收電視tuner先好買

相關搜索目錄: Video
五大有其二

二手買賣
CD推介

38 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。