推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-28 22:33 發表
以老天尊的智慧,無理由要捉老邪神,令到通天教樹立多一個敵人,由得白蓮與羅剎兩幫比併,通天教坐收漁人之利,是否最好呢?若果是文殊決定,因他好大喜功,捉老邪神樹立自己威望還合情合理,希望黃生日後要好好度一度故仔 ...
首先捉老邪神不是老天尊的主意,白骨丞相只是「冷手執個熱煎堆」,順手捉老邪神回泰國
有一期有講過老天尊一心要救番老邪神,第一在私人感情上二人鬥了半生,可說是「惺惺相惜」,老天尊唔捨得老朋友就咁走0左去!第二,如果老邪神活過來,就可以勒索火雲邪神,邪神如果就範,對通天教自然好,相反的話,老天尊就可証明給老邪神「你個仔咪同我d仔一樣唔孝順,想你死!我冇呢個褔氣,你老邪神都唔會有」(這個可能是老天尊最想見到的結果) 

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-28 23:45 發表

白鷲既"無形刀氣"竟可悄無聲色地發出,把同級對手瘋妖猝然殺死.....
其實"無形刀氣"只是「掩眼法」,使用者手上不過有一條肉眼難看的”烏金鋼絲”,根本就不是什麼絕世武功!

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-9-29 09:29 發表

真的嗎,為什麼我看不到??  
那條鋼絲應該是縛在戒指上,遲d(可能一兩年)就會有答案!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:34 發表
大家覺不覺得黃生對新著奸角好有心機描寫,例如老天尊鐵令公,明明已經俾文殊上位,還要在背後做這麼多事情,兼且不讓文殊知道,例如捉老邪神,廢白骨丞相一職,還代白骨蓋印文件,反映到老天尊對兒子的工作能力不太信任, ...
現實中好多富豪,都對自己第二代不太信任,例如:李先生,長子澤鉅成四十年歲幾仔,但都冇把權力完全下放比兒子!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-9-29 10:25 發表

捉老邪神肯定是老天尊的旨意,因為是老天尊吩咐白骨丞相到白蓮教,看看有沒有得著,其中當然包括捉老邪神這件事,只不過白骨丞相沒想過老邪神有一口自絕的真氣,要勞動老人家運功救醒變成植物人的老邪神!

從戰略上來看,讓白蓮教生擒老邪神,羅刹教必定大舉進攻白蓮教,無論邊教贏都好,肯定元氣大傷,通天教就可坐收漁人之利,現在火雲邪神估到老父落在通天教手上,於是暗助元始門,侵略通天教地盤,是否得不償失呢?

其次,老邪神說到底曾是一教之主,捉了人家的教主,對組織來說是一種恥辱,即使火雲邪神就範,救出老邪神後,你估火雲邪神會否就此算數?何來對通天教好呢?金鵬給予贖金白蓮教,救了老豆蔘聖後,決定與羅剎教勾結,對付白蓮教,就是最好例子。

假設老天尊有一日被蚩尤捉了,文殊也要救他出來,不為什麼,只是關乎面子問題。
今期玉郎在結尾時,提出一個問題,幚元始門打江山,對於拯救父親有什麼好處,
因為邪神唔知道老豆「死」左,你惹怒通天教,可能害了父親!究竟葫蘆賣什麼藥呢?
老天尊反而覺得自己d仔唔會救佢

引用:
原帖由 KING546 於 2006-9-29 16:31 發表

這是舊著時飛仙所的招數.
但唔知今時今日會唔會改成真的刀氣.
因為如果今時今日仲只係用烏金鋼絲依D掩眼法, 好似有D OUT.(除非有改良辦)
望真d個刲面,真係好似有條線縛住手中戒指! 

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-1 23:45 發表
無錯, 以當日王海蛟果個無敵狀態, 就算係兩個日聖使聯手都唔會夠佢打.  

當日就只有東方無敵, 火雲邪神, 金羅漢或者王伏虎先配做佢對手.
當日金羅漢的第九關都未必夠佢打!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-1 12:25 發表

唔止"死得咁慘",兇星應該係龍記(新舊著)有史以來死得最慘最恐佈個隻,第二位應該係比陳傲雲弒父既"陳奪","銀鈴"因為黑龍既關係,可以算第三位...afraid:
...
文殊同鐵三郎亦都算死得慘和恐佈!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-2 13:37 發表

王風雷既七重天係小龍運轉陰柔既九陰真氣,溶匯滯留風雷體內既金鵬陽火內經而成,同王海蛟搵條命搏得黎既七重天真係差好遠,一個係人弟幫拖,一個係搵命搏,威力有差應可接受,但同小龍或金鵬合擊都打唔過十關 ...
編排金羅漢贏不是問題,但應該寫成三人惡戰一場,三敗俱傷,最後金羅漢憑藉功力較精純,擊敗二人,咁就比較令人接受!

根據對白推測,火雲邪神會搵星宿派,扶助蚩尤對付通天教,而且星宿派仲要聽命於蚩尤!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-10-5 17:12 發表

但果條老仙陰濕又衰格,肯定會出好多毒辣招數,真係替蚩尤擔心呀。
我唸蚩尤在所難免,被老仙吸走d功力!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-9 21:55 發表
仲有,老邪神送咗把震乾帛曭墨D編,編劇仲記得嗎?),白骨作為丞相,冇理由唔知,既然是盟友,當日白骨唔需要偷偷摸摸,索性表明身份,救走老邪神未得囉?而家攪到老天尊要同老邪say sorry。由此可見,這段 ...
其實我到現在,成件事都未清楚是捉人定救人?老天尊究竟知幾多?白骨丞相有冇自把自為?
另外所謂的盟友,都是騙人而已的,黑社會那有道義可言,就算白骨表明身份,老邪神也不會咁容易跟他走!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-10 15:39 發表

黑社會當然沒道義可言,但以當時形勢,去通天教尚有一線生機(恃著與老天尊有深厚交情及震乾坤協議),總好過落在東方無敵手上。
有道理!!!!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-10 15:30 發表
既然通天教有野心消滅羅剎教,白骨當日倒不如殺掉老邪神,等聖上食左這隻死貓,火雲邪神知道老豆死左,唔駛投鼠忌器,總動員消滅白蓮教,通天教樂得隔岸觀火,漁人得利,是否更有著數呢?
我都覺得係,除非活捉老邪神的利益,比隔岸觀火更大!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-10-10 20:42 發表

主要理由係班豬西編劇唔夠pop整死任何角色!
老黃唸住靠佢過世,佢剩係用舊有角色,不懂創新,佢又怎敢破壞自己資產!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-14 12:51 發表
例如:
2通天教百年大典半年後舉行,但澳門之戰、日本擂台戰、白蓮風雲,不經不覺已經過了半年,難通大典爛尾收場?
3果時劇情講通天白蓮已經結盟,互惠互利,後來老天尊應承與羅刹教合作,在通天百年大典邀請聖上出席,到時合力對付東方無敵,現在火雲邪神與元始門合作,請問編劇如何處理?
4金鵬如何從劍妖手上走甩?
5.劍魔生死如何?
6.小龍契娘厲貞為何同聖上有血海深仇?
9.鐵三郎幾時出使白蓮?  
2.我唸點都唔會爛尾,我的直覺話比我知,百年大典可能會在新年孖寶裝有得睇!
3.除非編劇可以寫到羅刹,通天最後冰釋前嫌,和好如初!咁先有機會出現合力對付東方無敵!
4. 應該靠把口呃佢!
5. 肯定未死,但點應該要交待下!
6.聖上想奪九陰真經,搵前任三將軍殺佢全家!
9.玉郎係咪忘記左呀!

引用:
原帖由 owen517 於 2006-10-15 00:47 發表

聖上為何要奪九陰真經?
我純粹胡亂推測;1)九陰真經,易筋,金鐘呢d對九陽神功有威脅的武功,聖上都想除之而後快,
易筋金鐘呢d自己冇辦法硬搶!咁唯有欺凌弱小的厲貞家!(不過我唔係好明,厲貞出事前唔練,要被滅門後先練!)  2)亦可能聖上想練埋九陰真經!

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2006-10-15 10:28 發表
圖中右手面果位係咪阿柴黎嫁??
冇錯係阿柴!佢嘅金鐘罩練到第八關,最後被金羅漢破了他罩門而死!

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-10-15 13:48 發表

應該係手文之誤,老黃曾經講過,聖上大約四十歲! 
好像講佢同塗冰結婚時,大約廿幾三十歲,跟住無幾耐生了公主,公主今年十五、六歲左右,咁聖上無論如何,點也不會超過四十六歲!!

相關搜索目錄: 結婚

今期劇情十分簡單,蚩尤老仙兩人較量,半斤八兩,最後由火雲邪神調停,老仙睇錢份上,答允邪神助蚩尤對付通天教,奪取南部地盤,而星宿派要聽命於蚩尤!
劇情雖然簡單,但總算打得精彩!1

引用:
原帖由 腳指尾拉西 於 2006-10-20 23:16 發表
其實金鐘6,7關已經可擋利器,
只係昆蟲既刺.
點解老仙會認為可以對付高手,
點解痴由又真係咁狼狽,
唔通佢連金鐘7關護體能力都冇?
是因為毒蜂實在太多,唔可能長時間運起功力謢身!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2006-10-20 23:53 發表

以前梗正個宜家...宜家哥個都無心0既....
暴君龍收1億
老仙收3000幾萬.....

點都睇得出有問題啦.......
會唔會係,暴君龍收1億,做外務專使,就以後都要同羅剎教賣命,而老仙是逐個逐個job收錢啊? 

引用:
原帖由 yuyu6 於 2006-10-26 10:31 發表

我都唔明蚩尤頂多得30層天.通天教早就滅左佢啦......
其實會唔會是,文殊特登唔支援四龍,令佢失職,到時文殊便有藉口,俾二郎掌管部!

引用:
原帖由 edmondlin 於 2006-10-26 14:43 發表
其實真係"TALL"得太離譜, 如果快2倍就可以好好多, 例如今期克虫等時就浪費了1格; 2兄弟的兇悍樣我就覺得太重複law......:bird:

百年大典我估x'mas一定唔得!!
我差不多可以肯定,百年大典是過年「孖寶裝」!

東方無敵看來會刲藍浪做「丞相」,到時通天教同白蓮都有「丞相」!
但藍浪夠班做「丞相」嗎?

台灣仔依家轉左去Discuss,看來佢遲早在那邊搞事,最慘係個便好多網友,唔知條友的惡行!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。