推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-8-3 11:35 發表

但係原著的腳色有係點?
最好係跟返原著-------我希望。
為相信事實係改左好多...!!
原著的腳色...因為我只係睇過少少,所以答你唔到..
有冇兄弟可以講下呢??
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 酒徒 於 2007-8-3 10:49 發表

所以無買書囉∼∼
可惜....
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 黑死邪罡 於 2007-8-3 14:08 發表
以下是個人對故事人物部份分析,有錯請見諒:

劍姬如果有更多的戲分會比較好(原因:只做冷血的導師,有點兒浪費)

周白宇應該給予一個好的結局給他比較好
(原因:自從36期,周白宇和霍銀仙嘿咻後,一直沒有好下場,
         142期自廢一手,功力已大不如前,等同可有可無的角色
         149期藍元山正式離開名捕系列(死去),鳳欣如失去常性
         172期舞陽城正式玩完
         185期一時失利,不敵唐明皇,接近死亡
         193期奇蹟醒來,但鳳欣如已變冰,諸葛先生表示可以救回鳳欣如,暫再無下文)
下期好人如果是他的話,有四個可能,
       1.完美結局(例:鳳欣如回復常性,周白宇脫離苦海,兩人平靜生活下去)<==出現機率35%
       2.悲慘結局(例:可能鳳欣如仍然失去常性,周白宇變成了照顧精神病的人,離開名捕靜養??))<==出現機率30%
       3.奇蹟結局(例:非但鳳欣如回復常性,周白宇脫離苦海,周白宇更回歸故事,協助四大名捕) <==出現機率30%
       4.變態結局(例:一切只是個局,鳳欣如是裝傻) <==出現機率5%

唐倒四及唐晚娘的戲份,最少人留意的伏線之一,有可能在爭奪寶藏中出現
(原因:185期2頁上角出現的一小頁煙火彈,也可令金劍,銀劍在196期死而復生,所以難保會有相似情節出現)

追命其實是拖戲的一個重點:
可以安排追命新女朋友出場,畢竟追命的女人最後一定沒好下場(否則追逝一定報銷)

接下來的劇情應該是講唐門寶藏及艷兒殺無情一話.....

最後,有樣東西想說,就是布條仔絕對不能死,如果他死了,我也不再買名捕!
多謝你鴾尷R,我就覺得…
劍姬嚝史任務已經完結,作為一個退隱左黻炊漶A完成左對故人鴭蚇捸A冇必要再出囉!!( 未退隱之前佢都對江湖事唔多熱心喎!!)

周白宇應該死。一個經歷過咁多事鴾H,身心都疲倦。鳳欣如同佢好唔好得番都應該遠離江湖事。與期生不如死(對本書黎講) ,倒不如讓周白宇o係適當黈伬/場合死去製造故事…

唐倒四及唐晚娘武功比起依家D高手低咁多,就算再出都好難左右大局….
多多指教!!

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-8-5 20:04 發表
我就覺得唐門d死剩種,全部都好勁下。
恨晚同倒四都係有實力既高手,我諗差唐傷少少,同唐福佢地差唔多。
但由於死剩既人太多,其實都好多伏線
至於布條仔,佢再唔升level ,死緊......佢已經好好好好好好好雜魚feel
同海一笑個d差不多啦......
你地諗下,布條仔同唐萬紙一個level,甚至再差d,以而家呢個condition,一個金階殺使可以做得d咩???蘇生同冷血都升左做宗師level 啦
另外,唐刃好有價值寫落去,我估有排未死  
係喇,蘇生同冷血都係宗師級,仲有更高級麰薴b,唐如來....等等等等!!
唐恨晚同倒四呢D邊有能力改變大局喎!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-5 00:39 發表

好明顯中原最勁既好有可能已經係四大名捕.....冇計.....戚少商又未出.....其他既角色包括武當道長、少林大師同其他門派既掌門都好似係嘍囉咁....專係出來做炮灰....除左龐貝真係叫犧牲得有價值之外.....其他真係出來送死.....
好明顯,中原正道既高手幾勁都好,除左四大名捕,諸葛先生幾個之外,...都係冇乜作為!!

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-8-6 17:42 發表
小力兄呢排回post勁快~~~haha
呢排冇乜搵錢機會,得間D!!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-8-7 13:35 發表

我覺得編劇/劍橋對小白與布條仔兩個有D大細超,小白似乎得到較多關照,凝水成冰既劍招非常特別,小白有幾次瀕死時都係靠凝水成冰黎化解危機,而且畫面超好看;相對布條仔就靠食腦(或幸運)多D...純綷個人感覺囉 ...
總覺得布條仔遲D會有表演機會!!

今期,係唔係呢到講鼣它n有參考價值呢?? 唐倒四同周白宇都有出場(上期講一忠一奸,奸既係唐倒四,忠既係周白宇)….真係,無啦啦跳番去講同故事冇乜關係既周白宇都唔講o係忠魂林打緊齔L情,追命同海一笑…唉!! 但最奇麉Y咁多人估到唐倒四出場…真係奇!! 佩服!!
瘋迷突然有迷心術控制敵人距離倍增係因為受頭上個環有刺針翵踸E,類似鴾隤k唐十五或者博父,冇乜特別好講,所以好簡單咁被布條仔殺左!!!
鐵手同拳頭之戰,睇黎冇血拳頭鵀撟D殺拳就冇料到打回原形…想講「死就快D喇!!拖書拖咁耐…」

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-7 17:11 發表
南方五大高手之一既雷鼎天今期就咁玩完,又浪費左一個「中原高手」,睇黎海一笑離死不遠已.......

今期都算幾好睇,起碼全世界估錯晒...以為唐十五會出場,點知原來係光頭仔唐倒四,仲要找殷乘風報仇,睇黎唐恨晚都瓜左,唔知殷乘風係第202期入面疑神疑鬼,覺得有人跟蹤自己,係咪就係因為比唐倒四吊住尾呢....

莫非拮大脾唔夠痛,如果唔係點解殷乘風寧願死都要拮下腹....真奇怪....

總算有劇情加比殷乘風,希望佢唔死得la....但如果咁睄疏鴙u援既周白宇救返佢,咪即係又係周生玩晒.....

睇黎忠魂林一役都要打多七八期先收到科.....至少無情一抽三都要打返兩三期la....

估計鐵手下期都係用係殺冶神功既熱力蒸發晒周圍d血,等拳頭吸無可吸,就任人魚肉了。  
好睇因為殷乘風??個人覺得今期麻麻,尤其係睇黎仲有排拖書...
我想,如果冇上期麉D常突然,瘋迷同拳頭上期已經死左,...咁,實際上對全書麍G事都係冇影響架喎!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-7 17:51 發表

其實如果冇你講既非常突然,瘋迷同拳頭簡簡單單就死左,我諗本書又冇咁大趣味jei。  
如果本書嚚鴩係因為咁,..瘋迷同拳頭打多十期o米仲精彩!!??

我個人覺得四大精彩之處係有好多另人意想不到鴷鬅u。但近來覺得,意想不到麰曮Y伏線,係個別事件…例如瘋迷突然間可以刺針黎刺激自己(如果佢第一次對四大已經準備定刺針o係身,咁突然相信四大已經死哂) ,魚姬打打下又去左有水鵀a方,令我有種「乜都你講哂喇!! 」儱P覺…

試想,如果話瘋迷再刺深D,連睇唔到鴾H都控制到。拳頭當D血被蒸發之後,用口水可以增加功力十倍。瘋迷同拳頭打多十期都未死,精彩嗎??

同之前唔同,唐十五可以刺針黎黎增加功力,早已經講左,只係唔知增加到咩程度,係伏線。博父會刺針,之前對藍元山用左,講左用針呢個係博父黿j項,後來用針去刺激九兵衛既方法,都似係伏筆。但瘋迷,好似去到呢度寫到呢度咁…

「意想不到」令四大走火入魔。

多多指教!!

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-8-9 01:17 發表
睇完今期...唔知點解...覺得d正道好快就會死哂(可能有1~2個會返歸)...最後都只會死剩布條同4大...然後最後都係得4大同d最後大佬打.....
睇黎都應該係咁發展囉,因為之後就算再出幾多正道高手,相信都會好容易咁死哂....!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-8 20:01 發表
四大出左二百幾期,唔知各位兄弟覺得邊d武打場面最正呢?

個人最like無情同唐十五暗器大對決、殷乘風同藍元山之戰,最後演變成圍殺藍元山一役(特別係周白宇引淚凝劍一幕,超有feel)、周白宇同唐明皇既劍決同冷 ...
個人最喜歡周白宇對藍元山嚚肏F暗戰!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-8 19:36 發表
我都十分同意四大既吸引之處係故事既伏線同人物鮮明既性格,近期令人意想不到雖然係個別事件咁,唔係之前伏線帶出來,不過瘋迷戴左鐵環係十一翼突襲群雄時已經留意到,所以都估到係會有而家既情況,至於魚姬去水既地方都係想突顯佢既特技,雖然的確係「乜都你講哂喇!! 」咁,不過創造左魚姬呢個角色出來,唔比佢發揮下就講係陸地比海一笑輕易ko....我就覺得浪費左dd。(好似五聖王中既唐福同唐低首就咁瓜左,雖然好合理,但個人覺得晒左dd)

我當然唔認為同一個對碰齋打十幾期會精彩la,但一個對碰打兩期左右,安排少少劇情(合唔合理就真係見仁見智),我就覺得接受到。  
同意急電兄講創造左翵丹滼應該俾佢發揮下,但魚姬瘋迷呢D總覺得可以有更好安排,畢竟十一翼都未出哂,唔洗咁突然咁急要佢地送死...初初吹到咁勁,依家好快就.....

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-8-9 08:53 發表

港漫定律:邊個埋主角堆都要死,但係主角的宿敵就長命百歲。
咁都唔係太大問題,冇理由書叫<四大名捕>但四大名捕都死哂架...
但每個角色都應該有佢鴽@用,唔好好容易咁創造一個角色出黎,兩野又整番死佢...對個故事係完全冇幫助架喎...

今期,鐵手有十足十把握,原來係因為……信念,自己諗有好多人支持你,你信打得贏就一定打得贏。咁,就打死左拳頭喇!! 亦唔係D咩蒸發D血等等…   唉!! 都話「乜都你講哂喇!! 」,信唔信? 魚姬一如所料殺左海一笑…中原黎既非<四大>高手好快咁差不多死哂…下期話講兩劍童,冷血同周白宇。追命放左入雪櫃,無情更加入埋冰箱。

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2007-8-14 21:10 發表

咁又唔洗咁灰, 因為一定會出場, 下期講完冷血, 就會再下期講追命, 再再下期就到無清, 又會輪到鐵手放入雪櫃啦
哈哈哈哈, 不過話時話, 話下期冷血打到地藏投降, 會唔會自殺呢 ? 同埋魚姬真係會俾兩個細路打死 !? 相信難以服眾, 所以我覺得四大會有人幫佢地手打死魚姬的 ~ 另外我覺得無情一打三, 只會死一個人, 就係亞箭,
第三同飛天應該會走人
我覺得只有第三冇事,因為十一翼仲有兩個未出,所以佢地奰Y領應該冇事!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-16 00:44 發表

我覺得第三、飛天同阿箭都未死得住,因為阿箭有第三同飛天掠陣,實救到佢,佢地應該可以成功撒退的,但阿箭可能會受重傷。

下期話地藏跪地投降,唔知佢使唔使死呢.....
但係阿箭話明要單挑無情,所以我估阿箭會死!!
至於地藏跪地投降,我估係扮鵅A地藏要打贏冷血唔易,但要走應該唔難!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-16 22:51 發表

我估就算係單挑,但當阿箭有危險時,我相信第三同飛天唔會唔出手掛.....
未必喎!! 戰士黎喎!! 死都要隻抽抽死!! 咁先至係英雄喎!!

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2007-8-21 10:34 發表
通常你地可以幾點買倒四大呀 ? 我以前十二點至一點可以買倒,
而家都唔得,
我十二點至一點買倒喇!!

今期好睇番D,海一笑扮死,兩個細路貪勝不知輸黿〞p下差D冇命,好彩海一笑及時醒過來俾魚姬致命一擊。魚姬負傷從水路離開,海一笑用盡最後一口完成與無情鴭蚇捸A保兩個細路安全,最後同兩個細路結為兄弟後死去!! 總比以前麊Z當三絕劍同雷鼎天等死得英雄,死得有意義。
地藏跪地投降,睇死冷血唔殺手無吋鐵鴾H,應該仲有下文(後著) 。
周白宇打底兩個細路,問葉一指諸葛先生下落,想點呢??( 葉一指證實鳳欣如已死!!)
追命繼續放左入雪櫃,無情繼續放左入冰箱。
P.S. 海一笑最後一擊龍王棍法好形,棍招未到,先見水龍出現!!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-8-21 14:34 發表

繼唐不柯后,海一笑成爲四劍童手下的另一冤魂。
細細個已經咁多戰績,四劍童會唔會係四大名捕第二代呢??

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-8-21 15:42 發表

以四劍童德戰鬥方式,他們最適合玩無間道、做臥底。
同D賊扮Friend,到時癡邊個,死邊個。
久而久之,真的是天下無賊咯!

引用:
原帖由 chunchunchun 於 2007-8-21 23:57 發表
希望周白宇快d搵倒諸葛先生啦 ~
然後俾諸葛先生一掌ko, 唔好再出黎拖故仔啦 ~
就算搵倒諸葛先生,佢都應該唔會KO周白宇喎!!
要周白宇死,唔救佢就得喇!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-22 00:16 發表

我一時時,今日下午一點買到,但早兩三個星期都要成三四點先有....
可能地區唔同黻暋D喇!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-8-22 00:20 發表

地藏照計唔會投降咁衰仔....冷血好有可能會賴野.......
我都覺得會!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。