推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 21:02 發表

但我覺得成日話死又唔死咁....實在是有點兒那個wor....似拖書多d.....雖則呢d橋段經常都有...可惜已經唔係第一次了....
唔想兄弟生離死別,只係出於個人對兄弟之情既一種珍惜同感覺!!

本身都同意D角色話死又唔死都唔係咁好!!
生命/故事總係有D遺憾先更精彩真實!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

我估故事關係著非中原人士,..例如元顏呀骨打..?
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 21:06 發表

由於係說英雄誰是英雄入面仍然都有雷損同狄飛驚既戲份,所以係四大入面佢兩個一定唔使死.....既然武力解決唔到,咁究竟四大名捕點去同六分半堂講掂數呢?.....

看來黎緊既新故事都唔會係原著中既 ...
未必武力解決唔到喎!!雷損同狄飛驚又唔係好好打....加上中原+四大咁多人!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 22:56 發表

完全同意nicknicky兄既看法,四大既橋段算係港漫中最引人入勝的了,我由第一期儲到而家....最鐘意都係四大家決裂期間的一段。

p.s.我從小說到漫畫,都相當喜歡殷乘風這角色,可惜係漫畫入面佢既戲份唔多, ...
我都係由第一期儲到而家,...可惜中間唔見左兩本
我冇乜點睇過小說,但淨睇漫畫四大,..真係好難喜歡殷乘風喎...
成日行行企企!!

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 23:24 發表
看完今期,相信唐瀟雨都可以打敗唐刃既....唔係又點知唐瀟雨會用d咩類似唐明皇既報仇方法去對付唐十五呢?....

殷乘風個南寨又被人佔領左.....會唔會激鬼死佢架.....
我都相信唐瀟雨可以打敗唐刃,係因為書中唐瀟雨話
「看來這蠻子的修為已不下於當日的我.....」(見今期P.9)
即係仲未夠「現在」的我打喇!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 23:41 發表

你唔見左邊兩期呢...係藍田匯景商場有間漫畫店肯幫你找wor....
係小說入面佢既劍法仲快過周白宇,輕功都相當了得.....但係逆水寒中壯烈犧牲左.....可惜係漫畫入面除左無提過佢既輕功之外,關於佢既描寫並唔多 ...
我唔見左打唐毒大弟子同有條黃色臭布o個兩期呀!! 不過,急電兄,多謝提供資料,我會去買番呀!!

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 my709394 於 2007-3-27 23:48 發表

說英雄誰是英雄內六分半堂唔受政府支持,這會唔會一種因素?

不過講落我唔太信南寨係他倆做...那九個和尚應該算二線蕃薯級,但死狀係一個凹印...即應該俾人一拳打死,電兄都應該知~狄飛驚用禽拿手或者算爪類功夫,雷損係用刀輔以手印,係唔會做成咁的傷口...二堂主用掌心雷之類,中招又唔會咁「完整」,三堂主一個女人應該唔會用拳(就算「表面」都好.)...往下的印象最深係五堂主雷恨係用拳,但他有冇功力一擊攪掂二線蕃薯級的「高手」?

環顧漫畫四大內,有能力一擊攪掂二線蕃薯級的「高手」拳法高手,應該只有元顏決了...之前我都講過專欄內講過磨拳已久的反派莫非係元顏決?
我反而估狄飛驚和雷損係去幫手保持南寨「完整」,賣個順水人情俾布條仔...話哂四大家他已經玩哂了...
或者有新人出呢?? 或者新人係拳法高手呢??
如果話咁快又復元出番黎好似唔係好通咁.....
俾佢咁快好番佢仲唔去打唐十五??

引用:
原帖由 急電 於 2007-3-27 23:48 發表

其實雷損同狄飛驚既實力一d都唔差...同蘇夢枕差唔多....再加上六分半堂都好多高手....所以如果同傷疲交煎既中原群雄及四大名捕立即開拖....應該都唔會點蝕底....但我覺得就算真係打餐飽....大家最後都會 ...
六分半堂其實除左雷損同狄飛驚,其他堂主好似麻麻地......

今期,唔明唐十五點解可以走得甩?? 又話佢被唐瀟雨用重手點穴解唔開既??
仲咁巧合俾豔兒救左…咁多巧合???
如果之前某一期第一格,樹後那個人真係豔兒的話,咁唐十五會唔會再一次被帶番返去唐瀟雨身邊,再續未了緣呢??

玄苦大師話話十八羅漢既氣硬功已經屬於一流,但十八羅漢一出場已經被人地蝕骨銷魂十二金粉K.O. 左九個….
可唔可以唔好人人都叫一流高手呢??

金劍救番銀劍既過程都幾醒,還可以接受..
P.S.跟著丁冉冉既其中一個,造型好似三國無雙既呂布!!

四大名捕對雷損同狄飛驚,如果無情仲有暗器在手,四大名捕可被看高一線。
而且雷損同狄飛驚既目的又係咩呢?? 殺完人又唔知有咩著數,又冇錢,唔夠人多但又唔走…

引用:
原帖由 酒徒 於 2007-4-3 19:53 發表

唐十五應該不是自己逃脫,而是艷兒救了/帶走了他。

而另外的問題是:船下的人是誰?人魚?不會那麼嚇人吧?!
艷兒點可以神不知鬼不覺咁o係兩大高手身邊救走唐十五呢??
關於船下的那個「物體」,真係唔知係乜,那一格畫,到底想表達D咩呢??

引用:
原帖由 急電 於 2007-4-3 23:22 發表

應該唔係佢兩個做了,雷損同狄飛驚都冇一個係用箭的....相信係一d新人物做吧﹗
咁,….元顏決身邊既小草係唔係用箭呢?? 原著中又有邊D高手係用箭架呢??
如果唔係雷損同狄飛驚做,佢兩個o係度做咩呢?? 佢地又有咩著數呢??
下期話雷損搬出既「奇貨」又會係咩呢??

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2007-4-3 20:43 發表
點解我會收到粗口pm.....
因為你o係呢度出過post囉!!

今期,一如所料, 屠殺南寨事件同金人有關, 咁…相信同元顏呀骨打有關多過同元顏決!!
另外, 又一如所料,唐十五一次番返去唐瀟雨身邊,再續未了緣!!

雷損早早已經想將消息作為交換條件,點解自己唔現身去而令人懷疑,見到冷血仲打兩打就轉身走,..真係唔明!!??

引用:
原帖由 nicknicky 於 2007-4-11 07:56 發表

我想唐瀟雨和唐十五單野短期之內會完,之後十五哥應該會完顏決咁被雪一排做最後大佬。至於「布條仔」這幾期都無場(連交代的幾隻字都冇),大概已經香0左...

如今的支線都唔叫做多,至少未致於令 ...
「布條仔」應該未死!!
and..打仗我估又唔會既...!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-4-11 02:28 發表
今期其實真係有d悶.....伐唐之後好似冇咩交待過殷乘風傷成點、大家重逢後有咩講.....
無端端又有七個金人來搞搞震....但唐門仲有好多野未講晒....支線太多了....
我同意今期有D悶,而且最討厭無啦啦走幾個旦散出黎又話係超級高手,勁過哂之前o個D,..用新人物去吸引讀者而唔係用故事....結果就越黎越多人...

引用:
原帖由 kariyui 於 2007-4-12 15:24 發表
等我估下其餘五人叫咩名...............

1. 快劍
2. 大刀
3. 手掌
4. 長棍
5. 火腿

咁其餘五人應該係叫阿劍,阿刀,阿掌,阿棍,阿腿!!

今期,………. 嘩!! 唐瀟雨對付唐十五既方法的確嘔心。唐十五呢次真係報應。相信旁邊既唐刃一定笑死。講番轉頭,豔兒原來冇失憶,佢仲記得唐瀟雨,唐十五等。咁點解佢要併死保護唐十五呢?? 等低俾無情封信又有咩關係呢??
周白宇又點呢?? 殷乘風又點呢?? 蘇夢沈又點呢??
小珍無啦啦又做乜被殺呢??
上次唐瀟雨對唐刃既時候,海面隻野叫「魚姬」,又係咩人黎呢??
故事越黎越亂,越黎越多支線…. 越黎越多新人….. 唉!!

引用:
原帖由 急電 於 2007-4-18 01:08 發表

唐十五雖然俾唐瀟雨強吻左一下,不過我估下期應該都會比飛天、地藏同魚姬救走,所以令唐瀟雨千年道行一朝喪,而班新歹角多數係金人來(唔知係咪血洗南寨果七條友呢?)..目的都係拉攏唐十五圖謀不軌。艷兒係冇 ...
我估飛天、地藏同魚姬係西夏人,同果七條友係對頭!!

引用:
原帖由 nicknicky 於 2007-4-18 12:35 發表

唔知會唔會要十五哥剃光個頭,著粉紅色衫
咁要先廢十五既武功先玩得耐D喎!!

引用:
原帖由 風中之蓮 於 2007-4-18 16:25 發表

估計是魚姬在水路得知唐十五的下落,再由輕功絕頂的飛天誘開唐瀟雨、唐刃,最後地藏挖地洞救走唐十五吧!
又係恰好路過??
如果係計劃好,點解唔o係唐刃在船上出現之前救走唐十五???

今期,唐瀟雨+唐刃,連唐十五都覺得更勝元顏決,但就鬥唔過三件不知名既旦散,而且差D連毛都摸唔到!! 呢三件旦散,連同上次o個七個名都冇既粉腸,個個都話可以獨當一面,名動江湖。要知道佢地呢D旦散粉腸都只係僕人/手下,照計佢地既主人應該天下無敵。唐十五仲學咩人講「天下一唐」,分分鐘連人地既手下都打唔過。中原武林就更不知所為,咁多人都打唔贏一個人地手下都不如既唐十五。點解中原武林到今時今日都唔滅亡呢??? 「飛天」已經去到會飛既地步,佢地既主人可能一拳已經可以毀滅京師,相信無情既「倚雲座」至少要安裝高射砲先至得喇!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。