推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-11-5 04:58 PM 發表

But蘇夢枕好似留力wo!
故我想下期書講夢枕使詐!!!!
得之我幸,失之我命。

天下一唐==>天下得番一唐,唐十五!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-11-5 04:58 PM 發表

But蘇夢枕好似留力wo!
蘇夢枕真係似有後著喎!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

乜無情唔係冇哂暗器架咩?點解仲可以有暗器攻擊唐十五既??

編戲話想整死四大名捕其中一個主角喎,會係邊過呢?? 如果我估,我會估鐵手喎!!

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 11:45 AM 發表
乜無情唔係冇哂暗器架咩?點解仲可以有暗器攻擊唐十五既??
暗器盡了就可能用明器囉!四明器的最後一招∼∼不知是否?
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-11-9 02:47 PM 發表

暗器盡了就可能用明器囉!四明器的最後一招∼∼不知是否?
明器都係暗器黎架!

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 05:09 PM 發表

明器都係暗器黎架!
概念的確係咁!你無錯。

我不過係從文字上分開無情既武器:一般暗器和主力明器。最後一招又真係明器:影隨形!一種近乎現代武器中既追蹤導彈。

我不介意“用盡暗器而仍有明器”之說,但我以為追蹤導彈就真係誇張得要緊,心裡怪怪的。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 11:50 AM 發表
編戲話想整死四大名捕其中一個主角喎,會係邊過呢?? 如果我估,我會估鐵手喎!!
老溫會批嗎?
如果整死四大名捕其中一個,仲叫咩四大名捕?
我估慾郎都唔敢。

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-11-9 07:35 PM 發表

老溫會批嗎?
如果整死四大名捕其中一個,仲叫咩四大名捕?
我估慾郎都唔敢。
老溫唔會批,慾郎都唔會,...
不過有個話題講下姐!!

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-11-9 05:44 PM 發表

概念的確係咁!你無錯。

我不過係從文字上分開無情既武器:一般暗器和主力明器。最後一招又真係明器:影隨形!一種近乎現代武器中既追蹤導彈。

我不介意“用盡暗器而仍有明器”之說,但我以為追蹤導彈就 ...
你都有你既理由,但本書會唔會解釋下"影隨形"係D咩黎呢?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 22:39 發表

感覺上係爆破版月半彎吧...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 10:39 PM 發表

書中有言:
明器最後一訣,除了內藏烈性火藥與風管,混合了「暴雷驚」及「梵音靜」的獨特威力,更加置了精密導孔,能緊啣目標物移動時所產生之氣流,如影隨形,直似厲鬼纏身,既不能擋亦沒法避,殺力堪稱四明器之最。

咁仲唔係追蹤導彈?真係高科技!
得之我幸,失之我命。

唐十五下期出到四倍界王拳,但都應該要輸!!

唐不阿應該死唔去,但仲有乜好講呢??
反而,冷血同唐敗都好耐冇講喇!!

書中說金劍銀劍吉凶未卜,我想也許跟唐門總中兩位「老人」有關。那兩位「老人」頭上分別有太陽和月亮的裝飾,而且在找密道。應該對局世有影響!
得之我幸,失之我命。

冷血應該要先死, 過左劍姬先至重生

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-16 17:03 發表
唐十五下期出到四倍界王拳,但都應該要輸!!
從艷兒出走來睇...唐十五可能變了慕容復的下場呢...

唐十五下期會唔會出到八倍界王拳呢??會唔會谷死呢?
另外,殷乘風係唔係死左?
(書尾話仲有好多人會死....)

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-22 00:16 發表
唐十五下期會唔會出到八倍界王拳呢??會唔會谷死呢?
另外,殷乘風係唔係死左?
(書尾話仲有好多人會死....)
得他一兜友,而且後著都未出...
況且我想唐十五出到八倍界王拳都唔會谷死...唐刃(抱歉,我已經主觀地當他係「奸」了.)的離場和艷兒的出走更我覺得~唐十五出到八倍界王拳後虛弱過道後俾唐刃來招雙風貫耳重創,唐十五用盡最後一分力量和神志殺掉唐刃,之後就不支倒地了...正當無情想斬草除根之際艷兒便出現,告之記憶只停留在和唐十五的時候(今期唐十五「用力」地想當年,我更有一半以上把握了.),所以接受唔到無情,但顧及童年玩伴關係,希望無情放其一馬...無情萬般無奈但仍答允...之後便講唐十五醒來後瘋瘋癲癲了...
這就是我之前講唐十五最後會和慕容復一樣了...

殷承風就咁就死左,唉....
四大世家,死既死,傷既傷,之前出場全威係勢,而家四個高手都冇哂.....

又一問,有冇人可以列出唐門八十一絕藝係邊d???
成日講,但數來數去都冇咁多

引用:
原帖由 my709394 於 2006-11-22 01:37 AM 發表

得他一兜友,而且後著都未出...
況且我想唐十五出到八倍界王拳都唔會谷死...唐刃(抱歉,我已經主觀地當他係「奸」了.)的離場和艷兒的出走更我覺得~唐十五出到八倍界王拳後虛弱過道後俾唐刃來招雙風貫耳重創,唐 ...
唐十五瘋癲機會都唔細!
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2006-11-23 20:45 發表
四大世家,死既死,傷既傷,之前出場全威係勢,而家四個高手都冇哂.....

又一問,有冇人可以列出唐門八十一絕藝係邊d???
成日講,但數來數去都冇咁多
正派人士...作者未准...應該未講他死都可能只係重傷吧...殷承風應該唔會例外,蹤使他係抵死...
唐門八十一絕藝係招牌吧...我想唔會列明所以出來(列來亦冇乜意義呢.)...例子~
正經的有少林三十六門絕技,咸的有江戶四十八手...會有幾許人知哂?

引用:
原帖由 唐不阿奴 於 2006-11-23 08:45 PM 發表
四大家在小說也不是那麼的風光,主要都是寫他們衰落,死的死,出家的出家,只有殷乘風在逆水寒的故事裡仍然有戲份!不過都是失意江湖人,不成風候!

四大家不過是好聽的稱號,二代人物接不了捧,正常不過,只是有點唏虛∼

相關搜索目錄: 小說
得之我幸,失之我命。

我十分鐘意唐不阿,希望佢唔好死啦....

and,有冇人知元陰無限係咩黎?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。