推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

48 12
發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-24 11:18 發表

但點睇唐刃都唔似正義一方既無間道!!
反派的敵人亦唔等於係正派啊...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-25 10:10 發表
明!! 但我既意思係佢唔會搵正派合作!!
第一~作為一個想反自己阿頭的人,就算對自己實力有幾自信,始終籌碼越多越好吧...唐刃有幾多籌碼?目前來講~冰冰一定唔係,笑他霹靂抵死應該唔會係,表裡不一的明蝗不要也罷,得不甩一個必要時做肉盾的...往下的什麼指長什麼恨晚,比起之前幾個,功力僅屬大蕃薯級,作為唔大...跟著五元老確實值得估,如五元老確定有人背叛,咁好大機會唐刃係唐穩的仔,而他所謂秘密武器就係殺器了...
第二~蘇夢枕「正派」嗎?可能他唔會濫殺,但他始終係一個黑社會龍頭坐館吧...
第三~可能你會覺得和第二自相矛盾,但...可謂正可謂邪?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-26 09:03 發表

第一,我相信唐刃有合夥人,但未必係正派中人..或者係蔡京呢!! 又或者係未出場人物呢!!
第二,蘇夢枕...暫時正派!! 睇佢好似太過依賴自己既實力,唔似早有後著;
第三,暫時黎講,依付四大名捕既人算係正派中人,所以暫時八大刀王,九宮白虎都係!!
第一...外面就一定有了,我講唐門內部啊,得自己一個作反...咁他「聰明」極有限了...外面的~我估係妓寨那五個人,排第四都可以輕描淡寫瀉了唐十五的「兩倍界王拳」,實力不容睇小呢...
第二...大頭佛係唔係唐灑雨已經係問題了,加上他有什麼目的仍唔明朗...或者話~無論如何蘇夢枕的後著相信就係這個人了...
第三...我係話~為什麼主角就一定「正」?派就一定「邪」?好難定啊...舉例~康和楊過兩父子根本係同一類人(為自己心中的慾望就什麼世俗規條都懶理.),「正」「邪」?只係慾望的方向受唔受作者的「歡喜」吧...
不過講起八大刀王,九宮白虎...唐十五/唐冰冰都叫和蔡京「Friend」過,點會唔知有這十七兜友?而知道情況下再點講都冇理由唔收買其中三兩件吧?這應該第兩三步已經要做吧...希望真係有,唔計我對名捕扣分真係比這次唐十五「中計」的事件更甚呢...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-29 20:18 發表
今期唐十五改攻西城,全力出擊(除左唐冰冰)既同時,無情帶兵突襲唐門總部...
其實唐十五有冇需要全力出擊呢???

西城鐵手,不柯,八大刀王,九宮白虎又頂唔頂得住呢??

扮唐十五去北城既又會係邊個呢?? 唔通係唐冰 ...
八大刀王,九宮白虎有冇內奸就應該睇這兩三隻了...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-8-29 20:27 發表
其實唐十五何必急於一時??..中原人士一方只係暫時聚集在一起,...
時間耐左,要佢地一齊都幾難..
到時逐一擊破唔得咩??
...唐十五近來,俾自己家姐一激就做,...
...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-8 09:07 發表
鐵手對唐不甩,..照計鐵手冇理由連唐不甩都打唔贏...
睇下期書名...我想就係要他好快打贏,和唐十五打時俾唐十五幾招重創就可以表演了...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-9 12:01 發表

咁蘇夢枕點算?
大概...去「押陣」吧...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-12 22:46 發表
唐十五已經短時間兩度使出十成功力,最後都應該係輸比自己...
連從未當過係對手的無情都咁講...到現在仲未「知錯」...如果唔係後面寫仲係「頭盤」,我可以肯定唐十五一定係戀姊情結呢...
而如果真係「頭盤」,可能係「三盤兩勝」吧...如係的話我想今盤唐十五輸的成數極高...下盤大概係出「後著」勝回一盤(「正道」誰祭旗呢?)...最後...唔記得那期後面寫要唐十五敗「談何容易」,大概解「正道」慘勝吧,咁唐十五下場會唔會出了「八倍界王拳」後經脈盡碎再被唐刃(假設他「奸」先.)來招雙風貫耳打至痴痴呆呆呢?

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-29 19:54 發表
可能唐刃是唐十五其中一個死敵的後人。。。。

一直隱藏身份就是等機會報仇同避免殺身之禍。。。
這點我早想過,但完全冇「真憑實據」...如睇個樣,我想係元老王的孫...至他的隱藏武功係元老王大什麼功(可能和殺器融合添.)...

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 15:11 發表

就係入左屋先講!可能會咁:

刃:不阿,講個秘密你知,其實......
不阿:竟然如此!咁你?
刃:咁咩呀!知道秘密只有死∼∼

(之後又打過∼∼∼)
看樣子唐刃真係當唐不阿係朋友...想想唐刃在敵陣見到唐不阿的感慨,對唐不阿對陣時的無奈...重點係唐刃講過~'我只要加點機心,十招之內一定可以敗你!'...唐刃一向都做到自己頭腦簡單四肢發達的樣子,但今次竟然當口講自己亦可以玩機心...這種曦性冇一定感情好難做到吧...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-30 02:49 發表

大限神功??但如果佢係元老王個孫,唐十五冇理由唔知架??
早期就可能知(我想他知唐冰冰有個女了.)...但現在後期了,唐十五的「暗部」都出哂了(四個老鬼會唔會做唐十五的「暗部」咁Cheap?我想唔會.)...出埋後著就應該收得工了...

再唔係元老王個仔都得啊...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:25 發表
我估唐刃會用一些以佢身份唔能夠學既武功,例如門主專用既唐門四絕器!!
(我覺得唔係大限神功,因為內力比較難隱藏!!)
至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係報仇,而係解釋佢既心態!!
點睇??
之前已經講有門主專修的殺器吧...況且元老王和唐十五都一致認同殺器依然唔夠強而自創大限神功和逆殺器(後期才講係十五師傅唐千張發明,咁唐十五唔止係馬後炮,仲係只係靠「父蔭」的群腳仔,加上他對冰冰的態度,令我感覺係個戀姊情結呢.)...

但唐穩又唔似去咁盡的人啊...感覺上的他~殺少兩個BB返來頂多「鬧兩句」...
所以唐千張先話他如名字一樣太穩了...但又當然如力兄所講時間計應該唔係唐十五,令我頗疑惑...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:52 發表
無情竟然重要關頭分心....
真係爆粗地想~無情~家陣關鍵時候,你做乜X野呀?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:38 發表
今期,殷乘風咁都死唔去,有D好彩!!
另外,唐門九金剛死既死,傷既傷!!
唐不阿與唐刃又離開左戰場....
唐十五漸漸變成孤軍作戰...
如何扭轉劣勢??
雖然遲了,但如我所料...唐刃真係搵「籍口」「離場」了...

唔怕喎...唐十五未出界王拳...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:49 發表
唐刃既秘密係叫"元陰無限"既武功,有幾勁呢??
都冇講到!!仲要話自此以後冇人見過唐不阿與唐刃...
咁即係想點??
因為將來要交代返"元陰無限"係咩野,所以相信唐刃會打贏唐不阿...

另外,感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
唐刃怕什麼呢?唐不阿又愕然什麼?我第一時間想~唐穩是否死在元陰無限這武功身上,所以驚唐十五發現?但略想想又否決了~唐十五連舊唐門都炸得,上一任門主死在誰手,佢會介懷咩?

但仲未想到合理方案,各位點睇?

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-4 15:36 發表

小的無這種看法,本質上應該不同。閣下如何感到其相似之處,願聞其詳!
^_^
會唔會像白愁飛的三指禪天一樣?

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-5 19:09 發表
我有這樣的看法:

首先,元陰無限是一種怎樣的武功呢?
從名字得知,“元陰無限”應該是一種極端的內功:至陰至柔的內家修為,漫畫中以黑紫色表達!
本來刃修的是“純陽無極”,是另一種極端:至陽至剛的內家修為,硬橋硬馬的拳頭功夫,故漫畫中以火紅表達!故刃能使“元陰無限”,不阿十分出奇。(其意外之感當然另有主因,下文再談。)
理論上,一般修習至陽的功夫,則不會修至陰的功夫,但陰陽相生相克,互為表裡,刃雙修兩極功夫,強可集兩家之長,弱則兩頭不到岸,更有機會走火入魔!
不過怎樣也好,“純陽無極”的確為刃作了很好的掩飾,無人猜到刃會雙修!(也無人猜到刃是陰陽人∼∼嘻嘻)

其次,從不阿的反應可見,唐門應該有一件懸案未決:有人曾用“元陰無限”的功夫作案,可能是殺人放火、或者暗殺門主、或者姦淫擄掠、或者跟唐敗(唐灑雨)成了男同志有關!(被陰乾!笑∼)
最重要的是:這件懸案應該對唐十五有很大的威脅。如果上任門主死在唐刃手中,也表示刃可以有任何理由去殺十五!重要的是在十五看來,刃本在他的掌握之中,但事實上卻不然,令刃的忠誠有可懷疑的地方了。(這也是不阿最驚訝的!)故此,不論懸案是甚麼,對刃來說,“元陰無限”的確可以帶來殺身之禍。
李連杰(陳真.)有云:剛缺柔,白費氣力;柔缺剛,攻之不克...
唐刃一出場時亦表演他唔係只有一鋪牛力啊...
而且溫派人物好多時都多樣修煉的...小說內少年追命十八般武藝都鍊到可以敗其師,不過他的腳遺傳至他媽的(即他母親.)強處所以特別強吧...或者唔講小說,漫畫內七剎之首唐無相這個區區銅級員工都兩樣兼收,唐刃這第二三把交椅,兼收我想並不需要奇怪啊...
況且不何這冷面佬未達到最高境界時都木口木面,以往情況睇到就算有些意料之外事情發生都「愕」在心中,現在更到了最高境界(萬念俱恢.),亦愕然至此...我想唔係奇怪在這武功的性質(況且他一早知唐刃係保命後著.)而係其「歷史」才係最驚奇...殺人放火/姦淫擄掠在唐門應該係微不足道的事吧...唐灑雨成了男同志有關?唐灑雨算什麼人物先?在斷背前頂多好過蛋散級的蕃薯級吧...
暗殺前門主唐穩正是我第一時間想到...但我之前亦講~唐十五連舊唐門和唐代烈祖列宗的墓碑都可以用火藥炸過巴稀爛,區區上任門主點樣死,他才懶得理呢(大概在他眼中~死老鬼早死早著吧.)...

對唐十五(—個裊雄.)來講,武功上的很大的威脅對他來講應該係好事...試想想離籬台龍虎門內的火雲邪神~知道金羅漢練成金鐘罩第十關不久,就俾本第十一關他練,他又唔覺武功上的很大的威脅嗎?一個有智慧的人係希望有人對他有威脅,從而迫自己「不停地繼續跑」吧...如果唐十五驚這點,我覺得他唔可以做一個輯內首領級反派了...

所以我覺得這件懸案應該對唐門(而唔係只對唐十五.)有很大的威脅...

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-7 00:15 發表

出界王拳唐十五自己會好快死喎!! 身體Overload 喎!!
用兩倍界王拳對元顏決由朝打到晚都冇問題...極限八倍...出十招應該冇問題吧...咁向八個方向劃個圓仲有兩招力來狂笑一下呢...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 09:58 發表
睇完今期,我有D唔明…唐十五既暗器咁利害,點解o係生死關頭對元顏決,對雷損+狄飛驚都唔用而選擇用有害身體既逆殺器?? 快到連無情都睇唔到喎!!
引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 10:08 發表
點解要冷血埋劍?? 因為唔想佢太依賴「暗魂」?
冷血既劍除左快,很,確,勁..還欠什麼?? 係唔係變化呢??
點解冷血越黎越快衝開穴道?....諗唔到喎..

點解呢??
這兩段我想可以一齊想~
唐十五既暗器...
從蘇夢沈這中招情況睇,係線狀的傷,而劍器的的傷應該條點...就算係都應該係咁...之後的氣勁表達表示唐十五用的功力唔駛太猛,加上下期封面...表示唐十五既暗器係借敵人的氣勁回攻敵人(即蘇夢沈係俾自己的刀勁所傷.)...這在漫畫舊作'臥虎藏龍'的李慕白都出現過借敵人內功勁回攻敵人...在一個首領級角色內重現類似的確實係可能吧...加上用輕兵器的手會巧些亦並非奇怪(唐十五用什麼?劍指...連重量都冇.)...
當中有限制亦不是怪事,如氣勁太大(元顏決身形已經應該可以表示他的拳頭唔係兩隻手指就可以夾而借.)...或係兩人做.未夾前另一對手就出現了...又或者出手毫不猶疑兼有心急的人...
這個就係我兩個一齊答的原因~點解要冷血埋劍?? 因為唔想佢太依賴「暗魂」?
冷血既劍除左快,很,確,勁..還欠什麼?? 係唔係變化呢??
係一種心急如熒,刺出後不中就冇退路的心態?

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-17 14:21 發表
天龍八部中解說:六脈神劍,劍氣也;吾えO氣功式的暗器乎?(暗氣???)
應該唔會吧...
根本和劍器冇差別了...蘇夢枕都話暗器係殺唔到他,如果係暗氣就唔應該殺唔到了...

之前我估的借氣勁打氣勁就應該錯了...
今次我估係催眠...或者叫暗示,暗示一些功力比自己低的人,令佢以為有暗器來殺佢...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-18 00:05 發表

我都估係"暗氣",因為用後冇暗器留底.....
但...頭一頁話將無情的精神理論完全動搖喎...
我想唔會仲停留在物理攻擊上呢...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-24 23:45 發表
水氣結晶又點攻得破高手既護身氣勁??咁大粒冰蘇夢枕都睇唔到既??
上期根本係誤導!
話冇動手...結果其實要動...
又話'器不分正邪,係用的人正邪問題.'這無情一向的慨念將被唐十五撤底動搖,結果~功力夠深厚就掂...功力夠深厚就係邪?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-9 22:39 發表

你都有你既理由,但本書會唔會解釋下"影隨形"係D咩黎呢?
感覺上係爆破版月半彎吧...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-16 17:03 發表
唐十五下期出到四倍界王拳,但都應該要輸!!
從艷兒出走來睇...唐十五可能變了慕容復的下場呢...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-11-22 00:16 發表
唐十五下期會唔會出到八倍界王拳呢??會唔會谷死呢?
另外,殷乘風係唔係死左?
(書尾話仲有好多人會死....)
得他一兜友,而且後著都未出...
況且我想唐十五出到八倍界王拳都唔會谷死...唐刃(抱歉,我已經主觀地當他係「奸」了.)的離場和艷兒的出走更我覺得~唐十五出到八倍界王拳後虛弱過道後俾唐刃來招雙風貫耳重創,唐十五用盡最後一分力量和神志殺掉唐刃,之後就不支倒地了...正當無情想斬草除根之際艷兒便出現,告之記憶只停留在和唐十五的時候(今期唐十五「用力」地想當年,我更有一半以上把握了.),所以接受唔到無情,但顧及童年玩伴關係,希望無情放其一馬...無情萬般無奈但仍答允...之後便講唐十五醒來後瘋瘋癲癲了...
這就是我之前講唐十五最後會和慕容復一樣了...

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。