推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

50 12
發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-3 13:47 發表
今期,都話左唐刃會比三聖王技高一籌,只係估唔到咁快就死左...
原來,二十年前大聖王已經唔夠唐瀟雨,五聖王真係浪得虛名...
最後一頁,蘇夢枕都好得閒咁企o係度,相信其他聖王都係兇多吉少...

至於第三,我估佢唔 ...
haha,都話ga啦,你用元老王對比就知啦

我都仲未dl今期~~等我加埋d剩低0既武功落去先。

我做完個list之後,發現唐十五都幾笨七
以唐門實力,根本冇一個中原門派大得過佢
佢有幾十個高手,仲駛咩天下一唐唧.....好好地係西蜀做下地方皇帝仲好
搞到而家個唐門冇左....

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-11 09:10 發表
唐如來既千歲禪算唔算係唐門八十一絕藝呢??
唔算,所以唐千張0既"無相禪通"我都冇計

我都好同意小小力既分析
十三元兇好似勁d
十一翼係特技人

呢排少左上黎,但我都有keep住睇ga
得閒先打返篇似樣既post

今期內容.....拖書.....頂佢.....

我就覺得唐門d死剩種,全部都好勁下。
恨晚同倒四都係有實力既高手,我諗差唐傷少少,同唐福佢地差唔多。
但由於死剩既人太多,其實都好多伏線
至於布條仔,佢再唔升level ,死緊......佢已經好好好好好好好雜魚feel
同海一笑個d差不多啦......
你地諗下,布條仔同唐萬紙一個level,甚至再差d,以而家呢個condition,一個金階殺使可以做得d咩???蘇生同冷血都升左做宗師level 啦
另外,唐刃好有價值寫落去,我估有排未死

小力兄呢排回post勁快~~~haha

引用:
原帖由 小小力 於 2007-8-7 17:32 發表

好睇因為殷乘風??個人覺得今期麻麻,尤其係睇黎仲有排拖書...
我想,如果冇上期麉D常突然,瘋迷同拳頭上期已經死左,...咁,實際上對全書麍G事都係冇影響架喎!!
所以我之前先話出佢拖書.....

次次dl都要星期四先有....
小力兄下下都post劇情....都幾好,唔駛我等咁耐~

好耐冇出聲啦~~因為d劇情都估到,冇咩好講

反而下一期﹕《飲恨魔經,晶靈聖手》比較吸引
我而家想大家幫手估下,第三到底係咩來路﹖
最大問題係,佢因咩事要帶銅面具!!!!!呢樣我估唔到.......

引用:
原帖由 小小力 於 2007-9-13 09:39 發表

用空既唐門寶庫去留住「五聖王」,再利用佢地利付打寶庫主意既人,呢招高!!
但本書講過唐門寶庫影響蘇夢枕將來得半邊天下,所以我估京師既寶庫係真既!!
我都同意呢個講法
但係佢三個開門之後見到咩呢會.....
我唔想唐敗死呀......我好鐘意佢ga
仲有,我覺得唐如來有少少想吸功
至於第三,佢既武功可能攻時似唐千張既無相禪通,可以模擬對手招數,諸老頭中返自己苦難掌,就咁pk 左
但佢既防守,我仲未諗到
睪門我估係個鼻,佢靠呼吸control個力場防守

引用:
原帖由 小小力 於 2007-9-19 09:28 發表
今期,第三麊Z功只係類似「無雙神功」麊Z功,即係可以學人地招式,但冇十足威力。又係特技囉。飲恨魔經,收煉時非常陰損,但…點陰損呢?? 冇/未講。無情既明器或者暗器對第三都冇用,受到第三反攻,無情冇辦法而 ...
係唐千張既「無相禪通」呀
但「無相禪通」只可以copy招式
飲恨魔經就可以copy埋用勁同內息運行

引用:
原帖由 小小力 於 2007-9-20 10:26 發表

鐵手應該短期都冇得再Upgrade喇..!!
但wo,因為大家再升level
追命呢個仲未係宗師級既人,遲早就會死ga啦.....

你地諗下﹕
鐵手學左「一以貫之神功」,升左做拳勁宗師
冷血學左「自然道」,升左做劍道宗師
無情就自創「明器」,而家仲玩埋「明暗交融」,又有「半月彎連擊」,直情係暗器之神啦

但追命呢......噢......佢而家同布條仔一樣,係大茄

引用:
原帖由 小小力 於 2007-9-26 10:37 發表

冷血唔賴野,地藏又咁順灘投降,相信佢會有後著!!
九十九孤軍,名就好型,但要寫好咁多人好難,而且後備力量應該一定唔及正選,唔係佢地就係正選喇!!
所以我冇咩期望!!
好同意!!!!!
蘇生休息一排啦,而家正道太多高手,好易失衡,佢返去休息一排呢個做法好好。

引用:
原帖由 skyED 於 2007-9-27 18:49 發表

其實唐十五我已經睇到冇咩隱,完左十三元兇之後就不停講唐門,跟住就元顏決,不停周旋於兩者之間,真係死唔斷氣,不過你都講得啱,佢係唯一有d深度嘅香港漫畫。
但如果猛出高手,咁咪成本書爛哂lor....
所以雖然只係講一大班人周旋係佢兩個之間,但國仇家恨、兒女情長都有哂,呢兩年《四大》算係咁啦
你諗下,如果而家又有新勢力出現,而且仲好打過唐十五個幾個絕世高手,咁你cut 唔cut書???咪又變成風雲.....

講開又講,高手呢樣野,有睇《說英雄》既人都知,諸葛老頭有三師兄弟(唔知有冇記錯),仲有個師傅.....佢個d師兄弟又有徒弟,所以四大名捕世界入面,高手何其多.....

ps:有冇人有《說英雄》電腦版????個陣睇完delete哂,而家好想睇返....有請pm我,thz

相關搜索目錄: 電腦

睇左今期啦,講少少野先
第一,編劇唔該唔好再咁安排人物出場,十一翼開頭講到點勁,兩條友殺哂幾百人。而家冇啦啦死左一半,原本以為阿箭同無情打得下,點知又咁死q左。咁既人物出場方式,同龍虎門有咩分別呢﹖
第二,我試下估下第三武功既弱點。我覺得佢唔可以一邊模擬人地既武功,一邊防守。睇返佢出場至今,下下都要先防守,停止左人地既攻勢佢先可以模仿出招。換句話說,如果我有a同b兩種招式,而b係強過a既,先用a攻佢,到佢反彈時再出b,咁第三應該就防守唔到啦。
第三,今期將阿箭救上黎個幕,唔知大家仲記唔記得,元顏決都對追命做過一次,但個次係用狂飆捲,可見作者為左要令人相信第三同決爺功力不分上下,特登搞呢幕出黎,但太著痕跡啦。

我估天地霸拳無用,係因為諸葛先生折返,苦難掌又出招啦......

以"四大"而家0既實力,應該仲有排未夠同元顏單挑,咪話克制佢....
一以貫之神功  殺左拳頭,但拳頭同元顏決差咁多皮,睇怕鐵手搬哂佢祖宗十八代0既意志出黎都冇用。
自然道 劍姬出馬都未必打得過元顏決,何況得半桶水0既冷血....
而明器,睇黎只係對唐蕭雨or受傷中的唐十五呢個level 0既對手先有用,除非元顏決扮勁,實際仲未好返,否則十式霸拳應該唔怕明器
追命個對腳.....唉.....

仲有,如果白宇出手,布條仔應該唔駛死
因為佢只係差唐明皇少少,但唐倒四一定冇唐明皇咁好打

引用:
原帖由 skywalker1942 於 2007-10-25 18:50 發表

諸葛先生同元顏決打過一次,應該唔會咁快又打呀?
元顏決扮勁都有可能
我咁諗,係因為得苦難掌先可以令佢流失哂d真氣.....其他武功講霸道真係唔夠佢黎.....除非第三出手!!!

個人喜好﹕唐敗
雖然比起唐十五、元顏決、第三、諸葛先生
佢未必揪得過佢地
但佢武功既特別、性格同心態既獨特,令我覺得佢真係好強。
唐十五太惡魔feel,有少少唔似人啦已經。
同類型既諸葛先生就太神fee,又係唔似人。
如果計人,元顏決、第三周唐敗可能不相上下。
至於左武王,面對呢班高手,佢好似唔多夠班.....
而講高手,都仲有一個﹕劍姬!!!
冷血自然道未到最高level 都咁勁,劍姬一出手,一定勁好多....

引用:
原帖由 國慶仔 於 2008-2-1 19:47 發表

第三咁狀態就算戰邊個都唔好睇
始終覺得武俠漫畫硬碰硬,十成vs十成先正
同意
第三比人打到半死,唐冰冰呢種一級高手實打得死佢,冇咩好睇

但如果第三唔係半死,真係金帝都打佢唔過....

唐冰冰真係.....睇到我O 哂咀,佢仲要話第三中左佢十幾野全力爪.....佢咁既武功表現,睇黎好快死....
飛天到底仲有幾多「秘技」未出GA,今期連變聲都玩埋.....下次不如話其實佢最叻唔係輕功,係劍法....
睇返而家D人既武功,再諗返"九兵衛",當時元顏決敢帶佢地黎中原搞個至尊府,佢個腦一定係食左屎.....我諗飛天一個都KO 哂佢地.....
話時話,周生勁左咁多,四大世家佢武功應該最高啦,藍元山都唔夠佢黎,但布條仔再唔升下級,睇怕都要同追命一齊打下D嘍囉過日子....

haha~好耐冇出聲啦
我估下期無情+諸葛先生可以打走元顏決
霸王佢而家傷成咁,比盡佢得返四、五成功力
諸葛先生就有兩、三成
但大家唔好唔記得,無情係「人肉功力增強器」,佢可以將你發出黎既內力幾倍增幅......佢同諸葛先生聯手,霸王再中埋苦難掌,真係玩完.....
第三如果遇到唐十五,可能會被殺.....以顯示唐十五又變強左.....

名捕入面,我最鐘意既角色有兩個
唐不阿、唐敗
前一個已經冇啦啦死左
而家如果唐敗再死埋
......我要諗下cut唔cut書.....

引用:
原帖由 skywalker1942 於 2008-6-5 01:27 發表

me too,
唐不阿死得太突然
佢既死,如果令唐雙逢勁左就話,又唔係,條盲妹又死左.....浪費左我個岩岩升左level 既唐不阿!!!!!

我都諗起劍姬.....但周生可以同元顏打平手,劍姬真係世外高人到咁﹖

以名捕的方程式,升level 即係離死不遠,睇完今期,我個唐敗睇黎又.....唉......呢d咁正既奸角無哂啦!!!!

好耐冇出聲,而家講下d不滿﹕

1.劍姬死左....一代宗師咁易死.....又唔見諸葛先生死( 你咪整死佢呀,《說英雄》入面仲有佢老人家ga )。太鐘意劍姬啦....d絕技未傳哂比人就死左....

2. 唐如來可以同練成修離九滅既唐瀟雨打咁耐,佢咁勁,應該一早殺左十五做門主.....佢勁到不合理,仲勁過元老王

3.雨兒咁勁,即係佢師傅仲勁過元顏決啦.....又係武功失衡的開始......

4.三個孤軍又係太勁啦.....連唐刃都又要出全力.....咁做咩唐門一戰唔叫佢地出手??佢地個個都勁過九金剛,一早出手,名捕死哂,唔駛冇戲搵戲黎做。

引用:
原帖由 小小力 於 2008-12-9 19:30 發表
今期,大宋原來有三位武功好高既「三柄劍」,其中一個年輕既時候可以同諸葛先生過千招!諸葛先生都對三人好有信心, 但三位...... 連對白都未講,兩三下就被神祕人殺哂!!又借此想講,呢個「高手」好勁!
想講,一 ...
算係咁GA啦,佢係出呢個"高手"之前整死左劍姬同霸王,平衡返個世界

而家四大名捕入面有六大高手﹕獵頭王、唐十五、諸葛先生、唐瀟雨、第三、周白宇
都唔算好多,雖然我心愛既劍姬死左.....

50 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。