推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[原創] 下星期三去中銀interview teller

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-27 18:35 發表
好緊張呀﹗
有無d野要特別注意架?
駛唔駛用國語架?
唔駛緊張喎!
講D洃@定要正面,千其唔好話做唔到
咩都話盡最大努力
見到份工,入到職至算啦,D人個個都係咁架
至於國語,好睇 Interviewer
但八成機會都會變 Nicam...

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-1-28 15:03 發表

如果佢問我對中銀有咩認識,同埋點解簡佢,應該點答好?
就咁答,佢係最大型既中資銀行,management方面好有質素,同埋training好,得唔得?
睇黎似有 D preparation....
多數都會叫你講多少少 understanding
如:
大型中資銀行...可以講下上市背景
高質素管理層...可以講下你認識既名人
至於 training...最好講下有沒有人朋友曾入職時 Training 的經驗

BTW...盡量放鬆自己...及顯示你能夠接受工作壓力大的環境
及如何推動自己能夠「逆境自強」

相關搜索目錄: 銀行

回復 #9 HJ2127_ATR1 的帖子

哈哈!大哥!你重快過我

科拿仔,金巴版主既 Info 係啱架,記得加油呀...

回復 #11 HJ2127_ATR1 的帖子

唔好客氣啦!幾時講野...你都係咁文質彬彬 ...

回復 #13 dizzc 的帖子

有心唔怕遲架 .....

回復 #24 HJ2127_ATR1 的帖子

有少少補充:
Branch Operation 都有兩條路
1. Branch Servicing - 如 Teller→Branch Service Officer→Branch Service Manager
2. Sales Operation - 如 Customer Service Officer→CRM→SCRM

兩者都可以 promote 上 BM ...

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-2 15:38 發表
但我有兩個friend上個月先in完,唔駛考普通話架。=.=
佢地仲只係F.7 tim=.=
同埋如果一開始就做小型銀行,會唔會走唔到架?
其實好多銀行都會要求員工有多國語言能力
真係視乎客路而取捨
即使入職時沒有通過考驗
日後都會提升前線同事既語言能力架....

相關搜索目錄: 銀行 語言 普通話

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:14 發表
呢辨都係你屬d,未做過高層,唔識點走線。
我都係扮勁 (無錢淨) 個種架.....

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:37 發表
我同你一樣,做九巴司機係度扮代表。

你在屈臣氏賣咩野多?

會唔會係專修理電腦零件。
專賣 0.03 RF........

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 dizzc 於 2007-2-2 17:45 發表

其實我冇做過分行, 只係試過貪玩係果度坐幾日學習下個流程, 加埋之後做fx成日有teller打黎問rate, 先叫做熟多d teller, 不過都係女來的

我睇到既係, teller流量真係好高, 有番一兩年經驗, 學番少 ...
啊!原來你係坐起 xxx......失敬失敬 ...

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-2 17:52 發表

我以前都試過問 dealer 拎 rate 做野,我唔係做 teller,d 人好鬼惡,希望唔係你啦。
無辦法啦!係咪 HIBOR 同 LIBOR 成日變呀?....

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 08:32 發表

你知唔知香港有幾多間持牌銀行? 

而且銀行係分三級制,好似戲院。
突然變左考 HKSI 呀 ....

我都好贊成一切由細行做起

雖然人手未必係好充裕,但總算會接觸層面會廣泛 D

以前某某銀行一個 Teller 要分擔十幾種 Transaction

而大行就會分工得好 details

要學齊所有 knowledge....睇怕都要三五七年了

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:40 發表
冇呀,係我多口,都係做番九巴司機好d,渣車自由自在。 
所以我咪去左攪機 (電腦) 囉.........

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-3 15:59 發表
老屈,下面有條問題,你識唔識答? 

關於零售同非零售銀行業,呢個客仔我幫你找番黎。
Core-Business 同 Non-core 嗎?

Core 咪係 traditional banking transaction ...而 Non-core 咪係 wealth management...

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-2-27 23:03 發表
唉,一月31號in完,到依家仲未有消息。
咁即係代表我玩完了?
係咪無經驗真係唔會考慮?  

我都知自己學歷唔好,得f.7+HD+IIQE既paper 1-2
但我apply左咁多間既teller,得中銀肯見我,但已經3個星期都無通 ...
信心返黎未?

引用:
原帖由 科拿仔 於 2007-3-10 00:59 發表

有番晒,但估唔到send晒俾全港所有銀行,竟然只係得兩間有得in。
現實係咁殘酷啦 ....唔好諗啦...考好D試,學好D煲東瓜...預祝你步步高昇

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。