推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

做下八掛公先
新秀高妹
車沅沅係
張英才個囡 囡???

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2008-10-20 20:40 發表
做下八掛公先
新秀高妹
車沅沅係
張英才個囡 囡???
對車沅沅係張英才個女
小弟見過張英才,很高大,果然有明星相!

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2008-10-23 01:15 發表

良鳴叔有參與電影「監獄風雲」的演出,片中飾演梁家輝的父親,
該片 1987 年夏天攝製,同年 11 月上畫。
Anti-air-gunner君的資料。我又走去網上翻良鳴叔的從影紀錄,1986 英雄本色之後還有以下幾部:-

監獄風雲 (1987)
英雄本色續集 (1987)
愛人同志 (1989)
伴我闖天涯 (1989)

原來良鳴叔還為我們幕前演出了好幾年先至 徐廣林憶起的是在此之前好幾年的舊事了,上文小弟回想有誤,大家要見諒了

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2008-10-20 20:40 發表
做下八掛公先
新秀高妹
車沅沅係
張英才個囡 囡???
維圓阿伯兄,goufs 的回答滿足了你的八卦吧 !!小弟所知都不多呢 ... 依稀記得十數年前報紙突然爆出這段花邊新聞,之後每隔幾年,《壹週刋》就會找車小姐做一次訪問,亦照例舊事重提一番 !《明週》搵阿才哥呢單野做特輯都起碼幾次囉!只不過都是「旁觀自說自,當局不明辨」而已,既是如此,還不提吧

相關搜索目錄: 報紙

嗱,大家唔好以為 Morpheus 貼面眼鏡係新生事物,幾十年前阿才哥已經戴住了

阿鵬飛叔呢款就夠型爆啦 !直上邊配兩個半圓鏡,好少見,係漫畫書見過,原來真係有呢款眼鏡架 !!

今年年頭回港省親,在窩打老道萬寧門口見到阿才哥和個Sales 姐姐聊天,雖現今年事已高,要拐杖和菲菲攙扶,不復當年之英姿風貌,但仍可想像他當年之高大英偉也。

有版友提及許瑩英小姐,雖多做配角閒角,但亦是粵語片「常設」演員,我們都是會記得的呢

晚安!

(今次又問下,右邊背住面個位又係邊個呢  )

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-10-23 19:41 發表
有版友提及許瑩英小姐,雖多做配角閒角,但亦是粵語片「常設」演員,我們都是會記得的呢

晚安!

(今次又問下,右邊背住面個位又係邊個呢   ?)

http://i20.photobucket.com/albums/b203/ ...
司馬華龍~~~斷估都冇錯呱。

張英才初初拍戲好瘦,幾靚仔,有靚仔小生之稱。
唔知係咪拍戲拍得多,錢又多,愈拍戲,塊面好似發水麵飽咁愈黎愈肥=.=

tangkennis君:許瑩英小姐已在千嬉年前在星洲四擺坡的醫院因胃癌病逝。

戀之火君:人到中年當然發福,有看過張英才先生在《玻璃鞋》裡的白馬皇子嗎,今天若對孫兒們說他曾當白馬皇子,一定被神經病

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-10-23 21:32 發表

司馬華龍~~~斷估都冇錯呱。
cooolman兄,答對了 !原來唔單止認路認景叻,認人都好犀利呵

我記得有一套粵語長片阿龍哥司馬華龍是擔正做第一男主角的,與南紅搭檔,戲名已忘記了;尤記得在此戲中阿龍哥有細膩的演出呢,做得唔錯架,可惜六十年代小生人材輩出,阿龍哥始終係做配角多了。

引用:
原帖由 戀之火 於 2008-10-24 23:06 發表
張英才初初拍戲好瘦,幾靚仔,有靚仔小生之稱。
唔知係咪拍戲拍得多,錢又多,愈拍戲,塊面好似發水麵飽咁愈黎愈肥=.=
亦多謝戀之火君和 hkgilbert 君的資料。

人到中年都未必一定會發福嘅小弟的偶像華仔就係最佳証明,四張幾野,仍然好掂 !!

就算已過「從心所欲」之年的四哥都仍然好 fit 呵

俱可証明後天努力加上恆心就可以做到了 ,視乎大家決定去做定唔做嘅啫 !!

Timway 個 server 今晚又好唔掂,傾住咁多先。貼張相大家懷緬一番吧。

晚安。

樓上的見到俞明和林鳳,隔離的是張英才嗎?最右手的終於記起是譚倩紅。

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-10-28 00:34 發表
樓上的見到俞明和林鳳,隔離的是張英才嗎?最右手的終於記起是譚倩紅。
全對吖,張英才的表情都算生鬼!

好慢吖 就講下阿俞明哥先啦。

好幾年前,閱報得知阿俞明哥要再續弦,太太又係年輕很多年個種現時的情況就不清楚了。當年李小龍英年早逝,方得知原來阿俞明哥係李小龍的親舅父;小龍之母親有一半是外籍血统(看書說是德國,亦有說是荷蘭,不知孰何也 ..),唔怪之得阿俞明哥個樣都有些鬼鬼地啦。

阿俞明哥專演詼諧鬼馬的戲,認真一流,唔係講笑

各位觀眾,睇下呢張相先,著背心打領呔戴厚邊大眼鏡,佢唔係達哥或星爺喎 ,他們都只不過係後輩而矣 !!阿俞明哥先至係呢種扮相的原型,被後來者重複又重複的學習 !!

Good night !

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-10-28 08:02 PM 發表
好慢吖 … … 就講下阿俞明哥先啦。

好幾年前,閱報得知阿俞明哥要再續弦,太太又係年輕很多年個種 … 現時的情況就不清楚了。當年李小龍英年早逝,方得知原來阿俞明哥係李小龍的親舅父;小龍之母親有 ...
魚蛋明還健在嗎?好像現在他沒有演出。最深印象還是他以前演歡樂今宵。

俞明上左天堂很久了
以前和他是街坊
住在九龍城法國醫院對面
唔講你吳知
俞明做粵語片,做歡樂今 宵諧星和你知
佢做過電臺播音架
記憶中是在香港电臺'伙头大將軍'
介绍街市行情?美食?炒二味?
而家D甚麼阿蘇菜籃其實係佢後輩

阿伯講起俞明做過電臺播音,我就諗起大概係60年代尾、70年代初上下,每逢星期六中午前就聽到佢同高魯全係電台主持一個「將軍香煙」贊助的賽馬節目。
「將軍香煙」重搞o左個「將軍香煙小姐」選美,結果李坤儀勝出。
當年這個靚女有人話佢似蕭芳芳,拍過電影,又做過下電視台,跟住無消息。

相關搜索目錄: 賽馬

噢,阿俞明哥原來亦已仙遊了

看一看這一張,佢企係後邊好後生呵!!

阿俞明哥旁邊那位亦不須多介紹了,阿「蝦哥」關海山何等俊俏英偉,風流倜儻 !唔怪得人說他當年頗多「風流韻事」,如今信矣!!

晚安!

kennis很久沒來了帖。
樓上再樓上的那張圖,女的應該是鳳凰女吧,另一個我就真的叫不出名字。

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-11-12 00:40 發表
kennis很久沒來了帖。
樓上再樓上的那張圖,女的應該是鳳凰女吧,另一個我就真的叫不出名字。
八字鬍係陳錦棠
我細個時經常將 陳錦棠 當係黃超武

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-8-27 19:33 發表

宗燦枝? … 唔、 唔、唔,小弟覺得佢係凌風,再睇多一張,未知君同意否?

凌風佢係麗記有線年代已經拍劇集,在粵語長片中更多做董事長、或道長高僧呢。

http://i20.photobucket.com/albums/b203/tangken ...
錯, 此人叫佘文炳, 很久以前是話劇大師, 在 '60 年代曾任中國學生週報戲劇組之導演, 我來港之時也曾跟他學做話劇, 所以也略知一點.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。