推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-25 23:58 發表

A.係電燈柱成日掛住個老鼠箱,有D味,好臭
B.係一舊大石,好多細老仔好鐘意爬上去坐
就0係 B 個位, 有無人記得一個呀叔, 頭尖尖, 戴個千度近視鏡, 好多個圈, 真係超多, 揹個鈄揹鐵箱賣糖通??
個樣勁似外星人

引用:
原帖由 脂粉客 於 2008-10-25 18:45 發表
全中,左边是理髮店,右边是陳合興,過一間是酒庒再過一間是回春園藥店.
陳合興隔離間酒庒叫義記,回春園隔離係中間樓梯...

RTV

呢個角度睇橫頭磡都算刀鑽0羅
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

Satelite photo

更比人用衛星射住
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-26 00:31 發表

陳合興隔離間酒庒叫義記,回春園隔離係中間樓梯...
回春園老板范道仁,我們叫他做犯毒人.騎騎......

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-26 00:22 發表

就0係 B 個位, 有無人記得一個呀叔, 頭尖尖, 戴個千度近視鏡, 好多個圈, 真係超多, 揹個鈄揹鐵箱賣糖通??h:" /> h:" />
個樣勁似外星人
當然知道,佢仲成日駡我們唔知死,因我們在B位大石跑下來時速度很快.又要在馬路前停下來,否則便衝出馬路俾車撞到.

引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-25 23:58 發表

A.係電燈柱成日掛住個老鼠箱,有D味,好臭
B.係一舊大石,好多細老仔好鐘意爬上去坐
是從上面爬過鐵絲網下去的,從下面很難爬上去,因斜度很大.

回復 266# 的帖子

我記得屋企在 7 樓向獅子山方向近巴士總站單面第二間、而我記得在 6 樓有間屋俾小朋友買嘢食同可以有电視睇、 經典電影 "如來神掌" 小弟都在此與一班小朋友欣賞過、我在 1970 年前己搬走左。

回復 256# 的帖子

我記得在夏天去冲涼時都會約埋一班小朋友一齊去。並首先清潔好冲涼個大浴室,跟往就在浴室入面玩『滑地』而 D 冲涼水玩晒後就輪流去冼衫水喉房再取水。

相關搜索目錄: 清潔

回復 2# 的帖子

我都在循道小學讀到二年班、記得一位姓劉的女老師、係電影明星黎雯個女,亦係以前卲氏明星劉永個家姐,你有無印象。

引用:
原帖由 wasaqueen 於 2008-10-26 18:42 發表
我記得屋企在 7 樓向獅子山方向近巴士總站單面第二間、而我記得在 6 樓有間屋俾小朋友買嘢食同可以有电視睇、 經典電影 "如來神掌" 小弟都在此與一班小朋友欣賞過、我在 1970 年前己搬走左。
如果近巴士總站就不是面向獅子山是向20座可能你記錯。

引用:
原帖由 wasaqueen 於 2008-10-26 19:11 發表
我都在循道小學讀到二年班、記得一位姓劉的女老師、係電影明星黎雯個女,亦係以前卲氏明星劉永個家姐,你有無印象。
有做果我班主任我讀到小六畢業(上午校}

引用:
原帖由 wasaqueen 於 2008-10-26 18:58 發表
我記得在夏天去冲涼時都會約埋一班小朋友一齊去。並首先清潔好冲涼個大浴室,跟往就在浴室入面玩『滑地』而 D 冲涼水玩晒後就輪流去冼衫水喉房再取水。
我地就咁玩嘅,先用毛巾封住個門口,然後放水,D水只係到腳眼多D, 就瞓落去當游水,  其實係好污漕....

相關搜索目錄: 清潔

有料人事報料: 原來雙10節支大旗係放9座同10座中間,只係放在一年,
因為係該年放完之後解落黎嘅時候整爛左

可信程度99%

回復 311# 的帖子

SORRY"我係想講 19 座上方就係巴士總站、而我記得在細佬仔時在巴士總站附近有一不愉快經歷,就係比兩個高我少少嘅大細佬用一支長木條、在木條前方踏咗一粒釘並用一個『水松質』 篕住、跟住叫我玀錢,之後我就一直跑到一間健康院至識停、第一次俾人打劫。

回復 315# 的帖子

我都試過同你講點附近比人打劫唔見左10皮真惨成個月零用冇左,另你識唔識陳偉强╴家人佢父親做膝器的。

引用:
原帖由 後生仔 於 2008-10-27 22:14 發表
我都試過同你講點附近比人打劫唔見左10皮真惨成個月零用冇左,另你識唔識陳偉强╴家人佢父親做膝器的。
我也試過10歲時係第 9, 10 座近球場邊的商場頂公園仔比人老笠, 無咗幾皮野, 當年等於成個午餐錢, 之後 "的" 起心肝學武術, 用以防身, 點知未再遇過, 唔知使唔使得.....

相關搜索目錄: 武術

引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-27 00:07 發表

我地就咁玩嘅,先用毛巾封住個門口,然後放水,D水只係到腳眼多D, 就瞓落去當游水,  其實係好污漕....
其實真係有點.... 真難得咁都玩得餐, 今天我d 靚仔咁玩法我一早同佢六國大封相好耐, ... 當年就是這樣的柴哇哇, 玩番餐...

回復 316# 的帖子

我就對呢個名無乜印象、遲吓問一問屋企人至得、我記得那時我老豆逢星期日假期都會在 19 座巴士總站方向唧 6 樓與 7樓之間或者在 7樓單面走廊開枱。

引用:
原帖由 wasaqueen 於 2008-10-28 18:23 發表
我就對呢個名無乜印象、遲吓問一問屋企人至得、我記得那時我老豆逢星期日假期都會在 19 座巴士總站方向唧 6 樓與 7樓之間或者在 7樓單面走廊開枱。
你是向20座果面?

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-26 00:43 發表
更比人用衛星射住
呢張相都好後期,1,2,3,4已經拆晒,
10,11,15,16,21,22座位置,更已經起了新樓.

我住第4座。 記得近新年時,可以買到炮仗玩。當時的廁所衛生情況非常差,經常有"CARE"留在廁格內。我們一班靚仔就會玩"炸CARE" ,現在回想起來,後果是多麼的嘔心!..................罪過,罪過。

面向  18 座、我相信同你舊居同一坐向及層數、而我住向巴士總站方向數埋第二間屋、我記得 19 座前身或後身叫 U 座既。

引用:
原帖由 wasaqueen 於 2008-10-30 21:28 發表
面向  18 座、我相信同你舊居同一坐向及層數、而我住向巴士總站方向數埋第二間屋、我記得 19 座前身或後身叫 U 座既。
好多人第一個認識的字母是 "A", 但我卻是 "T" , 因我就住在 "T" 座, 識行無耐老媽子驚我走失, 就教我說, "我住"T" 座", 唉, 父母心...... "T" 座是18 座的前身  

無意中發現這個題目, 真係驚喜呀! 我係住係13座(老虎岩那邊), 不過我係幾歲大已搬走。我地通常係現在既佛教醫院那邊返屋企, 那條長長既路, 兩邊全是鐵皮屋, 又住人又做小買賣, 回想起來, 真係難為那些人。幾十年沖沖過去, 童年好像昨日, 人生路長又是路短, 日光之下無新事呀。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。