推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

黃大仙

舊足跡c兄................好勁!!!!!!
幾時都係懷念小時侯特別開心...................
我阿媽話我細個起29/30座玩滑梯跌親個頭............
唔知大家有冇印象果個滑梯起邊度呢??
我起27座住7樓, 我阿爸起26座地下有個舖頭(向27座).................好懷念果時起果度玩的日子, 唔知舊足跡c兄有冇果個位的相呢.................................

引用:
原帖由 vegetation 於 2008-10-28 13:57 發表
舊足跡c兄................好勁!!!!!!
幾時都係懷念小時侯特別開心...................
我阿媽話我細個起29/30座玩滑梯跌親個頭............
唔知大家有冇印象果個滑梯起邊度呢??
我起27座住7樓, 我阿爸起26座地 ...
如果27座7樓向26座,都重有一張,否則只有前頁所見的相了.

29-30座間,球場好似沒有滑梯

回復 77# 的帖子

yes, i can't notice any滑梯 at your photo...............heehee, anyway, that was also happy memories in my mind / mother.

回復 77# 的帖子

oh, 舊足跡c hing,  i am looking forward seeing it......................... I feel exciting tim! haha!

回復 76# 的帖子

其實, 每次上來, 都有一種親切的feeling, 只因為可見到以前的兒時happy的畫面...............好味........好exciting tim................

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-28 19:36 發表

另外兩張,官中天台的學生,不知有沒有你?
天台學校我有一d 相, 但好似唔係官立 ,

其實天台活動 , 應該天主教小學多 d ,

唔知點解無相......

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-26 23:42 發表

認唔認得黃色牆既天台呀??
我搬到黃大仙時,星期日都同屋企人到16座荼樓飲荼及到26座食車仔麵.......

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-29 02:50 發表

天台學校我有一d 相, 但好似唔係官立 ,

其實天台活動 , 應該天主教小學多 d ,

唔知點解無相......
不是太明你講什么

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-29 21:28 發表

不是太明你講什么
我意思是指 , 黃大仙天主教小學 , 小息時通常有三個活動地方 ,
即係地下禮堂 , 操場及天台 , 而天主教小學的天台 , 剛剛對箸第 10 定 11 座 ,
可以好容易映到相 , 但唔多見有相片流出............

呢張我諗好多人都有 , 相中應該係黃大仙第七座既天台學校 ,

對面大型建築物就是社區中心 ( 每次立法會投票果度 )

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-30 09:30 發表

我意思是指 , 黃大仙天主教小學 , 小息時通常有三個活動地方 ,
即係地下禮堂 , 操場及天台 , 而天主教小學的天台 , 剛剛對箸第 10 定 11 座 ,
可以好容易映到相 , 但唔多見有相片流出............
70# 那張黃大仙下h照片中,左角就正是天主教小學了。

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-30 12:36 發表

70# 那張黃大仙下h照片中,左角就正是天主教小學了。
可否描述多些?在正德街嗎?或現在位於龍?樓附近?

如果在官小旁,那么在之前的相片應已看過.

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-30 20:50 發表

是正德街官小旁,那張相片有?
下面的截圖亦可看到右下角社區中心,天小及部份官小的天台。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-30 14:10 發表

是正德街官小旁,那張相片有?
下面的截圖亦可看到右下角社區中心,天小及部份官小的天台。
這張相是否能見到天小?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 vegetation 於 2008-10-28 15:58 發表
oh, 舊足跡c hing,  i am looking forward seeing it......................... I feel exciting tim! haha!
你是否7樓面向26座?

回復 90# 的帖子

全對.............

引用:
原帖由 IFHM 於 2008-10-30 09:39 發表
呢張我諗好多人都有 , 相中應該係黃大仙第七座既天台學校 ,

對面大型建築物就是社區中心 ( 每次立法會投票果度 )
社區中心鄰近的19座及15座空地。
15座旁有一條長梯級上球場,可見當時社區中心後面地勢是斜的,我想知後來此地是否填平了呢???

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-30 22:19 發表

這張相是否能見到天小?
對!這照片比較早期,因為19座與15座間的空地仍未見到有排檔蓋建。

回復 90# 的帖子

越黎越exciting.....................

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-30 22:34 發表

15座旁有一條長梯級上球場,可見當時社區中心後面地勢是斜的,我想知後來此地是否填平了呢???
果種斜石梯 , 好多座都有 , 社區中心後面地勢一向係斜 , 而家都係............

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-10-30 20:50 發表

可以話逢親映到官立 , 一定映到天小 , 佢係 H 型的建築物 ,

我話小相係指以前果 d , 而家對面有龍光樓 , 要映天台有幾難呢 !

我係天主教小學畢業架, 我地係後門放學, 即係社區中心後面大空地, 有大菜糕凍蛋, 好味好味!
而家既巴士總站本來係空地, 黃大仙已完全不同了。我睇住佢拆又睇住佢起!

引用:
原帖由 tatchi 於 2008-10-31 13:15 發表
我係天主教小學畢業架, 我地係後門放學, 即係社區中心後面大空地, 有大菜糕凍蛋, 好味好味!
而家既巴士總站本來係空地, 黃大仙已完全不同了。我睇住佢拆又睇住佢起!
仲有沙爹魚旦呢 !

而家既巴士總站本來係第 6 座 , 空地而家就行車...........

引用:
原帖由 mandy 於 2008-10-30 22:34 發表

係呀﹗以前徙置區喞特色,每座之間更有幾條樓梯及斜坡,亦係我地童年時喞游遊樂場......。

斜坡, 就係我地當sir滑梯的地方..............好好玩...........

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。