推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

黃大仙

引用:
原帖由 mandy 於 2009-1-21 20:29 發表

全對!右邊就係基協中學。
當年成條大成街,東頭村道及彩道一帶都有暴動,在樓上望落黎真係當睇戲咁呀!
再貼張大成街房署宿舍及摩士公園一帶照片。
當年我親歷其景,我係我住果座騎樓見燒巴士及感受催淚彈嘅利害。

有無人記得雙十節時, 黃大仙, 橫頭磡的 大幅'青天白日滿地紅'旗, 由地下去到七樓咁高, 而家已經看不到了!

好圖

The photos make me think about the Kai Tak Amusement Park and the cooked food hawker stalls where we could taste very very delicious foods like fish ball and roast cuttle fish.

黃大仙

我住31座.讀黃大仙官立小學架

好正呀

thanks for the information , it is funny!!

好感動可以看到------------------二十七座..................
Hi 街坊.您好.

對年青人了解 歷史 非常有幫助

^^

好正牙呢 D 相~~~~~

引用:
原帖由 黃大仙 於 2009-2-9 12:03 發表
我住31座.讀黃大仙官立小學架  
我住32座,讀基德,我隔離屋有個都係讀官立小學,我都有一個小學,一個中學同學住31座

好希望可以在這揾返失散咗啲街方,朋友和同學
我住32座,小學讀基德,中學讀九龍文理
唔該嘥,萬分感激!

引用:
原帖由 vwboy 於 2009-2-22 13:46 發表
好希望可以在這揾返失散咗啲街方,朋友和同學
我住32座,小學讀基德,中學讀九龍文理
唔該嘥,萬分感激!
32座對住泳池,由側梯可直睇泳池,是否對泳池有特別感情?

其實泳池也是大家集体回憶,幸好現在還在,並變化不大.

回復 163# 的帖子

我巳前屋企對正個中池,環境一流
所以我每次返香港到去行一行摩士公園同睇吓個泳池。
回味一吓已前長大的地方,但係除咗公園同泳池之外其他都已
面目全飛,真係覺得有啲可惜

引用:
原帖由 vwboy 於 2009-2-23 16:13 發表
我巳前屋企對正個中池,環境一流
所以我每次返香港到去行一行摩士公園同睇吓個泳池。
回味一吓已前長大的地方,但係除咗公園同泳池之外其他都已
面目全飛,真係覺得有啲可惜
可否講吓你的故事,你去了外國多久,你幾大時走,住了多久黃大仙,有那些地方最懷念等!

等大家聽多一個黃大仙故事.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 vwboy 於 2009-2-22 13:26 發表

我住32座,讀基德,我隔離屋有個都係讀官立小學,我都有一個小學,一個中學同學住31座
BLOCK 32, WTS

http://www.flickr.com/photos/23142120@N08/2309003417/in/photostream/

回復 165# 的帖子

舊足跡兄,好多謝你的圖同條link,果度正是我長大的地方。
我已離開時16歲,而家都成27年了,有好多好多美好嘅回憶响黄大仙。
最懷念都係個公園同個泳池,同和我一起長大嘅隔離'輪瀉'(sorry i forgot the words)
咁舊足跡兄住那一座,同我一樣年代?

引用:
原帖由 vwboy 於 2009-2-26 16:28 發表
舊足跡兄,好多謝你的圖同條link,果度正是我長大的地方。
我已離開時16歲,而家都成27年了,有好多好多美好嘅回憶响黄大仙。
最懷念都係個公園同個泳池,同和我一起長大嘅隔離'輪瀉'(sorr ...
vwboy 兄,唔駛多謝,我都是在網上找到,希望你喜歡,我住橫頭磡9座,雖然同你黃大仙係2個區,但其實2座很近.

我和你和這裡很多朋友一樣,生於60年代,見証香港的發展同起飛,而對舊區亦是很懷念的一群.

回復 168# 的帖子

我小時都時常過橫頭磡,因為我亞麻住响23座。
我好'維磡'無見証香港的發展同起飛,但係都好高與原來有好多
人同我一樣好懷念以前屋邨嘅生活。果時雖然セ都無,但無牽無掛,活得開心

我阿姨住黃大仙
ViCtor

1960年 黃大仙社區中心
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 27# 的帖子

我是新來的, 我不是住在黃大仙, 但就讀基栛, 放學最鍾意27座食紅豆冰

我以前都住過黃大仙,好懷念呀,多謝各位分享野圖片

好喜歡第一張相!

轉貼自

http://hk.myblog.yahoo.com/hkmon1908

不錯的相片

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。