推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

舊照片

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-3 22:05 發表

天台小學,我 d 家姐 / 亞哥 都讀過.

天台小學攀架好高(注意與鐵絲網及建築物距離),而家睇見都驚!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-3 22:11 發表

天台小學,我 d 家姐 / 亞哥 都讀過.
啊!不公道  你讀好的學校  家姐亞哥要讀天台!

引用:
原帖由 antoine90 於 2010-3-3 22:23 發表
天台小學攀架好高(注意與鐵絲網及建築物距離),而家睇見都驚!
以前的人不怕  現在的什麼都怕。

回復 104# 的帖子

聽我阿媽講要送兩支酒比校長先有書讀.
依家d人有書唔讀.仲要”蟻”先可能去讀.
不落兩邊

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 antoine90 於 2010-3-3 22:23 發表
其實可能發生過意外, 不過當時冇生果報, d 人又唔多識字, 家長又認命....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-5 22:56 發表

其實可能發生過意外, 不過當時冇生果報, d 人又唔多識字, 家長又認命....
黑板上寫著[忘記背後]   意思是....跌死就算 未死的繼續

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-3 22:59 發表

啊!不公道  你讀好的學校  家姐亞哥要讀天台!
50 後, 60 後 既分別...

其實好想聽下 B 哥 (人生經驗豐富),  何老大, 老搜, 牛 sir (你去左邊呀 ) 等等, 你地點睇命運, 果報 既睇法.

做左咁耐人, 我覺得好醜命生成, 冇報應既.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-3 23:05 發表
聽我阿媽講要送兩支酒比校長先有書讀.
依家d人有書唔讀.仲要”蟻”先可能去讀.
水哥個代, 應該有 9 年免費教育窩...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-5 22:31 發表

雨淋日晒

回復 110# 的帖子

sue姐姐突然咁感觸咁既~~
好醜命生成--我認同!
雖然我人生經歷唔夠前輩們豐富.
但我對命運既睇法就係..既盡性.亦知命. 或者英文叫法 hope the best, prepare for the worst. 特別係prepare for the worst
琴弦太緊.一彈就斷.太軟就彈唔起.
我都好想聽吓sue姐提及既前輩們看法.
不落兩邊

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-5 22:31 發表

第 1 張相, 1 枝枝, 好似竹竿, 係咪電視天線 ?

如果係, 當時電視都幾普及.

回復 111# 的帖子

我講緊係水媽
請開小學時期.我學校大約一半係住美孚.一半係住本區既草根.
每次暑假返來.同學又話去日本.澳洲等玩.
佢地父母都係專業人仕多.如教師.會計師.
所以當時都幾自卑.
但回想起.父母既教育程度又真係幾直接影響仔女成績.
我學校全級頭兩名都係住公屋.之後既即3-10名都係住美孚.
講吓講吓..我仲記得個數學老師上堂都講自己個仔讀華仁.個女又點點點.
有一次同個同學講..你弟時係咪想學你阿爸阿媽咁係街邊做小販!!
oh..仲有一次好離譜.個教音樂既副校長擰個同學既耳仔.擰到佢隻耳隻裂咗少少.個同學仲用紙巾一路抹.一路講"隻耳仔裂咗"
依家一定比人捉去坐監!!
另有一訓導主任.要同學咬住個奶嘴罸企.又一手掟走同學交比佢既功課!
都係差不多二十幾年前既事lor..
btw..我細妹幾年前返去ne間學校到教.

相關搜索目錄: 會計 會計師 功課
不落兩邊

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-5 23:06 發表

其實好想聽下 B 哥 (人生經驗豐富),  何老大, 老搜, 牛 sir (你去左邊呀 ) 等等, 你地點睇命運, 果報 既睇法.

做左咁耐人, 我覺得好醜命生成, 冇報應既. :burst ...
我慘痛經歷居多  父母生出我有手又有腳 羅渣摩亞咁上下樣  已覺好幸福  家境怎樣冇所謂  長大了就可靠自已。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-5 23:14 發表
好醜命生成--我認同!
但我對命運既睇法就係..既盡性.亦知命. 或者英文叫法 hope the best, prepare for the worst. 特別係prepare for the worst
琴弦太 ...
點解唔問你同 boby ? 因為假如 70 後 可以長篇大論, 講對命運既睇法, 真係唔多恭喜....

做人, 平淡是福.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-5 23:15 發表

第 1 張相, 1 枝枝, 好似竹竿, 係咪電視天線 ?

如果係, 當時電視都幾普及.
應該是落雨拉布帳用。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-5 23:14 發表
好醜命生成--我認同!
琴弦太 ...
人到中年, 經歷多左, 自然會有感慨.  

我信命運,  1 切都是命, 多數不由人. Ah Sue 如果出生早10 年, 生係東南亞, 際遇截然不同 .

又覺得做人要惜福, 好像之前 pm 比你, 某龍頭大哥之後, 寫既 blog, 不可1 世, 氣勢凌人. 從未覺得享緊不義之財.

生活經驗: 龍頭大哥 / 後代, 會 1 生無愁 /  風光明媚.

我既目標係盡力而為, 問心無愧. 只問耕耘. 就冇咁容易失望. Work the best, prepare for the worst.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-5 23:25 發表
有一次同個同學講..你弟時係咪想學你阿爸阿媽咁係街邊做小販!!
oh..仲有一次好離譜.個教音樂既副校長擰個同學既耳仔.擰到佢隻耳隻裂髐痐.個同學仲用紙巾一路抹.一路講"隻耳仔裂"
依家一定比人捉去坐監!!
另有一訓導主任.要同學咬住個奶嘴擖.又一手掟走同學交比佢既功課!
...
好離譜.

另 1 角度睇, 當時 d 小朋友, 唔係溫室花朵, 到遇到挫折, 抗逆力強 d.

相關搜索目錄: 功課

回復 119# 的帖子

唔知你記唔記得上次飯局中.我講過我將人生理解做一場遊戲.
努力去玩.輸咗都唔使驚.因為 in a long run...we all die...   某經濟學家名言.凱因斯??
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-5 23:25 發表
我講緊係水媽
請開小學時期.我學校大約一半係住美孚.一半係住本區既草根.
每次暑假返來.同學又話去日本.澳洲等玩.
佢地父母都係專業人仕多.如教師.會計師.
所以當時都幾自卑.
但回想起.父母既教育程度 ...
嘩, 水媽讀過書. 亞媽唔識字.

60 後 同 70 後既 分別...

當時我讀既小學, 係社區名校. 但而家諗番, 個個同學都貧過鬼.

印象中, 好多同學都衣衫襤褸 / 不整. 全班得我屋企有電視 / 冰箱. 小學畢業, 好多女同學都冇得繼續讀書. 當時已係 70 年代中 / 尾..

同意, 我覺得同父母既教育程度 / 家庭教育有關. 我 d 家姐 / 亞哥, 要幫爸媽賣野, 個個都考 3 名以內.

由細到大, 屋企都話, 我可以專心, 所以讀書 let, 係應該既...

相關搜索目錄: 會計 會計師

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-5 23:06 發表

做左咁耐人, 我覺得好醜命生成, 冇報應既. :burst ...
冷清、熱鬧、坎坷、顯赫...都是活人的事,很快就會過去。最切身的每個人都必經的是死後往何處去?若去天堂。展開永恆歡樂的新生,世上的苦樂已成過去,人世三幾十年的苦難,相對於永恆無盡的福樂,真是不足介懷;若去地獄,被投進無盡痛苦之中,在世時不擇手段搏取剎那顯赫風光,得到的卻是永永遠遠無盡頭的極度痛苦,是何等慘痛的代價,多麼可憐!
如果死後甚麼都沒有呢?那是"如果"。事實上,跟據全知上帝啟示,死後有審判、有永生、永刑,別有天地。
人生並非如你想像那般簡單。一粒種子落在土裡,它其實正展開另一個生命的旅程;一個嬰兒從母腹出來,在他眼前是另一個世界。
死後光景如何及上帝的奧祕,豈是人所能測度?很多很多人用人極其有限的智慧和人的標准尺度,去測度創造宇宙萬物的上帝,是何等的愚昧!一個不完善的例子,螞蟻能測度人類的作為嗎?(我們在上帝面前,可能比螞蟻還要微小得多。)
但願我們正視自己,正視人類的有限,虛心接收無限上帝的啟示___主耶穌基督。
耶穌說:"我就是道路、真理、生命,若不藉著我,沒有人能到父那裡去。"

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-3-7 07:47 發表

冷清、熱鬧、坎坷、顯赫...都是活人的事,很快就會過去。最切身的每個人都必經的是死後往何處去?若去天堂。展開永恆歡樂的新生,世上的苦樂已成過去,人世三幾十年的苦難,相對於永恆無盡的福樂,真是不足介懷; ...
我人生第 1 個大衝激:

10 年前, 舊舊高層,  見得社會黑暗多既同事, 都以邪惡黎形容佢.

舊舊高層要 1 個 有 8 / 9 月身孕的 EO 行地盆, 唔去就要炒. 我扶住個女同事, 行行下, 大家都嘔吐. 佢仲忍不住喊, 結果早產.

返去同 d uncles 呻, 佢地話,  舊舊高層 1 定有報應.

結果, 舊舊高層步步高昇, 風調雨順, 逢凶化吉. 嬌妻美妾. (係報紙,間唔中,會見到佢)

有 uncle 同我講, 咁講只係安慰我, 佢地見識廣博, 眼見所得, "報應" 1 辭, 只是嚇君子, 阻唔到小人.

p.s. 舊舊高層有信仰, 死後往天堂?

生榮, 死後安樂

相關搜索目錄: 報紙

回復 124# 的帖子

我都唔識講了..
只好獨善其身.
不落兩邊

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。